mandag den 28. februar 2011

Københavns Universitet nummer 45 på verdensrangliste

På en ny rangliste over verdens bedste universiteter er Københavns Universitet placeret som nummer 45. På en tilsvarende rangliste sidste år var Københavns Universitet placeret som nummer 51. Ranglisten - QS World University Rankings - har tidligere eksisteret som et samarbejde mellem Times Higher Education og QS Top Universities, men fra og med i år er de to parter gået hver for sig og udgiver nu separate universitetsranglister.

http://www.topuniversities.com/ target=_blank>QS World University Rankings har bibeholdt den primære opgørelsesmetode fra de foregående år. Her måles universiteterne på 6 parametre, der vægter forskelligt i den samlede opgørelse:

- Eksterne forskeres vurdering af universitetets forskning - 40 procent.
- Antal gange universitetets forskere er citeret i videnskabelige tidsskrifter - 20 procent.
- Antal studerende pr forsker (jo færre, jo bedre) - 20 procent.
- Arbejdsgiveres vurdering af kandidater fra universitetet - 10 procent.
- Antal internationale studerende - 5 procent.
- Antal internationale forskere - 5 procent.

Der ændres ofte lidt i den måde hvert enkelt parameter opgøres på, hvilket kan være medvirkende til at placeringen kan variere lidt fra år til år.

Læs mere om ranglisten og metoden på http://www.topuniversities.com target=_blank>www.topuniversities.com

Københavns Universitets tidligere placeringer på ranglister

For mere information om Københavns Universitets placering på ranglister, kontakt venligst:
Vicedirektør for Kommunikation Jasper Steen Winkel, Mobil: 28 75 42 62
Dekan Henrik Dam, Telefon: 35 32 35 50

Læs mere her

tags: København, direktør, Københavns Universitets, studerende, videnskab,

søndag den 27. februar 2011

Lægesekretær uden grænser tør du ta' chancer?

"Lægesekretær uden grænser - tør du ta' chancer "
-er emnet for lægesekretærelevkonferencen november 2010.

Konferencen afholdes udelukkende af lægesekretærelever, påbegyndt deres uddannelse i september 2009 og ansat af Region Midt.

Konferencen er et led i skoleopholdene mellem praktikperioderne, hvor eleverne har fået muligheden for at komme med deres bud på en inspirerende konference, og gøre faget som lægesekretær mere udfordrende.

Emnet i år er valgt ud fra, hvilke muligheder man har som lægesekretær, både under og efter uddannelsen. Der vil være fokus på udvikling, videreuddannelse, udland, motivation og at turde tage springet alt sammen i forhold til faget, men i høj grad også på det personlige plan.

Formålet med konferencen er at motivere og at inspirere tilhørerne (lægesekretærer) til at tage chancer, blive bevidste om sine muligheder samt at udfordre sig selv i hverdagen, ja hele livet!

Konferencen skal sammen med diverse foredragsholdere således bidrage til, at man kan komme i gang med at få realiseret eventuelle drømme, og give et praj om hvor man skal starte. En af foredragsholderne er Lotte Heise med emnet "Kvindeliv på job".

Konferencen afholdes fredag d. 12. november 2010 på Århus Købmandsskole, Sønderhøj 28, 8260 Viby J, i tidsrummet 08.15-14.30. Program for dagen kan ses på www.laegesekretaerudengraenser.dk hvor tilmelding også kan ske.

Læs mere her

lørdag den 26. februar 2011

Der skal 10 ansøgninger til et job

Unge skal i dag rubbe neglene for at komme i betragtning til et fritidsjob, studiejob eller elevplads med situationen på jobmarkedet. Unge søger i dag i stigende grad jobs online, hvor over 600 ledige stillinger nu er samlet hos Ungarbejde.dk. De unge skal dog ikke forvente at få arbejde lige med det samme. Ifølge Ungarbejde.dk skal de unge mellem 13 og 25 år ansøge 10 jobs, før ansættelseskontrakten er i hus. Det kræver mere og mere for de unge helt ned til 15 år at finde det rette fritidsjob. De unge er tvunget til at bruge mere tid på ansøgningen, hvorfor vi hele tiden optimerer ansøgningsprocessen. Udtaler Andreas Fabricius, grundlægger på 22 år.

Ungarbejde.dk har samlet fritidsjobs, studiejobs og elevpladser på portalen, hvor der netop nu er over 47.000 unge jobsøgende unge mellem 13 og 25 år og 1.900 tilmeldte virksomheder. De unge vil i stigende grad konkurrere med hinanden indbyrdes om det næste job.

Vi har nu formidlet over 3.000 jobs til unge, og har sendt over 30.000 ansøgninger og CV'er videre til virksomheder elektronisk. Når der skal 10 ansøgninger til at komme igennem nåleøjet hos en arbejdsgiver, viser det tydelige at de unge er presset til at skrive rigtig gode ansøgning også uden forældrene skal blande sig. Selvom det i snit kræver 10 ansøgninger for at få et job, så gælder kvalitet frem for kvantitet dog stadig. Derfor mener vi hos Ungarbejde.dk, at de unge skal kigge sig selv rigtig dybt i øjnene og vurdere om det virkelig vil have jobbet. Udtaler Andreas Fabricius.

Ungarbejde.dk har udviklet en jobagent, hvor de unge kan tilmelde sig gratis. Den jobsøgende unge indtaster hvilke postnumre arbejdspladsen helst skal ligge i, og hver gang et job uploades med rette kriterier, får de unge en mail med et link direkte til annoncen. Herved øges chancerne for at stå forrest i køen blandt ledige unge.

Jobagenten er udviklet efter stor efterspørgsel fra de unge. Ved at tilmelde sig jobagenten behøves de unge ikke i samme grad overvåge de nærmeste postnumre. Udtaler 20 årige Martin Fabricius, Udviklingschef.

Ungarbejde.dk har investorer bestående af Jesper Buch, stifter af Just-Eat og Mentaline, Carsten Mikkelsen, Crazy Daisy, CULT mv. og Morten Larsen, det er nuværende administrerende direktør i Just-Eat. Ungarbejde.dk har i dag kontorer i Idea House i Vejle og på Klamsagervej i Århus.


Læs mere her

tags: direktør, Århus, Vejle, portal, virksomhed, investor, jobmarked, jobsøgende, arbejdsgiver, ansættelse,

fredag den 25. februar 2011

Lars Larsen søger rekord mange elever

Åbning af nye butikker og fortsat ekspansion betyder, at JYSK i år søger rekord mange nye elever det sker efter sidste års rekordoptag af elever hos Lars Larsens butikskæde.

2011 bliver året, hvor Lars Larsen ansætter historisk mange elever. Over 120 elever har JYSK brug for i år.

Det rekordstore optag sker efter 2010, hvor godt 100 elever blev ansat i butikskæden. 2010 blev også året, hvor antallet af ansøgere var på sit højeste over 1.500 unge mennesker ønskede sig en elevplads i JYSK, og derfor er uddannelsen blevet noget af et nåleøje at komme ind på, fortæller JYSKs uddannelsesleder Jørgen Olsen.

Vi går efter de helt rigtige det skal være unge mennesker med gå-på-mod, vilje og lyst til at ville lære noget og lyst til at arbejde i JYSK. Og vi skal nok få fat i de rigtige, hos JYSK bliver alle taget alvorligt, hvad enten man er chef eller elev. Blandt andet er eleverne med i butikkens bonusordning efter kort tid, siger Jørgen Olsen.

I år er det 32 år siden, at Lars Larsen åbnede sin første JYSK-butik i Århus. Siden er kæden vokset til 1.750 butikker i 34 lande heraf 92 i Danmark.

Hver eneste dag året rundt ansætter JYSK-koncernen tre nye kolleger og åbner tre nye butikker om ugen. Og nogle af de nyansatte bliver altså danske elever, der alle får en oplæringsansvarlig tilknyttet i hver enkelt butik, som sikrer at de bliver blandt de bedst uddannede i dansk detailhandel.

Talentudvikling fra egne rækker har vi traditionelt rigtig god erfaring med. Og med vores vækstplaner skruer vi nu yderligere op for optagelsen af elever, siger Jørgen Olsen.
JYSK Academy, hvor eleverne blandt andet bliver udfordret i naturen, ligger i nærheden af Lars Larsens golfcenter, Himmerland Golf & Country Club. At placere elevuddannelsen der, er en af hemmelighederne blandt sammenholdet hos eleverne, fortæller Jørgen Olsen.

Mange elever sammenligner deres uddannelse hos os som en slags efterskole folk bliver virkelig rystet sammen i Himmerland, når der ikke er tusindvis af tilbud om at gå i byen eller andet lige uden for døren, siger han.

JYSK-ansatte besøger en masse erhvervsskoler i løbet af foråret for at fortælle om kædens elevuddannelse. På www.JYSK.dk/elev kan man læse mere om at arbejde hos JYSK.


Læs mere her

tags: Danmark, 2010, 2011, Århus, uddannelse, JYSK,

torsdag den 24. februar 2011

Boligrådgiver med stor viden og engagement

Advokat Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske BOLIGadvokater, fylder 50 år fredag den 25. februar.

Danske boligejere kan trygt læne sig tilbage i sofaen, når advokat Jan Schøtt-Petersen toner frem på tv og giver sin vurdering af spørgsmål i forbindelse med bolighandler og senest den digitale tinglysning. Modsat mange andre advokater har Jan Schøtt-Petersen nemlig en dejlig befriende evne til at forklare komplicerede ting på en let forståelig måde og med et smil på læben. Evnen til at kommunikere skyldes, at Jan Schøtt-Petersen er født og opvokset i et håndværkerhjem i Søborg og fik håndværkergloserne ind med modermælken. I 1984 afsluttede han sine jurastudier på Københavns Universitet og blev efterfølgende advokat og ekspert i lovgivningen indenfor området.

Jan Schøtt-Petersen er herudover kendt for at være en jovial og gemytlig fyr med en sund hang til livets sødmer. Men som både ejendomsmæglere, Justitsministeriet og Domstolsstyrelsen har mærket, siden han tiltrådte som formand for Danske BOLIGadvokater, gemmer der sig også et dybt engageret menneske bag den rare facade. Et menneske der ikke lader sig spise af med letkøbte forklaringer eller undskyldninger, når han føler, han har fat på noget. Samme ihærdighed udviser han overfor klienter eller journalister. For selv om han er både engageret og nærværende, står han altid parat med en forklaring eller en kommentar over telefonen.

Trods sit hverv som formand for BOLIGadvokaterne og som bestyrelsesmedlem i advokatkæden Ret&Råd har Jan Schøtt-Petersen også et stort antal verserende sager på sit kontor hos Ret&Råd Helsingør, hvor han sammen med hustruen, Henriette, driver advokatvirksomhed på 16. år. Med en smuk udsigt over vandet mod Helsingborg har han, hvad han selv kalder en "blandet landhandel". Jan har nemlig en fast kreds af klienter, som han har opbygget gennem sine mange års virke siden advokatfuldmægtigtiden hos Robert Koch-Nielsen (det senere Plesner) i København.

I sin fritid er Jan Schøtt-Petersen sammen med familien i Espergærde, hvor han hygger sig med hustruen Henriette Andersen og deres to piger på 11 og 14 år. Herudover tager familien på skiferie og en tur i deres båd. Lidt squash bliver det også til i ny og næ. Men alt tyder på, at Jan Schøtt-Petersen også de næste mange år vil være at finde i retten, i fjernsynet og på mobiltelefonen. Til fordel for både advokatstanden og sine klienter.

Jan Schøtt-Petersen CV:

1961: Født i Søborg
1984: Cand. jur. Københavns Universitet
1987: Advokat
1992: Møderet for Højesteret
1996: Egen advokatpraksis i Helsingør

Læs mere her

tags: København, retten, boligejere, Justitsminister, boligejer, Advokat, lovgivning, OL, bestyrelsesmedlem, virksomhed, Justitsministeriet, 1984, Helsingør, journalist,

onsdag den 23. februar 2011

Åbent Hus hos Studiebyen Esbjergs 60 videregående uddannelser

Studiebyen Esbjerg åbner i samarbejde med byens videregående uddannelsesinstitutioner dørene for alle interesserede. Dette sker fredag den 25. februar kl. 9-14 og lørdag den 26. februar kl. 10-15 hos Syddansk Universitet Esbjerg, University College Syddanmark, Aalborg Universitet Esbjerg og Erhvervsakademi Sydvest.

Til årets Åbent Hus arrangement får de besøgende muligheden for at opleve realiteterne på en videregående uddannelse i Esbjerg. Derfor bliver gæsterne mødt af både nuværende og gamle studerende, undervisere, studievejledere og repræsentanter fra Studiebyen Esbjerg, som alle står klar til at snakke om dagligdagen på institutionerne og besvare alle tænkelige spørgsmål fra nysgerrige sjæle. Derudover vil der visse steder også være mulighed for at overvære forelæsninger, få guidede ture og deltage i workshops, så potentielle studerende rigtig kan få en fornemmelse af, hvad det vil sige at være studerende i Esbjerg. Det skal bemærkes, at det er meget individuelle programmer, der tilbydes på de forskellige institutioner, og at det særligt er om fredagen man kan deltage i de almindelige undervisningsaktiviteter. Så det anbefales at studere programmet nærmere, og planlægge sit besøg, så man kommer til at opleve lige netop det man ønsker.

Flere informationer om arrangementet kan findes på StudiebyenEsbjerg.dk og på de enkelte uddannelsesinstitutioners hjemmesider. En online version af årets program kan også findes på følgende link: http://www.e-pages.dk/esbjergerhvervsudvikling/3/. Her kan man finde alle Studiebyens 60 videregående uddannelser og se hvor og hvornår, man kan høre mere om de enkelte uddannelser.

Nysgerrige sjæle kan med andre ord få svar på mange forskellige spørgsmål såsom: Er det den rigtige uddannelse for mig Hvordan ser der ud Hvilke typer læser der i forvejen Hvad kan jeg bruge uddannelsen til Hvor skal jeg bo Er der mange lektier Hvordan foregår undervisningen Er der et godt studiemiljø Hvad kan jeg lave i fritiden Vil jeg føle mig godt tilpas der Er der inspirerende undervisere Er der fredagsbar ER DET HER, JEG VIL LÆSE

Vi ses til Åbent Hus hos Studiebyen Esbjergs 60 videregående uddannelser.

Studiebyen Esbjerg
www.StudiebyenEsbjerg.dk

For yderligere information kontakt:

Studiebyen Esbjerg: Pernille Kragh Rühe, 36973504
University College Syddanmark: Marianne Keldorff, 72157551
Erhvervsakademi SydVest: Helene Pedersen, 41775703
Aalborg Universitet Esbjerg: Tove Morell, 99407719
Syddansk Universitet Esbjerg: Birgit Mikkelsen, 65501501

Læs mere her

tags: Esbjerg, uddannelse, Aalborg, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet, studievejleder, studerende, uddannelsesinstitution, videregående uddannelse, miljø, undervisning,

Klipfisk gør medarbejderne glade

Gør din arbejdsplads til et bedre sted at være gennem én person ad gangen. Hent gratis hjælp hos konsulentfirmaet FISH! i Danmark - moving you.

GØR DEM GLADE
Ét af de fire principper i FISH! er GØR DEM GLADE. Det kan lyde som et større projekt med chokolade, flag og gaver. Det behøver det ikke at være. Du kan holde døren for ham, der har favnen fuld. Du kan huske navnet på kunden. Du kan også fortælle kollegaen, hvor meget du påskønner hende eller ham.

Én kollega ad gangen
GØR DEM GLADE er lettere, når du forstår, at i ethvert øjeblik ligger muligheden for at gøre et positivt indtryk på kollegaen. GØR DEM GLADE starter med, at man fokuserer på én person.

Hej, hvorfor hedder det FISH!
Inspirationen kommer fra en fiskeforretning i Seattle, som er blevet verdensberømt på deres måde at samarbejde på. Vi kan alle handle med fisk. I bestræbelserne på at skabe en ekstraordinær butik, har fiskehandlerne en ekstraordinær tilgang. Kom i gang som dem og mærk effekten.

Hent arket med KlipFISH! her http://www.fishdanmark.dk/IdeertilInspiration.html
og gør kollegerne glade én ad gangen. Du kan også glæde dem med ved at printe KlipFISH! ud på hvidt papir og give dem et ark.

Læs mere her

tags: Danmark, EM, chokolade,

tirsdag den 22. februar 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Nu skal vi snart skifte job

Pludselig rigdom kræver karriereplanlægning
Ville du stoppe med at arbejde resten af livet, hvis du med ét slag blev økonomisk uafhængig?
Læs mere her

Stil dig forrest i køen, kvinde
Lad være med at stille jer bagerst i køen, fordi I ikke vil vælges på grund af jeres køn, siger business-blogger Susanne Hoeck til karrierekvinder.
Læs mere her

Slaget om de kommunalt ansatte starter nu
De afsluttende forhandlinger mellem KL og KTO indledes fredag. Presset økonomi lægger bånd på mulighederne.
Læs mere her

Handlekraftig jomfruforhandler
Debut. I dag forhandler borgmester Michael Ziegler (K) i den afgørende fase af sit første overenskomstforlig for KL. Et forlig blottet for de store armbevægelser, som Ziegler tidligere har benyttet.
Læs mere her

Efterlønnere skovler penge ind
Nye tal fra DI og Danmarks Statistik viser, at over halvdelen af efterlønsmodtagerne har indtægter ved siden af. Næsten hver fjerde efterlønsmodtager har en indtægt på over 100.000 om året ved siden af efterlønnen.
Læs mere her

100.000 danskere lever uden dagslys
Mere end 100.000 medarbejdere får kun dagslys i weekenderne. Arbejdstilsynet svigter, siger fagforening.
Læs mere her

Pensionister tørster efter job
Hver tredje pensionist og efterlønner vil gerne i arbejde igen. Det kan fjerne ældrebyrden, påpeger ekspert.
Læs mere her

Ledere får et kick af beslutninger
Chefer kan blive afhængige som ludomaner af at træffe beslutninger. Det kan skade den langsigtede, strategiske planlægning, fordi de i stedet bliver optaget af at træffe mange, små beslutninger her og nu.
Læs mere her

Kommunale lønstigninger udsat til 2012
Lønnen for de kommunalt ansatte fastfryses i 2011. Men til næste år får de en lønstigning på 2,65 procent.
Læs mere her

Nu skal vi snart skifte job
KARRIEREPANELET: Efter krisen vil danskerne igen være blandt verdens mest mobile arbejdskraft.
Læs mere her

Rekordstort vinteroptag på KEA - Københavns Erhvervsakademi

Flere end 800 nye studerende er optaget på KEA Københavns Erhvervsakademi ved dette vinteroptag. Det er ny rekord! Det er godt nyt for erhvervslivet, der i stor stil efterspørger dimittender med praksisorienterede kompetencer.

Det er helt overvældende! Vi havde håbet på fremgang i antallet studerende til vores uddannelser, men det her er helt fantastisk og en stor succes for KEA. Men det er altså også nogle særdeles erhvervsrettede uddannelser vi tilbyder , siger Ingo Østerskov, rektor på KEA Københavns Erhvervsakademi.

De mange nye studerende viser med al tydelighed, at der er stor interesse for de praksisrettede videregående uddannelser KEA udbyder. KEA s uddannelser er udviklet i samspil med erhvervslivet og har stor fokus på den praksisrettede læring. Der er efterfølgende gode jobmuligheder samt rige muligheder for at specialisere og videreuddanne sig yderligere.

Jeg noterer mig med stor tilfredshed, at der er en støt stigende søgning til de praksisrettede videregående uddannelser. Ikke bare på KEA, men i hele erhvervsakademisektoren. Og det er godt for det danske arbejdsmarked. Det er nemlig dokumenteret, at det danske erhvervsliv er ringere uddannet end i de lande, vi konkurrerer med. Det er problem for produktiviteten og værdiskabelsen for de danske virksomheder. Erhvervsakademierne er nærmest skræddersyet til at ændre på det forhold. Og selv Vækstforum peger på, at al arbejdskraft hverken kan eller skal have en kandidatuddannelse fra universitetet. Tværtimod! , siger Ingo Østerskov, rektor på KEA Københavns Erhvervsakademi.

Erhvervsakademierne er en ny uddannelseskonstruktion, der etableredes den 1. januar 2009 bl.a. med det formål at forbedre regeringens uddannelsesmål om, at 50 % af en ungdomsårgang skal tage en videregående uddannelse. Erhvervsakademierne udbyder primært erhvervsakademiuddannelser (tekniske og merkantile korte videregående uddannelser), og akademierne uddanner overvejende til det private arbejdsmarked. Flere akademier udbyder også erhvervsrettede uddannelser på bachelorniveau. Der findes ni erhvervsakademier i Danmark.

Læs mere her

tags: København, Danmark, 2009, uddannelse, regeringen, virksomhed, regering, erhvervslivet, produktivitet, Københavns Erhvervsakademi, studerende, videregående uddannelse, rektor, arbejdskraft, jobmuligheder, arbejdsmarked, kandidatuddannelse,

mandag den 21. februar 2011

Monster har introduceret Behavioural Targeting i dansk online rekruttering

Monsters Career Ad Network® møder dagens og fremtidens rekrutteringsbehov med Behavioural Targeting teknologi, som giver danske virksomheder mulighed for at udvide sin rekrutteringsbase ved intelligent jobannoncering mod det passive kandidatsegment.

Der tales i dag ofte om et "HR Paradox", som indebærer at der findes et rigeligt udbud af arbejdskraft, men mangel på specifikke spidskompetencer. Dette gør sig specielt gældende indenfor teknik, IT, økonomi, naturvidenskab og tunge markedsføringskompetencer, hvor de fleste relevante kandidater tilhører det såkaldte "passive" kandidatsegment, det vil sige kandidater som ikke er aktive på online jobsites eller modtagelige for gammeldags printannoncering.

"Career Ad Network er yderligere et eksempel på Monsters betydende globale investeringer i teknologi og innovation over de seneste tre år, med henblik på at levere produkter som modsvarer virksomhedernes rekrutteringsbehov i dag og i fremtiden. Som den første, og hidtil eneste, rekrutteringsvirksomhed har Monster implementeret Behavioural Targeting teknologi indenfor online jobannoncering. Med fremtidens jobannonce udvides annoncørernes rækkevidde markant gennem Monsters mediepartnernetværk, og giver adgang til de rette kandidater i det passive kandidatsegment. Med andre ord giver Monster annoncørerne mulighed for a nå en helt ny kandidatmålgruppe, dér hvor de bruger sin tid online," udtaler Lars Ingerslev, Country Manager for Monster Danmark.

Monsters Karrierenetværk har vist sig uhyre effektivt, og har i gennemsnit øget kandidattilstrømningen med 95 procent sammenlignet med traditionelle "standalone" jobannoncer. Mere end 70 Fortune 100 virksomheder vælger i dag Career Ad Network for at udvide deres rekrutteringsreach.

Career Ad Network er yderligere et eksempel på Monsters effektive markedsinvesteringer med henblik på at nå et bredere udvalg af "passive" jobsøgere, som ikke er aktivt jobsøgende, men som er åbne for relevante nye jobmuligheder hvis disse præsenteres for dem. Med Behavioral Targeting teknologien ligger fokus på "hvem" og ikke "hvor", og ved at analysere historiske data, Monster Career Ad Network cookies, site context og anden information kan Monster målrette brandede rekrutteringsannoncer på tusindvis af jobsites.

Karrrierenetværksproduktet lanceredes af Monster i 2007 og er i dag tilgængeligt for Monsters kunder i 13 lande - Danmark, Østrig, Schweiz, Sverige, Frankrig, Italien, Tyskland, Belgien, Holland, UK, Irland, Canada og USA - og genererer mere end 3 milliarder jobannonce impressions hver eneste måned gennem syndikering til tusindvis af partner websites. På http://can.monster.dk finder du detaljeret information om Career Ad Network teknologien.

Yderligere informationer:
Lars Ingerslev, Country Manager Denmark, lars.ingerslev@monster.dk, +45 80 88 43 33

Om Monster:
Monster.dk - tidligere Jobline.dk - er en del af Monster Worldwide Scandinavia, som igen er en del af Monster.com, verdens førende online karrierenetværk, med fokus på at skabe kontakt mellem de mest progressive virksomheder og de mest kvalificerede karriereorienterede individer.

Monster Worldwide, Inc. (NYSE: MWW), moderselskab til Monster Worldwide Scandinavia, den ledende globale online rekrutteringsløsning i mere end et årti, har som mål at inspirere mennesker til at forbedre deres liv. Med lokale kontorer i Nordamerika, Europa, Asien, Australien og Syd- og Mellemamerika og 5.000 ansatte, forbinder Monster arbejdsgivere med den rette kompetence globalt. Monster er medlem af S&P 500 Index. For at læse mere om Monsters brancheledende produkter og ydelser, kan du besøge www.monster.dk eller www.monster.com. Yderligere informationer om Monster Worldwide finder du på http://about-monster.com.

Læs mere her

tags: USA, Europa, Holland, markedsføring, Danmark, Sverige, Tyskland, Italien, økonomi, Asien, Frankrig, Belgien, Canada, virksomhed, 2007, teknologi, Australien, Schweiz, Østrig, arbejdskraft, innovation, naturvidenskab, videnskab, jobmuligheder, jobannonce, jobsøgende, arbejdsgiver, jobsøger,

søndag den 20. februar 2011

Studerende får pris for køleløsning til grønnere fly

En studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus løber med pris for bedste innovative afgangsprojekt. Han har fundet en løsning, der kan spare på flyvemaskiners strømforbrug.

Martin Brødsgaard fra Ingeniørhøjskolen i Århus har i forbindelse med sit afgangsprojekt arbejdet med en ny metode, der kan være med til at gøre fly lidt grønnere. Han er netop blevet kåret som vinder af M-prisen, der hvert år uddeles af Maskintekniks Selskab.

Jeg er meget glad. Det er en fin anerkendelse af min indsats. Jeg har arbejdet hårdt for at opnå mine projektresultater. Fly er blandt de største miljøsyndere i transportsektoren, og jeg håber, at mit projekt i fremtiden kan gøre vores lufttransport lidt grønnere, siger Martin Brødsgaard.

Han har i en periode på et halvt år deltaget i et intensivt udviklingsarbejde for verdens største flyproducent, Airbus. Resultatet er en ny løsning, der kan erstatte traditionelle gasturbiner i fly med brændselsceller, der laver elektricitet ved en kemisk reaktion mellem brint og ilt. Traditionelle fly bruger gasturbiner til at producere strøm til alle de elektriske systemer. Det nye system er mere miljøvenligt, men kræver meget stor køling. Jeg har arbejdet på et nyt kølekoncept, hvor flyet nedkøles via smalle ribber monteret langs dets sider, siger Martin Brødsgaard.

Ribberne sikrer køling under flyveturen, men det kræver uhyre præcise beregninger at placere dem korrekt. Til formålet har Martin brugt en avanceret simuleringsmetode, der kan forudsige både luftmodstand og effekt. Det handler om at finde den optimale løsning og en passende afstand mellem ribberne. Hvis de sidder for tæt, bliver både køling og aerodynamik dårlig, forklarer han.

Med simuleringsberegningerne gør det i dag muligt at ramme en køleløsning med en optimal brændstofbesparelse.

BAGGRUNDSOPLYSNINGER

M-prisen på 10.000 kroner uddeles en gang om året af Maskiningeniørernes Initiativfond.

Martin Brødsgaard har modtaget prisen for et stærkt innovativt afgangsprojekt .

Med sine beregninger kan Martin Brødsgaard give et estimat af den samlede luftmodstand og strømningen mellem ribberne på flyets yderside.

Beregningerne kan blive et vigtigt beslutningsgrundlag for Airbus og spare resurser på dyre vindtunneltests.

Læs mere her

tags: Århus, kemi, studerende, strømforbrug, miljø, Ingeniørhøjskolen, brændstof, miljøvenlig,

onsdag den 9. februar 2011

Middelfart Byråd har vedtaget ny skolestruktur

Efter endt høringsfase vedtog Middelfart Byråd i aftes den 7. februar 2011 en ny skolestruktur for Middelfart Kommune. Nu arbejder skoleafdelingen tæt sammen med skoleledelserne på alle kommunens skoler for at gøre det bedst mulige for elever og forældre.

Byrådet har på byrådsmødet i aftes, den 7. februar 2011 besluttet følgende:

Tanderup Skole nedlægges pr. 1. august 2011.
Aulby Skole nedlægges pr. 1. august 2011.
7. klasse på Fjelsted Harndrup Skole flyttes til Brenderup Skole pr. 1. august 2011. Fjelsted Harndrup Skole har herefter elever fra 0.- til og med 6. klasse.
I Aulby Skoles skolebygninger etableres et videncenter pr. 1. august 2011.
Heldagsskolen flyttes til Aulby Skoles skolebygninger pr. 1. august 2011. Heldagsskolen placeres dermed på samme matrikel som Videncenter Vejlby.
Specialklasserne samles på Østre Skole.
Elever fra AKT-klasserne overflyttes til andre tilbud i skolernes normalklasser i det sko-ledistrikt, hvor de bor, eller på Heldagsskolen.

Byrådet besluttede endvidere, at forsøg med fælles ledelse på Fjelsted Harndrup Skole og Brenderup Skole ikke iværksættes, men at forvaltningen udarbejder konkret forslag til fælles ledelse af børnehave, SFO og skolen i Fjelsted Harndrup i form af en landsbyordning.

Det betyder for elever og forældre, at:

Eleverne fra Tanderup Skole skal flytte til Gelsted Skole 1. august 2011.
Eleverne fra Aulby Skole skal flytte til Strib Skole 1. august 2011.
De elever der skal starte i tidlig SFO fra de to nedlagte skoler, starter på de nye skoler allerede i marts.
Elever der går i 6. Klasse på Fjelsted Harndrup Skole, skal starte på Brenderup Skole i 7. klasse 1. august 2011.
Elever, der går i specialklasser flyttes til Østre Skole efter nedenstående plan:
De 3 specialklasser på Båring Skole overflyttes til Østre Skole pr. 1. august 2011.
De 2 yngste specialklasser på Gelsted Skole overflyttes til Østre Skole pr. 1. august 2011.
Specialklassen på Lillebæltskolen udfases over en 3-årig periode fra 2011 til 2014.
Den ældste specialklasse på Gelsted Skole overflyttes til Østre Skole pr. 1. august 2012.
AKT klasserne på Nørre Aaby Skole, Tanderup Skole og Aulby Skole visiteres til distriktsskolerne eller til Heldagsskolen Elever og forældre med tilknytning til de nævnte klasser får særskilt besked om forløbet.

Vi gør opmærksom på, at der er frit skolevalg. Hvis man ønsker en anden skole end distriktsskolen til sit barn, vil skolen kun kunne modtage en elev, hvis der er plads på det pågældende klassetrin jf. Styrelsesvedtægt for folkeskolerne i Middelfart Kommune. Og ved fravalg af distriktsskole skal forældrene selv betale transport til skole.

For medarbejdere betyder det at:

Personalet fra Tanderup Skole overflyttes til Gelsted Skole 1. august 2011.
Personalet fra Aulby Skole overflyttes til Strib Skole 1. august 2011.

I dag, den 08.02.11, vil medarbejderne på Middelfart Kommunes folkeskoler få besked om byrådsbeslutningen på et møde på arbejdspladsen og via brev. Forældre og elever får også et brev om beslutningerne, og de forandringer det medfører.

En fælles indsats skal sikre en ordentlig proces
Skoleafdelingen arbejder tæt sammen med skoleledelserne på alle kommunens skoler for at gøre det bedste for elever og forældre. Ligeledes arbejder vi sammen med kommunens centralforvaltning for at lave nogle gode forløb for ledere og lærere, da nogle af dem også skal skifte skole.

I den efterfølgende proces vedr. forflyttelser af medarbejdere, er der allerede udmeldt principper for forflyttelse og afskedigelse samt tidsplan for forløbet. De gældende principper er udarbejdet for de enkelte overenskomster, og er sendt ud til alle medarbejdere sidst i januar måned 2011.

Skolechef, Poul Anthoniussen forklarer:

Beslutningen er nu taget, og vi kan gå i gang med de arbejdsopgaver, vi har forberedt sammen med skolerne. Det betyder, at elever og forældre løbende vil få besked fra deres skoler om, hvordan det hele skal foregå. Der kan være usikkerhed om, hvordan klasser fra to skoler lægges sammen, hvilke bøger eleverne nu skal undervises efter, og om der kører en bus fra ens hjem til den nye skole etc.. Alle disse ting arbejder vi tæt sammen om .

Præcise beskeder om det nye skoleår sendes ud til elever og forældre, når skolerne har fået deres budgetter, og det hele er godkendt i Byrådet senest 1. maj 2011.

Læs mere her

tags: SF, 2011, overenskomster, 2012, Middelfart, Lillebælt, børnehave, folkeskole, 2014,

tirsdag den 8. februar 2011

Ny kommunikationsdirektør

Susanne Hegelund ny kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer

Susanne Hegelund tiltræder 1. marts som kommunikationsdirektør i Landbrug & Fødevarer. Organisationen repræsenterer det samlede danske landbrugs- og fødevareerhverv med 150.000 beskæftigede og en samlet eksport på mere end 100 milliarder kroner årligt.

Susanne Hegelund får ansvaret for 30 medarbejdere i organisationens kommunikationsafdeling og skal i tæt samarbejde med direktion, bestyrelse og branchens øvrige aktører sikre en stærk og troværdig kommunikation fra Landbrug & Fødevarer.

Den ny kommunikationsdirektør kommer med over ti års ledelseserfaring i Danmarks Radio. Her var hun senest chef for TV Avisen, ligesom hun tidligere har været erhvervsredaktør samt chef for den politiske redaktion. Hegelund har desuden været chef for en lang række andre DR-fyrtårne spændende fra radioens Orientering og P1 Morgen over DR2s Deadline til de slagkraftige DR1 programmer Kontant og Magasinet Penge. Susanne Hegelund startede sin karriere som politisk journalist på Berlingske Tidende og kommer til Landbrug & Fødevarer fra en stilling som politisk journalist på TV2 Nyhedernes Christiansborg-redaktion.

- Susanne Hegelund tilfører os en tung erfaring fra medieverdenen, som skal være med til at sikre, at vores fortælling om landbrugs- og fødevareerhvervet anno 2011 når bredt ud, siger Landbrug & Fødevarers administrerende direktør, Carl Aage Dahl. Han lægger desuden vægt på, at den nye kommunikationsdirektør kommer med strategisk ledelseserfaring fra en kompliceret organisation som DR, ligesom hun med sine ti års erfaring som journalist på Christiansborg besidder en vigtig indsigt i det politiske spil.

Landbrug & Fødevarer er resultatet af en fusion i 2010 mellem en række større brancheforeninger inden for landbrugs- og fødevareerhvervet. Branchen har lige nu fokus på, hvordan den kan være med til at løse nogle af de udfordringer, Danmark står over for i de kommende år. Balance, dialog, innovation og viden er i den sammenhæng nøgleord i den danske fødevaresektor, som er et af de erhverv, der skal skabe vækst i det danske samfund fremover.

- Jeg glæder mig til at være med til at sikre, at landbrugs- og fødevareerhvervet kommer højt på listen over fremtidens vækstbrancher, siger Susanne Hegelund, der også ser frem til at parre sin erfaring fra politik og medier med dagligdagens udfordringer i en branche, som mange har en mening om.

For yderligere informationer, kontakt:
Administrerende direktør Carl Aage Dahl 20 15 00 80
Susanne Hegelund 40 32 68 16

Læs mere her

tags: direktør, Danmarks Radio, Danmark, 2010, 2011, radio, politi, TV2, brancheforening, journalist, innovation, Christiansborg, kommunikation, strategi, organisation,

mandag den 7. februar 2011

Midtvejskonference viser, at eleverne på Region Hovedstadens gymnasier er superdygtige til innovation

Her åbner www.booman.dk (400)Igennem halvandet år har 23 af Region Hovedstadens gymnasier arbejdet med at styrke elvernes innovative kompetencer. Over 120 lærere har fået kompetenceudvikling inden for innovativ undervisning, og mere end 30 ledere har fået styrket deres kompetencer inden for innovativ ledelse.

Med halvandet år igen holder projektet status, og erfaringerne fra det omfattende pædagogiske udviklingsprojekt præsenteres på den store Midtvejskonference, torsdag d. 03. februar fra kl. 09.00 til 15.00 på HF-Centret Efterslægten, Hyrdevange 62, 2400 København NV.

På Midtvejskonferencen viser elever, hvad de har arbejdet med i det seneste halvandet år, og hvad de har fået ud at arbejde med innovation i undervisningen. Forfatter og foredragsholder Claus Buhl, lægger op til debat om forholdet mellem kreativ viden, akademisk viden og praksisviden.

Konferencen er ikke blot en konference, men også et samlingssted for gymnasierne i Region Hovedstaden, hvor elever, lærere og ledere udveksler og afprøver nye former for undervisning og formidling. Energizers og grafisk facilitering bliver prøvet af.

Med over 120 gæster fra gymnasier i Region Hovedstaden, Undervisningsministeriet, Erhvervs- og byggestyrelsen, Fonden for entreprenørskab og Region Hovedstaden, vil der summe af energi og innovation i aulaen på HF-Centret Efterslægten.

Konferencen er en del af projektet Innovationskraft og entreprenørskab på gymnasier i Region Hovedstaden, der støttes af EU s Socialfond og Region Hovedstaden.

Læs mere her

tags: København, EU, Region Hovedstaden, kreativ, energi, innovation, kompetenceudvikling, undervisning, Undervisningsministeriet,

Dagens nyheder - Læs bla. om Buschauffører strejker flere steder i landet

Slå effektivt ned på mytteri
Stiller en af dine ansatte åbent spørgsmålstegn ved dine lederevner og forsøger at mobiliserer en fælles front mod dig, er det illoyal adfærd.
Læs mere her

3.000 LO-folk affyrer salve i efterlønskrig
Stemningen er høj blandt de 3000 tillidsfolk fra LO, som onsdag er samlet til kamp for efterlønnen i Odense.
Læs mere her

Regeringen skal væk - ikke efterlønnen
Klapsalverne runger på LOs stormøde, da formanden for Dansk Metal foreslår at udskifte regeringen.
Læs mere her

Havnearbejdere i Aarhus nedlægger arbejdet
250 havnearbejdere i Aarhus "tyvstarter" ventede arbejdsnedlæggelser i protest mod regeringen.
Læs mere her

Skattechefer skal betale for safari-tur
Safari-tur i Sydafrika skal betales tilbage med seks års forsinkelse. Det er meldingen til flere skattechefer.
Læs mere her

Nyt retsopgør i drama om efterløn
A-kasser sagsøger Beskæftigelsesministeriet, denne gang med krav om mindst 30 millioner i sag om efterløn.
Læs mere her

12 minutter mere er ikke for sygeplejersker
S-SF vil have danskerne til at arbejde sig ud af krisen, men mange må slet ikke arbejde mere end de gør.
Læs mere her

Buschauffører strejker på Sjælland
Busselskabet Movias passagerer må vente forgæves på bussen torsdag
Læs mere her

Også nordjyske buschauffører aktionerer
Buschauffører har oprettet blokade ved Aalborg Busterminal.
Læs mere her

Buschauffører strejker flere steder i landet
Busselskabet Movias sjællandske passagerer må vente forgæves på bussen. Busserne i Esbjerg holder også stille.
Læs mere her

søndag den 6. februar 2011

20 år uden fremdrift i pædagoguddannelsens praktik

De lønnede praktikperioder, som er en stor del af pædagoguddannelsen, har eksisteret i snart 20 år - og det er 20 år for meget! Praktikken skal være en del af studiet ikke bare en kommunal mulighed for at ansætte billige deltidsansatte.

Få nu pædagoguddannelsen på rette kurs lyder budskabet fra de aktive PLS´ere, der i dag kl. 13 tropper op for at appellere til KL om at tage deres ansvar for den del af vores uddannelse, som de er ansvarlige for. For en bedre pædagoguddannelse sættes 20 skibe i søen ét for hvert år der har været lønnede praktikperioder.

Praktikperioderne skal have et mere uddannelsesmæssigt indhold det er her, man skal lære noget, ikke bare være billig arbejdskraft for kommunerne. Derfor er det vigtigt, at de studerende kommer ud af normeringen og reelt er studerende.

Lige i disse dage er der overenskomstforhandlinger, og på mandag har KL en enestående chance for, sammen med BUPL, SL og PLS, at forbedre det uddannelsesmæssige aspekt i de lønnede praktikker siger Kasper Madsen, der er faglig sekretær i PLS

Arbejdsmarkedets parter træder nemlig sammen mandag den 7. februar, for at forhandle den del af overenskomsten, som gælder for de pædagogstuderende i lønnet praktik.

Når der ikke er politisk opbakning til at udvikle det uddannelsesmæssige indhold i praktikkerne, som udgør godt en tredjedel af vores uddannelse, så nu skal det være op til arbejdsmarkedets parter at vise modet til forbedringer af pædagogstuderendes vilkår fortsætter Kasper Madsen

Skibene, der i dag klokken 13 bliver søsat i søen foran KL, symboliserer, at der nu er behov for handling, som får pædagoguddannelsen på rette kurs og KL har nu muligheden for at gøre det.

Læs mere her

tags: politi, uddannelse, studerende, arbejdskraft, arbejdsmarked,

lørdag den 5. februar 2011

Oplad dine batterier ved meditation

Meditation er ikke kun for de frelste.
Flere og flere ledere tager tidens værktøj til sig, fordi de erfarer, at de gennem den ro og det overskud de får ved meditation, bliver en bedre leder, får ro på i dagligdagen og træffer de velovervejede beslutninger, siger cand.mag. Marianne Nygaard fra LevLedelse.dk.

Hun fortæller endvidere, at lederens overskud og ro forplanter sig gennem virksomheden, og at mange virksomheder investerer i dette enkle redskab med optimering til følge.
At være til stede i nuet, at have nærvær, at opøve enkle tekniker gennem meditation kan forhindre stress og sygdom.

Marianne Nygaard afholder workshops for både ledere og ansatte samt kurser i bl.a. mindfulness og meditation. Hun har endvidere udarbejdet fire forskellige meditations CD-ere, som forlaget ABZebra har fornøjelsen af at videreformidle under deres nye linje for personlig udvikling.

http://abzebra.dk/foredrag catalogue_selected=231499_25661#231499



Læs mere her

tags: virksomhed, stress, meditation,

fredag den 4. februar 2011

Flere skoler skal hejse det grønne flag

I marts 2011 inviterer Grønt Flag til to konferencer om, hvordan gymnasieskoler og læreruddannelsen kan få en grønnere profil. Nu har du og dit uddannelsessted muligheden for at sætte miljø og bæredygtighed på dagordenen via projekterne Grønt Flag Grøn Læreruddannelse og Grønt Flag Grøn Gymnasieskole. I marts bliver der afholdt to konferencer, hvor konceptet bliver præsenteret:

Grønt Flag Grøn Læreruddannelse den 3. marts 2011 kl. 9.30-16.00 på Severin Kursuscenter i Middelfart
Grønt Flag Grøn Gymnasieskole den 17. marts 2011 kl. 9.30-16.00 på Severin Kursuscenter i Middelfart.
Der vil være taler af blandt andet Jeppe Læssøe, professor ved Danmarks Pædagogisk Universitet, og Søren Smidt-Jensen, Dansk Arkitektur Center og projektleder for projektet Bæredygtige Byer.

Begge konferencer er gratis at deltage i, men man skal dog tilmelde sig i god tid per mail på groentflag@friluftsrådet.dk.

Mere bæredygtige uddannelser

I de sidste to år har syv gymnasier, hf er og VUC er samt tre læreruddannelser deltaget i projekterne og arbejdet for at gøre gymnasieskolerne og læreruddannelserne mere bæredygtige.

Grønt Flag er et partnerskab mellem Friluftsrådet, Miljøministeriet og Undervisningsministeriet. Konceptet bag Grønt Flag er, at miljøhensyn og bæredygtighed skal tænkes ind i skolens hverdag ikke alene i undervisningen men også på skolen som institution, så skolen hele tiden tager skridt frem mod at blive en mere bæredygtig institution.

Læs mere her

tags: Danmark, 2011, uddannelse, Middelfart, miljø, undervisning, projektleder, Undervisningsministeriet,

torsdag den 3. februar 2011

Stigende sommer-interesse for naturvidenskab

Med opbakning fra videnskabsministeren slår Ungdommens Naturvidenskabelige Forening i år rekord i antallet af ScienceCamps til den danske ungdom - i alt 8 camps, der dækker over en lang række grundlæggende naturvidenskabelige emner; lige fra datalogi til kriminalteknik.

Nu er der åbnet op for tilmeldingen til Ungdommens Naturvidenskabelige Forenings (UNF) mange spændende ScienceCamps - og i år er udvalget større end nogensinde. Interessen er steget hvert år siden den første ScienceCamp i 2002, og i år åbnes der derfor hele 8 forskellige ScienceCamps.

Uanset om man har lyst til at opklare kriminalgåder, undersøge matematikkens store mysterier, opfinde rumelevatorer, finde fremtidens energikilder, gensplejse bakterier, lave spil eller software, så kan man finde den perfekte camp til hver enkelt.

Det er ikke et tilfælde at ScienceCamp-konceptet har vokseværk. Siden 2006 er antallet af medlemmer i foreningen steget fra 3600 til 5600.
- Vi har set at der er en stigende efterspørgsel blandt de unge for at lære om naturvidenskab på en alternativ måde de tidligere år. Derfor er det naturligt for os at udvide med flere ScienceCamps. Vi håber at styrke interessen for naturvidenskab hos de unge, og at vi med det brede udvalg kan give endnu flere muligheden for at finde noget som passer lige til deres interesser, udtaler formanden for Ungdommens Naturvidenskabelige Forening, Line Guldbrand

Vigtigt for fremtiden
- UNF s arbejde gør en forskel. I fremtiden kommer vi i stigende grad til at konkurrere på viden, hvis vi skal bevare gode og vellønnede job i Danmark. I det lys er det helt afgørende, at vi fremmer de naturvidenskabelige og tekniske evner i ungdommen, udtaler videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.

De fleste unge er fra skolens undervisning vant til en meget teoretisk tilgang til naturvidenskab, som ofte kan være ret svær at omsætte til praksis, men på de årlige ScienceCamps forsøger arrangørerne fra UNF via eksperimentelle øvelser at gøre undervisningen mere håndgribelig og dermed mere interessant for de unge, samtidig med at de får viden ind på et lidt højere niveau, end de har prøvet før. Desuden er arrangørerne selv universitets- og gymnasieelever, som alle har en frisk tilgang til hvordan naturvidenskab kan formidles.

Ungdommens Naturvidenskabelige Forening er en forening af frivillige, der gennem alsidig og vedkommende formidling af naturvidenskab, teknologi og medicin hvert år bidrager til tusindvis af unges naturvidenskabelige dannelse.

Se også vedhæftede PDF

Læs mere her

tags: 2002, Danmark, medicin, 2006, teknologi, bakterie, energi, PDF, naturvidenskab, videnskab, undervisning, energikilde, videnskabsminister,

onsdag den 2. februar 2011

Personalejurakonferencen, den 2. marts

Der er rekordstor deltagelse på årest store Personalejurakonference, den 2. marts på Hotel Marriott i København. Næsten samtlige store private & offentlige virksomheder deltager med mange af deres ledere samt økonomi- & personaleansvarlige. Se invitation her: http://www.probana.com/invitation.marriott2.htm

Der sker hele tiden nyt indenfor personalejuraområdet og det er vigtigt, at holde sig ajour, så man ikke træffer beslutninger, som er ulovlige og ugunstige for organisationen.

Det kan koste virksomheden dyrt, hvis man handler i strid med lovgivningen, eftersom medarbejderne oftest kan kræve godtgørelse.

I samarbejde med eksperter fra Advokatvirksomheden Bech-Bruun inviterer vi dig, dine kolleger og netværk til personalejurakonference på Hotel Marriott i København.


Som deltager får du også adgang til et spændende onlinemodul, som har fokus på de vigtigste facetter af personalejuraen samt de nyeste regler, love & domme.


På nuværende tidspunkt har flere HR-konsulenter og personaleansvarlige allerede tilmeldt sig - både fra det offentlige og private - og det kunne være spændende, hvis I også havde lyst til at deltage.

Se invitation her: http://www.probana.com/invitation.marriott2.htm

Deltagerpris: Pga. den store tilslutning til dagen er deltagerprisen kr. 3.000,- (normalpris kr. 8.000,-).

Er I 3 deltagere tilbydes en samlet pakkepris á kr. 6.500,-. ex moms

Program


Kl. 8.30 Morgenmad og networking

Kl. 9.00 Velkomst og indledning

Kl. 9.15 Overenskomster og samarbejdsaftaler

En nærmere introduktion til overenskomstsystemet og hvilke konsekvenser det har for dig som arbejdsgiver vedrørende eksempelvis lønforhandlinger, tillidsrepræsentanter etc. Herudover en gennemgang af samarbejdsaftalerne og deres betydning for relationen mellem arbejdsgiver og arbejdstager

Oplægsholder: Advokat Mads Krarup, partner i Bech-Bruun


Kl. 10.30 Pause

Kl. 10.45 Brug af sociale netværk - Facebook, Twitter etc.

Brugen af de sociale netværk er massiv, men hvor meget kan man som arbejdsgiver tillade sig at blande sig, både hvad angår kommunikation og tidsforbrug Oplægget vil bl.a. komme ind på:

Kan arbejdsgiver regulere medarbejders brug af sociale medier i arbejdstiden
Kan man skrive det ind i kontrakten eller personalehåndbogen
Metoder og værktøjer til hvordan det kan gøres fremadrettet.
Oplægsholder: Advokat Mette Klingsten, partner i Bech-Bruun

Kl. 12.00 Frokostbuffet & kaffe

Kl. 13.00 Ansættelsesforhold I - Ansættelsesbevisloven

Et af de vigtigste områder, som du aldrig kan få nok viden om. Er du leder, personaleansvarlig eller HR konsulent, så er dette indlæg guld værd.

En intensiv gennemgang af loven, relevante cases og typiske faldgrupper, således, at du fremadrettet - ubevidst - ikke kommer til at overtræde gældende regler.

Oplægget vil bl.a. sætte fokus på:

Fokus på de vigtigste områder.
Klassiske faldgrupper.
Retspraksis
"Et par gode, vigtige tip til HR afdelingerne".

Oplægsholder: Advokat Mette Klingsten, partner i Bech-Bruun

Kl. 14.00 Ansættelsesforhold II - Opsigelsesadgangen

Reglerne omkring afskedigelser er mange og hvis man ikke kigger sig for, kan man nemt komme til at træffe en beslutning, som strider med lovgivningen, hvilket i så fald giver medarbejderen ret til godtgørelse.

Det er derfor vigtigt at have et indgående kendskab til opsigelsesadgangen, hvorfor oplægget bl.a. vil komme ind på følgende:

Ligebehandlingsloven.
Funktionærloven.
Tillids- og sikkerhedsrepræsentanter.
Masseafskedigelsesloven.

Oplægsholder: Advokat Mette Klingsten, partner i Bech-Bruun

Kl. 15.00 Sidste nyt + diskussion

Oplægget tager en række aktuelle temaer sager op, og skaber en kobling til til den praktiske hverdag samt hvordan det kan have betydning for dig som arbejdsgiver. Herudover vil du være mulighed for spørgsmål, diskussion og videndeling med både underviser og de øvrige kursister.

Oplægsholder: Advokat Mads Krarup, partner i Bech-Bruun

kl. 15.30 Afslutning

Hurtig tilmelding kan anbefales, da der på forhånd er meget stor tilslutning til konferencen.

Tilmelding kan ske ved at udfylde formularen nedenfor. Husk at marker hvilken uddannelse De deltager på eller ønsker at deltage på. Hvis ikke De er registreret som deltager på Aktiv Kursers uddannelser bedes De krydse i feltet af nederst (under uddannelserne).

Læs mere her

tags: København, økonomi, Facebook, uddannelse, Advokat, lovgivning, ulovlige, virksomhed, moms, arbejdstid, Personalejura, HR-konsulent, kommunikation, organisation, arbejdsgiver,

Online lektiehjælp i hele landet

I 2008 blev Lektier Online lanceret som et pilotprojekt, hvor unge fra 7. til 10. klasse kunne få lektiehjælp over nettet. Pilotfasen er nu overstået og muligheden for at få lektiehjælp online gælder nu for elever over hele landet.

Det markeres ved et arrangement, der afholdes: Tirsdag den 1. februar, klokken 14 på Rådmandsgades Skole, Studiet, Heimdalsgade 29-33, 2200 København N.

Lektier Online er blevet udviklet af Styrelsen for Bibliotek og Medier samt Integrationsministeriet ved Brug for alle unge, Undervisningsministeriet og Statsbiblioteket og er finansieret af satspuljemidler. Efter pilotfasen er servicen blevet introduceret først på en række skoler i Jylland, så på Fyn, og den 1. februar markeres, at Lektier Online også introduceres på Sjælland.

Lektier Online er et supplement til de fysiske lektiecaféer, som findes på bl.a. biblioteker, i sportsklubber eller andre foreninger. Indsatsen er særligt rettet mod drenge fra socialt udsatte boligområder, fordi undersøgelser har vist, at mange af dem ofte har brug for ekstra støtte til at udvikle deres faglige færdigheder, hvis de skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Samtidig viser erfaringerne, at især drenge på de højere klassetrin ofte fravælger de traditionelle lektiehjælpsordninger på skoler og biblioteker.

Lektier Online møder de unge og særligt drengene et af de steder, hvor de i forvejen er nemlig på nettet. Det gør det muligt at få lektiehjælp uden at føle, at man udstiller sig selv hvilket for særligt drenge i den alder kan udgøre en hindring for at benytte de fysiske lektiecaféer på skoler eller biblioteker.

Lektier Online er én af de former for lektiehjælpsordninger, som bl.a. Integrationsministeriet, bibliotekerne og frivillige organisationer de seneste år har udviklet og som støtter bl.a. nydanske børn og unges udvikling af faglige, sociale såvel som personlige kompetencer og dermed sætter dem bedre i stand til at gennemføre en ungdomsuddannelse. Erfaringer fra det udviklingsarbejde er nu samlet i håndbogen "Lektier Leg Læring: Lektiecaféer i mange miljøer" fra Integrationsministeriets Brug for alle unge indsats. Bogen, der præsenterer en række gode eksempler på oprettelse af forskellige typer af lektiecaféer, vil være tilgængelig ved Lektier Online arrangementet.

På Rådmandsgade Skole vil eleverne blive introduceret for Lektier Online, og der vil være en demo-event, hvor en elev afprøver systemet ved at logge sig på og få kontakt med en lektiehjælper, som er online.

Herudover vil Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech, der også var med til lanceringen af projektets pilotfase i 2008, være til stede.

Til arrangementet vil man bl.a. kunne komme til at tale med Birthe Rønn Hornbech, medarbejdere fra Statsbiblioteket og Integrationsministeriets Brug for alle unge indsats, samt udvalgte elever fra Rådmandsgade Skole og lektiehjælpere fra Lektier Online.

Yderligere oplysninger:
Konsulent i Integrationsministeriet, Inaam Illahi Sahibzada, tlf.: 22 98 08 04,
Områdedirektør i Statsbiblioteket, Flemming Munch, tlf.: 40 30 03 22.

Læs mere her

tags: København, direktør, 2008, uddannelse, Sjælland, Birthe Rønn Hornbech, Jylland, Integrationsministeriets, biblioteker, miljø, organisation, pilotprojekt, Undervisningsministeriet,

tirsdag den 1. februar 2011

Studerende kræver lov mod brugerbetaling

Bad Request

I dagens Information, 31. januar, fremgår det, at udenlandske studerende fra EU og Skandinavien nu kan opkræves brugerbetaling på danske universiteter. Principielt betyder ændringen, at også danske studerende, som gennemfører dele af deres uddannelse ved et andet dansk universitet, kan risikere at skulle betale for den del af uddannelsen. Danske Studerendes Fællesråd (DSF) kritiserer i artiklen at brugerbetaling indføres administrativt og kræver en lov mod brugerbetaling.

Magnus Pedersen, formand for DSF, udtaler i artiklen:

Politikerne har bedyret, at det ikke var nødvendigt med en lov mod brugerbetaling på uddannelse, fordi et flertal er imod, men dette viser, at brugerbetalingen også kan udvides af administrativ vej, derfor er der behov for lovgivning.

DSF mener, at regeringen modsiger sig selv i uddannelsespolitikken, når man med den ene hånd gerne vil tiltrække udenlandske studerende, men med den anden vil indføre brugerbetaling.

Hvis politikerne reelt ønsker et inspirerende, internationalt studiemiljø, er det her den rene gift. Bliver vi ved med at forværre forholdene for internationale studerende, kan vi være sikre på at de ikke kommer hertil for at studere, siger Magnus Pedersen.

Ændringerne indfører også brugerbetaling for studerende fra nordiske lande, som Danmark ellers har en aftale om gratis uddannelse med.

Det er en grov overtrædelse af vores aftale med de nordiske lande. Ministeren må simpelthen komme ud af de dunkle kontorer og give en garanti for, at gratisprincippet stadig gælder nordiske studerende, slutter Magnus Pedersen.

---

FRA INFORMATIONS ARTIKEL: FAKTA OM BETALING FOR UDDANNELSE:
Uddannelse er gratis i Danmark, men uddannelsesinstitutioner skal opkræve betaling for efter- og videreuddannelse.
Deltagerbetaling til enkeltfags HF-kurser på VUC er som følge af regeringens genopretningspakke steget markant.
Danske uddannelser har siden 2006 krævet betaling fra studerende uden for EU og EØS-landene. Deltagerbetaling gælder nu også nordiske og europæiske studerende, der vil læse et semester eller to i Danmark, hvis universiteterne ikke har en udvekslingsaftale.

Læs anerkendelsesaftalen mellem de nordiske lande her:
http://www.iu.dk/anerkendelse/baggrundsinformation-om-anerkendelse/internationalt/nordisk-samarbejde/nordisk-samarbejde-om-anerkendelse/#adgang-til-videreg-ende

Læs mere her

tags: SF, Danmark, euro, politi, uddannelse, brugerbetaling, EU, lovgivning, regeringen, 2006, regering, studerende, uddannelsesinstitution, Skandinavien, miljø,