mandag den 31. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Omstridt DTU-rektor siger farvel efter ti år

CBS henter rektor på Københavns Universitet
Efter syv måneder med en midlertidig rektor har Copenhagen Business School omsider ansat en ny rektor, der tiltræder fra 1. januar 2011.
Læs mere her

Lønforskel på mænd og kvinder overdrives
Forskere siger, at en ny kampagne, der fremhæver lønforskellen mellem mænd og kvinder, overdriver "vildt".
Læs mere her

Fagforeninger i fælles front mod flyselskaber
Fagforeningerne for kabinepersonale går sammen i en ny, fælles interesse-organisation på tværs af hoved-organisationerne LO og FTF.
Læs mere her

LO-boss: Medlemsflugt er vores egen skyld
At fagforbundene mister medlemmer er deres egen skyld. De har ikke været gode nok, mener LOs formand.
Læs mere her

It-værktøjer en daglig udfordring for internationale projektledere
Kommunikation gennem virtuelle værktøjer er en svær disciplin, viser ny undersøgelse. Projektledere bør uddannes bedre i at bruge dem, mener eksperter.
Læs mere her

Omstridt DTU-rektor siger farvel efter ti år
En selvsikker Lars Pallesen har gennemført de største forandringer på DTU i en hel generation. Men han har også mødt stor kritik for sin ledelsesstil.
Læs mere her

Ledige mænd er mere negative end kvinderne

Mænd synes, det er mere surt at være ledig, end kvinder gør. Det viser ny HK-undersøgelse. Kønsforsker mener, man bør tage hensyn til kønnenes forskellige tilgang til ledighedssystemet.

Der er ikke nogen ledige, der synes, det er sjovt at stå uden job. Men en ny undersøgelse blandt godt 4.000 ledige HK?ere viser, at mænd oplever ledighedssystemet noget mere negativt end kvinder. Flere mænd end kvinder synes, aktivering er en dårlig idé. Flere mænd end kvinder mener ikke, de har fået noget ud af løntilskudsjob, virksomhedspraktik eller jobsøgningskurser. Og flere mænd end kvinder ser dystert på fremtiden og tror ikke, de kan opretholde retten til dagpenge med de nye regler. For alle tallene gælder det, at der er cirka 10 procent flere af mændene end af kvinderne, som er negative eller mistrøstige.

Ulla Tange, arbejdsmarkedskonsulent ved Jobcenter Roskilde genkender mønsteret og er faktisk overrasket over, at tallet for forskellen mellem mænd og kvinder ikke er større.

- Vi oplever en større utilfredshed hos mændene over for eksempel at skulle i virksomhedspraktik, fordi de skal arbejde gratis eller at skulle på jobsøgningskurser, fordi de mener, de sagtens kan skrive en ansøgning. Kvinderne er mere sådan, at hvis det er det, de skal, så er det det, de skal. Mændene er mere tilbøjelige til med det samme at udtrykke deres utilfredshed, siger hun.

Samme melding kommer fra Jobcenter Aarhus, hvor man også oplever, at mænd ofte er mere negativt indstillet end kvinder over for det at være ledig.

Forestilling om mænd som forsørgere

Mandeforsker ved Roskilde Universitet, Kenneth Reinicke tror, den historiske forestilling om, hvilke roller mænd og kvinder har i samfundet, kan spille ind på den måde, de tackler ledighedssystemet på.

- Generelt set har mænd nok sværere ved at være åbne over for staten og tilbuddene. Mændene kan godt have holdningen: Man bør finde sig et job selv. Mændene synes måske ikke, det er så fedt at sidde på en skolebænk eller komme i praktik, fordi der stadig er en forestilling om mænd som forsørgere og nogen, der har et reelt job, siger han.

Han mener, det kan være en god idé som jobkonsulent eller sagsbehandler at tænke over kønsforskellen.

- Man kan godt bruge noget af den viden, når man sidder over for en mand og skal motivere ham til sådanne forløb. At tænke over, at det er andre ord, man skal bruge, eller måske en anden måde at starte samtalen på. Der er noget omkring den maskuline identitet, der kan spille ind på, hvordan de tager imod tilbud, siger han.

Forskellig tilgang til mænd og kvinder

Ulla Tange forklarer, at hun allerede er meget bevidst om at have en forskellig tilgang til mænd og kvinder.

- Især i forhold til mændene er det med at finde de gode argumenter frem og vise dem, hvad de kan få ud af de tilbud, vi giver dem. I forhold til jobsøgningskurser, gør jeg meget ud af at fortælle dem, at de også selv skal formulere krav til kurset. Det kan godt være, de synes, de kan skrive en ansøgning, men kurset handler om mange andre ting, og de fleste kan se fornuften i samtaletræning, fortæller hun.

Mette Kindberg, næstformand i HK mener, sådan en individuel tilgang er helt afgørende.

- Undersøgelsen viser, at det vil være en rigtig god idé, hvis vi får et dagpengesystem og en aktiveringsindsats, der i langt højere grad tager udgangspunkt i den enkelte lediges særlige situation. Det gælder køn, men også enkeltes uddannelse og bopæl, siger hun.

Læs mere her

tags: HK, retten, uddannelse, Roskilde, virksomhed, løntilskud, penge, jobkonsulent, arbejdsmarked,

søndag den 30. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Mange ansatte i venteposition

Mange ansatte i venteposition
Mange ledere og medarbejdere står på spring for at søge nyt job, når krisen løjer af.
Læs mere her

Flere ansøgere end nogensinde

Samlet set sætter Københavns Universitet i år rekord i antallet af ansøgere til en studieplads. Særligt godt er det gået på LIFE Det Biovidenskabelige Fakultet, som har fået over en tredjedel flere ansøgere til bacheloruddannelserne i forhold til sidste år, i alt knap to tusind. På kandidatniveau er det også gået massivt fremad med 36 % flere ansøgere i år.

Prodekan for uddannelse på LIFE, Grete Bertelsen mener, at den eksplosive vækst bl.a. skyldes den udvikling, der er sket med LIFEs uddannelser, så de har et langt bredere fokus samt at LIFEs uddannelser adresserer en række aktuelle samfundsproblemer, der berører os alle:

- Jeg tror, at det appellerer til unge i dag, at de ved at tage en uddannelse kan være med til at løse konkrete udfordringer inden for eksempelvis ernæring og sundhed, miljø, klima, dyrevelfærd og bæredygtig produktion, siger Grete Bertelsen.

LIFE har desuden et attraktivt studiemiljø, der kan opleves af gymnasieelever inden de søger ind:

- Hvert år byder vi for eksempel gymnasieelever fra hele landet ind til tre dages studiepraktik på LIFE. På den måde kan de både snuse til uddannelserne inden de skal vælge uddannelse, og samtidig opleve vores campusområde, som byder på smukke haver, cafeer og et aktivt studiemiljø med studerende fra hele verden, fortsætter Grete Bertelsen.

Tilmelding til dette års studiepraktik åbner 14. september.

Enkelte ledige studiepladser tilbage

Der er stadig enkelte pladser tilbage på naturressourcer og fødevarevidenskab.
Frist for ansøgning til de ledige pladser er den 18. august kl. 12.
Alle der opfylder adgangskravene har mulighed for at søge optagelse på studier.ku.dk

Figur 1 - Ansøgere og optagne - bacheloruddannelser på LIFE : http://bit.ly/nr5Fms
Figur 2 - Ansøgere og optagne - kandidatuddannelser på LIFE : http://bit.ly/rcgPT1

Læs mere her

tags: København, uddannelse, studerende, miljø, videnskab, campus, kandidatuddannelse,

lørdag den 29. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Kan en tysker være ugens vinder?

Krise og kortere dagpenge udløser nye krav
LO-formand Harald Børsting varsler krav om større tryghed i ansættelsen ved forårets overenskomstforhandlinger.
Læs mere her

Kvinder burde holde fri resten af året
Hvis kvinders arbejdstid skulle svare til lønnen, kan de holde fri fra 1. november og resten af året.
Læs mere her

Intet job uden erfaring
Karakterer er ikke alt. Virksomheder vil have erfaring, og det kan studiejobbet give. Men der er også andre muligheder.
Læs mere her

Kan en tysker være ugens vinder?
Se hvem der er ugens vinder og taber i erhvervslivet ifølge erhvervskommentator Jens Christian Hansen.
Læs mere her

Region Hovedstaden puster nyt liv i erhvervsuddannelser

Flere unge skal uddannes på en erhvervsskole, og skolerne skal have nyt image. Det er opgaven for Vækstforum Hovedstadens nye task force.

Nu skal erhvervsskolerne i fokus. Region Hovedstadens Vækstforum har nedsat en regional task force om erhvervsuddannelser, som fredag begynder sit arbejde.

Skal levere 5-10 konkrete bud
Task forcens primære opgave er at levere 5 til 10 konkrete bud på, hvordan erhvervsskolerne vinder større anerkendelse og tiltrækker flere af de dygtige unge. Desuden skal der komme bud på, hvordan de unge kan klædes på til at spille en større rolle i at sikre danske virksomheders konkurrenceevne.

Erhvervsskoler spiller vigtig rolle
Erhvervsuddannelserne spiPressrelease textller nemlig en hovedrolle i at sikre, at 95 procent af en ungdomsårgang får en ungdomsuddannelse i 2015. De seneste års udvikling har derfor været, at skolerne har skullet favne flere og flere elever, der f.eks. ikke kan læse og regne godt nok til at tage en uddannelse efter folkeskolen.

Skoler har et falmende image
Samtidig dropper mange af de bogligt og fagligt stærkere unge erhvervsuddannelserne til fordel for gymnasiet, og erhvervsuddannelserne står tilbage med et falmende image.

Regionsformand: Skoler har særligt grundlag
- Vi kan ikke leve med, at erhvervsskolerne sejler agter ud. Erhvervsskolerne leverer mange af de hænder og hoveder, som Danmarks virksomheder skal bygge deres innovations- og konkurrenceevne på. Og fordi eleverne lærer både på skolebænken og ude på en arbejdsplads har erhvervsskolerne et helt særligt grundlag for at udklække de faglærte, som skal bidrage til fremtidens vækst, siger regionsrådsformand Vibeke Storm Rasmussen (S).

Rammer for erhvervsskolerne skal nytænkes
Børne- og kulturdirektør i Gladsaxe Kommune, Klaus Nørskov, er formand for task forcen om erhvervsuddannelse, og han glæder sig til at tage fat på arbejdet.

Vil tænke i helt nye baner
- Vi vil forsøge at tænke i helt nye baner, men også bygge på den viden og de erfaringer, som allerede er. Mit mål er, at task forcen kommer med konkrete og modige forslag. Forslagene skal være med til at nytænke de fysiske og ikke-fysiske rammer, som erhvervsskolernes elever og medarbejder fungerer i, siger Klaus Nørskov.

Fakta:

Task forcens medlemmer er:

- Formand Klaus Nørskov, børne- og kulturdirektør i Gladsaxe Kommune
- Henrik Bæch, rektor ved Lyngby Tekniske Gymnasium, TEC
- Rikke Skov-Nielsen, rektor for Erhvervsuddannelserne på Handelsskolen København Nord.
- Lene Tanggaard Pedersen, professor, Center for uddannelsesforskning, Ålborg Universitet
- Tina Voldby, underdirektør TEKNIQ
- Annemette Færch, souschef for Ungdommens Uddannelsesvejledning i København
- Stina Vrang Elias, direktør DEA
- Susanne Gottlieb, Nationalt Center for Erhvervspædagogik
- Louise Pihl, uddannelsespolitisk chef i Dansk Byggeri
- Ingo Østerskov, direktør Københavns Erhvervsakademi
- Henrik Busch, prodekan for uddannelse på det naturvidenskabelige fakultet på Københavns Universitet.

Task forcen mødes for første gang den 19. august 2011, og arbejdet ventes afsluttet i foråret 2012.

Task forcen er et initiativ fra Vækstforum Hovedstadens erhvervsstrategi fra 2010.

Link til Vækstforum Hovedstaden: http://www.regionh.dk/vaekstforum/Menu/

Yderligere information hos:

Formand Klaus Nørskov, børne- og kulturdirektør i Gladsaxe Kommune. Mobil 21 30 85 98
Vibeke Storm Rasmussen, Regionsrådsformand og formand for Vækstforum Hovedstaden, Telefon 43 64 25 21 (hjemme)
Anne Holm Sjøberg, Udviklingschef, Regional Udvikling, Mobil 23 23 89 89
Pressevagten i Region Hovedstaden, tlf. 70 20 95 88

Læs mere her

tags: København, direktør, hovedrolle, Danmark, 2010, 2011, politi, Lyngby, Regionsråd, uddannelse, 2012, virksomhed, Region Hovedstaden, Gymnasium, folkeskole, Københavns Erhvervsakademi, gymnasiet, rektor, konkurrence, innovation, naturvidenskab, videnskab, erhvervsuddannelser, strategi,

fredag den 28. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Veggerby får smugler-bøde i Bagger-sag

Milestone Systems voksede ud af sin kantine
En af Milestone Systems største udfordringer ved at vokse så hurtigt, som it-virksomheden har gjort det seneste år, er at bevare den særlige pionerånd.
Læs mere her

Virksomheder rekrutterer ingeniører igen
På trods af den fortsatte krise efterspørger virksomhederne i stigende grad ingeniører. En usikker verdensøkonomi kan dog føre til ingeniørfyringer i nær fremtid.
Læs mere her

Krise tvinger LO til at skære ind til benet
På grund af medlemsflugten skal LO de næste tre år igennem dét, der svarer til en lean-proces i private virksomheder. Ifølge Harald Børsting vil det styrke LOs fokus på at fortælle danskerne om fagbevægelsens betydning.
Læs mere her

Bonus for at møde på arbejde får sygefravær ned
Få en halv fridag eller ekstra penge i lønningsposen for ikke at melde dig syg.
Læs mere her

Veggerby får smugler-bøde i Bagger-sag
Jens Veggerby skal hoste op med en halv millioner kroner i bøde for at smugle penge for Stein Bagger.
Læs mere her

Skolepraktik er et godt alternativ - men kan blive endnu bedre

Ærgerligt at så mange unge fravælger at fortsætte i den uddannelse, de er begyndt på, fordi skolepraktikken lider af et dårligt image. Det mener Dansk Byggeri, som peger på, at mange skoler har praktikforløb af høj kvalitet

En evaluering af skolepraktikken på landets erhvervsskoler viser, at 85 % af de unge, der ikke fik en praktikplads efter endt grundforløb på erhvervsskolerne, hellere vil starte på en ny uddannelse eller tage et ufaglært job frem for at komme i skolepraktik. Og det bekymrer Dansk Byggeri, som mener, at skolepraktikken er et godt alternativ i en tid, hvor virksomhederne har svært ved at ansætte lærlinge.

- Vi ved godt, at skolepraktik ikke er som praktik i en virksomhed, men derfor er den alligevel et godt og vigtigt alternativ for unge, der ikke her og nu kan få en praktikplads. Skolepraktik er især i krisetider en helt nødvendig buffer, og blandt dem, der vælger at fortsætte i skolepraktik, viser evalueringen da heldigvis også, at skolepraktikken for langt de fleste bliver et springbræt til en rigtig praktikplads, siger afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri.

Hun mener, det er rigtig ærgerligt, at så mange unge fravælger at fortsætte i den uddannelse, de er begyndt på, fordi skolepraktikken lider af et dårligt image, og hun peger på, at en række skoler arbejder seriøst med at lave skolepraktik med høj kvalitet.

- Heldigvis er der allerede en del skoler, som med succes har gennemført skolepraktikforløb, der har været af meget høj kvalitet, og som har givet eleverne en god fornemmelse af ikke bare at gå i skole, men af at være på arbejde. Et godt eksempel er EUC-Nords projekt med restaurering af en gammel skovpavillon, siger Louise Pihl.

EVA (Danmarks Evalueringsinstitut) foreslår også, at skolepraktik skal være en fast del af uddannelserne, og at man skal lave forsøg med at samle skolepraktikken i større centre, så det bliver nemmere at opbygge et stærkere skolepraktikmiljø.

- Vi er enige med EVA om, at der skal laves flere forsøg med skolepraktik. Men vi ser skolepraktikken som en buffer for de elever der ikke kan finde en læreplads umiddelbart efter grundforløbet. Og det skal den blive ved med at være. Den skal ikke institutionaliseres så vi får opbygget store nye centre med risiko for meget lange skolepraktikforløb, siger Louise Pihl.

Kontakt:
Afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri, mobil: 25 66 63 12

Læs mere her

tags: Danmark, uddannelse, EU, virksomhed, miljø, praktikplads, skolepraktik, lærling,

torsdag den 27. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Lego afskaffer slik og cigaretter

Trofæ-kvinderne
Eliten blandt danske bestyrelseskvinder er ganske lille, men den er der. Målt på internationale poster kan ingen dansk erhvervsmand matche Lone Fønss Schrøder.
Læs mere her

Læg ikke ører til lederkollegaens brok
Selv om det sker i privat regi, er det ikke en leder forundt at brokke sig til over den fælles direktør til en lederkollega.
Læs mere her

Lego afskaffer slik og cigaretter
Legos ansatte kan ikke længere forsyne sig med slik eller cigaretter i Billund-virksomhedens automater og kantine.
Læs mere her

Skolepraktikken skal styrkes

Ny evaluering vil indgå i regeringens videre arbejde med at forbedre skolepraktikken.

Skolepraktikken leverer inden for flere områder høj kvalitet, og de elever, som bruger skolepraktikken, føler sig generelt godt tjent med den.

Det viser evalueringen ?Skolepraktik i erhvervsuddannelserne?, foretaget af Danmarks Evalueringsinstitut i perioden september 2010 til august 2011.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini vil bruge rapportens anbefalinger i regeringens mål om at styrke og forbedre skolepraktikken:

"Det er godt, at rapporten viser, at eleverne lærer rigtig meget også i skolepraktikken, og på nogle områder er skolepraktikken på fuldt højde med praktik i virksomhederne. Det er en vigtig pointe, som vi vil bruge i arbejdet for at styrke skolepraktikkens omdømme, så flere elever uden uddannelsesaftale fortsætter på skolepraktik frem for helt at falde fra en erhvervsuddannelse."

"Jeg synes, at EVA's forslag om at gennemføre forsøg med egentlig praktikcentre er rigtig interessant. Det ligger helt i forlængelse af regeringens strategi for at sikre praktikpladser til alle unge også gennem flere og bedre skolepraktikpladser."

"Regeringen vil skærpe uddannelsesgarantien og sikre praktikpladser, så alle kan afslutte deres erhvervsuddannelse. Vi vil komme med et bud til de kommende trepartsforhandlinger, og her vil rapportens anbefalinger også indgå."

Undersøgelsen omfatter dataindsamling gennem registerdata og interview inden for fire erhvervsuddannelser. Evalueringen har blandt andet fokus på konkrete mål i tilrettelæggelsen, læringsformer, forvaltning af egnethedsbetingelserne (EMMA) og den løbende vurdering og udvikling af kvaliteten.

Rapporten anbefaler, at der blandt andet gennemføres forsøg med skolepraktikken, herunder organisering, læringsformer og metoder samt forsøg med nye modeller for samspil mellem skolepraktik og praktik i virksomheder.

Ministeriet for Børn og Undervisning har allerede igangsat en række initiativer på baggrund af politiske aftaler på området, som flugter med EVA?s anbefalinger i rapporten. Som følge af ?Aftale om forstærket indsats for flere praktikpladser? og ?Aftale om flere praktikpladser i 2011? er der allerede afsat i alt 20 millioner kroner i perioden 2010-2012 til forsøg med styrkelse af kvaliteten af skolepraktikken. Hertil kommer tre millioner kroner til forsøg på SOSU-området.

Desuden er der som en del af ?Flerårsaftale for de erhvervsrettede ungdomsuddannelser i perioden 2010-2012" afsat 15 millioner kroner til forbedring af erhvervsuddannelsernes omdømme. Der er igangsat seks projekter til at forbedre erhvervsuddannelsernes omdømme, og der er etableret en opsøgende enhed, Kvalitetspatruljen. Indsatsen omfatter også skolepraktik.

Yderligere oplysninger
Dennis Lindberg Laursen, Fuldmægtig, Tlf. 3392 5413, delau1(at)udst.dk

Læs mere her

tags: interview, Danmark, 2010, 2011, politi, uddannelse, EM, regeringen, 2012, virksomhed, regering, undervisningsminister, erhvervsuddannelser, praktikplads, skolepraktik, skolepraktikplads, strategi, undervisning, uddannelsesgaranti, øl,

onsdag den 26. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Thrane & Thrane jagter eksperter til nye satellitsystemer

Når medarbejderen "låner" fra arbejdspladsen
Du tager din medarbejder i at rapse toiletpapir - ignorerer du episoden, eller stikker du medarbejderen?
Læs mere her

Håndpluk frit det bedste hold
Skal der samles et innovativt drømmehold blandt virksomhedens ansatte, kan der ikke tages hensyn til, at nogle vil føle sig forbigået.
Læs mere her

Erhvervsliv alarmeret over udlændinge-drop
Det vækker stor bekymring i erhvervslivet, at udlændinge i stor stil dropper at uddanne sig i Danmark
Læs mere her

Thrane & Thrane søger mindst 30 ingeniører til nye satellitsystemer
Den danske satellitkommunikationsvirksomhed Thrane & Thrane jagter over 30 af de bedste it-udviklere og ingeniører. Det er ikke mindst satsning på nye satellitsystemer, der øger aktivitetsniveauet i selskabet.
Læs mere her

Thrane & Thrane jagter eksperter til nye satellitsystemer
Den danske satellitkommunikationsvirksomhed Thrane & Thrane jagter over 30 af de bedste it-udviklere og ingeniører. Det er ikke mindst satsning på nye satellitsystemer, der øger aktivitetsniveauet i selskabet.
Læs mere her

Nyt formandskab i Studenterrådet ved Københavns Universitet

Efter en veloverstået generalforsamling og et konstituerende bestyrelsesmøde har Studenterrådet ved Københavns Universitet nu fået ny ledelse.

Studenterrådets nyvalgte formand er retorikstuderende Bjarke Lindemann Jepsen, der det sidste år har været Studenterrådets næstformand. Han afløser Ea Busch-Petersen på formandsposten. Ny næstformand er statskundskabsstuderende Maria Toft.

Bjarke Lindemann Jepsen udtaler i forbindelse med valget:

?Studenterrådet fylder 100 år i foråret 2012. Med jubilæet er der en unik mulighed for at sætte fokus på essensen af hele Studenterrådets virke, nemlig de studerendes fælles indsats for et bedre Københavns Universitet. Derfor vil vi det kommende år arbejde hårdt for at styrke de studerendes samarbejde på tværs af fag, og insistere på vigtigheden af, at de studerende får indflydelse på deres hverdag og deres studier. Det er os studerende, der kender vores studier bedst, så vi burde også være de første man spurgte, når der skal laves ændringer,? siger Bjarke Lindemann Jepsen.

Han bakkes op af den nyvalgte næstformand, der understreger, at samarbejdet også skal styrkes mellem studerende, ansatte og ledelsen på tværs af Københavns Universitet:

?Et grundlæggende krav fra studerende har altid været indflydelse på vores uddannelser. Og der er brug for mere demokratisk styring af universitetet, for at sikre at beslutninger som f.eks. omstruktureringer ikke tages hen over hovedet på os,? forklarer Maria Toft, der håber, at man kan presse en ny regering til en revision af universitetsloven:

?To af de tre regeringspartier, herunder uddannelsesminister Morten Østergaards eget, står uden for det nuværende universitetsforlig. Vi håber meget, at vi det kommende år kan overbevise Folketingets partier om en lovrevision, der giver mere kompetence til studienævn og akademiske råd og afskaffer rektor og dekaners enevælde.?

Fakta om Studenterrådets formandskab:


Bjarke Lindemann Jepsen er ny formand for Studenterrådet ved KU. Bjarke har det seneste år været næstformand for Studenterrådet. Han læser retorik på 6. semester og har siden 2009 været medlem af Studenterrådets bestyrelse, ligesom han har været aktiv i Humrådet.


Maria Toft er ny næstformand for Studenterrådet ved KU. Maria læser statskundskab på 5. semester og har tidligere været en drivende kraft i Danske Studerendes Fællesråds internationale udvalg og har derigennem spillet en aktiv rolle i det europæiske studentersamarbejde i European Students? Union (ESU).

Læs mere her

tags: København, euro, 2009, uddannelse, Folketinget, 2012, regering, studerende, rektor, Europe,

tirsdag den 25. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om 100.000 færre LO-medlemmer om fire år

100.000 færre LO-medlemmer om fire år
LO regner selv med at miste 25.000 medlemmer om året de næste fire år.
Læs mere her

Tag på konferencedag

Det danske arbejdsmarked er en kompleks størrelse, og der sker hele tiden ændringer inden for samtlige funktioner, som er på mange moderne arbejdspladser. Eksempelvis har HR-funktionen brug for at holde sig opdateret mht. de nyeste tiltag på HR-fronten samt den nyeste forskning inden for psykologien. Virksomheder bør herfor altid være forandringsparate og villige til at foretage ændringer, som de nye tiltag fordrer.

Udover diverse uddannelser inden for HR, ledelse, psykologi m.m. afholder Probana konferencer, hvor vigtige emner bliver debatteret og belyst af landets førende fagfolk og eksperter inden for de forskellige områder.

Probana afholder p.t. følgende konferencer:

Employer branding

I den nærmeste fremtid ses der store fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer pga. små årgange samt store grupper af medarbejdere, som træder ud af arbejdsmarkedet.
Kampen om de bedste kandidater til arbejdspladsen er spidset til, og vigtigheden i at have kompetencefyldte medarbejdere er, hvad der adskiller og bestemmer virksomhedens fremgang og vækst. Det strategiske arbejde med Employer Branding bliver derfor vigtigere end nogensinde.

I samarbejde med eksperten Rasmus Schjødt Pedersen, strategisk rådgiver og underviser fra Harvard University, præsenterer Probana en stor Employer Branding konference på Hotel Marriott i København.

Employer Branding Konferencen finder sted onsdag den 2. november 2011 kl. 9.00-15.30 på Hotel Marriott i København.

Forandringsledelse

Forandring fryder som bekendt, og mange gange er det for virksomheder nødvendigt at forandre sig for at forblive konkurrencedygtige på et foranderligt marked. Når virksomheder står over for forandringer, er det vigtigt, at der tages forbehold for forskellige aspekter både forinden, imens og efter forandringen finder sted. Den strategiske forandringsproces kan derved komme til at strække sig over en længerevarende periode, hvilket kræver, at virksomheden er forberedt på denne proces, så forandringen implementeres succesfuldt.

Markus Bjørn Kraft, CEO Kraft & Partners og Kenneth Børgesen, erhvervspsykolog Mindseed.dk underviser på dagen og giver konkrete værktøjer til at gennemgå forandringer succesfuldt.

Forandringsledelseskonferencen finder sted den 9. november 2011 kl. 9.00-15.30 på Hotel Royal i København.

Positiv Psykologi

Det er kendt, at frigørelse af medarbejdernes potentialer, er et krav for succes og i den henseende er Positiv Psykologi et af de mest oplagte redskaber.

På vores meget efterspurgte Positiv Psykologi konference, kan vi med stor glæde informere om, at den anerkendte psykolog og professor Hans Henrik Knoop vil komme og holde et spændende oplæg. Udover at være tilknyttet University of Aarhus er Hans Henrik Knoop President i European Network for Positive Psychology.

Endvidere vil der være et oplæg fra Camilla Raymond og Morten Ejlskov, som er undervisere på Københavns Universitet, Handelshøjskolen (CBS) og RUC, og har begge mange års erfaring som erhvervspsykologiske konsulenter.

Positiv Psykologi konferencen finder sted den 30. november 2011 kl. 9.00-15.30 på Hotel Marriott i København.

Kvindekonference

Selvom der aldrig har været flere kvindelige ledere i de danske organisationer, er der stadig for få. Årsagerne kan være mange, men noget skal gøres.

Riv en dag ud af den travle kalender og få en masse inspiration, motivation og glæde i selskab med kolleger, veninder og andre stærke kvinder. Inspiration i særklasse. Som deltager får du også adgang til et spændende onlinemodul, som bl.a. indeholder teorier og cases om coaching, psykologi, HR, personlig udvikling og selvledelse.

Mange stærke og motiverede erhvervskvinder har allerede tilmeldt sig og det kunne være spændende, hvis du/I også havde lyst til at deltage.

Kvinder & Karriere konferencen finder sted den 15. november 2011 kl. 9.00-15.30 på Hotel Marriott i København.

Gå ind på www.probana.com og læs mere om de spændende konferencer. Du kan ligeledes tilmelde dig konferencerne via dette link.


Læs mere her

tags: København, 2011, Handelshøjskolen, uddannelse, virksomhed, motivation, konkurrence, Europe, Probana, psykologi, strategi, organisation, arbejdsmarked, stemmer, øl,

mandag den 24. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Virksomheder bruger sjældent uopfordrede ansøgninger

Universitetsuddannelser scorer selv dumpekarakter
Berlingske: 38 ud af 132 undersøgte uddannelser har fået en såkaldt betinget godkendelse til at fortsætte uddannelsen på grund af lavt fagligt niveau og for lidt forskning.
Læs mere her

Danske topcheflønninger på europæisk niveau
Det er en myte, at de danske topchefer får mindre i løn end deres udenlandske kollegaer, men lønstrukturen er anderledes.
Læs mere her

Ledelse er et fag
Ledere skal have fokus på god ledelse, men de behøver ikke nødvendigvis at være de fagligt dygtigste.
Læs mere her

Danske konsulenter finder niche på det amerikanske marked
Papirarbejdet var nemmere end frygtet. Til gengæld var det vigtigt ikke at hænge på ansvaret for beslutninger, da to danske konsulenter blev hyret til at hjælpe en teknologitung amerikansk virksomhed med strategiarbejdet.
Læs mere her

Sådan får du et job i en ny branche
Det kan være svært at overtale en arbejdsgiver til at ansætte en medarbejder uden nogen erfaringer. Men det kan godt lade sig gøre.
Læs mere her

Virksomheder bruger sjældent uopfordrede ansøgninger
HR-chefer vender tommelfingrene nedad, hvad angår uopfordrede ansøgninger. De er ofte for ukonkrete og dårligt researchede. Det viser ny rundspørge blandt over 200 danske virksomheder.
Læs mere her

Professors 60 års dag fejres med seminar om medieforskning

Torsdag den 25. august fejrer Institut for Kommunikation, Virksomhed og Informationsteknologier, Roskilde Universitet, professor Kim Schrøders 60 års dag med afholdelse af et populærfagligt seminar om medie- og kommunikationsforskning.

En række fremtrædende danske medie- og kommunikationsforskere vil på seminaret fortælle om de projekter, hvor de har arbejdet sammen med fødselaren - og derigennem tilsammen tegne et forskningsmæssigt portræt af hans indsats som medieforsker. Arrangementet er åbent for alle.

Kim Schrøder, der indledte karrieren med at forske i engelsk sprog, har siden 1980?erne været blandt pionererne i udforskningen af mediernes brugere, og har lavet kvalitative undersøgelser af mediebrugernes oplevelse af Dallas og Dollars, af reklamer og af nyheder. Især i starten af karrieren blev det opfattet som stærkt kontroversielt, når Kim Schrøder fremlagde forskning, der viste, at det at se populære TV-serieprogrammer kunne have kulturel kvalitet for almindelige seere.

Kim Schrøders nuværende forskning handler om tværmedial nyhedsbrug og demokrati. Han er desuden med i ledelsen af forskningscentret DREAM, der laver undersøgelser af børns og unges digitale mediebrug i forbindelse med museumsbesøg. Han er medlem af styregruppen for det EU-finansierede projekt Transforming Audiences, Transforming Societies.

Internationalt uddannelsessamarbejde har spillet en stor rolle i Kim Schrøders arbejde, i 2004-2010 som viceleder for den internationale masteruddannelse CoMundus, der har uddannet over 100 studerende fra tredjeverdenslande i medier og kommunikation.

Han har været gæsteforsker ved University of Southern California, Los Angeles, og Simon Fraser University, Vancouver, og fungerer som konsulent for forskningsrådene i en række europæiske lande.

Kim Schrøder bor i Roskilde og er gift med Hanne, der er leder af en sundhedsuddannelse på Niels Brock. De har tre voksne børn.

Det åbne seminar foregår på Roskilde Universitet, Bygning 41, 13.30-15.45 med efterfølgende reception. Se programmet for seminaret her: http://bit.ly/nBdXLw

Læs mere her

tags: Los Angeles, euro, TV-serie, 2010, uddannelse, Audi, EU, Roskilde, recept, museum, teknologi, rock, studerende, sprog, kommunikation, øl,

søndag den 23. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Begejstringen for fagbevægelsen er i frit fald

»Måske ville det have været bedre, hvis nyheden var lækket«
Som formand for G4S står Alf Duch-Pedersen bag en af de største danske virksomhedshandler nogensinde, nemlig købet af ISS. Vi har mødt den garvede erhvervsmand, der lagde ud som maskinarbejder og i dag står i spidsen for over én million medarbejdere.
Læs mere her

Megaprojekter kræver det helt store ingeniørkørekort
Mange store offentlige infrastrukturprojekter kører af sporet. Derfor har Oxford University oprettet en masteruddannelse, der giver kursisterne redskaber til at styre verdens største og dyreste ingeniørprojekter.
Læs mere her

Målrettet efteruddannelse erstatter coach dig glad-kurser
Virksomhedernes efteruddannelseskroner bliver i langt højere grad end før krisen brugt til målrettede, aktuelle behov i den daglige drift end til at udvikle medarbejdernes personlige kompetencer, viser ny undersøgelse.
Læs mere her

Sådan giver du feedback på jobbet
Vær ærlig og direkte, lyder rådet fra kommunikationsrådgiver.
Læs mere her

Sådan håndterer du afbrydelser
Afbrydelser er irriterende og skaber negative følelser på arbejdspladsen. I værste fald kan det munde ud i stress, forringelse af arbejdskvalitet og en dårlig atmosfære blandt de ansatte. Her fortæller Lone Dawe, hvordan man kan blive fri for afbrydelser og de problemer, de medfører.
Læs mere her

Begejstringen for fagbevægelsen er i frit fald
Især kontingentet udgør et problem for de frafaldne LO-medlemmer.
Læs mere her

Unge flokkes om brandmandskursus

Tønder Brandvæsen og Tønder Ungdomsskole håbede på 10 deltagere til et nyt brandmandskursus for unge. 70 piger og drenge meldte sig

I Tønder Kommune bliver der næppe problemer med at rekruttere fremtidens brandmænd og -kvinder. De unge står parat til at tage tjansen.

I samarbejde med Tønder Ungdomsskole har Tønder Brandvæsen fået aktiviteten "Bliv Brandmand" sat på skemaet i ungdomsskolen, og interessen for at lære om brandslukning og andre beredskabsopgaver er betydeligt større end ventet.

- Vi havde håbet på en halv snes deltagere. Det ville have været nok til, at vi gik i gang. Men faktisk har 70 meldt sig, fortæller beredskabschef Jacob Christensen fra Tønder Brandvæsen.

Den store interesse betyder, at der bliver oprettet to hold - et i nord og et i syd. I løbet af efteråret og vinteren mødes deltagerne på de to hold ca. 10 gange til undervisning og ikke mindst spændende og realistiske øvelser. Derudover vil der sandsynligvis også blive oprettet et hold i foråret.

Både piger og drenge har lyst til at lære om brandslukning. 44 af de tilmeldte deltagere er piger.

Inspiration og motivation
Med det nye kursustilbud får de unge en viden og nogle erfaringer, som de kan drage fordel af i hverdagen, bl.a. førstehjælp og brandbekæmpelse. Samtidig kan kurset sandsynligvis inspirere de unge til gå ind i beredskabsarbejdet senere i livet.

Som formand for Beredskabskommissionen i Tønder Kommune glæder borgmester Laurids Rudebeck sig derfor over ungdommens interesse for det nye tilbud.

- Vores brandmænd og beredskab er med til at skabe sikkerhed og tryghed i hverdagen for os alle, og det er selvfølgelig vigtigt, at vi også i fremtiden kan rekruttere folk til beredskabet. Derfor er det et rigtig godt initiativ, brandvæsenet og ungdomsskolen har taget, for jeg er sikker på, at det kan skabe motivation og interesse blandt de unge for beredskabsarbejdet, siger borgmesteren.

De unge samles til en fælles kursusstart onsdag den 26. oktober, hvor borgmesteren vil byde dem velkommen.

Læs mere her

tags: borgmester, kommissionen, Tønder, motivation, undervisning, ungdomsskole, øl,

lørdag den 22. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Vil du være min danske mentor?

Vil du være min danske mentor?
Vi danskere kan til tider være svære at forstå, og det danske offentlige system kan være kompliceret. Mentorordning skal støtte indvandrerkvinder i dagligdagen.
Læs mere her

Diplomleder - mini MBA

Diplomleder - Mini MBAen

Hér får du en dansk managementuddannelse, en mini MBA, som giver dig et massivt forretningsmæssigt løft, så du når dine mål og resultater. Et anerkendt læringsforløb, som på samme tid udfordrer og støtter dig i din udvikling som leder. Diplomleder uddannelsen (DIP) er baseret på e-learning, men kombineres med forelæsninger/kursusdage efter hvert gennemført modul samt en afsluttende eksamen.

Uddannelsen er for dig, der ønsker større indsigt i de væsentligste management-områder - herunder strategi, organisering, ledelsesinformation og markedsforståelse samtidig med at du lærer at beherske og integrere denne indsigt i din dagligdag.

Uddannelsen har det klare mål at styrke dig i din karriere som leder og samtidig tilføre din virksomhed endnu bedre resultater gennem dit kompetenceløft.

Eksamen
Herunder gennemgang af hver kursists testresultater ved
hvert modul. Eksamen finder sted d. 31. august 2012.

Både i e-learning-modulerne og på kursusdagene sætter underviserne fokus på de processer, der finder sted i deltagernes virksomhed, samt hvilke muligheder og metoder deltagerne kan benytte sig af for at påvirke og optimere processerne til gavn for virksomhedens udvikling.

Undervisningsmaterialet er på handelshøjskole- og MBA-niveau, men gøres lettilgængeligt via en kombination af faglig viden og cases fra udvalgte virksomheder. Desuden giver uddannelsen mulighed for at etablere netværk med ledere på øverste niveau på tværs af en lang række førende private og offentlige virksomheder.

Til hvert modul vil der blive afholdt en kursusdag inklusiv en workshop, der tilsammen strækker sig over en hel dag. Her vil der blive mulighed for personlig sparring med en række topledere, undervisere fra Master-uddannelserne og professionelle erhvervspsykologer. Læs om vores undervisere og samarbejdspartnere her.

Hvem bør deltage
DIP-uddannelsen er designet og målrettet til både nye & erfarne ledere & konsulenter, fx.
- Ledere og konsulenter på vej mod øverste lederniveau.
- Funktionsledere: marketingchefer, økonomichefer, produktionschefer, IT-chefer, udviklingschefer, salgschefer, kundechefer, kontorchefer, etc.
- Afdelingsledere
- Mellemledere
- Nøglemedarbejdere i koncernstabe
- Ledere af projekter
- Ledelses- & management konsulenter

Læs mere her

fredag den 21. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Anmeldelse: Hvordan styrer Lars Larsen sit temperament?

Østeuropæere strømmer fortsat til Danmark
Finanskrisen har ikke bremset tilstrømningen af østeuropæiske arbejdere til Danmark.
Læs mere her

Dansk plageånd lægger pres på internationalt erhvervsliv
Opkøbet i ISS er ikke Mads Eg Gensmanns første forsøg på at presse sin vilje igennem i en større virksomhed.
Læs mere her

Dansk plageånd lægger pres på erhvervslivet
Opkøbet i ISS er ikke Mads Eg Gensmanns første forsøg på at presse sin vilje igennem i en større virksomhed.
Læs mere her

Anmeldelse: Hvordan styrer Lars Larsen sit temperament?
Business-anmelder Jens Chr. Hansen vil vide mere om, hvordan ildsjæle som Lars Larsen og Anders Fogh styrer deres temperament og bryder igennem muren. Vi uddeler stjerner til ny bog.
Læs mere her

Karakterranglister for gymnasierne fjernes

Christine Antorini har fjernet ranglisten over gymnasiernes karaktergennemsnit fra Ministeriet for Børn og Undervisnings hjemmeside.

Ranglisterne over gymnasiernes karaktergennemsnit er den 20. oktober 2011 fjernet fra Ministeriet for Børn og Undervisnings hjemmeside.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini har fjernet ranglisterne, fordi hun finder det meningsløst at vurdere gymnasierne alene ud fra de rå karakterer.

?Karakterranglisten fortæller intet om, hvorvidt ét gymnasium er bedre end et andet. I stedet er en lang række andre faktorer afgørende for, om et gymnasium klarer sig godt og opfylder kravene til mål og undervisning. Vi ved, at for eksempel forældrenes uddannelsesniveau og elevernes trivsel har stor betydning for elevernes karakterniveau. Det faktum er blot med til at understøtte, at karakterranglisten er ubrugelig,? siger Christine Antorini.

I stedet opfordrer ministeren forældre og kommende elever til at studere gymnasiernes hjemmesider eller tage direkte kontakt til gymnasierne.

Den 10. oktober fjernede Christine Antorini også ranglisten over folkeskolernes korrigerede karaktergennemsnit fra hjemmesiden.

Brugerne kan stadig finde oplysninger om både skoler og de enkelte gymnasier, samt hvilket karaktergennemsnit eleverne opnår, på ministeriets hjemmeside. Men oplysningerne bliver ikke længere ranglistet.

Læs mere her

tags: 2011, uddannelse, folkeskole, undervisningsminister, undervisning,

torsdag den 20. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Hellere lille og vågen end stor og . . .

Også højtuddannede møder høj arbejdsløshed
Antallet af ledige højtuddannede når nye højder. Samtidigt er fremtidsudsigterne ikke længere så lyse.
Læs mere her

Jobcentre sender 11.000 ud af jobkøen
Det seneste halvandet år er 11.0000 flere arbejdsløse blevet placeret på passiv kontantjælp uden at skulle stå til rådighed for virksomhederne. Dansk Arbejdsgiverforening vil nu have jobcentrenes praksis undersøgt.
Læs mere her

Vi spilder tre timer hver uge på jobbet
Der er mange milliarder at hente, hvis man minimerer spild- og ventetiden på det danske jobmarked
Læs mere her

Hellere lille og vågen end stor og . . .
Jo større, jo stærkere, lød logikken i det globale erhvervsliv, før krisen brød ud. I dag handler det om at være lille nok til at være adræt. Sådan lød et af hovedbudskaberne fra en af de nyeste guruer inden for ledelse, som inspirerer ledere verden over, da 150 ledere herhjemme for en uge siden var samlet til "MBA på en dag".
Læs mere her

Ph.d.afhandling: Universitetsreformer er tilbageskridt

Forklaringen bag den stigende markedsorientering og standardisering af universitetsuddannelserne i Danmark ligger ikke - som ellers ofte antaget - i Bologna-processen; der er den europæiske reformproces af de videregående uddannelser. Sådan lyder konklusionen i en ny ph.d.-afhandling fra Københavns Universitet.

- Ansvaret for den erhvervsorientering af universitetsuddannelserne, der har fundet sted op gennem 00'erne, ligger derimod i en selvstændig politik fra det danske videnskabsministerium, forklarer ph.d.-stipendiat Laura Louise Sarauw fra Afdeling for Pædagogik på Institut for Medier, Erkendelse og Formidling.

Snævert fokus på arbejdsmarkedet
Laura Louise Sarauw har som den første forsker sammenlignet danske og internationale dokumenter i Bologna-processen, der blev indledt i 1999. De internationale dokumenter fastsætter fire formål med en universitetsuddannelse nemlig personlig udvikling, demokratisk udvikling, vidensudvikling og arbejdsmarkedsrelevans.

- Men i de nationale universitetsreformer, som er blevet gennemført med henvisning til Danmarks deltagelse Bologna-processen, har man udelukkende fokuseret på at orientere uddannelserne mod arbejdsmarkedet. De politiske krav, fx i den danske udgave af den såkaldte kvalifikationsnøgle, som har dannet grundlag for uddannelsesudviklingen siden 2003, betoner hverken viden eller personlig udvikling som et mål for universiteterne, forklarer Laura Louise Sarauw.

Politisk opgør med universitetstraditionen
Ifølge Laura Louise Sarauw kan de danske universitetsreformer fra 2003 ses som et opgør med centrale værdier i den danske universitetstradition - et opgør som ikke afspejles internationalt.

- De danske dokumenter fokuserer næsten udelukkende på arbejdsrelevante mål. Der er naturligvis ingen, der er uenige i, at de studerende skal have noget med, der kan bruges på arbejdsmarkedet. Men sådan som jeg ser det, er problemet med de danske reformer, at fokus samtidig forsvinder fra den faglige viden og evnen til refleksion.

- Jeg har sammenlignet de tidligere og nuværende studieordninger på 10 forskellige humaniora-uddannelser. Det jeg kan se er, at alt det, vi tidligere har brystet os af at have på vores universitetsuddannelser, fx fokus på faglig fordybelse og selvstændig problemløsning, mange steder helt er forsvundet som mål i de nye studieordninger.

Laura Louise Sarauw kalder de danske reformer for 'klassisk industrisamfunds-tænkning' - altså en tænkning, hvor det handlede om 1:1-orientering mod helt konkrete anvendelsesfunktioner og mere samlebåndsagtige jobtyper, som typisk ikke krævede den store fleksibilitet, refleksion eller evne til selvstændig læring og problemløsning.

- Derfor står de danske universitetsreformer også i skarp kontrast til både Danmarks globaliseringsstrategi og de internationale mål med Bologna-processen, som handler om fleksibilitet og livslang læring og om at kunne reflektere over og kunne omsætte sin viden i nye kontekster, konkluderer Laura Louise Sarauw.

Læs mere her

tags: København, 2003, Danmark, euro, politi, uddannelse, selvstændig, fleksibilitet, studerende, videregående uddannelse, videnskab, uddannelsesudvikling, strategi, arbejdsmarked, videnskabsminister, humaniora, øl,

onsdag den 19. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Må lederkollegaen bagtale direktøren til privatfesten?

Danskerne spilder arbejdstiden
Det koster 100 milliarder kroner årligt, at danskerne i gennemsnit spilder tre timers ugentlig arbejdstid vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Læs mere her

Firmaers ligestillingsløfter var varm luft
Mere end 100 virksomheder har skrevet under på, at de vil kæmpe for flere kvinder på lederposterne. Men fremskridtet er meget svært at få øje på
Læs mere her

Økonomer udskyder manglen på arbejdskraft
Danmark bør ikke bekymre sig om mangel på arbejdskraft i de kommende år, vurderer økonomer
Læs mere her

Må lederkollegaen bagtale direktøren til privatfesten?
UGENS DILEMMA: Du er ikke selv ovenud begejstret over og imponeret af jeres nye direktør. Men hvordan håndterer du, at en af lederkollegerne ved en privat sammenkomst brokker sig voldsomt over direktøren, som hun finder inkompetent?
Læs mere her

Flytte tilbud til Århus folket

Jysk Fysiologisk massage Institut er siden 1995 uddannet mere end 1000 massører og uddanner stadig på et højt fagligt plan.

Her 1 dec. flytter vi til `Horsens i nye dejlige lokaler.

For klienter på klinikken bliver der større muligheder for venindeaftner, dampbad infrarød og meget mere.

Vores studerende massører har mange flere muligheder for at få massagen under neglene, for der er plads til elevbehandlinger, hvor eleverne på skolen får mulighed for klienter på skolen.

Eleverne har også mulighed for at låne en klinik gratis mens de er under uddannelse. Det er nye muligheder der er kommet ved at vi flytter til Horsens.

Der er 35 min kørsel fra Århus så det er jo ikke lang tid, for at få et uddannelse der ligger helt i toppen. Tilbudet til jer i Århus er at i kan spare 1900,- ved at melde jer til i november- det er kun jer der bor i århus.

Derudover giver vi en rabat på 500,(en gang, men til alle der melder på)- hvis du kører 60 km og derudover når du skal i skole.

Se jer for når i vælger uddannelse det er vigtigt at blive god, hvis du enten skal skifte erhverv eller skal have et god omdømme på dine behandlinger.

Læs mere her

tags: Horsens, Århus, 1995, uddannelse, studerende,

tirsdag den 18. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Universiteter: FRIs forslag vil gøre ingeniører nørdede og teknokratiske

Officielle tal skjuler 105.000 uden job
Beskæftigelsesministeren kalder det dybt alvorligt, at langt flere er ledige, end hvad der hidtil er fremlagt
Læs mere her

Facebook giver kreative medarbejdere
Brugen af sociale medier på arbejdet fremmer innovativ og aktiv opførsel, viser hollandsk undersøgelse.
Læs mere her

Universiteter: FRIs forslag vil gøre ingeniører nørdede og teknokratiske
FRI?s kritik af fald i kernefagligheden mødes af undren fra AAU og DTU, der kalder FRIs løsningsforslag for en form for nostalgi. IDA ?tager kritikken alvorlig? og bakker op om flere af FRI?s forslag.
Læs mere her

I tvivl om der er plads i budgettet til en ekstra medarbejder?

I august 2012 slippes omkring 100 handelsøkonomelever ud på arbejdsmarkedet i jagten på en praktikplads. De er alle klar og veludrustede til, på lige fod med øvrige medarbejdere, at indgå i et arbejdsteam, inden for enten salg, indkøb eller detail.

De ca. 100 handelsøkonomer fra Copenhagen Business Acadamy, tidligere en del af Niels Brock, er fleksible, kompetente og ivrige efter at tage fat på 8-10 måneders praktik. De kommer lige fra et års intens undervisning, hvor de i projektgrupper har lært, at benytte de forskellige teorier og metoder i ugentlige cases om problemstillinger i eksisterende virksomheder.

Derfor en handelsøkonompraktikant
? I praktikantens hovedopgave bearbejdes et eller flere problemstillinger indenfor virksomheden, der kan være til nytte for din virksomheds fremtidige placering.
? De 8-10 måneders praktikperiode er en god og billig mulighed for, at afprøve og indarbejde nye veluddannede handelstalenter i din virksomhed
? Lønniveauet skal ses i forhold til, at man indenfor praktikperioden får en fuldtidsmedarbejder for elevløn, der ikke sideløbende har skoleforløb.
? Lønnen aftales individuelt mellem handelsøkonomseleven og virksomheden, på baggrund af HK?s overenskomst for lønnet praktik.

Uddannelsen har eksisteret siden 2000, siden da er mange handelsøkonomer kommet ud på arbejdsmarkedet. Det er en uddannelse der vinder frem, i takt med kendskabet til uddannelsen. Statistikkerne viser, at op mod 90 % af de nyuddannet har fået fastansættelse med det samme og flere er senere endt i ledende stillinger. Tidligere handelsøkonompraktikkant Kate Grønhøj, med praktikperiode i Bestseller, udtaler: ?Arbejdsmæssigt er jeg allerede godt på vej. Min chef har planer for min fremtid, og jeg vil også gerne selv med tiden have større ansvar og mit eget arbejdsområde?. Her ses et godt eksempel på, hvor engageret handelsøkonomer er, så hvis du mener, at en handelsøkonom vil kunne gøre en forskel for din virksomhed, så kontakt dit nærmeste erhvervsakademi.

Handelsøkonomerne: Ivalo Schultz, Janne With Lejstrup, Michael Rossing, Nicole Skjerk, Pi Bendix og Stephanie Brodersen



tags: HK, uddannelse, 2012, virksomhed, rock, Bestseller, praktikplads, undervisning, ansættelse, arbejdsmarked,

mandag den 17. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Erhvervslivet kan lære af dansk films succes

FRIs seks forslag til en ændret ingeniøruddannelse
De ingeniører, der er blevet uddannet inden for de seneste fem-ti år, er dårligere til matematik, fysik og andre kernefag end tidligere, lyder dommen fra fagcheferne i FRIs medlemsvirksomheder. FRI frygter derfor for Danmarks konkurrenceevne og foreslår, at ingeniøruddannelserne justeres på seks områder for at hæve deres faglige niveau.
Læs mere her

Universiteter: FRIs forslag vil gøre ingeniører nørdede og teknokratisk
FRI?s kritik af fald i kernefagligheden mødes af undren fra AAU og DTU, der kalder FRIs løsningsforslag for en form for nostalgi. IDA ?tager kritikken alvorlig?, og bakker op om flere af FRI?s forslag.
Læs mere her

Fremtidens ingeniør skal være global
Den globale konkurrence fordrer ingeniører, som tænker globalt og tværfagligt uden at miste ingeniørfagligheden.
Læs mere her

FRI kræver større faglighed: Nyuddannede ingeniører er blevet dårligere til at regne
Danmarks konkurrencekraft er afhængig af fagligt dygtige ingeniører. Derfor skal ingeniøruddannelserne fokusere mere på kernefagligheden, mener de rådgivende ingeniørers arbejdsgiverforening, FRI.
Læs mere her

Erhvervslivet kan lære af dansk films succes
Filminstruktøren Susanne Bier frygter ikke fremtiden for dansk erhvervsliv, hvis blot vi står fast på vores kompromisløshed.
Læs mere her

Ingen klar opskrift på folkeskolers succes

Der gives ingen enkle svar på spørgsmålet om, hvorfor nogle folkeskoler er bedre end andre til at få deres elever videre til en ungdomsuddannelse, når de forlader skolen. Det viser en ny SFI-rapport

Hvad er forklaringen på nogle folkeskolers succes med at få deres elever til at fortsætte i en ungdomsuddannelse, når de har forladt skolen?

Det spørgsmål har SFI?s forskerhold fået til opgave at undersøge i en ny rapport, bestilt af Skolerådet.

Samme værktøjer
Forskerne har interviewet udvalgte elever, lærere, vejledere og ledere på otte folkeskoler rundt om i Danmark både skoler, hvor mange elever går videre til en ungdomsuddannelse, og skoler, hvor det går mere trægt. Der er taget højde for skolens beliggenhed og elevernes sociale baggrund i udvælgelsen af skolerne.

Og konklusionen er: der er ingen enkel opskrift på succes. Rapporten viser, at skolerne har de samme værtøjer til rådighed fx holddeling, fagdage og forskellige udskolingsindsatser og at de benyttes på alle skoler, om end i forskelligt omfang. Det er derfor ikke muligt at pege på metoder, som dyrkes på de gode skoler, men ikke på de mindre succesfulde.

Forskellige syn på skolen
Til gengæld har forskere iagttaget en forskel i måden, hvorpå ledere, vejledere og lærere taler om deres skole.

Nogle skoler vægter den snævre faglighed meget højt. Andre lægger vægt på den bredere skoleopfattelse, hvor eleverne uddannes til at deltage i et demokratisk samfund mens andre igen føler sig tvunget til at arbejde med, hvordan skolen kan kompensere for elevernes vanskeligheder på grund af en svag social baggrund.

Disse overvejelser afhænger til dels af, hvor skolerne ligger, og hvilke elever de har, men de sætter også rammen for det konkrete arbejde med eleverne, påpeger forskerne.

Yderligere oplysninger: Seniorforsker Dines Andersen, tlf. (mobil) 33 48 08 92

Læs mere her

tags: SF, interview, Danmark, uddannelse, faglighed, folkeskole, Forsker, øl,

søndag den 16. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Flere er kommet i top-job under krisen

Social kapital er nøglen til vækst
At arbejde målrettet med social kapital er en mulighed for at øge vores produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde og dermed virksomhedernes bundlinje.
Læs mere her

Ansatte fejler bravt på Facebook
Hver tredje organisation har været nødt til at give ansatte reprimander for måden hvorpå de bruger sociale medier som Facebook. De ansatte mangler omtanke for, hvad der er i orden at skrive.
Læs mere her

Flere er kommet i top-job under krisen
Selv om jobmarkedet er skrumpet igennem de seneste års økonomiske krise, er der kommet flere højtlønnede job.
Læs mere her

Kvinder og karriere - ny konference

Selvom der aldrig har været flere kvindelige ledere i de danske organisationer, er der stadig for få.

Årsagerne kan være mange, men noget skal gøres.

Riv en dag ud af den travle kalender og få en masse inspiration, motivation og glæde i selskab med

kolleger, veninder og andre stærke kvinder.

Den 15. november 2011 inviterer vi dig, dine kolleger, veninder og netværk til årets store kvindekonference på Hotel Royal i København.

Inspiration i særklasse. Som deltager får du også adgang til et spændende onlinemodul, som bl.a. indeholder teorier og cases om coaching, psykologi, HR, personlig udvikling og selvledelse.

Mange stærke og motiverede erhvervskvinder har allerede tilmeldt sig og det kunne være spændende, hvis du/I også havde lyst til at deltage.


Hurtig tilmelding kan anbefales, da der på forhånd er meget stor tilslutning til konferencen.

Læs mere om konferencen:
http://www.probana.com/invitation.kvinder.htm

Læs mere her

tags: København, 2011, motivation, psykologi, organisation,

lørdag den 15. oktober 2011

Læring flytter ud! Mobil læring, læring i sociale medier, virtuel læring

Traditionelt er læring forbundet med undervisning og kurser - oftest i gode omgivelser på uddannelsesinstitutioner - eller på kursuscentre.

I dag er vi vidne til en omfattende udflytning. Flere og flere lærer oftere andre steder end i de traditionelle kursuslokaler. De unge går på Youtube, fra deres computer eller deres telefon. Vi bruger e-lærings-kurser på vores arbejdspladser. Vi kan hente apps til vores telefoner eller tablets, som lærer os nødvendige færdigheder. Og de sociale medier bliver også nu brugt som redskab til eller hjemsted for uddannelse og kurser.

Perspektivet er vidtrækkende. Hvor læring og uddannelse tidligere var en centralt organiseret aktivitet - som vi deltager i på bestemte tidspunkter - også i vores liv, bliver læring i dag noget den enkelt tilpasser og henter ind, når der er brug for det. Hedder fremtiden "learning on demand"?

VidenDanmark inviterer derfor til seminar den 24.11.2011 kl. 10-17, hvor vi sætter fokus på mobil læring, læring i sociale medier og virtuel læring.

Vi får oplæg/cases fra følgende: Lisbeth Pals Sørensen (CBS), Malene Ejlertsen (Hjerteforeningen), Mikkel Lucas Overbye (Serious Games), Kristian Rude (Effective Learning), Peter Svarre (petersvarre.dk), Jannie Ilum Gade (Bøvlbefrierne), Kathrine Schumann (Communicate2Innovate) og Johnny Ryser (International Business College).

Læs mere her

tags: Danmark, 2011, uddannelse, computer, Youtube, Hjerteforening, uddannelsesinstitution, VidenDanmark, undervisning, øl,

fredag den 14. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Flere har fået fyringsvarsel i september

Ingeniør sikrer ændring af aldersdiskrimination i funktionærloven
EPN: Vestre Landsret har netop givet ingeniør Ole Andersen medhold i, at han og andre pensionsmodne medarbejdere har krav på fratrædelsesordning
Læs mere her

Aamund: Høje cheflønninger på trods af nedtur
Danskerne skal vænne sig til, at topledere vil få endnu højere lønninger på trods af, at samfundsøkonomien er i krise, mener Asger Aamund.
Læs mere her

Sådan får du X-faktor på jobbet
Brug for tips til, hvordan du markerer dig på jobbet? Coach Sofia Manning giver sine bedste råd.
Læs mere her

Danske topchefer er tryghedsnarkomaner
Direktørerne i Danmark vil hellere have faste lønninger end store bonusser.
Læs mere her

Flere har fået fyringsvarsel i september
Antallet af fyringsvarsler stiger. Det kan betyde ny tilbagegang på arbejdsmarkedet.
Læs mere her

Flyt dig - efterårsemneuge på Hørby Ungdomsskole.

Klar&Parat og Til&Fra er overskrifter for nogen af de aktiviteter, der i ugen op til efterårsferien har fundet sted på Hørby Ungdomsskole i forbindelse med den efterårsemneuge, det er tradition at afholde op til efterårsferien.

Dette år er temaet for emneugen ?Flyt dig?, hvilket går direkte ind midt i den proces eleverne har været igennem i de første to måneder af deres efterskoleophold. Det er en udfordring at flytte hjemmefra og det er en udfordring at flytte ind sammen med næsten 150 unge mennesker på samme alder og med de samme drømme som en selv. For nok handler et år på efterskole om fællesskab og samvær, hvilket giver eleverne rigtig meget med, når efterskoleåret er slut, men for de fleste er det et stykke arbejde et udviklende stykke arbejde at få flyttet sine grænser både når det handler om alle de nye mennesker, man har omkring sig, og som man skal vise respekt og få hverdagen til at fungere sammen med. Alt i alt handler det om, at udviklingen i løbet af efterskoleåret hjælper med at overvinde grænser, der tidligere har sat en begrænsning for udfoldelsesmulighederne.

Hørby vUngdomsskole tager med temaet ?Flyt dig? lige netop fat på dette. Derfor har der ugen igennem været aktiviteter, hvor eleverne har været udfordret på samarbejde, fysisk udholdenhed og evne til at tænke og planlægge. Således dækker overskriften ?Klar&Parat? over en række udfordringer, hvor eleverne var delt ind i hold og skulle løse opgaver, der krævede, at alle gav deres bidrag til at klare udfordringen. På samme måde dækker overskriften ?Til&Fra? over det at skulle sige til og fra en udfordring, man ikke kender på forhånd. Hvad vil der ske? Kan jeg klare det? Tør jeg? Var nogen af de spørgsmål eleverne stillede sig selv, inden der blev sagt ?Til? og næste udfordring blev præsenteret.

Efterårsemneugen har også budt på Triatlon med cykling, løb og svømning, ligesom knap 15 elever torsdag deltog i NM i løb for efterskole med flere Hørby-elever, der prøvede kræfter med en halvmarathon.

Læs mere her

tags: efterårsferie, svømning, efterskole,

torsdag den 13. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Lad en agent opsnuse dit næste job

Her er hotelkongen der vil bygge kæmpe feriepark ved København
Bjarne Bøgh Jensen er manden bag planerne om at bygge Nordeuropas største feriecenter i Egedal. Prisen bliver på omkring fire milliarder kroner.
Læs mere her

Vikarens indre leder må vente
Sørg for at afstemme forventningerne til, hvad et ledervikariat kan føre til, så vikaren ikke fejlagtigt tror, at lederjobbet helt kan kuppes, før lederkollegaen kommer tilbage på arbejde.
Læs mere her

Lad en agent opsnuse dit næste job
Som en hybrid imellem headhunting og outplacement får stadigt flere jobsøgende på lederniveau en agent til at finde eller opfinde stillinger, der præcist matcher deres kompetencer. Tendensen er kendt fra udlandet og breder sig herhjemme.
Læs mere her

HAK dig ud af krisen

Handelsøkonomer fra Niels Brock tilbyder value for money.

Handelsøkonomer er i stand til at opstille klare og realistiske mål og strategier for din virksomhed, samt planlægge, udarbejde og gennemføre markedsanalyser og handlingsplaner, der kan få din virksomhed tilbage på sporet og få gang i hjulene!

Den globale økonomiske krise samt dertil hørende lavkonjunktur har stor betydning for den enkelte virksomheds mulighed for fremgang. Den psykologiske påvirkning fra lavkonjunkturen afspejler sig hos forbrugerne, da disse er blevet mere påpasselige med at bruge penge. Dette påvirker naturligt virksomhedernes mulighed for indtjening og fremgang.

Hvordan kan handelsøkonomer styrke din virksomhed i krisen?

? Vi kan håndtere forskellige funktioner af betydning for virksomhedens indkøb, salg og markedsføring med forståelse for samfundets og omgivelsernes værdier i globalt marked

? Vi kan håndtere praktiske projekter samt handelsprocesser på operationelt og taktisk niveau

? Vi kan deltage i koordinering og udførelse af kommunikative opgaver i en internationalt orienteret virksomhed

? Vi kan i en struktureret sammenhæng opbygge vidennetværk og indgå i videndeling i relation til erhvervet

Handelsøkonomuddannelsen er en 2årig videregående uddannelse, med en praktikperiode på 8-10 måneder. Praktikperioden påbegyndes sommeren 2012.
For supplerende oplysninger vedr. uddannelsen indhold henvises til studieordningen. Dennes findes på nedenstående link.

Studieordning handelsøkonom: http://www.brock.dk/uddannelse-paa-niels-brock/videregaaende-uddannelser/erhvervsakademiuddannelser/handelsoekonom/uddannelsens-opbygning.html

Kontakt studerende fra Niels Brock.



tags: markedsføring, økonomi, uddannelse, 2012, virksomhed, penge, rock, studerende, videregående uddannelse, psykologi, strategi,

onsdag den 12. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Tennisspiller slår Gates og Buffet på imaget

Kan du frit sætte dit eget drømmehold?
UGENS DILEMMA: Du vil samle et innovativt vinderhold i firmaet, som kan skabe fremdrift. Håndplukker du de dygtigste til holdet, eller risikerer du at træde uinviterede til drømmeholdet over tæerne?
Læs mere her

Tennisspiller slår Gates og Buffet på imaget
De 20 mest populære ledere er kåret af over 50.000 almindelige mennesker. Se hvem der topper listen her.
Læs mere her

Efteruddannelse via e-learning

Selvom vi er præget sparetider, så er det netop nu, at der skal tænkes mere langsigtet, hvis virksomheder ønsker at skabe konkurrencefordele på lang sigt og ikke blot foretage besparelser på kort sigt.

I den forbindelse bliver det mere og mere vigtigt med efteruddannelse og dette gælder for medarbejdere på alle niveauer i virksomheden og for medarbejdere, som både har en lang akademisk uddannelse eller mange års erhvervserfaring. Alle kan lære mere og blive dygtigere ved at blive udfordret.

Probana udbyder en lang række uddannelser, som netop henvender sig til ?den travle praktiker?, som ikke kan hive mange måneder ud af kalenderen, men som ønsker at efteruddanne sig inden for netop det felt, som personen dagligt arbejder inden for.

Alle Probanas uddannelser er bygget op omkring konceptet Blended Learning, som tilbyder den nødvendige fleksibilitet i nutidens travle hverdag. Probana forstår at din tid er kostbar og vores uddannelser består herfor at e-learning samt en kursusdag pr. modul.

De udbudte uddannelser spænder bredt, mens den enkelte uddannelse går i dybden. Nogle af de uddannelser, Probana udbyder er:

Diplomleder Mini MBA
Her får du en dansk managementuddannelse, som giver dig et massivt forretningsmæssigt løft, så du når dine mål og resultater. Uddannelsen er praksisorienteret og har et stærkt fokus på ledelse, forandringer, strategisk kommunikation og forretningsudvikling.

MasterClass i Psykologi
En grundig indsigt i menneskets adfærd, personlighed og følelser er et godt udgangspunkt for at kunne imødekomme morgendagens udfordringer. Psykologi handler blandt andet om, hvordan mennesker tænker, indlærer og handler, og hvordan de omgås hinanden, hvilket er vigtigt for ledere og HR-ansvarlige at have indsigt i.

Ernæringsrådgiver-uddannelsen
Et spændende lærings- og udviklingsforløb for alle som beskæftiger sig med- eller har interesse for rådgivning om kost og næringsstoffer, både til raske og syge, og som ønsker at være på forkant med lovgivning og den hastige videnskabelige udvikling. Undervisningen giver deltagerne en grundig gennemgang af og tilgang til de forskellige lovgivningsbestemte regler, forekomst af mangeltilstande i befolknng med identificering af særlige risikogrupper, et opdateret videngrundlag baseret på nyeste forskningsresultater med fokus på nye målgrupper og sundhedsaspekter.

MasterClass i Human Resource Management
Evnen til at tænke og agere strategisk er afgørende, hvis du for alvor skal bidrage positivt til virksomhedens bundlinje i din HR-funktion. Dette da HRM er en strategisk praksis, idet den overordnede organisatoriske strategi og HR-strategien er hinandens forudsætning. Med MasterClass i Human Resource Management styrkes din evne til at analysere det dynamiske samspil mellem medarbejdere, arbejdsopgaver, jobfunktioner og ledelsen internt i virksomheden.

HR Konsulent
Det kræver viden, indsigt og overblik at følge med udviklingen inden for personaleledelse i disse år. De menneskelige ressourcer tillægges en stadig vigtigere betydning i forbindelse med virksomhedernes planlægning, og der stilles større krav end nogensinde til den personaleansvarlige.

Gå ind på Probanas hjemmeside, www.probana.com, og læs mere om de forskellige uddannelser. Du kan ligeledes tilmelde dig gennem samme link.

Læs mere her

tags: uddannelse, lovgivning, virksomhed, fleksibilitet, Human Resource Management, forskningsresultat, konkurrence, videnskab, personaleledelse, efteruddannelse, Probana, Management, kommunikation, strategi, øl,

tirsdag den 11. oktober 2011

Employer Branding og kultur

I en tid domineret af finanskrise, fyringer og nedskæringer, er tallerkenen vendt og bedre økonomi og optimisme er rullet ind over Danmark. Bedre tider i sigte, betyder muligheder for vækst og differentiering og virksomhederne griber denne mulighed, blandt andet ved at søge nye stærke hoveder til deres arbejdsplads.Men piben har fået en anden lyd.

Den store arbejdsløshed betød mange jobsøgende på det danske marked. I dag er det i højere grad virksomheden, som er til jobsamtale end selve kandidaten. Kampen om de kompetente medarbejdere er sat ind, og dette med princippet Employer Branding som fokus.

Selvom Employer Branding de seneste par år, har været en af de helt store buzz-ord, er det først nu, det som sådan har fået en aktuel status. De små ungdomsårgange, de forsat-udviklende HR afdelinger, og det større økonomiske overskud, gør det både relevant og muligt at sætte et fokus på, hvordan man som arbejdsgiver markedsfører sig selv. For det bliver stadig mere tydeligt at kompetencefyldte og motiverede medarbejdere, er dem som skaber den innovative og vækstdominerende virksomhed.
Og kampen er sat ind. En undersøgelse lavet af StepStone, bestående af 823 virksomheder, viser at 85% af disse, allerede er i gang, eller har planer om, at med at fastsætte en Employer Branding strategi (www.stepstone.dk).

Employer Branding, og de krav som har skabt fænomenet, lever i relationen mellem eksisterende, tidligere og potentielle medarbejdere. Det er kommunikationen mellem disse, virksomheden og omverden, som er med til at skabe virksomhedens omdømme og de dertilhørende brandingmuligheder.
Omdømmet om kulturen og det miljø som der arbejdes i, har opnået ligeså stor prioritet for kandidaterne, som selve jobbet det betyder at Employer Branding, på mange måder handler om, at sælge en hvis kultur. Men hvordan sælger og markedsfører man lige en kultur?
Selvom flere markedsafdelinger har italesat ønsket om bevidst Employer Branding, ses der problemer i selve implementeringen og det at gøre kulturen synlig. For en kultur kan ikke skabes og udvikles gennem markedsføring.

Opmærksomheden bør igen sættes på HR afdelingens rolle og hvordan denne kan udvides. HR er vokset til noget mere, end blot at være en støtteinstans til selve virksomhedens produktion. Brandingen af arbejdspladsen, bør flyttes fra markedsafdelingen, og sættes hvor kernen af kultur og medarbejdertilfredshed arbejdes med bevidst. Og her bør uddannelse om markedsføring prioriteres og et samarbejde afdelingerne imellem kan starte.

Netop uddannelse i hvordan man skaber et stærkt Employer Brand, bliver efterspurgt af de mange virksomheder og HR afdelinger. Dette har medført at uddannelses- og konsulentvirksomheden, Probana, dette efterår lancerer en konference omhandlende det meget relevante emne. Konferencen vil henvende sig til alle, som arbejder i krydsfeltet mellem HR, kommunikation og markedsføring og vil have fokus på, hvordan man som virksomhed får udviklet og forbedret sin kultur, for derefter at markedsføre den. Et særligt fokus på hvordan man implementerer Employer Branding i praksis, vil give deltagerne konkrete værktøjer til at arbejde med kulturudvikling og branding på deres egen hjemmefront.

For mere information besøg Probanas hjemmeside, www.probana.com

Læs mere her

tags: arbejdsløshed, markedsføring, Danmark, økonomi, uddannelse, virksomhed, arbejdsløs, miljø, StepStone, Probana, kommunikation, strategi, jobsøgende, arbejdsgiver, jobsamtale,

mandag den 10. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Fritid som freestyle-rapper banede vej for jobbet som salgsingeniør

Kvinder skal gøre sig fri af flinkeskolen
Kvindelige ingeniørdimittender har lavere forventninger til startløn end deres mandlige medstuderende og får derfor mindre i løn. Kvinderne skal blive bedre til forhandlingsteknik, mener IDA.
Læs mere her

Fritid som freestyle-rapper banede vej for jobbet som salgsingeniør
Softwareingeniør fra AAU rappede sig - næsten - til sit første rigtige job som salgsingeniør. En masse såkaldt irrelevante fritidsaktiviteter ved siden af studiet blev hans genvej til job.
Læs mere her

Unik og revolutionerende projektlederuddannelse

Bad Request

Nu lancerer House of Management et unikt og revolutionerende koncept for, hvordan, vi mener, fremtidens projektledere skal uddannes.

Vores projektlederuddannelse er bygget op omkring en helt enkel og logisk filosofi:

Virkeligheden er dynamisk. Projekter er forskellige. Og derfor skal projektledere uddannes dér hvor, de skal præsterer: i praksis.

Vores mål har været at skabe en uddannelse, som forholder sig til medarbejderens eget projekt. Herved får medarbejderen ikke bare en bred viden om projektledelse og metoder i almindelighed men også solid konkret erfaring i særdeleshed. Samtidig optimeres virksomhedens økonomiske udbytte, fordi uddannelsen integreres i medarbejderens projektarbejde.

Undervisningen foregår 1:1 og varetages af erfarne mentorer.
Uddannelsen afsluttes med en eksamen og akkreditering med diplom fra House of Management.

Kontakt House of Management på 6092 6400 for yderligere info, ellers læs mere på www.houseofmanagement.eu

Læs mere her

tags: økonomi, uddannelse, virksomhed, mentor, Management, projektleder,

søndag den 9. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Kan små ministerier løse store problemer?

Feedback er vejen til udvikling
Karrierepanelet: Feedback og afstemning af forventninger giver resultater og udvikling, men praktiseres for lidt i organisationerne.
Læs mere her

Dansk jobportal sender nyuddannede ud i verden
Danske Graduateland er målrettet studerende og nyuddannede. Alle opslåede job kræver højst fire års erfaring og kommer fra hele Europa.
Læs mere her

Civilingeniør skiftede skrivebordet ud med ny karriere som klatretøs
Anne Vinther er uddannet til at lave strategiske analyser og optimere processer, men lever af at klatre i vindmøller 80 meter over jorden for Siemens Wind Power. Hun opfordrer folk til at komme ud af komfortzonen.
Læs mere her

Kan små ministerier løse store problemer?
Med 23 ministre er den nye regering en af danmarkshistoriens største. Tilbage i 2007 anbefalede Ingeniørens ekspertpanel ellers at gå den stik modsatte vej med skabelsen af blot seks superministerier med langt større slagkraft til at løse presserende problemer.
Læs mere her

En uddannelse skal vare hele livet

Midt i et økonomisk stormvejr i Danmark og resten af verden, er det værd at huske på, at uddannelse faktisk er vejen ud af krisen, mener Connie Abel, afdelingsformand for Teknisk Landsforbund i Hillerød.

?Når du som ung står på en uddannelsesmesse for måske første gang, så glem for en stund alt om konjunkturproblemer og skrækhistorier. En uddannelse er ikke kun midlertidig. En uddannelse skal vare hele livet,? siger Connie Abel.

På uddannelsesmessen kan de unge bl.a høre nærmere om uddannelsen til teknisk designer den største faggruppe i Teknisk Landsforbund. Selvom ledigheden er steget under krisen, vil der stadig være brug for teknisk designere i fremtiden.

?Med en uddannelse som teknisk designer samarbejder du med bl.a. ingeniører og arkitekter i designfirmaer, på tegnestuer og i byggefirmaer, og uddannelsen indeholder mange bud på fremtidens kompetencer i en globaliseret verden. Det kreative arbejde vil der også være brug for i fremtiden, så mit bedste råd til de unge er, at de skal gå efter mavefornemmelsen,? lyder det fra Connie Abel.

Teknisk Landsforbund vil også være repræsenteret på uddannelsesmessen ?Scor fremtiden? 4.-6. oktober i FrederiksborgCentret, hvor de unge kan få gode råd om uddannelser og brancher.

Yderligere oplysninger
Connie Abel, afdelingsformand for TL Sjælland, Hillerød, tlf. 40 45 11 47.

Læs mere her

tags: Danmark, økonomi, uddannelse, Sjælland, storm, kreativ, Frederiksborg, Hillerød,

lørdag den 8. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Tysker overtager roret i Rambøll

Her er Helles planer for dit arbejdsliv
Med Helle Thorning-Schmidt som statsminister kan du se frem til mindre i løn, lavere skat samt kortere tid på dagpenge og efterløn.
Læs mere her

Flere EU-millioner skal hjælpe Lindø-fyrede
Region Syddanmark har søgt om yderligere 50 EU-millioner til de fyrede Lindø-medarbejdere.
Læs mere her

Tysker overtager roret i Rambøll
Rambølls koncerndirektør, Flemming Bligaard Pedersen går af næste år og afløses af tyske Jens Peter Saul, der hidtil har stået i spidsen for Siemens Wind Power.
Læs mere her

Børne- og undervisningsministeren besøger WorldSkills

Det danske håndværkerlandshold deltager i WorldSkills VM i håndværk i London. Børne- og undervisningsministeren møder deltagerne og følger konkurrencerne.

Det danske håndværkerlandshold arbejder i disse dage intenst på at vinde medaljer ved WorldSkills VM i håndværk i London.

Den 5.-6. oktober får de følgeskab af børne- og undervisningsminister Christine Antorini.

?Erhvervsuddannelserne gør en stor indsats for at uddanne dygtige håndværkere. Lige nu viser nogle af de allerdygtigste, at Danmark konkurrerer med verdenseliten inden for fagene. Der er vigtigt, at vi både anerkender og udvikler de praktiske fag og færdigheder, så vi fortsat kan uddanne håndværkere og skabe håndværksvirksomheder, der kan konkurrere blandt de bedste i et stadig mere globalt arbejdsmarked. Jeg glæder mig til at følge vores dygtige deltagere i London,? siger Christine Antorini.

? World Skills afholdes fra den 4. til den 9. oktober 2011.
? Knap 1.000 unge fra 45 forskellige fag deltager.
? De 15 danske deltagere er nøje udvalgt og repræsenterer de danske erhvervsuddannelser inden for hver deres fagområde.
? Mesterskaberne finder sted hvert andet år og skal højne niveauet inden for fagene og få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

Yderligere oplysninger
Ulla Bødker, Pædagogisk konsulent, Tlf. 3392 5308, ulbod1(at)udst.dk

Læs mere her

tags: Danmark, 2011, uddannelse, London, virksomhed, undervisningsminister, konkurrence, erhvervsuddannelser, undervisning, arbejdsmarked, øl,

fredag den 7. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Industri-boss skal hjælpe fattige børn

Er han ugens vinder eller taber?
Se hvilken rolle den nye S-finansminister Bjarne Corydon spiller i denne uge.
Læs mere her

Drop fotoet på dit cv, smukke
At folk, der har udseendet med sig, har lettere ved at gøre karriere, gælder ikke nødvendigvis kvinder.
Læs mere her

Industri-boss skal hjælpe fattige børn
Bolette Christensen foretager et højst overraskende karriere-skift.
Læs mere her

Undervisningsministeren på gyngende grund

Undervisningsminister Troels Lund Poulsen afprøver fremtidens klasseværelse i fuld bevægelse.

På mandag den 29. august kl. 11.30-12.30 besøger Undervisningsminister Troels Lund Poulsen Skanderborg-virksomheden TRESS AS, der er specialiseret i udstyr til sport og leg. Virksomheden har med udgangspunkt i leg og bevægelse udviklet en række innovative undervisningskoncepter til børn i alle aldre.

Med udgangspunkt i højaktuelle politiske emner som skoleparate børn og læring i folkeskolen kaster vi ministeren ud på gyngende grund - i bogstaveligste forstand. Vi vil blandt andet udfordre ministerens evne til at håndtere en lommeregner, der er så stor, at den ikke kan være i selv den største ministerbil. Samtidig placerer vi Ministeren midt i fremtidens klasselokale og håber at han ikke falder af taburetten.

Formålet med besøget er at få en styrket dialog om, hvordan politik og erhvervsinteresser kan forenes på undervisningsområdet til fælles gavn for danske børn og unge i fremtiden.
Pressen er velkommen til at deltage i arrangementet. Af praktiske hensyn bedes du inden arrangementet kontakte marketingchef i TRESS; Jacob Vind på +45 31727151 eller jvi@TRESS.dk.
Mødet finder sted på følgende adresse:

TRESS AS
Danmarksvej 34,
8660 Skanderborg

Fakta om TRESS AS
TRESS AS er beliggende i Skanderborg og blev etableret den 1. juni 1982. TRESS udvikler og leverer udstyr til sport og leg i hele Skandinavien. Udover hovedkontoret i Skanderborg har TRESS også salgskontorer i Norge, Sverige og Finland.

Produktprogrammet spænder bredt og omfatter balancemotoriske træningsrekvisitter, cykler til institutions-brug, bolde, mål og net, skoleidrætsudstyr, udstyr til svømmehaller, idrætshaller, sportsanlæg, Multi-baner, legepladser og fitness- og helsecentre.

TRESS arbejder målrettet med kreative processer og networking. De gode ideer og resultater opstår i et tæt samspil med slutbrugere, kunder, producenter og egne medarbejdere. TRESS kan derfor byde på den nyeste viden omkring aktiviteter og udstyr, - anderledes og utraditionelle løsninger.

Læs mere her

tags: Danmark, Sverige, Norge, politi, retten, virksomhed, kreativ, klasseværelse, Finland, folkeskole, Skandinavien, undervisning, øl,

torsdag den 6. oktober 2011

Dagens nyheder - Læs bla. om Ledere efteruddannes tilfældigt

Ens kurser gør NCCs strategi nærværende
I NCC bliver kompetenceudvikling skræddersyet, så de passer til virksomhedens strategi, og lederne kommer ofte på kurser i flok, så de får samme forståelsesramme.
Læs mere her

Ledere efteruddannes tilfældigt
Når ledere bliver sendt på kurser sker det i langt de fleste tilfælde uden blik for, om efteruddannelsen overhovedet passer ind i virksomhedens strategi.
Læs mere her