mandag den 30. september 2013

Kinesiske elite-kandidater tilbydes ErhvervsPhD i Danmark

Tretten kinesiske elite-kandidater tilbydes forskeruddannelse som ErhvervsPhD i danske virksomheder. Initiativet skal styrke forsknings- og innovationssamarbejdet mellem Danmark og Kina

Kina er en central aktør på verdenskortet for viden og innovation, derfor skal vi styrke vores viden-netværk og øge rekrutteringen fra Kina. Øremærkede ErhvervsPhD-stipendier til top-kandidater med en kinesisk uddannelsesbaggrund er et væsentligt initiativ for at nå det mål, siger videnskabsminister Helge Sander.

Som del af Videnskabsministeriets strategi for vidensamarbejde med Kina er der afsat tretten mio. kr. til tretten ErhvervsPhD'ere fra Kina. Udover at rekruttere højt kvalificerede kinesiske forskere til Danmark vil indsatsen øge danske virksomheders adgang til viden- og innovationsmiljøer i Kina.

De kandidater, der kan komme i betragtning til de øremærkede stipendier, skal have en kandidatgrad med topkarakterer fra et kinesisk universitet.

ErhvervsPhD'erne vil blive ansat i en virksomhed, der har afdelinger både i Danmark og Kina, og de vil tilbringe mindst halvdelen af arbejdstiden i virksomheden i den danske afdeling. Derudover indskrives ErhvervsPhD'erne på et universitet, hvorfra de opnår en ph.d.-grad. ErhvervsPhD-projekterne er på den måde med til at etablere og styrke viden-netværk mellem forskningsinstitutioner og virksomheder i Danmark og Kina.

Det danske innovationscenter i Shanghai hjælper med at markedsføre muligheden i Kina. Ansøgningsfristen er den 1. februar 2010.

Læs mere her

tags: Danmark, 2010, Videnskabsministeriet, retten, uddannelse, Kina, Helge Sander, virksomhed, videnskab, strategi, videnskabsminister, innovation, arbejdstid, miljø,

Dagens nyheder - Læs bla. om Karriere er også håndværk og arbejdsglæde

Udbredt frygt for psykisk syge som kolleger
Mere end hver tredje dansker har ikke lyst til at dele arbejdsplads med en skizofren, og vi frygter også i høj grad at arbejde sammen med personer, der har andre former for psykiske lidelser.Foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere her

Karriere er også håndværk og arbejdsglæde
Der er bred enighed om, at vi skal have fokus på produktiviteten. Det er en oplagt mulighed til at fokusere på og raffinere håndværket i det, vi laver. Produktivitet er ikke en teoretisk disciplin. Det er praktik. Det er også der, hvor den varige arbejdsglæde findes.Foto: Linda Kastrup
Læs mere her

søndag den 29. september 2013

KL-konference sætter fokus på overgang fra skole til ungdomsuddannelse

Regeringen barsler i nær fremtid med en reform af erhvervsuddannelserne. Formålet er at reducere frafaldet og gøre uddannelserne mere attraktive, så det kan bidrage til målsætningen om, at flere gennemfører en ungdomsuddannelse.

På KL s Uddannelsestræf 2013 vil det blandt andet blive diskuteret, hvordan overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelser kan gøres mere motiverende og sammenhængende end i dag. Og hvordan erhvervsskoler, gymnasier og erhvervsliv kan bidrage til en god udskoling.

Blandt dem, der kommer og giver deres bud, er børne- og undervisningsminister Christine Antorini, formanden for KL s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, DI-direktør Lars Goldschmidt, professor Niels Egelund, Aarhus Universitet, Lars Kunov, direktør for Danske Erhvervsskoler, samt Jens Boe Nielsen, formand for Gymnasieskolernes Rektorforening.


KL s Uddannelsestræf 2013 holdes på torsdag, den 26. september, i DGI-byen i København fra kl. 9.30-16.00.

Læs mere her

tags: Aarhus Universitet, København, direktør, borgmester, uddannelse, 2013, folkeskole, undervisningsminister, erhvervsuddannelser, Danske Erhvervsskoler, undervisning,

Dagens nyheder - Læs bla. om Flere akademikere kommer i job, mens beskæftigelsen falder

Flere akademikere kommer i job, mens beskæftigelsen falder
Danmark har mistet mange job de senere år, men blandt akademikere er beskæftigelsen faktisk steget, viser en ny analyse. Det skyldes især den teknologiske udvikling og globaliseringen.Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Læs mere her

lørdag den 28. september 2013

63.525 nye studerende på videregående uddannelser har brug for hjælp

Det lykkes 63.525 studerende at komme ind på en videregående uddannelse. Det er især de erhvervsrettede uddannelser, som er blevet en af favoritterne hos de studerende. Der er i 2013 blevet optaget gennemsnitlig 8 procent flere elever på erhvervsakademierne og 5 procent på universiteterne. Især Erhvervsakademiet Kolding og Aalborg Universitet har optaget flere elever i år, henholdsvis 24 procent og 16 procent flere.
Landets uddannelsesminister Morten Østergaard mener dette er klar indikation for, at de unge har lært af finanskrisen, at deres uddannelser skal være erhvervsrettede. På denne måde er de nemlig i tæt kontakt med virksomheder, så de efter uddannelsen kan få et job via deres nyfundne netværk og mere målrettede uddannelser. De nyoptagede studerende har nemlig lært af tidligere studerendes fejl og ønsker ikke at ende i ungdomsledighed, efter de har endt deres videregående uddannelse.

Speciale, praktikplads og det overordnede problem
De fleste videregående erhvervsrettede uddannelser bygger på, at den studerende skal indlede et praktikophold under uddannelsen, hvor eleven skal skrive sit speciale. Specialskrivning er også gældende for andre videregående uddannelser.
Det kommer til at blive utroligt ressourcetungt at gennemføre denne proces for 63.525 studerende. Det betyder, at der kommer til at være mangel på decideret hjælpemidler og redskaber, skolerne kan stille til rådighed for de studerende.
Eksempelvis skal alle specialer indeholde en kvantitativ eller kvalitativ field research, for at den studerende kan bestå sin uddannelse. 63.525 studerende står altså og mangler et decideret program, som er designet til at udføre en effektiv og kvalitetsbetonet field research.

En håndsrækning fra Enalyzer
Virksomheden Enalyzer har hurtigt anerkendt, at de danske studerende kommer til at have problemer med at skrive deres specialer fyldestgørende, uden deres hjælp. Derfor kommer de med landsdækkende assistance til de studerende og tilbyder alle en gratis studelicens. Så kan alle elever udføre deres field research via deres program, Enalyzer Survey Solution, som er en online og webbaseret løsning til hurtigt at gennemføre kvalitetsundersøgelser.
Rasmus Nørregaard fra Enalyzer påpeger, at de ikke bare kan lade de danske studerende i stikken, og derfor kan de studerende, kvit og frit, bruge deres survey software. Alle bliver nød til at give en håndsrækning, så vi giver de studerende de bedst mulige vilkår for at gennemføre deres uddannelser, og komme ud i gode jobs bagefter .

Læs mere her

tags: finanskrisen, uddannelse, 2013, Kolding, Aalborg, Aalborg Universitet, virksomhed, praktikplads, studerende, videregående uddannelse,

Dagens nyheder - Læs bla. om Udfordret opera

Ros til kvinder er tabu på jobbet
Mange mænd har svært ved at finde ud af, om det er i orden at give en kvindelig kollega et kompliment. De er bange for at virke uhøflige, siger forsker.
Læs mere her

Vi frygter psykisk syge på jobbet
Danskerne frygter handicappede på jobbet. Det skal en ny kampagne sætte en stopper for
Læs mere her

Ingeniører skal lokkes til offshore-branchen
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/ingenioerer-skal-lokkes-til-offshore-branchen-518 21 initiativer skal afhjælpe den skrigende mangel på arbejdskraft i offshore-sektoren. Nye efteruddannelsestilbud og fjernundervisning er blandt forslagene fra en arbejdsgruppe nedsat af regeringen. Jobfinder
Læs mere her

Udfordret opera
Kasper Holten blev i 2011 operachef for The Royal Opera House, Covent Garden, efter 11 år som operachef i København. Denne samtale handler om passion, lederskab, kerneproduktet og den nødvendige opbakning fra superrige filantroper.Foto: Mads Nissen
Læs mere her

fredag den 27. september 2013

Ny pædagoguddannelse: Studerendes retssikkerhed forringes

Praktikinstitutioner skal fremover godkende pædagogstuderens praktik. Det er en klar forringelse af de studerendes retssikkerhed. siger Martin Alexandersen, faglig sekretær i Pædagogstuderendes Landssammenslutning (PLS)

I en tid hvor institutioner presses på økonomien, bliver pædagogstuderende i høj grad brugt som rå arbejdskraft i flere og flere praktikinstitutioner. At få det ugentlige skema til at hænge sammen kommer forud for hensynet til at uddanne fremtidens kollegaer. Vi oplever at studerende i praktik ofte bliver truet med ikke at bestå deres praktik, hvis de fx har for meget fravær, eller bliver bedømt ud fra subjektive vurderinger som intet har at gøre med målene for deres praktik derfor er det en klar forringelse af de studerendes retssikkerhed i praktikken, at den endelige godkendelse lægges over til praktikinstitutionen Martin Alexandersen.

Proceduren for godkendelse af studerende i lønnet praktik har hidtil foregået ved, at der skal skrives en indstilling fra institutionen som tager udgangspunkt i den studerendes studiemæssige læringsmål. Herefter er det op til uddannelsesstedet formelt at godkende eller ikke godkende den studerendes praktik.

En løsning på problemet kan være at afskaffe den lønnede praktik og går over til uddannelsespraktik, hvor den studerende ikke indgår i normeringen. Det ville være reformerende. Det har de dog ikke fundet nødvendigt i forbindelse med den nye pædagoguddannelse på trods af anbefalinger fra både evalueringen af pædagoguddannelsen og PLS. Afskaffelsen af den lønnede praktik vil give os real mulighed for at være studerende og fokusere på de uddannelsesmæssige forhold.

Generelt positive takter
Der er mange gode takter i selve aftalen, og i PLS har vi fået sat vores fingeraftryk. Vi er glade for at der er sat fokus på en styrkelse af praktikvejlederne, vi mangler bare at det skal være et krav, at vejleder skal være uddannet pædagog man sætter jo heller ikke en advokat til at vejlede en lægestuderende under en hjerneoperation siger Martin Alexandersen.

Kontakt og information
For yderligere information kontakt Martin Alexander, faglig sekretær i Pædagogstuderendes Landssammenslutning på telefon 4165 3040

Læs mere her

tags: økonomi, uddannelse, retssikkerhed, studerende, arbejdskraft, kaffe,

Dagens nyheder - Læs bla. om Det gamle rederis sociale sans

Krydsermissil-udvikler »Det er ikke mit drømmejob rent etisk«
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/det-er-ikke-mit-droemmejob-rent-etisk-men-nu-har-jeg-jo-sagt-ja-512 Nyt job: Elektronikingeniør Tage Elm er blevet ansat som konsulent hos norske Kongsberg Defence, der udvikler femte generation krydsermissiler. Mens han venter på Natos sikkerhedsgodkendelse, må han kun opholde i afgrænsede dele af virksomheden. Jobfinder
Læs mere her

Udfordrer opera
Kasper Holten blev i 2011 operachef for The Royal Opera House, Covent Garden, efter 11 år som operachef i København. Denne samtale handler om passion, lederskab, kerneproduktet og den nødvendige opbakning fra superrige filantroper.
Læs mere her

»Jeg vil ikke være den rigeste mand på kirkegården«
29-årige Magnus Kjøller nyder de muligheder, hans mange millioner giver ham – med hurtige biler, champagnesamling og patriciervilla. Men han er mæt af at være direktør og flytter til Dubai for at dyrke sin iværksætterside.
Læs mere her

Udsyn
Kasper Holten blev i 2011 operachef for The Royal Opera House, Covent Garden, efter 11 år som operachef i København. Denne samtale handler om passion, lederskab, kerneproduktet og den nødvendige opbakning fra superrige filantroper.
Læs mere her

Flyvende milliardær
Otte år gammel mistede Martin Møller Nielsen sin far, der var passioneret svæveflyver. Drengen bevarede en tæt kontakt til flyvermiljøet og er i dag eneejer og bestyrelsesformand i NAC, verdens største individuelt ejede udlejer af fly, med hovedbase i Billund.
Læs mere her

Danmarks rigeste har selv tjent deres penge
De fleste af de 100 rigeste danskere er iværksættere, der har skabt et livsværk på en generation ved dygtighed, flid og held. 13 af den type entreprenører stormer ind på Berlingske Business Magasins liste over Danmarks 100 rigeste 2013. Kirk Kristiansens Lego-arvtagere er undtagelsen, der bekræfter reglen.
Læs mere her

»Vores rigdom er den daglige arbejdsglæde«
Familien Gjørup har gjort Top-Toy til en af Nordens meste succesrige detailhandelskoncerner. Kun overgået af Ikea, Bestseller og Jysk. Koncernen, der står bag BR Legetøj, er skabt ved købmandskab, fremsyn, flid og sammenhold. Og sådan skal det blive ved, selv om kapitalfonde har fristet familien med store summer.Foto: Liselotte Sabroe
Læs mere her

De sejeste står tilbage efter krisen
Listen over landets 100 rigeste er præget af erhvervsfolk, der har skabt deres formue ud af ingenting, og som de seneste kriseår har været i stand til at navigere deres virksomheder gennem ualmindeligt vanskelige forhold.Foto: Thomas Lekfeldt
Læs mere her

Danmarks rigeste har skabt formuen fra bunden
Danmarks 100 rigeste er blevet 11 procent rigere på et år og har nu en formue på 367 mia. kr. 61 ud af 100 har skabt formuen selv. Den rigeste familie er stadig Lego-grenen med Kjeld Kirk Kristiansen.
Læs mere her

Det gamle rederis sociale sans
Annette Stube har de sidste fem år ført social ansvarlighed ind i Mærsk.
Læs mere her

torsdag den 26. september 2013

Personas - se brugeren i øjnene

VidenDanmark afhoder temadag om personas, en brugerfokuseret designmetode.

Mennesker forholder sig helst til andre mennesker, ikke til groft forenklede stereotyper eller segmenter. Personas sætter fokus på de virkelige brugere som udgangspunkt for design af systemer, services eller produkter.

Personas er et stærkt værktøj, hvis I vil gøre jeres systemer, services eller procukter bedre anvendelige for jeres brugere.

Personas har især været anvendt i udvikling af IT-systemer, men er i dag ved at finde en meget bredere anvendelse, f.eks. også i design af services, internt og eksternt i virksomheder og organisationer.

På denne temadag sætter vi fokus på, hvordan du kan beskrive dine brugere in persona, som om de med deres forskellige holdninger, ønsker og vaner allerede var godt i gang med at føre jeres ydelser og deres muligheder ud i livet.

Temadagen afholdes den 9. oktober kl. 9-16 på Frederiksberg.

Underviser på temadagen er Lene Nielsen, lektor på ITU. Lene har hjulpet en lang række firmaer med at arbejde med personas både i den private og i den offentlige sektor.

Lene Nielsen er Danmarks førende specialist i personas. Hun har skrevet en række artikler om hvordan man bruger personas og har udgivet to bøger om at bruge personas: Persona: brugerfokuseret design og Personas: User Focused Design.

Læs mere her

tags: Danmark, Frederiksberg, virksomhed, VidenDanmark, organisation, offentlige sektor, værktøj, Design,

Dagens nyheder - Læs bla. om Danske ingeniører om at arbejde i udlandet: ’Ahr, helst ikke…’

At finde kampfly i et glashus
Lone Lindsby skal sørge for, at politikerne putter de rigtige kampfly i indkøbskurven. Hun er klar over, at der vil blive holdt nøje øje med hende – og så er hun heldigvis ikke nogen stor flyentusiast.
Læs mere her

DTU lukker internationale uddannelser
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/dtu-lukker-internationale-uddannelser-507 Fem engelsksprogede diplomuddannelser på DTU Ballerup bliver nedlagt fra sommeren 2014. Et økonomisk spørgsmål, lyder det fra bachelordekanen. Jobfinder
Læs mere her

Danske ingeniører om at arbejde i udlandet: 'Ahr, helst ikke…'
Emner Arbejdsmarked http://karriere.jobfinder.dk/artikel/danske-ingenioerer-om-arbejde-i-udlandet-ahr-helst-ikke-505 40 procent af danske ingeniører har ikke lyst til at arbejde i udlandet, viser ny undersøgelse. Vi står med et dilemma, siger brancheforening. Jobfinder
Læs mere her

onsdag den 25. september 2013

Skole og kommune appellerer til Christiansborg

SINE s forstander og Tønder Kommunes borgmester har i dag haft foretræde for Folketingets landdistriktsudvalg om SINEs udvidelsesplaner, der er kommet i klemme i lovgivningen

Sportsefterskolen SINE i Løgumkloster ønsker at udvide aktiviteterne med en ny sportshøjskole. Det nye skoletilbud skal placeres i det tidligere plejecenter Aaløkke, som Tønder Kommune er indstillet på at overdrage til skolen. Men den nuværende lovgivning kan spænde ben for planerne.

Derfor tog SINE s forstander, René Jacobsen, og borgmester Laurids Rudebeck i dag til København for at tale skolens sag over for Folketingets landdistriktsudvalg. De blev godt modtaget og oplevede, at der blev lyttet til deres argumenter og synspunkter.

Loven siger, at en skoles kernefaciliteter skal udgøre en geografisk og bygningsmæssig enhed. Det er her, SINE kan risikere at komme i klemme, fordi Aaløkke og SINE s nuværende skolefaciliteter ved Klosterhallen ligger et stykke fra hinanden med en større vej imellem.

- Vi har en sportsefterskole, der kører rigtig godt, og som nu har spændende planer om at udvikle sig og skabe nye aktiviteter til gavn for de unge og hele området. Desværre virker den nuværende lovgivning som en stopklods. Det kan ingen være interesseret i, at jeg håber derfor, at der kan skabes mulighed for dispensation, siger borgmester Laurids Rudebeck.

Forstander René Jacobsen håber også på landspolitikernes forståelse og velvilje.

- Vi må kunne finde en løsning i fællesskab. Vi vil i hvert fald gøre vores til, at det lykkes, for det er i alles interesse, at vi kommer i mål med dette projekt, siger forstanderen.

Læs mere her

tags: København, politi, borgmester, lovgivning, Folketinget, Tønder, efterskole,

Dagens nyheder - Læs bla. om Klaus Riskær løslades før tid

Udlændinge myldrer ind i danske bestyrelser
Siden 2007 er antallet af udlændinge i bestyrelserne for de største danske aktieselskaber næsten firedoblet. Udviklingen vil blive yderligere forstærket i de kommende år, mener flere eksperter.
Læs mere her

Novozymes bruger svenskerne
Novozymes blev udskilt fra Novo Nordisk tilbage i år 2000. Selskabet har seks aktionærvalgte bestyrelsesmedlemmer, hvoraf to er fra Sverige. Det samme var tilfældet tilbage i 2007. Selskabet omsatte for lidt over 11 mia. kr. i 2012 og har 6.000 ansatte.
Læs mere her

DSV lægger vægt på danskerne
DSV A/S er global udbyder af transport- og logistikløsninger. Selskabet er etableret med egne lokationer i flere end 70 lande fordelt i Europa, Amerika, Asien og Australien. Koncernens har cirka 22.000 ansatte og havde i 2012 en omsætning på 45 mia. kroner. Selskabet har ingen udenlandske bestyrelsesmedlemmer og regner umiddelbart heller ikke med at få det.
Læs mere her

Løkke: Flere i arbejde trumfer længere arbejdstid
Tidligere skattereformer har handlet om at få folk til at arbejde mere, men nu vil Lars Løkke Rasmussen i stedet fokusere på de hundredtusinder, der står uden for arbejdsmarkedet.
Læs mere her

Løn-slagsmål kan sende 2.000 lægesekretærer i strejke
Lægesekretærer kræver lønstigning på omkring 2,2 procent af de praktiserende læger, som afviser kravet. Konflikten er nu endt i forligsinstitutionen, og lægesekretærerne har afsendt varsel om strejke.
Læs mere her

Ny konflikt truer mellem læger og sekretærer
Mens de praktiserende læger er vendt tilbage til forhandlingsbordet med regionerne, er der nu optræk til en ny konflikt på området - denne gang mellem læger og lægesekretærer.
Læs mere her

Ham vil Dong Energy ikke give slip på
Emner Arbejdsmarked http://karriere.jobfinder.dk/artikel/ham-vil-dong-energy-ikke-give-slip-paa-502 Talenterne: Søren Reinhold Poulsen fra Dong Energy er et helt unikt talent, som der højest findes en håndfuld af herhjemme, mener hans chef. Han tør udfordre topledelsen - også når beslutningerne er truffet. Jobfinder
Læs mere her

Dansk Industri: Vi risikerer at mangle 30.000 faglærte
DIs direktør Karsten Dybvad er dybt bekymret over, at danske virksomheder om få år risikerer at mangle op mod 30.000 faglærte. Ny reform skal tage fat på udfordringen.Foto: Nikolai Linares
Læs mere her

Vi risikerer at mangle 30.000 faglærte
DIs direktør Karsten Dybvad er dybt bekymret over, at danske virksomheder om få år risikerer at mangle op mod 30.000 faglærte. Ny reform skal tage fat på udfordringen.Foto: Nikolai Linares
Læs mere her

Klaus Riskær løslades før tid
»Nu har jeg betalt det, jeg skylder til samfundet,« siger den svindeldømte erhvervsmand Klaus Riskær Pedersen, som på mandag får sin frihed efter fem år bag tremmer. Foto: Bax Lindhardt
Læs mere her

tirsdag den 24. september 2013

Gratis Prince2 Workshop i København

Vores GRATIS informations-møde vil give dig indsigt i PRINCE2 metoden og i, hvordan din virksomhed kan drage fordel heraf for at gøre dine projekter endnu mere succesfulde. Formålet med workshoppen er at give dig et klart overblik over PRINCE2 metodens fordele og over, hvordan PRINCE2 kan anvendes til at øge projekters succesrate. På workshoppen, der ledes af en certificeret underviser, vil du få mulighed for at afprøve de grundlæggende principper bag PRINCE2 metoden, samt stille de eventuelle spørgsmål, du måtte have.

Vores workshop holder sted i Ørestad, København d. 2. oktober 2013.
Tilmelding er nødvendigt, og kan gøres ved at gå ind på vores hjemmeside.

Har du nogle spørgsmål er du velkommen til at kontakte os
enten pr. mail denmark@qrpinternational.dk eller ringe +45 78 77 50 48.

QRP International er en af de største udbydere af Best Practices metoder på det Europæiske marked. Vi udbyder kurser, certificeringer og konsulent service i Best Practice metoder, som kan fremme virksomheders forretningsmæssige mål på globalt plan med en lokal tilstedeværelse samt hjælpe i udviklingen af virksomheders forandrings processer.

Vi er en Accredited Training Organisation (ATO) indenfor PRINCE2, MSP, P3O, MoP, ITIL og AGILE Project Managment.

Læs mere her

tags: København, 2013, virksomhed,

Dagens nyheder - Læs bla. om Knokler du mere end andre i rådgiverbranchen?

Virksomheder: Giv jobcentrene en større hammer
For første gang i lang tid får landets jobcentre flotte karakterer af arbejdsgiverne. Men de skal kunne slå ned på dagpengemodtagere, der ikke står til rådighed, lyder det.
Læs mere her

Diplomat bliver chef for skibsfarten
Anne H. Steffensen skifter diplomatpasset ud og bliver chef for Rederiforeningen. Hun skal være med til at lede skibsfarten gennem de lidt vanskelige tider.
Læs mere her

Medarbejdere nedprioriterer fredagsøllen
Ledere og medarbejdere på de danske virksomheder vægter ikke sociale arrangementer særlig højt, viser en undersøgelse fra Lederne. Foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere her

Knokler du mere end andre i rådgiverbranchen?
Emner Arbejdsmarked http://karriere.jobfinder.dk/artikel/knokler-du-mere-end-andre-i-raadgiverbranchen-495 Læs brancheforeningen FRI's signalement af medarbejderne i rådgiverbranchen og bliv klogere på dig selv og dine rådgiverkollegaer Jobfinder
Læs mere her

mandag den 23. september 2013

På fodboldbanen er engelsk arbejdssproget

Præcis og tydelig kommunikation kan være altafgørende på en fodboldbane. Men det er en udfordring, når man har spillere af vidt forskellig nationalitet på holdet

Det ved de i FC Nordsjælland, hvor en god håndfuld i Superliga-truppen er udlændinge, blandt andet fra USA, Portugal, Ghana og Kroatien. Derfor er sprogundervisning et fast tilbud. Men spillerne lærer ikke dansk. I en erkendelse af, at engelsk er det sprog, som de fleste taler, og at spillerne måske kun er i Danmark i en kortere periode, har klubben valgt at tilbyde sprogkurser i engelsk til de spillere, som ikke mestrer sproget tilstrækkeligt.

Kurserne gennemføres i samarbejde med sprogvirksomeden Business Language Services i klubbens faciliteter i Farum. I øjeblikket modtager to spillere undervisning, nemlig Ivan Runje og Mario Ticinovic begge 22 år og fra Kroatien.

- Før han begyndte var Ivan okay til at snakke engelsk, men han er blevet markant bedre, siden han gik i gang. Den største forskel har været Mario Ticinovic, som før undervisningen havde svært ved at begå sig på engelsk. Det har undervisningen hjulpet på, og Mario er nået så langt, at han også er begyndt at joke med holdkammeraterne, fortæller sportsdirektør Jan Laursen.

Klubbens krav til undervisningens indhold og niveau er kort og godt, at spillerne bliver bedre til at tale og forstå engelsk. Ofte er det hurtige og præcise budskaber, der skal leveres på en fodboldbane. Under træningen er det også nødvendigt, at alle spillere forstår, hvad der bliver sagt. Og med de mange forskellige nationaliteter i truppen har klubben derfor valgt, at engelsk er arbejdssproget. Men dansk bliver dog også brugt af cheftræner Kasper Hjulmand og hans stab på træningsbanen.

- Det vigtigste er, at spillerne bliver bedre integreret på banen, men også uden for banen. Derfor skal spillerne forstå og kunne bruge de gloser, der er nødvendige på banen, men vi lægger også vægt på, at de derfor lærer et alment fornuftigt engelsk, så de kan klare sig i en normal hverdag i Danmark, pointerer sportsdirektøren.

Det betyder meget, at spillerne indgår i diverse sociale sammenhænge, og her spiller sproget naturligvis en væsentlig rolle.

- Da Mario lænede sig meget op af Runje og hans sprogkundskaber valgte vi at skille dem ad, så de er blevet undervist hver for sig. Det har givet positivt udbytte for begge, fortæller Kasper Mikkelsen, der er administrerende direktør i Business Language Services.

Det er frivilligt, om spillerne vil følge undervisningen. Men de fleste siger ja tak, fordi det er et naturligt led i at blive integreret.

Ivan Runje siger:
- Så længe det ikke går udover den tid, vi skal bruge træningsbanen, vil vi gerne bruge tid på at lære engelsk. Undervisningen kan altid passes ind i vores program, men det fungerer også rigtig godt med fleksibilitet i planlægningen. Både Mario og jeg er glade for, at klubben kan tilbyde os engelskundervisning, så vi kan blive bedre til det.

Ud over sprogundervisningen hjælper klubben på flere måder de udenlandske spillere med at blive integreret. En medarbejder er ansat til at hjælpe nye spillere med alt lige fra at købe møbler til at handle ind til aftensmad. Filosofien er, at hvis spillerne føler sig godt tilpas uden for banen, så er der også større chance for, at de kan præstere inde på banen.

Undervisningen evalueres jævnligt mellem klub og BLS, og klubben sikrer sig løbende, at spillerne er tilfredse og får udbytte af kurserne. Undervisningen foregår som regel to gange om ugen efter fodboldtræningen.

BLS er valgt som leverandør, da flere af klubbens medarbejdere kender BLS fra tidligere og har gode erfaringer med samarbejdet, hvor opgaverne løses professionelt. Samtidig er BLS indtrådt som Company+ Partner i klubben. BLS har udført lignende opgaver for andre professionelle sportsklubber.

Om BLS:

Business Language Services ApS tilbyder et bredt spektrum af ydelser inden for både sproglige og kulturelle emner og er blandt de førende sprogvirksomheder i Danmark.

Virksomhedens mission er at udvikle menneskers og virksomheders forståelse for vigtigheden af korrekte sproglige færdigheder. Dette opnås via samarbejde med virksomhedens professionelle undervisere, som med deres erfaring og høje uddannelser har en stor faglig og kulturel indsigt.

Et forløb hos BLS skræddersyes til det aktuelle behov, således at medarbejderne bliver klædt på at klare de sproglige og kulturelle udfordringer i jobbet.

Billedtekst:
Mario Ticinovic (tv) og Ivan Runje kommer fra Kroatien og har stort udbytte af den engelskundervisning, som FC Nordsjælland tilbyder dem i samarbejde med sprogvirksomheden Business Language Services

Læs mere her

tags: USA, Danmark, FC Nordsjælland, direktør, uddannelse, Farum, Nordsjælland, sportsdirektør, fodbold, virksomhed, fleksibilitet, Kroatien, kommunikation, undervisning, sprog, Portugal, Superliga,

Dagens nyheder - Læs bla. om Over 7.000 EU-borgere modtager dansk kontanthjælp

Skriv et CV, der sælger dig på 30 sekunder
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/skriv-et-cv-der-saelger-dig-paa-30-sekunder-496 De færreste arbejdsgivere værdiger dit CV mere end et halvt minut. Læs her den svenske ingeniørforenings råd til, hvordan du præsentere dine meritter så effektivt som muligt. Jobfinder
Læs mere her

Over 7.000 EU-borgere modtager dansk kontanthjælp
Mere end 7.000 EU-borgere fik sidste år dansk kontanthjælp, viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Beskæftigelsesministeren vil følge sagen.
Læs mere her

Oplevelser og læring ? Efterskolernes Dag på Hørby Efterskole.

Efterår, efterskole og Efterskolerens Dag hænger sammen, og således har det efterhånden gennem mange været en fast tradition på landets efterskoler, at man den sidste søndag i september åbner dørene for interesserede unge og deres forældre.

Som noget nyt i år er efterskolerne i Vendsyssel gået sammen om initiativet Efterskolerne på havnen , hvor over 1000 efterskoleelever tirsdag den 24. september fra kl. 13 indtager havnefront og bymidte i Aalborg for at være med til at gøre opmærksom på skolerne og på, at der søndag den 29. september fra kl. 13 til kl. 17 er Efterskolernes Dag med mulighed for at besøge en eller flere efterskoler, hvis man overvejer at bruge næste år på et efterskoleophold.

Hørby Efterskole er naturligvis med, når disse to store arrangementer afholdes, for at fortælle historien om skolens mål med at lade læring og oplevelse være omdrejningspunktet for et efterskoleår i Hørby.

- Vores brand er Lær som du er og det gælder både når det handler om de boglige fag og de mere oplevelsesprægede valgfag, siger forstander Mogens Vestergård Pedersen, og forklarer, at eleverne på Hørby i begyndelsen af et skoleår får afdækket deres læringsstil, så de ved, hvor fokus skal være, når nyt skal tilegnes, hvad enten det så handler om en andengradsligning eller en afleveringsteknik i håndbold.

Eleverne på Hørby har mulighed for at kombinere fagene i deres skema således, at de både har fag fra skolens musik-&dramalinie og fra idrætsliniens forskellige boldspil. Med de mange forskellige udfordringer, der kan blive i en sådan kombination, får den enkelte elev rig lejlighed til at sætte sine kompetencer i spil og blive klogere på, hvordan nyt skal tilegnes, for så til sidst at stå med en hel vifte af muligheder for at gøre det ukendte kendt. Man har med andre ord fået en læringsstrategi .

- Det handler om ikke at være bange for at kaste sig ud i nye udfordringer, understeger Mogens Vestergård Pedersen og fortæller om de mange små spontane events, der dukker op i løbet af et skoleår som f.eks. sidste skoleår da eleverne fra valgfaget Cross N Dance udfordrede hinanden i at tage 1000 burpees. En øvelse så anstrengende, at svenden løb i stride strømme, men den blev klaret og troen på, at man kan, når man vil, blev understreget en gang til. Derfor er det også godt at se, at de elever, der kastede sig ud i udfordringen ved en nylig gensynsaften på efterskolen bar t-shirts med teksten I can do 1000 burpees , slutter Mogens Vestergård Pedersen.

Allerede inden Efterskolernes Dag søndag den 29. september, bliver der travlhed på Hørby Efterskole, der fredag den 27. september er vært for det nordjyske fodboldstævne for efterskolehold, og således befolkes Hørby den dag af omkring 30 hold fra de omkringliggende efterskoler.

Læs mere her

tags: håndbold, fodbold, Aalborg, Vendsyssel, strategi, efterskole,

søndag den 22. september 2013

Dagens nyheder - Læs bla. om Københavns italienske metro-bygger

Københavns italienske metro-bygger
Pietro Salini spiller som direktør for den familieejede italienske byggekoncern Salini en af hovedrollerne bag udvidelsen af Københavns metro, Cityringen. Italieneren, der har trukket Salini i en stadig mere international retning, er vant til kontroverser og familiefejder.Foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere her

Udredning om de videregående uddannelser på scenekunstområdet

Ny udredning sætter fokus på scenekunstområdets videregående uddannelser

Som opfølgning på flerårsaftalen for de videregående kunstneriske uddannelser 2011-2014 blev der i 2012 nedsat et udvalg under ledelse af Kulturministeriet. Udvalget skulle udarbejde konkrete forslag og anbefalinger til indholdet og organiseringen af det samlede uddannelsesudbud på det statslige og statsligt støttede scenekunstneriske uddannelsesområde.

Udvalget har nu afsluttet sit arbejde og fremlægger i udredningen sine overvejelser over, hvordan der kan sikres udviklingsorienterede og bæredygtige fag- og uddannelsesmiljøer, som uddanner til højeste kunstneriske niveau og udruster de færdiguddannede med en bred palet af professionelle kompetencer.

Udredningen rummer en række anbefalinger om etablering af nye uddannelser, udvikling af efter- og videreuddannelse, udvikling af videngrundlag, samarbejde med andre uddannelsesinstitutioner samt anbefalinger til en fremtidig struktur for og organisering af scenekunstuddannelserne.

Konkret anbefaler udvalget bl.a., at de scenekunstneriske uddannelser udvikles til bachelor- og kandidatuddannelser af henholdsvis tre og to års varighed, samt at der etableres en ny institution, som samler alle de nuværende videregående scenekunstuddannelsesinstitutioner.

Kulturminister Marianne Jelved siger:
Vi har gode scenekunstuddannelser i Danmark, som stabilt har uddannet rigtig dygtige scenekunstnere. Formålet med udredningen er at få endnu bedre uddannelser på højt, internationalt niveau til gavn og glæde for den enkelte studerende, uddannelserne og scenekunsten. Jeg ser derfor frem til at sætte mig grundigt ind i udvalgets overvejelser og drøfte udredningen og dens anbefalinger med parterne bag uddannelsesaftalen.

Udvalget har været sammensat af folk, som hver især har bidraget med deres viden, vinkel og vigtige erfaringer fra forskellige dele af scenekunstverdenen. Jeg synes, udvalgsmedlemmerne har gjort et stort arbejde, og vil gerne takke dem for deres indsats.

Yderligere oplysninger

Afdelingschef Steen Kyed, Kulturministeriet, tlf.: 41 39 38 65
Kulturministeriets pressetelefon, tlf.: 22 76 51 16

Læs mere her

tags: Danmark, 2011, Kulturministeriet, uddannelse, kunst, 2012, kandidatuddannelse, studerende, uddannelsesinstitution, videregående uddannelse, miljø, 2014,

lørdag den 21. september 2013

Dagens nyheder - Læs bla. om Derfor forstår din udenlandske kollega dig ikke

Sjællændere pjækker mest
Indbyggerne øst for Storebælt 'vinder' DM i pjæk fra arbejdet over jyderne.
Læs mere her

Hver femte chikaneres på jobbet
Arbejdsmiljøet påvirker evnen til at præstere. Derfor må arbejdsgiverne handle på chikane på jobbet.
Læs mere her

Derfor forstår din udenlandske kollega dig ikke
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/derfor-forstaar-din-udenlandske-kollega-dig-ikke-493 Danskernes direkte facon og uformelle omgangsform er et kulturchok for mange ingeniører, der kommer til Danmark, forklarer Lotte Ellegaard, chef for Global Team i IDA. Jobfinder
Læs mere her

Ny app til forretningsrejsende som krydser grænser

Ny app til iPhone og iPod Touch
Business Behavior The International Guide

Giver man et fast håndtryk til en japansk forretningsmand Er det vigtigt at afholde sit forretningsmøde tidligt på dagen i Cambodja Og fornærmer du dine kunder i Rusland, hvis du har hænderne i lommen

Business Behavior The International Guide giver en kort og præcis indføring til de grundlæggende regler for forretningsmæssig adfærd i 41 lande - fra Australien til Vietnam.

Appen kommer omkring så forskellige emner som det første møde, forretningsetikette, forhandling, kropssprog, dresscode og forhold til tid og deadlines. De korte og konkrete guides kan købes samlet eller enkeltvis som in-app køb.

Så arbejder jeres organisation på tværs af nationale grænser, og har I samarbejdsprocesser for teams eller afdelinger, som er multikulturelt sammensat, er Business Behavior The International Guide et uundværligt værktøj.

Business Behavior The International Guide baserer sig på bestselleren Cross-Cultural Business Behavior af Richard R. Gesteland (Copenhagen Business School Press, 5. udg. 2012). Gennem sine 26 år som konsulent og leder af virksomheder på 3 kontinenter har han gennemført over 1.000 forhandlinger, seminarer og workshops i 55 lande.

Appen er udviklet i samarbejde mellem Copenhagen Business School Press og det prisbelønnede danske digitale bureau Shape A/S.

Pris: $1.99
Udgivelsesdato: 19.09.13
Systemkrav: IOS 6/ iOS 7
Download: http://itunes.apple.com/app/id669395164
Website: www.businessbehavior.biz
Udvikler: Shape A/S
Kontakt: dhpe@samfundslitteratur.dk


Full of valuable tips and examples, it is extremely instructive; in other words it is a must for all those who do business across cultures.

- Professor Doctor Bernd Waldeck, University of Applied Sciences, Germany

Richard Gesteland s no-nonsense, pragmatic approach provides an accessible set of cases and how-to tools for busy international negotiators and businesspeople. Don t leave home without it!

- Director Linda Gorchels, University of Wisconsin, Madison School of Business, USA

Recommended for anyone who needs to prepare for encounters in culturally new environments.

- Senior Lecturer Kristina Henriksson, Laurea University of Applied Sciences, Finland

Læs mere her

tags: USA, Rusland, iPod, 2012, virksomhed, Wisconsin, Australien, Finland, iPhone, organisation, sprog, værktøj,

fredag den 20. september 2013

Dagens nyheder - Læs bla. om Studerende køber private kurser

Danske virksomheder tilfredse med unge og nyuddannede
Danske virksomheder har gode erfaringer med at ansætte unge under 30 år og nyuddannede akademikere. Samtidig står 32,1 procent af nyuddannede dimittender uden arbejde et år efter endt uddannelse.
Læs mere her

Frustreret it-sikkerheds-professor forlader Danmark
Emner Arbejdsmarked http://karriere.jobfinder.dk/artikel/frustreret-professor-forlader-danmark-486 Nyt job: Kun syv måneder efter sin tiltrædelsesforelæsning på DTU forlader en af landets førende eksperter inden for e-valg, Joseph Kiniry, universitet for at starte en ny karriere i hjemlandet USA. Hans kæreste kunne ikke få job i Danmark. Jobfinder
Læs mere her

Sommerjobbet kan koste kassen
Tusindvis af studerende skal hvert år betale SU tilbage, fordi de har tjent for meget. Sommerferiejobbet kan ende med at blive en dyr fornøjelse
Læs mere her

Niårige børn hjælper virksomheder
Når skoleelever hjælper virksomheder, bliver børnene bevidste om, at skolearbejde kan bruges i virkeligheden
Læs mere her

Studerende køber private kurser
Mange studerende føler ikke, at undervisningen er tilstrækkelig, og punger derfor selv ud til dyre kurser
Læs mere her

Engelsk fylder godt på ny international linje på Askov Efterskole

Engelsk dominerer de unges sproglige verden, og på Askov Efterskole bliver engelsk undervisningssprog i flere fag på den nye Bri10sh-linje, mens folkeskolen er blokeret fra at undervise på andet end dansk.

Erhvervslivet vil have det. Kommunerne vil have det. Et stort flertal i Folketinget vil have det. Danskerne vil have det og nu kommer Askov Efterskole så med det: En international linje på grundskoleniveau, hvor undervisningen primært foregår på et andet sprog end dansk, nemlig engelsk.

Bri10sh er en ny international 10. klasse på Askov Efterskole, hvor undervisningen i matematik, engelsk, samfundsfag og på flere tværfaglige forløb kommer til at foregå på engelsk, og hvor eleverne får et globalt og internationalt perspektiv.

Helt centralt står, at engelskundervisningen kommer til at foregå på et højt, internationalt niveau, hvor eleverne kan afslutte med en af to internationalt anerkendte eksamener på det, der kaldes Cambridge-niveau et niveau, Askov Efterskole allerede underviser på. Og med et CAE-bevis kan man søge ind på 94 procent af verdens førende universiteter.

På Askov Efterskole har vi de seneste år oplevet en større og større søgning til skolens tilbud om Cambridge-engelsk, og de unge bliver dygtige til sproget , siger efterskolens forstander, Helle Barnhøj.

Det høje niveau kan aflæses direkte på karaktererne ved folkeskolens afgangsprøver, hvor de to Cambridge-klasser på Askov Efterskole fik et karaktergennemsnit på 11,1 og 11,2 ved sommerens prøver.

Men engelsk bliver også undervisningssprog i faget International Mathmatics, hvor eleverne bliver gearet til at indgå i studieforløb i matematik og naturvidenskab i en international sammenhæng. Og i faget Global Perspective arbejdes også på engelsk - med emner af global betydning og med fokus på andre kulturer og samfund. Global Perspective sætter elevernes viden om verden i spil, samtidig med at de udforsker andre kulturers traditioner, kunst og samfundsforhold på engelsk, selvfølgelig.

Askov Efterskole og Højskole har i mange år arbejdet sammen med Soka Universitetet i Japan, og det samarbejde komme Bri10sh-linjen til at nyde godt af, når de japanske gæster integreres i undervisningen på engelsk og derudover kommer der internationale gæstelærere og underviser i sprog og kulturformidling.

Vi skal selvfølgelig ikke blot lære om verden hjemme i klassen. I løbet af efterskoleåret rejser vi ud i verden for at komme helt tæt på andre landes kulturer, siger Helle Barnhøj.

Alle Bri10sh elever skal vælge tysk eller fransk som deres andet fremmedsprog. Det er desuden muligt at vælge fransk eller spansk for begyndere som valgfag.

De unges gode engelskkompetencer er også vigtige for erhvervslivet. Engelsk er hovedsproget for mange virksomheder med udenlandske relationer, og over halvdelen af virksomhederne i en undersøgelse, som Dansk Industri har foretaget, siger, at de bruger engelsk som internationalt sprog. Og flere store virksomheder bruger faktisk også engelsk som arbejdssprog i deres danske afdelinger.

Bri10sh på Askov Efterskole
* Undervisningen foregår på engelsk
* Indhold og undervisning inddrager globalt perspektiv
* Forløbet styrker viden om sprog og kultur
* Internationalt anerkendt eksamen kvalificerer til studie i udlandet

Læs mere her

tags: kunst, Folketinget, Japan, udland, Dansk Industri, fremmedsprog, virksomhed, erhvervslivet, folkeskole, naturvidenskab, videnskab, undervisning, sprog, efterskole,

torsdag den 19. september 2013

Silva Metoden er tilbage i Danmark!

I mange år var Silva Metoden danskernes førende kursus i Personlig Udvikling og Mental Træning, men så forsvandt det sporløst...

Silva Metoden er verdens ældste og mest anerkendte kursus i personlig udvikling og mental træning. Vi har været på banen i mere end 40 år og millioner af mennesker verden over har deltaget. Nu fuldt opdateret tilbage og endnu bedre end før!

Silva Metoden lærte folk at slappe af og eliminere skadelig stress længe før nogen overhovedet talte om stress. Silva Metoden lærte sportsfolk at få bedre resultater ved at bruge mental træning længe før andre overhovedet vidste hvad det var.

Silva Metoden lærte erhvervsfolk at meditere for at finde indre ro og tage bedre beslutninger længe før andre opdagede de muligheder. Silva Metoden lærte folk at bruge kreativ visualisering og »loven om tiltrækning« længe før »hemmeligheden« blev almindelig kendt.

Silva Metoden er en investering for livet. Når du har deltaget i Silva Life System, Silva Intuition Training og andre Silvakurser er det gratis at gentage dem så tit du ønsker det, over hele verden og for resten af livet. Dette for at sikre din fortsatte personlige udvikling.

Læs mere her

tags: stress, kreativ,

onsdag den 18. september 2013

Dagens nyheder - Læs bla. om Nu kan du træne din kulturelle intelligens på nettet

Unge ingeniører siger nej til enekontor
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/unge-ingenioerer-vil-ikke-sidde-paa-enekontor-484 I modsætning til deres ældre fagfæller vil ingeniører under 30 ikke have eget kontor, men suge viden fra erfarne kolleger og at lære, hvordan man gebærder sig. Jobfinder
Læs mere her

Rygerne i TDC skal arbejde over
Fra oktober indfører teleselskabet TDC en ny og omdiskuteret rygepolitik. Vil en ansat gå tobaksvejen i arbejdstiden, så kan chefen kræve kompensation i form af overarbejde.Foto: Kristian Juul Pedersen
Læs mere her

Ansatte vil stadig holde igen med lønkrav
Selv om de ansatte på Danish Crown sagde nej til lønnedgang, er de øvrige ansatte i fødevareindustrien parate til at holde igen med lønkravene til vinterens overenskomstforhandlinger.Foto: LISELOTTE SABROE
Læs mere her

Morgendagens virksomheder vil fungere som internettet
Bring anarkiet ind i virksomhederne. Det var et af budskaberne til Berlingskes Business' Talent100-netværk, der blev introduceret til teorien om, at erhvervslivet kommer til at fungere lige så uforudsigeligt som internettet.
Læs mere her

Alle medarbejdere bør bidrage til strategien
Berlingske Business-talent Anders Fogstrup fortæller, at han som leder i medicinalvirksomheden Norpharma arbejder på en højere medarbejderinddragelse i alle beslutninger. Det styrker virksomhedsudviklingen, mener han.
Læs mere her

Fagbevægelsens fornyer?
I morgen onsdag afløser den 56-årige Per Christensen den mangeårige fagboss Poul Erik Skov Christensen som formand for ét af landets største fagforbund.
Læs mere her

Ham vil Novo ikke af med
Emner Arbejdsmarked http://karriere.jobfinder.dk/artikel/ham-vil-novo-ikke-af-med-481 Talenterne: Udviklingsingeniør Simon Munch Pedersen er et af de fremmeste talenter i Novo Nordisk - kendt for sin Byggemand Bob-attitude og initiativtager til Novos svar på X-faktor Jobfinder
Læs mere her

Formand: En historisk aftale gået tabt
Formanden for Danish Crowns bestyrelse Erik Bredholt er dybt skuffet over medarbejdernes nej til at investere dele af deres løn og dermed redde arbejdspladser på slagteriet.
Læs mere her

Nu kan du træne din kulturelle intelligens på nettet
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/nu-kan-du-traene-din-kulturelle-intelligens-paa-nettet-479 IDA lancerer tre webbaserede videokurser for ingeniører, der vil arbejde i udlandet, eller som har svært ved at håndtere samarbejdet med kolleger og chefer fra andre kulturer. Jobfinder
Læs mere her

Stærkt netværk overskrider grænser!

Forretning på tværs af grænsen kan være fyldt med barrierer. Dansk netværk giver enestående muligheder for at udnytte potentialet til udlandet. Danske og tyske relationer mødes i nyetableret netværksgruppe i Flensburg. De er alle eksperter på deres område, udvikler sig sammen og laver grænseoverskridende business.

Value Connect® er konceptet og rammerne om netværket med den stærkeste idé. Her gælder det ikke om at sælge. Men om at hjælpe hinanden til succes. Til gavn for virksomhedernes indtjening og konkurrenceevne.

"Jeg så et stort potentiale for at starte en netværksgruppe i Flensburg. Meningen har været at føre den danske oprindelse videre, kombineret med at indarbejde noget af det tyske , siger Torben Kjær Madsen, stifter og indehaver af Value Connect®.

Value Connect® er et dansk koncept og er vokset helt ekstremt på 1½ år. Flensburg gruppen startede i april 2013. Der er en markant efterspørgsel efter konceptet i Nordtyskland. Planen er at netværket indenfor kortere tid kan opleves i både Kiel og Berlin. Det giver en helt unik mulighed for at skabe relationer på tværs af grænsen.

Claudia Andersen fra SKOV advokater er medlem af Flensburg gruppen. Hun har et helt konkret mål for at deltage: Personlig og forretningsmæssig udvikling sammen med andre .

Medlemskabet hos Value Connect® har givet mig indsigt i og forståelse for forskellige personlighedstyper samt forskellige virksomheders og branchers udfordringer. At sætte fokus på kerneværdierne. Derudover kan jeg hjælpe andre ved at indbringe mine erfaringer og kompetencer i forbindelse med personlig og forretningsmæssig sparring. Samt tilbyde og yde hjælp, når andre står overfor en udfordring. Loyalitet, tillid og ærlighed er nøgleordene , siger Claudia Andersen.

Flensburg er knudepunktet mellem Sønderjylland og udkants Tyskland. Det skaber en fantastisk synergi når de to yderområder mødes. Der er på kort tid skabt værdifulde synergier mellem danske og tyske medlemmer , siger Torben Kjær Madsen.

FAKTA

Value Giver® og effektiviseringstræner Torben Kjær Madsen, har baseret begge sine virksomheder på netværk.

I 2009 startede han sit eget netværk, Value Connect®.
Hans venner tvivlede på at han kunne sælge. Derfor begyndte han lidt ustruktureret at arbejde med sine relationer. I starten havde han 80 relationer. Ved systematisk og struktureret at arbejde med relationer, har han i dag over 1.600. Alle har han mødt.

Relationer i Kolding opfordrede Torben til at starte sit eget netværk. Det gjorde de fordi hans tilgang til relationer er ægte og med oprigtig interesse. Hans relationers succes er hans succes. Den succes han hjælper sine relationer med, kommer tilbage i uanede mængder.

I dag består Value Connect® af ti grupper, ni i Danmark og en i Tyskland.  

På 1½ år er Value Connect® vokset fra at være en lokal netværksgruppe i Kolding til at være 10 homogene grupper.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, Tyskland, 2013, Kolding, udland, virksomhed, Sønderjylland, konkurrence,

tirsdag den 17. september 2013

Dagens nyheder - Læs bla. om Stop dit brok: Ingeniører i top 3, når det gælder arbejdsmiljø

Den kompetente kronprins
Thomas F. Borgen er ny topchef i Danske Bank. Den nye, norske nummer ét har tidligere været i spil til posten og forfremmes nu, fordi han har de »dybere bankkompetencer«, Eivind Kolding manglede.
Læs mere her

Anders Eldrup vinder strid mod Dong
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/anders-eldrup-vinder-strid-mod-dong-477 En voldgiftsdom har netop afgjort, at den fyrede topchef ikke handlede forkert, da han udbetalte høje lønninger til nøglemedarbejdere Jobfinder
Læs mere her

Stop dit brok: Ingeniører i top 3, når det gælder arbejdsmiljø
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/stop-dit-brok-ingenioerer-i-top-3-naar-det-gaelder-arbejdsmiljoe-476 Ingeniørernes arbejdsliv er mobbe- og smertefrit, men jobkravene er store og skaber både stress og ubalance, viser opgørelse fra Ugebrevet A4 Jobfinder
Læs mere her

Offentlig kommunikation i virkeligheden

Alle ansatte i det offentlige kommunikerer. Derfor er det så vigtigt, at de alle opfatter sig selv som kommunikatører, og at de har kendskab til de praktiske værktøjer, det kræver at komme ud med sit budskab.

Denne bog er ikke skrevet med kommunikations-medarbejdere som eneste målgruppe, men henvender sig i stedet til alle offentligt ansatte med et ønske om at blive bedre til at formidle et fagligt budskab.

Bogen er skrevet af en række forfattere, der alle har arbejdet praktisk og teoretisk med offentlig kommunikation. Den fungerer som en brugsbog med anbefalinger til håndteringen af såvel intern som ekstern offentlig kommunikation. Den er struktureret og skrevet i et sprog, så alle dvs. ledelsen såvel som den menige kommunikatør kan være med. Det er således ikke den faglige baggrund, der er fællesnævner for bogens læsere, men at de alle er offentligt ansatte med en interesse i at forbedre deres kommunikationsfærdigheder.

Bogen er udkommet og kan bestilles på www.djoef-forlag.dk

Offentlig kommunikation i virkeligheden
Karsten Pedersen (red.)
1. udgave 2009
70 sider, hæftet
Pris kr. 120,- (inkl. moms)
Handelshøjskolens Forlag

http://www.djoef-forlag.dk/vare/8762903535

Læs mere her

tags: 2009, Handelshøjskolen, moms, kommunikation, sprog, forfatter, værktøj, Forlag,

mandag den 16. september 2013

Dagens nyheder - Læs bla. om 3F sætter medlemstal på dagsordenen

»Jeg er ikke interesseret i at blive rig, men jeg vil gerne være berømt«
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/jeg-er-ikke-interesseret-i-blive-rig-men-jeg-vil-gerne-vaere-beroemt-460 Tidligere DTU-docent Ivar G. Jonsson, kan 'dårligt leve med', at ingen husker ham. Femten år efter sin pensionering er han aktuel med endnu en roman. Jobfinder
Læs mere her

3Fs røde faner skriger på noget nyt
Landets største fagforening står på mange måder ved en skillevej. Berlingske har de seneste dage fulgt 3F i sin søgen efter sin rolle på arbejdsmarkedet anno 2013 på kongressen i Aalborg.
Læs mere her

Baglandet vil sænke kontingentet
Det skal være billigere at være medlem af fagforeningen, hvis man er arbejdsløs, mener lokalformand i Esbjerg.
Læs mere her

Thorning vil hjælpe 3F med at bekæmpe udenlandsk arbejdskraft
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lover 3Ferne at regeringen vil være med til at bekæmpe udenlandsk arbejdskraft som østeuropæiske murere og tømrere, der ikke følger 3Fs overenskomster.Foto: Henning Bagger
Læs mere her

Thorning vi hjælpe 3F med at bekæmpe udenlandsk arbejdskraft
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) lover 3Ferne at regeringen vil være med til at bekæmpe udenlandsk arbejdskraft som østeuropæiske murere og tømrere, der ikke følger 3Fs overenskomster.Foto: Henning Bagger
Læs mere her

3F-formand: Beskæftigelsesindsatsen skal lægges om
Poul Erik Skov Christensen benyttede sin sidste beretning som 3F-formand til at stille krav om en ny beskæftigelsesindsats.Foto: Henning Bagger
Læs mere her

3F sætter medlemstal på dagsordenen
Der skal gøres op med det faldende medlemstal. Det er ifølge 3Fs afgående formand, Poul Erik Skov Christensen, det vigtigste punkt på dagsordenen under fagforbundets kongres i Aalborg.Foto: Henning Bagger
Læs mere her

Karrierespringbrædt med succes

Forbered dig til de udfordringer og det ansvar, der ligger i lederrollen, og styrk dine faglige og personlige kompetencer.

NLU-Uddannelsen giver dig indsigt i din lederstil og forståelse for dine styrker og udviklingspunkter samt psykologisk viden og indsigt i, hvordan du motiverer og engagerer dine nuværende eller kommende medarbejdere. Du lærer hvilken betydning filosofi, psykologi, HRM, kommunikation, arbejdspres og stress har for din og andres motivation og præstationsniveau.

Lederuddannelsen (NLU) er baseret på e-learning, men kombineres med kursusdage efter hvert gennemført modul og en afsluttende eksamen. Uddannelsen bygger på de centrale områder læringsområder inden for ledelse, filosofi, psykologi og kommunikation og belyser over tre moduler lederens rolle, ansvar og opgaver.

Uddannelsens tre moduler er på handelshøjskoleniveau og indeholder flg.:

Modul 1: Kommunikation på lederniveau

På dette modul præsenteres teorier og metoder til at styrke lederens kommunikation og samspil med kolleger og medarbejdere på alle niveauer, herunder psykologiske virkemidler.

Modulet sætter fokus på den enkeltes ressourcer og indeholder en række værktøjer, der giver deltageren indsigt i egne faglige og personlige kompetencer. Herunder egen rolle og adfærd, kommunikationstræning, sprog, kropssprog, personlig fremtræden og samarbejdsrelationer.

Ca. 120 siders læsning med e-learning-case, online-opgave
og online-tilbagemelding med evaluering. Valgfri kursusdag den 26.11.09, kl. 9.30-15.30 på Scandic Hotel i København.

Modul 2: Potentiale, ressourcer og udvikling

Som leder skal man være bevidst om sine egne ressourcer, og om hvordan man får det bedste frem i sine kolleger og medarbejdere. På den måde bliver man i stand til at lede andre og skabe motivation.

Modulet sætter fokus på deltagerens potentiale som leder. Herunder personlig gennemslagskraft, selvværd, motivation, proaktivitet, mv

Ca. 120 siders læsning med e-learning-case, online-opgave
og online-tilbagemelding med evaluering. Valgfri kursusdag
den 11.12.09, kl. 9.30-15.30 på Scandic Hotel i København.

Modul 3: Lederens rolle, ansvar og opgaver

Modulet omhandler lederen som "personaleleder" i organisationen. Gennemgangen kobles til anvendelsen af forskellige personalepolitiske styringsredskaber og giver deltagerne personlige konkrete "best practice" erfaringer, som de kan arbejde med i dagligdagen.

Herunder indsigt og øvelse i ledelsesroller, - opgaver -ansvar, organisationsteori, medarbejdersamtaler, situationsbestemt ledelse, personalebedømmelse, virksomhedskultur, mv.

Ca. 120 siders læsning med e-learning-case, online-opgave
og online-tilbagemelding med evaluering. Valgfri kursusdag
den 28.01.10, kl. 9.30-15.30 på Scandic Hotel i København.

Eksamen

Herunder gennemgang af hver kursists testresultater ved hvert modul. Eksamen finder sted d. 2. februar 2010.

Som deltager får du et stærkt udgangspunkt for at arbejde med de menneskelige aspekter ved ledelse.

Uddannelsens formål er at styrke lederens kompetencer til virksomhedens og deltagerens egen fordel. At udvikle de roller, der gør deltagerne i stand til at lede andre og skabe en høj grad af motivation.

Både i e-learning-modulerne og på kursusdagene sætter underviserne fokus på de processer, der finder sted i deltagernes virksomhed, samt hvilke muligheder og metoder deltagerne kan benytte sig af for at påvirke og optimere ledelsesprocesserne til gavn for virksomhedens udvikling.

Undervisningsmaterialet er på handelshøjskole- og
MBA-niveau, men gøres lettilgængeligt via en kombination af faglig viden og cases fra udvalgte virksomheder. Desuden giver uddannelsen mulighed for at etablere netværk med personaleansvarlige, ledere og konsulenter på tværs af en lang række førende private og offentlige virksomheder.

Til hvert modul vil der blive holdt en kursusdag. Her vil der blive mulighed for personlig sparring med en professionelle erhvervsfolk og undervisere direkte Handelshøjskolen. Læs mere om vores undervisere og samarbejdspartnere her.

Hvem bør deltage

Nye ledere, lidt erfarne ledere, personaleansvarlige med ansvar for virksomhedens strategiske udvikling samt mellemledere og medarbejdere med ledelsesansvar.

Undervisningsform

Ved tilmelding modtager deltagerne et password og et brugernavn, der giver direkte adgang til undervisningssiderne, bibliotekerne og linksiderne, der er tilkoblet undervisningen. Samtidig får deltagerne adgang til et online-dialogforum med eksperter og fagfolk, der bidrager undervejs i kursusforløbet med indlæg, cases og praktiske eksempler. Via dialogforummet har deltageren også mulighed for at komme i kontakt med de øvrige kursister. Undervisningen er konkret og jobrelateret, og kurset er tilrettelagt således, at deltageren kan trække direkte på indlæringen i forbindelse med daglige arbejdsopgaver.

Læs mere her.

Forberedelse:

Før kursets start udfylder deltageren et omfattende spørgeskema, som viser deltagerens læringsprofil og lederniveau. Profilen vil blive holdt op imod deltagerens resultater ved den afsluttende eksamen.

Krav til udstyr:

For at kunne deltage på NLU-uddannelsen skal De have adgang til en pc med internetopkobling og en e-mail-adresse.

Læs mere her

tags: 2010, København, internet, politi, Handelshøjskolen, uddannelse, virksomhed, biblioteker, kemi, stress, psykologi, kommunikation, strategi, organisation, kursusforløb, undervisning, motivation, sprog, værktøj,

søndag den 15. september 2013

Dagens nyheder - Læs bla. om Renaults forsmåede kronprins

Renaults forsmåede kronprins
Carlos Tavares tilhører næste generation af ledere i den globale bilindustri, hvor flere producenter i de kommende år vil stå foran et chefskifte. Men fransk-japanske Renault-Nissan fandt ham for ambitiøs. Nu må han skyde en hvid pind efter at efterfølge sin berømmede navnebror, Carlos Ghosn, som topchef.Foto: DIMITAR DILKOFF
Læs mere her

Opsving i efteruddannelser

Aktiv Kurser / Probana - Som i dag er landets førende leverandør af uddannelser på internettet - oplever i denne tid igen et massivt opsving i antallet af virksomheder, som ønsker efteruddannelse til deres medarbejdere.

Mere end 3000 erhvervsledere, direktører, mellemledere personaleansvarlige og direktionssekretærer har allerede nu valgt at tilmelde sig en uddannelse hos Aktiv Kurser / Probana.

Der har længe været stigende interesse for kombinerede elearning og kursusuddannelser, men den store tilgang i eftråret til Aktiv Kursers 3-måneders ledelsesuddannelser slår alle rekorder. Aktiv Kurser / Probana oplever en klar tendens til, at både topledere og linieledere søger stadig mere efteruddannelse og kompetenceudvikling. Samtidig virker det som om, at interessen for læring og uddannelse inden for de bløde, menneskelige vidensområder er i fokus.

Mange indser muligheden for at forbedre deres karriere via de mange online uddannelsers networking muligheder, herunder chatfora, studiegrupper online, etc., hvor man med kort varsel møder ligesindede på tværs af alle brancher og fag, og hvor man lynhurtig kan få kontakter og nye karrieremuligheder.

Samtidig har mange af de store virksomheder, som har måtte skille sig af med folk givet deres opsagte medarbejdere uddannelser med som en fratrædelsesgodtgørelse, og dermed givet dem mulighed for at komme videre. Hurtig!

Nævnte opsving er bestemt en rekord, der markant kendetegner interessen for efteruddannelse samt efterspørgslen på ny viden til at forbedre sig og uddanne sig ud af krisen. Der er en klar tendens til at både unge og ældre ledere og personaleansvarlige ønsker at opdatere deres viden. Efterspørgslen efter brugbarer værktøjer ifm. psykologi, forandringsledelse, fusioner, nedskæringer, situationsbestemt ledelse og rekruttering er især efterspurgt : Fortæller uddannelsesredaktionerne hos Aktiv Kurser.

Selvom vi har fået flere uddannelser i vores sortiment, så betragter vi denne udvikling, som et klart tegn på, at der på ny sættes ind på efteruddannelse og kompetenceudvikling i virksomhederne. ; Fortæller Aktiv Kurser / Probana , der pt. er landets største online kursusudbyder med mere end 800 ledere, personaleansvarlige og sekretærer som studerende i døgnet online.

Sidstnævnte har også været en stor succesfaktor for virksomheden, der stolt fortæller, at netværksmulighederne og kontaktmulighederne på uddannelsernes online chatfora har været en kæmpe succes, og at muligheden for at erfaringsudveksle 24 timer i døgnet med kolleger fra nær og fjern bla. er en væsentlig årsag til den kæmpe fremgang.

Det er især nedenfor uddannelser, som der er stor tilgan til nu:

HR-Konsulent, HRK

Viden, værktøjer og inspiration inden for moderne personaleledelse. Nu også med kommunikation, erhvervspsykolgi, coaching, stresshåndtering og ledelse. Kvalificerer til lederstillinger i både private og offentlige virksomheder´.

Nov./Jan./Mar.

● Få ledige pladser

Erhvervspsykologi, EPU

Uddannelsen giver viden, indsigt og overblik over alle de erhvervspsykologiske værktøjer og de psykologiske faktorer i organisationen. Læs mere på www.epu.dk

Nov./Jan./Mar.

● Få ledige pladser

Proceskonsulent, PUK

En metodisk, teoretisk og praktisk uddannelse for ledere på alle niveauer. Undervisningen giver en solid teoretisk og praktisk indføring og træning i systemisk tænkning og metode i relation til internt og eksternt procesarbejde... Læs mere på www.proceskonsulent.com

● Få ledige pladser

HR Master

Uddannelsen beskæftiger sig med de forretningsorienterede og strategiske sider af HRM, herunder overordnet ledelse af personalefunktionen, udarbejdelse af virksomhedens HR strategier, koblingen mellem ledelse og HRM, mv.... Læs mere på www.hrmaster.dk

● Få ledige pladser

Projektleder, PLU

Viden og erfaringer er vigtige ingredienser, hvis man skal have succes som projektleder i dag. Det gælder om at have gennemslags-kraft, når man skal manøvrere mellem projekterne... Læs mere på www. probana .com/plu.asp

Coach uddannelsen, COU

Coaching i strategisk perspektiv, motivation, kommunikation, psykologi mv. Unddannelsen gennemføres på et højt kvalificeret niveau og giver deltagerne effektive metoder til at omsætte erhvervspsykologisk teori til praksis.

Lean projektleder -

Et metodisk, teoretisk og praktisk lean uddannelsesforløb for konsulenter, personaleansvarlige og ledere på alle niveauer i både offentlige og private virksomheder.



tags: direktør, internet, uddannelse, virksomhed, stress, kompetenceudvikling, personaleledelse, efteruddannelse, Probana, HR strategi, psykologi, kommunikation, strategi, organisation, Coaching, projektleder, studerende, motivation, værktøj, coach,

lørdag den 14. september 2013

Akademikere skal hjælpe SMVerne med forretningen

Nyt initiativ matcher mindre virksomheder med akademikere allerede før de er færdiguddannede. De første resultater viser øget indtjening i virksomhederne og nye muligheder for jobskabelse.

Igennem mere end et år har den private rådgivningsvirksomhed TimeGruppen, Copenhagen Business School og Aarhus Universitet, School of Business and Social Sciences (AU) undersøgt og afprøvet hvorledes et rådgivningsmatch mellem små og mellemstore virksomheder (SMV ere) og erfarne universitetsstuderende kan løse konkrete udfordringer i driften af virksomheden og skabe vækst.

De første erfaringer er lovende og fra september 2013 er Akademikerkorpset en realitet. Her er det muligt for landets SMV ere at benytte sig af gratis og uforpligtende rådgivning og i første omgang for studerende på CBS og AU at få afprøvet den tillærte teori på konkrete problemstillinger fra danske virksomheder.

- Der er store vækst- og beskæftigelsesmuligheder i danske virksomheder med under 250 ansatte og mange af disse virksomheder har begrænset erfaring med at ansætte akademikere. Ambitionen med Akademikerkorpset er derfor at give mulighed for, at mindre virksomheder og universitetsstuderende kan lære hinanden at kende , siger Patrick Gram, kommunikationschef på CBS.
Undersøgelser foretaget af Rambøll viser, at for hver akademiker små eller mellemstore virksomheder ansætter, øges antallet af ansatte i gennemsnit med 7 personer i løbet af tre år. Det bekræftes af erfaringer fra det første år hvor Akademikerkorpset har kørt som pilotprojekt. Både virksomheder og studerende giver pilotprojektet topkarakterer og siger, at samarbejdet bidrager med vækst, handling, overblik, virkelighed og udvikling for både virksomheder og studerende.

- Det stod hurtigt klart, at Akademikerkorpset kunne hjælpe mig en del. Det er fire måneder siden, de var i min virksomhed og vi har vækstet uafbrudt lige siden. Det har givet overskud og ro i hverdagen at have en køreplan, som jeg ved virker, så jeg ville ønske, at jeg havde haft besøg af de studerende for 10 år siden, siger administrerende direktør i Rydberg Skilte, Lasse Rydberg.

Teori bliver til praksis
Parterne i pilotprojektet har erfaret, at både virksomheder og studerende kan have en vis berøringsangst, som primært bygger på manglende erfaring med hinandens styrker og svagheder. Nogle virksomheder tvivler på, om de studerende er tilpas operationelle, og de studerende tvivler på, om de for alvor kan anvende deres kompetencer også i små og mellemstore virksomheder. Men det har ændret sig for de første deltagere:

- Det har været en spændende udfordring at være en del af Akademikerkorpset, og jeg vil til enhver tid gøre det igen. Som studerende arbejder vi oftest med teorier, og selvom professorerne giver os cases , kan det på ingen måde sammenlignes med den erfaring og personlige udvikling jeg fik ved at løse en rigtig problemstilling for en SMV. Det har gjort mig meget mere selvsikker for jeg ved nu at jeg rent faktisk er i stand til at vejlede og skabe værdi for en virksomhed. Jeg har udvidet mit netværk, ikke blot til en interessant virksomhed men også til virkelig kompetente medstuderende. Og det er bestemt kontakter jeg vil holde godt fast i!, siger CBS-studerende Nanna Bergmann, Stud M.Sc.Innovation and Business Development
Gratis og uforpligtende

Interesserede virksomheder inviterer via et website tre studerende ind i sin virksomhed på baggrund af en akut eller fremtidig udfordring. De tre studerende formulerer og præsenterer i løbet af tre uger et løsningsforslag, som virksomheden gratis, kan benytte sig af enten ved helt konkret at følge den foreslåede plan eller som input til eventuel fremtidig handling.
- De studerende opnår erhvervserfaring og får snuset til relevante og aktuelle problemstillinger, som minder om dem, de vil møde når de inden længe skal ud på jobmarkedet. De forbedrer med andre ord deres cv og opnår bedre mulighed for efterfølgende job. Og hvem ved, forhåbentlig fører disse kontakter og netværk til flere akademikere i små og mellemstore virksomheder, siger salgs- og kommunikationsdirektør Gitte Haaning Høj fra TimeGruppen.

For flere oplysninger kontakt kommunikationschef, CBS, Patrick Gram, mobiltelefon +45 2993 4491, email psg.ea@cbs.dk eller Salgs- og kommunikationsdirektør, TimeGruppen, Gitte Haaning Høj, mobiltelefon 5176 2720, email ghh@time.dk.

Læs mere her

tags: Aarhus Universitet, direktør, 2013, virksomhed, kommunikation, jobmarked, pilotprojekt, universitetsstuderende, studerende, beskæftigelse, Rambøll,

Dagens nyheder - Læs bla. om Her er de 12 anbefalinger om danske byggejob

Dobbelt så mange nydanskere på tillidsposter i 3F
Mens det generelt står sløvt til med tillidsvalgte nydanskere i fagforeningerne, er der sket en fordobling af antallet i 3F, viser ny optælling.
Læs mere her

3F-formand forudser flere fusioner i fagbevægelsen
3Fs afgående formand Poul Erik Skov Christensen har stået bag nogle af de største omlægninger af dansk fagbevægelse, og udviklingen vil fortsætte, mener han.
Læs mere her

Jagten på fornyelse
3F tager hul på sin kongres i en tid, hvor beskyldninger om mafiametoder, manglende politisk indflydelse og forældede tankegange flyver i luften.
Læs mere her

Bliv bedre til at huske
Koncentrer dig i otte sekunder, og visualiser det, du skal huske. Læs her, hvordan du styrker hukommelsen.
Læs mere her

Stor forskel på pensionsalder i Danmark
Se, hvornår vi rundtom i landet trækker stikket til jobbet og hvor dyrt det kan blive.
Læs mere her

Fyret for sure opstød på nettet
En bankansat blev fyret, da hun brokkede sig over kunderne på Facebook. Det var ikke i orden, mener Højesteret.
Læs mere her

Regeringsudvalg: Projektledere bliver en mangelvare
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/regeringsudvalg-projektledere-bliver-en-mangelvare-472 Ekspertudvalg forudser, at der vil mangle ingeniører til at lede de kommende ti års mange infrastrukturprojekter, og anbefaler regeringen at omskole ledige akademikere til bygge- og anlægsbranchen Jobfinder
Læs mere her

Forbund og arbejdsgivere roser job-anbefalinger
Både Dansk Metal og Dansk Byggeri bakker op om de 12 nye anbefalinger, der skal skaffe flere danskere i job i byggebranchen. Men begge peger på, at der skal fokus på truslen fra udlandet. Foto: Torkil Adsersen
Læs mere her

Hvert femte HK-medlem kommer aldrig på efteruddannelse
Lidt over hver femte af HK/Privats medlemmer kommer aldrig på kursus, viser ny undersøgelse. »Skræmmende udvikling,« siger formand for HK.Foto: THORKILD AMDI
Læs mere her

Her er de 12 anbefalinger om danske byggejob
I dag har det såkaldte Leo Larsen-udvalg præsenteret 12 anbefalinger til, hvordan Danmark sikrer sig de fremtidige job på byggeprojekter, så de ikke snuppes af udenlandsk arbejdskraft. Foto: Torkil Adsersen
Læs mere her

fredag den 13. september 2013

Efterskole-elever vil bag mixer-pulten

Askov Efterskole sætter som en af de første fokus på dem, der står bag scenen og har fra det kommende skoleår undervisning i, hvordan man redigerer og indspiller musik - og får det solgt.

For et par år siden kunne de ikke kom langt nok frem i køen til talentshows på fjernsynet. Nu vil de unge også være gode til at producere, indspille og redigere musik, og det har Askov Efterskole taget konsekvensen af og har som en af de første efterskoler i landet sat musikredigering, samarbejde, produktion og indspilning på skemaet fra det kommende skoleår.

Musik skabes i tæt samarbejde mellem produceren, sangskriveren og musikerne, og derfor er kendskab til musikindspilning og -produktion, plug-ins, mikrofontyper og den slags nødvendigt, ikke bare som producer, men også som sangskriver, solist og musiker, siger souschef på Askov Efterskole, Thomas Tarp-Hansen.

Og målet med det nye musikfag er netop at udvikle elevernes musikalske skabertrang og give dem forudsætninger for at udnytte teknologiens muligheder til at skabe og udgive musik.

Avanceret musiklaboratorium
For at styrke producerdelen har Askov Efterskole investeret i et avanceret musiklaboratorium et MIDI-lab - hvor eleverne lærer studiet at kende som arbejdsplads med både hardware og software.

Eleverne kommer til at arbejde med det teknologiske og digitale musikudstyr. Laboratoriet er designet til at hjælpe eleverne til at forstå og møde de udfordringer, professionelt arbejde med musik indebærer, og det afspejler den virkelige verdens computer-baserede musikproduktion, siger Thomas Tarp-Hansen.

Eleverne lærer også at tænke et hit i et større perspektiv: tekstens mening og budskab, indspilning, mastering og produktion, lovgivning om royalties, copyrights, kontrakter osv. samt udgivelse og pr.
Tanken er at give eleverne viden om, hvordan man når fra idé til musikudgivelse for eksempel på iTunes.
Askov Efterskole har gennem de seneste år udviklet flere nye linjer, blandt andet en Demokra10-linje. Snart kommer også en Innova10-linje begge for 10. klasse - og en Bri10sh-linje samt udvidelsen af musiklinjen.

FAKTA:
Eleverne på den nye musiklinje på Askov Efterskole kommer til at arbejde med avanceret digital elektronik:
* Det nye MIDI-lab er primært til digital musikindspilning, -redigering og produktion.
* Audioindspilninger foregår i efterskolens 16-sporede lydstudie baseret på Logic Pro opsat på iMac.
* Med en TC Electronic audio interface og controller og Miditechs USB-masterkeyboard kan eleven arbejde med stationen og softwaren.
* Med en 4-kanals headphone-amp har flere elever mulighed for at arbejde sammen om et projekt.


Læs mere her

tags: Audi, lovgivning, computer, teknologi, undervisning, efterskole,

Dagens nyheder - Læs bla. om Tør du hjælpe en iværksætter med din pension?

Sådan burde din chef behandle dig
Emner Arbejdsmarked http://karriere.jobfinder.dk/artikel/saadan-burde-din-chef-behandle-dig-457 Dygtige chefer ser ikke alene muligheder i markedet. De ser også muligheder i medarbejderne. Ledelses-blogger forklarer, hvordan din chef gør dig til en bedre medarbejder Jobfinder
Læs mere her

Slagteriarbejdere får løntab tilbage ved fyring
En tilføjelse i aftaleteksten i sidste time betyder, at slagterimedarbejdere får penge retur fra lønnedgang, hvis de bliver fyret.Foto: LISELOTTE SABROE
Læs mere her

Indkomster hos indvandrere er bagud
Indvandrere fra ikke vestlige lande tjener markant mindre end danskere - men deres indkomst stiger, jo længere tid de er i Danmark og jo bedre de bliver integreret, viser ny undersøgelse.Foto: Henning Bagger
Læs mere her

Minister vil granske Forsvaret efter afsløring
Søndagsavisens afsløringer betyder, at 86 sager om indkøb i Forsvarets Materieltjeneste skal kulegraves
Læs mere her

Ham vil Rambøll nødig miste
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/ham-vil-ramboell-noedig-miste-444 Talenterne: Chefen kalder ham uden tøven for 'fremtidens rådgivertype'. Jesper Pedersen, projektchef i Rambøll, er en de højest skattede medarbejdere i Danmarks største rådgivervirksomhed. Jobfinder
Læs mere her

Tør du hjælpe en iværksætter med din pension?
Emner Arbejdsmarked http://karriere.jobfinder.dk/artikel/toer-du-hjaelpe-en-ivaerksaetter-med-din-pension-447 Via de såkaldte equity crowdfunding sites kan du investere dele af din opsparing til pension i udvalgte start-up-virksomheder. Risikoen er høj, men det samme kan gevinsten blive. Jobfinder
Læs mere her

torsdag den 12. september 2013

Skal du med Kurt Thyboe til Barcelona d. 27. - 30. november

Oplev eksklusiv Barcelona uddannelse - og topopgøret FC Barcelona vs. Real Madrid!

Kom med til et brag af et kombineret uddannelsesevent og fodboldgalla i Barcelona d. 27. til den d. 30. november vi har 20 meget eksklusive billetter:

BESTILLING:
Kontakt Erik Wilk på erik@vsion1.dk / telefon 40 57 44 40 eller Kim Friis, Vision1 España på friis@vision1.es / telefon (+34) 64 63 71 830.

Uddannelse, personlig udvikling og fodboldgalla i Barcelona:
Krise ikke i mit hoved! 27. til 30. november 2009 i samarbejde med Vision1 España

Lær fra sportens verden og fokuser på netop de elementer, der giver professionel og personlig succes. Journalist og storyteller Kurt Thyboe og tidligere dansk landsholds- og professionel fodboldspiller i FC Barcelona Allan Simonsen fortæller hvordan man udvikler evnen til at fokusere, ændre strategi undervejs og yde det maksimale, når man skal.
Desserten er overværelse af kampen mellem de pt. største fodholdhold i Europa: FC Barcelona og Real Madrid, på et fyldt Camp Nou. Messi mod Ronaldo Xavi mod Kaka...

Program
Detaljeret program udsendes, når den endelige kampdag er fastlagt (lørdag eller søndag aften).

Tilmelding
Kontakt Erik Wilk, Vision1 / telefon 40 57 44 40 eller Kim Friis, Vision1 España / telefon (+34) 64 63 71 830.

Der er udsolgt til fodboldkampen med 100.000 tilskuere vi har 20 billetter, så først-til-mølle-princippet er gældende.

Pris
19.950 kr. eks. moms.

Du får:
- 3 overnatninger inkl. morgenmad på 5-stjernes hotel i Barcelona
- Lørdag og søndag med uddannelseprogram, personlig udvikling og konkrete
værktøjer til såvel arbejds- som privatlivet
- Indlæg fra Kurt Thyboe, journalist og storyteller
- Entrébillet til det kassiske fodboldopgør FC Barcelona vs. Real Madrid
- Opvarmning til kampen med indlæg fra Allan Simonsen, tidl. dansk landsholdsspiller og
tidl. professionel fodboldspiller i FC Barcelona
- Transport til og fra Camp Nou
- Fælles middag lørdag eller søndag (afhænging af spilletidspunkt)
- Guided tour rundt i Barcelona
- Flybillet t/r København-Barcelona (afgang fredag og retur mandag)

Betalingsbetingelser
50% forudbetaling ved tilmelding. Restbeløbet skal indbetales senest den 10. november 2009.
Tilmeldingen er bindende og det indbetalte beløb kan ikke refunderes. I tilfælde af afbud pga. sygdom
kan arrangementet overdrages til anden person efter forudgående aftale med Vision1.

Tilmeld dig i dag vi glæder os til en fantastisk tur, og til samtidig at afsløre hemmeligheden bag, hvorfor der altid er nogen, der er heldige og vinder. Der er ikke noget, der er tilfældigt her i livet...!

Kim Friis og Erik A. Wilk

Vision1 España er nyetableret i Sitges, Barcelona, med mere end 20 års erfaring i Danmark indenfor uddannelse og personlig udvikling af ledere og medarbejdere.

Læs mere her

tags: Real Madrid, Danmark, 2009, billetter, Europa, København, uddannelse, FC Barcelona, Messi, Ronaldo, Xavi, fodbold, Barcelona, moms, journalist, strategi, værktøj, sygdom,

Dagens nyheder - Læs bla. om Sverige skal bruge 2400 ingeniører inden årsskiftet

Sir Charles Allen kommer altid igen
I mange år har Charles Allens navn været for-bundet med topjob i Storbritannien. Den nye ISS-formand har mange jern i ilden – fra erhversliv til politik og sport.
Læs mere her

Sverige skal bruge 2400 ingeniører inden årsskiftet
Emner Arbejdsmarked http://karriere.jobfinder.dk/artikel/sverige-skal-bruge-2400-ingenioerer-inden-aarsskiftet-452 Mens det danske ingeniørarbejdsmarked den seneste måned har været domineret af fyringsrunder og konkurser, hungrer de svenske virksomheder efter ingeniører. Jobfinder
Læs mere her

onsdag den 11. september 2013

Erhvervspsykologien som ledelsesgrundlag

At arbejde i og med moderne organisationer kræver øget opmærksomhed på omgivelsernes hastige forandring og de psykologiske faktorer i organisationen - herunder følelser, interaktion, HRM, processer og udvikling.

Erhvervspsykologi-uddannelsen EPU® er baseret på e-learning, men kombineres med forelæsninger efter hvert gennemført modul samt en afsluttende eksamen. Uddannelsen bygger på de mest centrale områder inden for organisationspsykologi, personaleudvikling, organisations-forandring og -læring.

Undervisningen foregår på et højt kvalificeret niveau og giver deltagerne viden, inspiration og effektive metoder til at om-sætte erhvervspsykologisk teori til praksis.

Uddannelsens tre moduler indeholder følgende:

Modul 1: Organisationspsykologi

Herunder:

- Den humanistiske organisationspsykologi.
- OU tankegangen, individ og organisation.
- Organisationens kultur, -klima &-struktur.
- Intervention og forandringsprocesser.
- Ledelsesbegrebet, lederrollen & udvikling.
- Læringsteorierne og den lærende organisation.
- Mv.

Modul 2: Mennesket i organisationen

Herunder:
- Personlighedens psykologi og -varianter.
- Identitetsbegrebet og identitetsdannelse.
- Kognitions- og emotionspsykologi.
- Type- og adfærdspsykologi.
- De 7 intelligenser, herunder EQ, mv.
- Menneskeforståelse.
- Menneskets egen rolle og fremtræden.
- Mv.

Modul 3: Kommunikation og empowerment

Herunder:

- Verbal kommunikationstræning.
- Non-verbal kommunikationstræning.
- Kommunikationsteorier og metoder.

- Sprogets betydning for kommunikation.

- De nye medarbejderudviklingssamtaler, MUS.
- Samarbejdsrelationer og motivation.

- Proceskonsultation.

- Appreciative inquiry og dialog.

- Narrativer & storytelling,

- Mediationer og konfliktløsningsmetoder.

- De vanskelige samtaler.
- Mv.

Eksamen

Herunder gennemgang af hver kursists testresultater ved hvert modul. Eksamen finder sted d. 5. november 09.

Uddannelsens formål er at give deltagerne ny viden om - og forståelse for - de psykologiske processer, der udvikler organisationen og medarbejderne.

Undervisningen sætter fokus på forandringer af organisationens output via målrettede, gennemtænkte HRM-strategier og på medarbejdernes adfærd i givne organisatoriske kontekster. Deltagerne lærer også, hvorledes man selv kan prioritere, strukturere og træne sine egne kommunikations- og samarbejdsevner - til gavn både privat og på arbejde.

Undervisningsmaterialet er på handelshøjskoleniveau, men gøres lettilgængeligt via en kombination af faglig viden og cases fra udvalgte virksomheder. Desuden giver uddannelsen mulighed for at etablere netværk med personaleansvarlige, ledere og konsulenter på tværs af en lang række førende private og offentlige virksomheder.

Hvem bør deltage

Erhvervspsykologi, EPU® er en uddannelse for personale-ansvarlige, ledere og konsulenter, der arbejder med moderne organisationsudvikling, ledelse og HRM.

Undervisningsform

Ved tilmelding til uddannelsen modtager deltagerne et password og et brugernavn, der giver direkte adgang til undervisnings-siderne, bibliotekerne og linksiderne, der er tilkoblet undervisningen. Samtidig får deltagerne adgang til et online-dialogforum med eksperter og fagfolk, der bidrager undervejs i kursusforløbet med indlæg, cases og praktiske eksempler. Via dialogforummet har deltageren også mulighed for at komme i kontakt med de øvrige kursister. Undervisningen er konkret og jobrelateret, og kurset er tilrettelagt således, at deltageren kan trække direkte på indlæringen i forbindelse med daglige arbejdsopgaver.

Forberedelse:

Før kursets start udfylder deltageren et omfattende spørgeskema, som viser deltagerens læringsprofil. Profilen vil blive holdt op imod deltagerens resultater ved den afsluttende eksamen.

Krav til udstyr:

For at kunne deltage på EPU skal De have adgang til en pc med internetopkobling og en e-mail-adresse.

Læs mere her

tags: internet, uddannelse, virksomhed, biblioteker, medarbejderudvikling, psykologi, kommunikation, strategi, organisation, kursusforløb, undervisning, arbejdsevne, motivation, organisationspsykolog,