mandag den 30. juni 2014

Tom Cruise eller Trentemøller

Utopia www.djschool.dk / www.barschool.dk

Drømmer du om at blive professionel dj eller bartender Så får du nu chancen for at kickstarte karrieren med et tre ugers kursus under ledelse af nogle af de bedste bartendere og dj´s i landet.

Det er firmaet Utopia, der står bag kurserne, som foregår i ferieparadiset Sunny Beach, Bulgarien. Så udover teoretisk undervisning og praktisk erfaring vil man sammen med mange andre unge få en oplevelse for livet.

Dj´en og bartenderen er i manges øjne de uopnåelige festguruer, der har det hele. De kan gøre hele forskellen, om festen bliver hit eller skidt. Derfor ønsker mange at træde i deres fodspor. Men hvordan bliver man en del af denne fantastiske verden, hvor ens arbejde er at holde fest! En branche, hvor man ofte skal kende de "rigtige" mennesker for at få adgang.

I løbet af tre uger vil man få et stort indblik i, hvad det vil sige at være professionel dj. De tre undervisere, Tommy Scott, Chris Hawkes og Martin Andersson, har tilsammen et CV, der kan måle sig med verdens bedste. Udover teoretisk undervisning får deltagerne praktisk træning på det dansk–ejede diskotek Den Glade Viking, hvor de kan komme til at spille for op til 2000 mennesker.

Utopia–bartenderskole skiller sig ud fra de andre, blandt andet på undervisernes store erfaring og passion for faget, samt deres netværk, som gør det muligt, at de efter endt kursus kan tilbyde deres elever job på nogle af de førende klubber og diskoteker i ind– og udland.

Du kan få meget mere at vide på www.barschool.dk og www.djschool.dk, hvor du også kan tilmelde dig, eller du kan kontakte Utopia pr. telefon eller mail.

http://www.barschool.dk
http://www.djschool.dk

 

Læs mere her

tags: udland, diskotek, paradis, undervisning, Bulgarien,

Dagens nyheder - Læs bla. om Udlændinge besætter mange uopslåede stillinger

Kendt københavner-slagter skal betale 190.000 i bøde: Jeg kæmper videre
Slagteren fra Kultorvet skal betale 190.000 kr. i bøde, selv om han ikke vidste, at han overtrådte loven ved at have en udenlandsk studerende ansat.Foto: Bjarke Ørsted
Læs mere her

Børn skal ikke kun bruge, men også udvikle teknologi
Nyt forskningsprojekt vil gøre danske skoleelever til fremtidens udviklere af teknologi og innovation
Læs mere her

Udlændinge besætter mange uopslåede stillinger
En del stillinger bliver aldrig slået op, så danske arbejdsløse kan søge dem. De bliver nemlig besat af udenlandsk arbejdskraft.Foto: Søren Bidstrup
Læs mere her

søndag den 29. juni 2014

Formanden for Danske Erhvervsskoler skifter job

Formanden for Danske Erhvervsskoler, Ingo Østerskov, skifter job.

Med udgangen af januar måned forlader Ingo Østerskov stillingen som direktør på BEC Business Education College for at tiltræde stillingen som rektor på Københavns Erhvervsakademi.

Københavns Erhvervsakademi er etableret i fællesskab mellem Københavns Tekniske Skole, BEC Business Education College, TEC og CPH West.

Erhvervsakademiet omfatter 2200 studenterårsværk, cirka 250 medarbejdere og en aktivitet på 220 millioner kroner.
 

Læs mere her

tags: København, direktør, Københavns Erhvervsakademi, Danske Erhvervsskoler, rektor,

Dagens nyheder - Læs bla. om Nye jobopslag vrimler frem på internettet

Nye jobopslag vrimler frem på internettet
Så er der gode nyheder til dem, der er på udkig efter et nyt job. Antallet af opslåede stillinger er nemlig steget markant,Foto: Esben Salling
Læs mere her

Skal vi overhovedet have flere kvinder i ledelse

Skal vi have – og hvis ja, hvordan får vi flere kvinder i ledelse Hvordan hænger vækst og kvinder i ledelse sammen

Der er stor fokus på, hvordan man kan få flere kvinder i ledelse. Vi har Charter for kvinder i ledelse, kvindelige netværk, uddannelser, mentor ordninger med mere.

Men alligevel ender mange kvinders ambitioner på karrierernes kirkegården. Nogle vælger helt fra.

Men hvad skal der til for at få flere kvinder i ledelse hvis de vil være der
Hvordan og kan man få flere kvindelige ledere
Hvilken betydning har livsbalance for dit lederskab
Hvilken betydning har work life balance for virksomhedens bundlinje og tiltrækning af kvindelige ledere

Disse emner sætter Center for Balance og Familieliv ApS og Vfactor A/S i fokus på temadagen:

Kvindelige ledere = balance = vækst

Indlægsholdere:
Fup eller fakta Work life balance og kvinder, Helle Rosdahl Lund, CBAF
Find din balance og sæt turbo på din ledelse.Som leder skal du kende dine værdier og arbejde med din balance
Rune Sørensen, Headhunter, partner Flensby & Partners A/S
Work life balance i Dong Energy v/ Personale direktør Hanne Blume, København
Work life balance og det hele menneske i EDB Gruppen v/personale direktør Tina Bodin
Hemmeligheden bag kvinders succes v/ Benja Stig Fagerland, Female Future

Det sker:

Den 27 januar hos DONG Energy i Gentofte
Den 29 januar hos EDB gruppen, Århus.
Begge dage fra 13–16.
Pris kr 575 + moms.

Tilmeldning
info@worklife–balance.dk se mere på www.cbaf.dk

Tema om kvinder, karriere og work life balance: http://firma.cbaf.dk/default.aspx id=m8s1
 

Læs mere her

tags: København, direktør, Århus, uddannelse, virksomhed, Dong Energy, moms, mentor, DONG,

lørdag den 28. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Hver anden arbejder i ferien

Unge DJØFere pynter mere på CVet
Antallet af unge DJØFere, der arbejder gratis – som frivillig under studierne eller på dagpenge – for at få et job, er steget markant siden 2010.
Læs mere her

Nyuddannede akademikere strømmer til ledighedskøen
Godt hver tredje nyuddannede kandidat inden for samfundsvidenskab og humaniora kan se frem til at gå ledig et år efter eksamen. Fagforeninger og arbejdsgivere vil indføre en ny støtteordning for at få flere i arbejde.
Læs mere her

Hver anden arbejder i ferien
<span>52 procent af danskerne svarer på arbejdsmails i sommerferien. Lige så mange bruger den første uge på at geare ned fra arbejdslivet. Det viser en ny undersøgelse, om konsulenthuset Hartmanns har foretaget blandt 470 ansatte i danske virksomheder. Undersøgelsen viser også, at hele 64<br />procent ikke slukker arbejdsmobilen i sommerferien.</span> <div> <span> <br /> </span> </div> <div> <span>»At hele to tredjedele af respondenterne har deres arbejdsmobil åben i sommerferien manifesterer den udvikling, vi ser på arbejdsmarkedet i dag, hvor arbejdsliv og fritid flyder sammen, og man i stigende grad er 'på' hele tiden,« siger administrerende direktør i Hartmanns Anne-Mette Ravn.</span> </div> <div> <span> <br /> <span> <h1>Udvikling går hurtigt<br /></h1> </span>»At næsten halvdelen svarer ja til, at de er mere tilgængelige for deres arbejdsplads i sommerferien på mobil eller mail i dag i forhold til for tre år siden, understreger blot, hvor hurtigt udviklingen går. Arbejdet i mange jobs kan ikke længere afgrænses til ét fysisk rum og ét defineret tidsrum.«<br /><br /></span> </div> <div> <span>Anne-Mette Ravn vurderer, at det ikke nødvendigvis har en negativ effekt, at man har sin arbejdsmobil åben i sommerferien, idet 83 procent har svaret, at de gearer ned med det samme eller inden for den første uge i sommerferien. </span> </div> <div> <span> <br /> </span> </div> <div> <span>»Danskerne er måske blevet bedre til at håndtere fritiden, hvor man samtidig er tilgængelig for arbejdspladsen, « siger direktøren og anbefaler, at man skal være tydelig i sin forventningsafstemning med kollegaer og leder om, hvorvidt og hvornår man må kontaktes i ferien. På den måde får man en bedre ferie – og kollegaerne og lederen ved, hvad du har brug for. </span> </div>
Læs mere her

Sådan håndteres afskedigelser

Afvikling er en problematik, som virksomheder løbende konfronteres med og dermed må sørge for at håndtere på en så professionel måde som muligt.

En stor del af virksomhedsarbejde er bundet op på et konstant forsøg på at tilpasse sig omgivelserne og imødekomme de stigende krav, der stilles.

Fællesnævneren for de mange forskellige tiltag, som virksomhederne kan foretage er, at de altid i et eller andet omfang vil påvirke medarbejderne.

Virksomhedens nuværende konkrete behov, samt dens visioner for fremtiden vil således blive afspejlet i antallet af medarbejdere – flere eller færre.

Nu vs. før
Før finanskrisen stod mange virksomheder over for den udfordring at rekruttere medarbejdere. I dag er situationen en anden. Opsigelse af ansættelsesforhold og afvikling af medarbejdere er blevet en del af organisationers dagligdag.

En vigtig del af at skabe en så sober afskedigelsesproces som muligt er, at de afskedigede medarbejdere forstår, at det er sidste udvej for virksomheden, og at denne vil hjælpe de berørte medarbejdere videre. Når afskedigelser ender med at blive en meget dårlig oplevelse for den afskedigede, er det ofte ikke virksomhedens bevidste intention, men ofte mere et spørgsmål om manglende kendskab til de gældende juridiske regler og manglende erfaring og viden hos de involverede ledere.

Ny afskedigelsesguide
Probana / Aktiv Kurser har udarbejdet en ny afskedigelsesguide, der har til formål at ruste HR–medarbejderen til at arbejde med de forskellige afviklingsproblematikker på en god og sober måde, således at den dårlige oplevelse for den afskedigede medarbejder mindskes mest muligt. Guiden beskriver endvidere hvordan HR–funktionen kan bidrage i forhold til at klæde de ledere på, der skal foretage afskedigelserne. Kontakt Probana på probana@probana.com for at rekvirere et gratis eksemplar af guiden.

HR Konsulentuddannelse
Probana / Aktiv Kurser udbyder HR Konsulentuddannelsen, som tager udgangspunkt i den grundlæggende læring om Human Resource Management og belyser over seks moduler, hvorledes arbejdsopgaver inden for HR løses optimalt, og hvordan HR´s rolle kan optimere processerne i organisationen. Der arbejdes med følgende overordnede temaer i løbet af uddannelsen: personalepolitik og –administration, rekruttering og udvælgelse, medarbejderudviklingssamtaler og –udvikling, løn og kompensation, personalejura, og afskedigelser. Læs mere om uddannelsen her: på www.probana.com/hrk.asp

Læs desuden om vores øvrige uddannelser inden for: Ledelse, psykologi og kommunikation på: www.probana.com
 

Læs mere her

tags: politi, finanskrisen, uddannelse, virksomhed, Human Resource Management, Probana, Management, medarbejderudvikling, psykologi, kommunikation, organisation, Konsulentuddannelsen, ansættelse,

fredag den 27. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Næsten alle kommuner sikrer sig mod løndumping

Ny jobfest for ingeniører på vej
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/ingenioerarbejdsmarkedet-aabner-ny-jobfest-1895 På intet tidspunkt i de seneste seks år har ledigheden været lavere og udbuddet af nye job større. Vækstbrancherne har et desperat behov for flere ingeniører. Jobfinder
Læs mere her

Næsten alle kommuner sikrer sig mod løndumping
Stort set alle landets kommuner har nu vedtaget at bruge arbejdsklausuler, viser en undersøgelse fra Kommunernes Landsforening.Foto: Henning Bagger
Læs mere her

Danskerne fortryder deres valg af uddannelse og vil have nyt job

Mere end en tredjedel af danskerne (35,3%) har fortrudt den uddannelse, som de har taget, og ville hellere have taget en anden, hvis de kunne skrue tiden tilbage. Det viser en stor dansk undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for jobportalen Jobzonen. Jobzonens administrerende direktør Henriette Rhod Lassen synes, at det er et højt tal, men antyder samtidig, at man ikke altid får et job inden for præcis dét, man har uddannet sig til. Det, mener hun dog, ikke er nogen hindring for at have medvind i jobsøgningen og få succes på arbejdsmarkedet.

»Jeg synes nogle gange, at vi er tilbøjelige til at låse os fast tidligt i livet, når vi vælger en given uddannelse – for uddannelsen er jo ikke ensbetydende med, hvad vi skal have job inden for og beskæftige os med resten af vores arbejdsliv. En videregående uddannelse skal i langt højere grad ses som en adgangsbillet til arbejdsmarkedet. Gennemfører man en uddannelse, så indikerer det, at man er i stand til at gribe en opgave an metodisk – og netop den evne kan overføres i mange andre henseender og til næsten alle job ,« siger Henriette Rhod Lassen.

Vil hellere lave noget andet end det, vi gør

Undersøgelsen viser også, at mere end en tredjedel faktisk hellere ville beskæftige sig med noget andet, end det vi beskæftiger os med i vores job i dag. Ifølge Henriette Rhod Lassen er det ikke nogen dum idé nogle gange at tænke i et nyt karrierespor, men det er dog nødvendigt, at man har en plan for, hvordan man skal nå drømmejobbet.

»Man er på arbejdsmarkedet i sammenlagt 40-50 år, og det er da ærgerligt at spilde tiden på e t job eller en branche, man ikke brænder for. Selv om et jobopslag kræver lidt mere, end man mener, man er i stand til at levere, er det ikke ensbetydende med, at man ikke skal søge disse ledige stillinger. Nogle gange søger virksomhederne efter det fembenede lam, som ikke nødvendigvis findes – derfor skal man ikke holde sig tilbage i jobsøgningen, blot fordi man ikke opfylder alle kriterierne i stillingsopslaget. Der er stor sandsynlighed for, at man har nogle andre evner, der måske i høj grad kompenserer for de krav, som anføres i stillingsopslaget,« siger Henriette Rhod Lassen og tilføjer:

»Ønsker man at beskæftige sig med noget helt andet, end det man gør i dag, kan det være en god idé at udarbejde en karriereplan for, hvordan man når drømmejobbet. Hvis man går målrettet efter det, skal det nok lykkes på et tidspunkt.«

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af Wilke for Jobzonen i perioden 29. maj – 4. juni 2014. Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført i alt 1000 interviews.

Læs mere her

tags: direktør, interview, uddannelse, portal, virksomhed, arbejdsliv, jobportal, arbejdsmarked, videregående uddannelse, 2014,

torsdag den 26. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Real Madrid scorede 428 millioner på Champions League

Ugens tilbud på Jobfinder: Rådgiverne er på ingeniørjagt
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/ugens-tilbud-paa-jobfinder-raadgiverne-er-paa-ingenioerjagt-1894 Nyuddannet eller erfaren, specialist eller projektleder. Der er masser af muligheder for at skifte arbejdsgiver, hvis du drømmer om et nyt job. Jobfinder
Læs mere her

Dennis Kristensen: Slut med at lege røvere og soldater
Stridsøksen mellem fagbosserne i LO og FOA er begravet, og dermed vender Dennis Kristensen tilbage til ledelsen i LO.Foto: Martin Sylvest
Læs mere her

Kinesiske Huawei jagter talenter på danske universiteter
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/huawei-overvejer-rd-i-danmark-1891 50 studerende fra Aalborg og DTU får de kommende fem år mulighed for at besøge den kinesiske teleproducent Huaweis teknologicentre i hjemlandet. 23-årige Jesper Wass fra DTU er en af de første. Jobfinder
Læs mere her

Real Madrid scorede 428 millioner på Champions League
Den spanske hovedstadsklub vandt ikke bare pokalen med de gyldne ører, men også den største pengepræmie i årets mesterturnering.Foto: JOSE SENA GOULAO
Læs mere her

Uddannelser skal tiltrække flere unge fra hjem uden klaver

De videregående uddannelser skal i langt højere grad tiltrække unge fra familier uden tradition for uddannelse. Det er et af målene i de kontrakter, uddannelses- og forskningsministeren indgår med uddannelsesinstitutionerne som led i en større indsats for at få flere mønsterbrydere på uddannelserne. Alle skal have mulighed for at udvikle og udfolde deres talent, og uddannelsesinstitutionerne skal i langt højere grad gøre en indsats for at tiltrække og fastholde unge fra alle dele af landet uanset baggrund og families uddannelsestradition, fastslår uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

En aktiv indsats for at styrke den sociale mobilitet er derfor et af de fem pligtige mål, som ministeren sætter i de udviklingskontrakter, hun indgår med de videregående uddannelsesinstitutioner. Det er første gang, en minister gennem udviklingskontrakterne stiller krav til uddannelsesinstitutionerne om at gøre en aktiv indsats for at bidrage til at bryde sociale mønstre.

Undersøgelser viser, at postnummeret har afgørende betydning for, om unge vil søge ind på en videregående uddannelse. Blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, vil 79 procent tage en videregående uddannelse. Mens det samme tal for Læsø og Lolland kommuner er på henholdsvis 41 og 53 procent, viser fremskrivninger. Det vil uddannelses- og forskningsministeren lave om på.

- Jeg tror ikke på, at de unge i Gentofte er mere egnede til en uddannelse end de unge på Lolland og Læsø. Det siger intet om talent – men en masse om tradition og social arv. I det samfund, jeg kæmper for, er uddannelse ikke noget, der er forbeholdt unge fra hjem med klaver. Det er for alle. Og alle skal have mulighed for at udvikle og udfolde deres talent. Jeg vil have flere mønsterbrydere, siger Sofie Carsten Nielsen.
De nye mål er første skridt i en større indsats for at få flere mønsterbrydere på de videregående uddannelser.

- Det er en fiasko for Danmark og de værdier, Danmark bygger på, at vi ikke kan give ufaglærtes børn de samme reelle lige muligheder for en uddannelse som akademikerbørn. Fri og lige adgang til uddannelse skal ikke bare være et princip, vi hylder i festtaler – det skal vi kæmpe hårdt for at gøre til virkelighed. Det er ikke lykkedes at knække koden, og derfor bliver vi nødt til at nytænke og gøre noget nyt. Jeg inviterer nu mønsterbrydere og iderige danskere til at hjælpe mig med at få gjort noget ved sagen. Alle kan byde ind uanset erfaring eller baggrund, siger Sofie Carsten Nielsen.

Udover et analysearbejde, der skal kortlægge den nuværende sociale profil på de videregående uddannelser, og en indsamling af gode erfaringer, nedsætter Sofie Carsten Nielsen et mønsterbryderkorps bestående af både eksperter og almindelig danskere, som skal rejse rundt i landet og indsamle ideer og udvikle konkrete initiativer. Uddannelses- og forskningsministeren lægger op til en bred debat – del dine erfaringer, og kom med gode ideer. Læs mere på ufm.dk/moensterbrud og følg med på Twitter på #moensterbrud.

ufm.dk/moensterbrud
Om udviklingskontrakterne
Udviklingskontrakterne for 2015 til og med 2017 omfatter i alt fem pligtige mål: Bedre kvalitet i uddannelserne, større relevans og øget gennemsigtighed, bedre sammenhæng og samarbejde, styrket internationalisering og øget social mobilitet (- flere talenter i spil)
Institutionerne vælger herudover 3-5 selvvalgte mål som en del af udviklingskontrakten
Udviklingskontrakter er et styringsinstrument, hvorigennem Uddannelses- og Forskningsministeriet understøtter uddannelsesinstitutionernes strategiske arbejde.

Formålet med udviklingskontrakten er at fremme institutionens strategiske udvikling gennem dialog mellem ministeriet og den enkelte institution om prioritering af målsætninger samt skabe synlighed om uddannelsernes arbejde med at opfylde samfundsmæssige udfordringer.
Det er første gang, udviklingskontrakter for alle 37 videregående uddannelsesinstitutioner under Uddannelses- og Forskningsministeriet indgås i samme forhandlingsforløb og med identiske mål for alle institutionstyper.



tags: Danmark, uddannelse, 2012, Lolland, strategi, uddannelsesinstitution, videregående uddannelse, Forskning, Forskningsminister,

onsdag den 25. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Rico kan blive den næste Dyne-Larsen – bare bedre

Dansk it-firma lokker med tre år på Mauritius
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/danske-softwareudviklere-lokkes-med-arbejdsophold-paa-mauritius-1892 For at tiltrække gode kandidater tilbyder it-virksomheden Navipartner sine ansatte arbejdsophold på op til tre år under varmere himmelstrøg. Jobfinder
Læs mere her

Vi er lidt tryghedsnarkomaner i Danmark, men satser man på en international lederkarriere, skal man

Læs mere her

Droppede skolen og blev direktør i egen virksomhed
Fortællingen om Rico Andersen er fortællingen om et talent, der droppede skolen for at blive den bedste til at drive forretning.
Læs mere her

Quiz - hvor godt kender du erhvervslivets elite?
Hvem er vårharen blandt bestyrelsesformænd i de danske C20 selskaber og hvor mange af dem har et ridderkors? Test din viden om magten i dansk erhvervsliv her.
Læs mere her

Ingen tidsgrænse for stærke formænd
Professor ved CBS Steen Thomsen og Lars Nørby Johansen mener ikke, at der skal være en tidsgrænse for, hvor længe en bestyrelsesformand kan sidde. Derved undsiger de en af punkterne i anbefalingerne af god selskabsledelse.
Læs mere her

Bestyrelserne skal måles hele tiden
Ole Andersen, der er bestyrelsesformand for Danske Bank og Chr. Hansen Holding, giver sit syn på tidsgrænser for bestyrelsesformænd. Han har været formand i 2,5 år i Danske Bank og 4,4 år i Chr. Hansen Holdning.
Læs mere her

Udbryderen
Fortællingen om Rico Andersen er fortællingen om et talent, der droppede skolen for at blive den bedste til at drive forretning.
Læs mere her

Rico kan blive den næste Dyne-Larsen – bare bedre
Spørger man Rico Andersens netværk, er de etablerede chefer overbeviste om, at han vil komme langt.
Læs mere her

Nyt Legat til Sexologi- & Parterapistuderende

Nu kommer nyt legat til Sexologi- & Parterapistuderende. Legatet er til værdigt trængende ansøgere, som lige mangler en håndsrækning til at kunne starte på deres drømmestudie. Der er ialt 6 legater i spil.
3 stk. af kr. 10.000 til Sexologiskolens Sexolog- & Parterapeutuddannelse, som læses samtidigt. Og 3 legater af kr. 5.000 til Sexologiskolens Sexolog el. Parterapeut uddannelse. Studierne/ Studiet påbegyndes i det år, legatet ansøges. Motiveret ansøgning indsendes fra d. 1.3. til d. 15.3.15.

5% går til Legater.
Når du går til et foredrag fra Sexologiskolens foredragsrække "Happy Days & Beautiful Nights" el. deltager i et kursus i Erotisk Tantra, på Sexologiskolen, går 5% af indtjeningen til opbyggelse af skolens legater. Det er også muligt at donere penge hertil!

Læs mere her:
http://www.sexologiskolen.dk/Sted/Sexologiskolens_Legater.html

Læs mere her

tags: uddannelse, sex, penge, Legater, studerende,

tirsdag den 24. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Et nyt job kan ende med at koste penge - og parforhold

Nyuddannet ingeniør kastet direkte ind i trafikorkan
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/nyuddannet-ingenioer-kastet-direkte-ind-i-trafikorkan-1888 Som trainee i Odense Kommunes vej- og trafikafdeling kæmper Søren Dahl med det mest gennemgribende anlægsprojekt i byens historie. Jobfinder
Læs mere her

Krifas direktør fyret efter medarbejderoprør
Jesper Wengel, Krifas topchef gennem 14 år, er fortid hos Kristelig Fagbevægelse efter en magtkamp, hvor en række chefer nedlagde arbejdet for at få ham sendt på porten.Foto: Kim Haugaard
Læs mere her

It-firma dropper stegt flæsk og persillesovs i jagten på ansøgere
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/ud-med-stegt-flaesk-og-persillesovs-it-firma-vil-ryste-stoevet-af-sig-1887 Når de teknologiske løsninger er state of the art, skal maden i kantinen også sende et signal om en moderne og dynamisk virksomhed, hvis man skal tiltrække de dygtigste folk, påpeger SDC's HR-direktør. Jobfinder
Læs mere her

Byggebranchen nærmer sig fuld beskæftigelse
Det vælter frem med nye job inden for byggebranchen. Det får ledigheden til at falde hastigt, og nu forudser BAT-kartellet tilmed, at en situation med fuld beskæftigelse er i sigte.Foto: Søren Bidstrup
Læs mere her

Et nyt job kan ende med at koste penge - og parforhold
Den gensidige forsørgerpligt for samlevende mindsker incitamentet til at få et arbejde, fastslår økonom. Mens socialrådgivere vil have loven fjernet, toner politikernes uenigheder sig op.
Læs mere her

Uddannelser skal tiltrække flere unge fra hjem uden klaver

De videregående uddannelser skal i langt højere grad tiltrække unge fra familier uden tradition for uddannelse. Det er et af målene i de kontrakter, uddannelses- og forskningsministeren indgår med uddannelsesinstitutionerne som led i en større indsats for at få flere mønsterbrydere på uddannelserne. Alle skal have mulighed for at udvikle og udfolde deres talent, og uddannelsesinstitutionerne skal i langt højere grad gøre en indsats for at tiltrække og fastholde unge fra alle dele af landet uanset baggrund og families uddannelsestradition, fastslår uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

En aktiv indsats for at styrke den sociale mobilitet er derfor et af de fem pligtige mål, som ministeren sætter i de udviklingskontrakter, hun indgår med de videregående uddannelsesinstitutioner. Det er første gang, en minister gennem udviklingskontrakterne stiller krav til uddannelsesinstitutionerne om at gøre en aktiv indsats for at bidrage til at bryde sociale mønstre.

Undersøgelser viser, at postnummeret har afgørende betydning for, om unge vil søge ind på en videregående uddannelse. Blandt de unge, der gik i 9. klasse i 2012 i Gentofte Kommune, vil 79 procent tage en videregående uddannelse. Mens det samme tal for Læsø og Lolland kommuner er på henholdsvis 41 og 53 procent, viser fremskrivninger. Det vil uddannelses- og forskningsministeren lave om på.

- Jeg tror ikke på, at de unge i Gentofte er mere egnede til en uddannelse end de unge på Lolland og Læsø. Det siger intet om talent – men en masse om tradition og social arv. I det samfund, jeg kæmper for, er uddannelse ikke noget, der er forbeholdt unge fra hjem med klaver. Det er for alle. Og alle skal have mulighed for at udvikle og udfolde deres talent. Jeg vil have flere mønsterbrydere, siger Sofie Carsten Nielsen.
De nye mål er første skridt i en større indsats for at få flere mønsterbrydere på de videregående uddannelser.

- Det er en fiasko for Danmark og de værdier, Danmark bygger på, at vi ikke kan give ufaglærtes børn de samme reelle lige muligheder for en uddannelse som akademikerbørn. Fri og lige adgang til uddannelse skal ikke bare være et princip, vi hylder i festtaler – det skal vi kæmpe hårdt for at gøre til virkelighed. Det er ikke lykkedes at knække koden, og derfor bliver vi nødt til at nytænke og gøre noget nyt. Jeg inviterer nu mønsterbrydere og iderige danskere til at hjælpe mig med at få gjort noget ved sagen. Alle kan byde ind uanset erfaring eller baggrund, siger Sofie Carsten Nielsen.
Udover et analysearbejde, der skal kortlægge den nuværende sociale profil på de videregående uddannelser, og en indsamling af gode erfaringer, nedsætter Sofie Carsten Nielsen et mønsterbryderkorps bestående af både eksperter og almindelig danskere, som skal rejse rundt i landet og indsamle ideer og udvikle konkrete initiativer. Uddannelses- og forskningsministeren lægger op til en bred debat – del dine erfaringer, og kom med gode ideer. Læs mere på ufm.dk/moensterbrud og følg med på Twitter på #moensterbrud.

Om udviklingskontrakterne

- Udviklingskontrakterne for 2015 til og med 2017 omfatter i alt fem pligtige mål: Bedre kvalitet i uddannelserne, større relevans og øget gennemsigtighed, bedre sammenhæng og samarbejde, styrket internationalisering og øget social mobilitet (- flere talenter i spil)

- Institutionerne vælger herudover 3-5 selvvalgte mål som en del af udviklingskontrakten
Udviklingskontrakter er et styringsinstrument, hvorigennem Uddannelses- og Forskningsministeriet understøtter uddannelsesinstitutionernes strategiske arbejde.

- Formålet med udviklingskontrakten er at fremme institutionens strategiske udvikling gennem dialog mellem ministeriet og den enkelte institution om prioritering af målsætninger samt skabe synlighed om uddannelsernes arbejde med at opfylde samfundsmæssige udfordringer.

- Det er første gang, udviklingskontrakter for alle 37 videregående uddannelsesinstitutioner under Uddannelses- og Forskningsministeriet indgås i samme forhandlingsforløb og med identiske mål for alle institutionstyper.



tags: Danmark, uddannelse, 2012, Lolland, strategi, uddannelsesinstitution, videregående uddannelse, Forskning, Forskningsminister,

mandag den 23. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Fagbevægelsen raser over Danish Crown

Sådan bør du tilbringe de første 10 minutter af din arbejdsdag
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/saadan-boer-du-tilbringe-de-foerste-10-minutter-af-din-arbejdsdag-1878 Hvis du begynder dagen med at læse mails og aflytte telefonsvareren, følger du andres dagsorden. Planlæg i stedet din egen, resultatrige arbejdsdag og bliv mere effektiv. Jobfinder
Læs mere her

Corydon henter departementschef i DR
Det bliver den 38-årige Martin Præstegaard, som i dag er direktør for DR Økonomi, Teknologi og Medieproduktion, der overtager David Hellemanns stilling som departementschef i Finansministeriet.Foto: Bjarne Lüthcke
Læs mere her

Kendt slagter vil anke dom for ulovlig arbejdskraft
Slagteren ved Kultorvet skal betale 190.000 kroner, fordi én af hans udenlandske ansatte har arbejdet for meget.
Læs mere her

Hurtig aktivering risikerer at være nytteløs
Den nye beskæftigelsesreform med kortere aktiveringsperiode har ifølge ny undersøgelse ingen positiv effekt på beskæftigelsen.
Læs mere her

Mød ingeniøren, der kan omskrive lærebøgerne
Emner Engineer the future http://karriere.jobfinder.dk/artikel/moed-ingenioeren-der-kan-omskrive-laereboegerne-1879 I en alder af 28 år kan Michael Styrk Andersen blive ingeniøren, der fornyer designet af fremtidens hængebroer. Er han Danmarks sejeste ingeniør? Jobfinder
Læs mere her

Kendt kok får bøde for ulovlig arbejdskraft
TV-kokken Claus Meyer har fået en bøde på 250.000 kroner for at bruge ulovlig arbejdskraft i sine køkkener.Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Læs mere her

Fagbevægelsen raser over Danish Crown
Det er uhørt, når Danish Crown truer med massefyring, hvis ikke tillidsfolk accepterer lønnedgang på deres kollegers vegne. Det mener fagbevægelsen og en arbejdsmarkedsekspert. Danish Crown forstår godt kritikken.
Læs mere her

Forhenværende olympisk mester Kriss Akabusi gæster dansk konference i maj 2009

I forbindelse med Danmarks første officielle konference om coaching, Coachingens Dag 09, gæster den forhenværende olympiske mester Kriss Akabusi Danmark i maj 2009. Det er Kriss Akabusis første optræden i Danmark, hvor han vil præsentere sin Fit4Business tale.

Arrangørerne af konferencen er Henriette Ghorbani og Lene Nansen Nørgaard, som er indehavere af CoachMagasinet ApS. De fortæller, at konferencen etableres for at give erhvervslivet og coachbranchen en mulighed for at mødes og udveksle inspiration og viden. Dette skal konferencen bakke op omkring.

Coachingens Dag 09 afholdes tirsdag den 26. maj 2009 på Nyborg Strand. Som højdepunkt for konferencen er den britiske coach, oplægsholder og forhenværende olympiske mester Kriss Akabusi inviteret til at holde oplægget Fit4Business. Sammen med et oplæg ved Johan Peter Paludan fra Center for Fremtidsforskning, vil deltagerne på dagen kunne deltage i forskellige workshops samt besøge de virksomheder, som gæster konferencen med en stand.

"Vi har sammensat et program, som vil give deltagerne en stor mængde inspiration. I oplægget fra Kriss Akabusi fremhæver han, med sin energiske og entusiastiske stil, vigtigheden af fokus, innovation og teamwork, som han relaterer til virkeligheden og hverdagen. Efter oplægget med Kriss Akabusi indtager Johan Peter Paludan talerstolen. Som fremtidsforsker vil han give deltagerne sine synspunkter på, hvor coachbranchen bevæger sig hen. Som et spændende supplement til talerne, kan deltagerne besøge tre forskellige workshops på dagen og deltage i en spændende paneldebat, som gæstes af seks interessante debattører. Det bliver virkelig en spændende dag", fortæller arrangørerne.

Billetsalget startede kort efter nytår, og mange har allerede nu valgt at bestille deres billet til konferencen. Billetter kan bestilles fra redaktionens hjemmeside, www.coachmagasinet.dk.

Konferencen sponsoreres af NLP Europe ved Michael Kold.

###

Billeder er vedhæftet af Kriss Akabusi og Johan Peter Paludan.
 

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, nytår, Nyborg, virksomhed, erhvervslivet, energi, Europe, Coaching, NLP, innovation, coach,

søndag den 22. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Fødevareforbund beskylder Danish Crown for gangstermetoder

Danish Crown truede tillidsfolk med massefyringer
Danish Crown har ifølge fortrolige oplysninger fra forhandlinger om nedskæringer på fem danske slagterier truet med massefyringer.
Læs mere her

Fødevareforbund beskylder Danish Crown for gangstermetoder
Fødevareforbundet NNF er dybt rystet over, at Danish Crown truede med massefyring, hvis ikke tillidsfolk skrev under på at gå ned i løn. Forbundssekretær mener ikke, man tidligere har set noget lignende i Danmark.Foto: LISELOTTE SABROE
Læs mere her

Virksomhedspsykologi 2009

At arbejde i og med moderne organisationer kræver
øget opmærksomhed på omgivelsernes hastige forandring og de psykologiske faktorer i organisationen – herunder følelser, interaktion, HRM, processer og udvikling.

Erhvervspsykologi–uddannelsen EPU® er baseret på e–learning, men kombineres med forelæsninger efter hvert gennemført modul samt en afsluttende eksamen. Uddannelsen bygger på de mest centrale områder inden for organisationspsykologi, personaleudvikling, organisations–forandring og –læring.

Undervisningen foregår på et højt kvalificeret niveau og giver deltagerne viden, inspiration og effektive metoder til at omsætte erhvervspsykologisk teori til praksis.

Uddannelsens tre moduler indeholder følgende:

Modul 1: Organisationspsykologi

Herunder:
– Personlighedens psykologi og –varianter.
– Identitetsbegrebet og identitetsdannelse.
– Kognitions– og emotionspsykologi.
– Type– og adfærdspsykologi.
– De 7 intelligenser, herunder EQ, mv.
– Menneskeforståelse.
– Menneskets egen rolle og fremtræden.
– Mv.

Modulet omfatter et bredt felt, der centrerer sig om udviklingspsykologien og ersonlighedspsykologien.

Herunder:
– Personlighedspsykologiske teorier,
Jung, Freud, Eriksen, Piaget, Melanie Klein, mv.
– Personligheds–/Identitetsbegrebets udvikling.
– Teorier om psykologi i et historisk perspektiv.
– Samfundsmæssige betingelsers betydning for psykologi.
– Normalitet og afvigelse, sundhed og psykosociale funktioner.
– De kognitive funktioner.
– Teorier om kognition.
– Teorier om emotioner.
– Følelsesmæssig intelligens (EQ).
– Forholdet mellem kognition, emotion og motivation.
– Emotioners indflydelse på tænkning og udvikling.

Ca. 120 siders læsning med e–learning–case, online–opgave og online–tilbagemelding med evaluering. Valgfri kursusdag den 26.02.09, kl. 10.30–15.30 på Scandic Copenhagen Hotel.

Modul 2: Mennesket i organisationen

Herunder:
– Den humanistiske organisationspsykologi.
– OU tankegangen, individ og organisation.
– Organisationens kultur, –klima &–struktur.
– Intervention og forandringsprocesser.
– Ledelsesbegrebet, lederrollen & udvikling.
– Læringsteorierne og den lærende organisation.
– Coaching.
– Mv.

Modulet omfatter desuden ekstra kapitler omhandlende de menneskelige erkendelsesprocesser, menneskers opfattelse af omverden og menneskets refleksion over såvel den fysiske som sociale omverden.

Herunder:
– Socialpsykologi og udvikling.
– Den livslange udvikling.
– Den individuelle læring
– Socialisation og interkulturel psykologi.
– Psykologi i hverdagen
– Mobning.
– Tryghed og udfordringer.
– Sundhed og psykosociale funktioner.
– Stress i en fleksibel verden & stresshåndtering.
– Sammenhæng i privatliv og arbejdsliv.

Ca. 120 siders læsning med e–learning–case, online–opgave og online–tilbagemelding med evaluering. Valgfri kursusdag den 26.03.09, kl. 10.30–15.30 på Scandic Copenhagen Hotel.

Modul 3: Kommunikation og empowerment

Herunder:

– Verbal kommunikationstræning.
– Kommunikationsteorier og metoder.
– Non–verbal kommunikationstræning.
– Samarbejdsrelationer og motivation.
– Sprogets betydning for kommunikation.
– Narrativer & storytelling,
– Sociale relationer, interaktion og kommunikation.
– Kropssprog nonverbal kommunikation.
– Mediationer og konfliktløsningsmetoder.
– De nye medarbejderudviklingssamtaler, MUS.
– Proceskonsultation.
– Appreciative inquiry og dialog.
– De vanskelige samtaler.
– Mv.

Ca. 120 siders læsning med e–learning–case, online–opgave og online–tilbagemelding med evaluering. Valgfri kursusdag den 27.03.09, kl. 10.30–15.30 på Scandic Copenhagen Hotel.

Eksamen

Herunder gennemgang af hver kursists testresultater ved hvert modul. Eksamen finder sted d. 15. april 09.

Uddannelsens formål er at give deltagerne ny viden om – og forståelse for – de psykologiske processer, der udvikler organisationen og medarbejderne.

Undervisningen sætter fokus på forandringer af organisationens output via målrettede, gennemtænkte HRM–strategier og på medarbejdernes adfærd i givne organisatoriske kontekster. Deltagerne lærer også, hvorledes man selv kan prioritere, strukturere og træne sine egne kommunikations– og samarbejdsevner til gavn både privat og på arbejde.

Undervisningsmaterialet er på handelshøjskoleniveau, men gøres lettilgængeligt via en kombination af faglig viden og cases fra udvalgte virksomheder. Desuden giver uddannelsen mulighed for at etablere netværk med personaleansvarlige, ledere og konsulenter på tværs af en lang række førende private og offentlige virksomheder.

Hvem bør deltage

Erhvervspsykologi, EPU® er en uddannelse for personale–ansvarlige, ledere og konsulenter, der arbejder med moderne organisationsudvikling, ledelse og HRM.

Undervisningsform

Ved tilmelding til uddannelsen modtager deltagerne et password og et brugernavn, der giver direkte adgang til undervisnings–siderne, bibliotekerne og linksiderne, der er tilkoblet undervisningen. Samtidig får deltagerne adgang til et online–dialogforum med eksperter og fagfolk, der bidrager undervejs i kursusforløbet med indlæg, cases og praktiske eksempler. Via dialogforummet har deltageren også mulighed for at komme i kontakt med de øvrige kursister. Undervisningen er konkret og jobrelateret, og kurset er tilrettelagt således, at deltageren kan trække direkte på indlæringen i forbindelse med daglige arbejdsopgaver. Læs mere her.

Forberedelse:

Før kursets start udfylder deltageren et omfattende spørgeskema, som viser deltagerens læringsprofil. Profilen vil blive holdt op imod deltagerens resultater ved den afsluttende eksamen.

Krav til udstyr:

For at kunne deltage på EPU skal De have adgang til en pc med internetopkobling og en e–mail–adresse.

Læs mere på www.epu.dk
 

Læs mere her

tags: internet, uddannelse, virksomhed, biblioteker, arbejdsliv, stress, medarbejderudvikling, psykologi, kommunikation, strategi, organisation, Coaching, kursusforløb, undervisning, arbejdsevne, motivation, sprog, organisationspsykolog,

lørdag den 21. juni 2014

Rekordmange opfindelser på universiteterne i 2013

Danske forskere kunne præsentere rekordmange nye opfindelser i 2013, viser nye tal. De mange nye opfindelser fører til udvikling hos virksomhederne og flere job i Danmark, fastslår uddannelses- og forskningsministeren. En kræftforsker på SDU opfinder i 2013 en potentiel ny måde at behandle kræft på. Brage Storstein Andresen har fundet en måde at slå nogle af de gener ud, som forårsager kræft. I samarbejde med virksomheder, der udvikler lægemidler, laver han nu de første forsøg, og allerede om et år kan han se, om behandlingsmetoden virker på dyr.

Hver dag fører forskning på de danske videninstitutioner - som Brage Storstein Andresens - til nye opfindelser.

I 2013 blev der således indberettet 484 opfindelser fra danske forskere, og i samme periode er der søgt patent på omkring 200 opfindelser. Det viser den årlige statistik over forskningsinstitutionernes såkaldte kommercialiseringsresultater. Det er det største antal indberetninger af opfindelser og patentansøgninger siden 2000, som var det første år, statistikken blev lavet.

Forskernes nye viden og opfindelser skal anvendes ude i virksomhederne, understreger uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen.

- Nye opfindelser kan for eksempel føre til, at vi kan behandle kræft bedre. Derfor er nye ideer og opfindelser så vigtige for vores alle sammens velfærd og fremtid. Forskerne lægger kimen til mange af disse opfindelser, og virksomhederne kan udvikle ideerne til nye produkter og services. Et tæt samspil er helt afgørende, siger Sofie Carsten Nielsen.
Omfanget af kommercialiseringsaktiviteter varierer fra institution til institution, og den positive udvikling i antallet af opfindelser, patenter og licens-, salgs- og optionsaftaler er især drevet af universiteterne.

Om statistikken
- I 2013 blev der indberettet 484 opfindelser fra danske forskere. Det er det største antal indberetninger af opfindelser siden 2000, hvor statistikken blev lavet for første gang.
- I 2013 blev der indgået 3332 forskningsaftaler mellem private virksomheder og videninstitutionerne. Det er en lille stigning på tre procent i forhold til 2012, hvor der blev indgået 3241 aftaler.
- I 2013 blev der indgivet 198 patentansøgninger og udstedt 47 patenter.
- I 2013 blev der etableret 15 nye spin-out virksomheder.
- Kommercialiseringsstatistikken er baseret på data fra 14 offentlige forskningsinstitutioner og opgøres på baggrund af tal for opfindelser, patentering, licensaftaler, spin-out virksomheder, forskningsaftaler, personale, kommercielle indtægter og udgifter til teknologioverførsel.



tags: Danmark, uddannelse, 2013, lægemidler, 2012, virksomhed, teknologi, Forsker,

fredag den 20. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Afgørelse: Ulovligt at annoncere efter yngre ingeniør

Tag magten over dit arbejdsliv
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/tag-magten-over-dit-arbejdsliv-1876 Det tærer på arbejdsglæden at lade arbejdslivet styre af tilfældigheder. Løsningen ligger lige for, mener konsulent Maj Bjerre – og giver den her. Jobfinder
Læs mere her

It-iværksættere sender kølige VM-øl verden rundt
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/it-ivaerksaettere-sender-koelige-vm-oel-verden-rundt-1868 Unge it-entusiaster skaber viral succes for dansk ølkøler.Selv amerikanske og engelske medier bringer nu historien om 'det ultimative mandeprodukt'. Jobfinder
Læs mere her

Så meget tjener Zlatan
Det kan betale sig at være en af verdens største sportsstjerner. I disse VM-tider har et svensk erhvervsmedie regnet på, hvad den langhårede angriber har tjent i løbet af karrieren.Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Læs mere her

Unge skal have teknikken ind med skolemælken
Netværket Jet-Net.dk samler virksomheder og skoler om at indvie de unge i teknikkens verden
Læs mere her

Manden der tændte Telmores mobilbombe
Han var blandt Telmores første kunder og drømte allerede under studierne om at arbejde i TDCs lavprismobilselskab. Nu er han chef for hele forretningen, som skal gøre op med den »fantasiløse« mobilbranche.
Læs mere her

Afgørelse: Ulovligt at annoncere efter yngre ingeniør
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/ulovligt-jobopslag-annoncerede-efter-yngre-ingenioer-1858 Ny afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet slår fast, at det er diskriminerende at søge efter 'yngre' ingeniører. Men er det også ulovligt at bruge begrebet 'junior' eller 'nyuddannet' ingeniør? Få svaret her. Jobfinder
Læs mere her

Rekrutterings og vikar bureau tilpasser sit fremtidige fokus i finanskrisen

I en tid præget af et nervøst arbejdsmarked, finanskrise, bekymringer og nedskæringer er der fortsat behov for spidskompetencer i virksomhederne udtaler Adm. Direktør Brian Jørgensen fra FLEXHOUSE A/S.

Da behovet for arbejdskraft er på kraftig retræte, og virksomhederne markant fokuserer på stabilitet, likviditet og omkostninger for, at sikre sig mod en usikker fremtid, er det vigtigt for bemandingsvirksomheder som FLEXHOUSE A/S, at fokusere på de brancher der fortsat er i vækst samt på de medarbejdere profiler der fortsat er behov for. Ligeledes er der kommet et markant behov for outplacement hvor vi hjælper afskedigede medarbejdere videre ud på arbejdsmarkedet.

Til trods for færre fastansættelser i virksomhederne mærker vi i FLEXHOUSE A/S et større behov for spidskompetencer. Vi mærker en stor efterspørgsel efter ingeniører, teknikere, konstruktører og designere indenfor elektronik, el automation og maskinområdet samt økonomi og regnskabsmedarbejdere. Disse medarbejderkategorier er en mangelvare på det danske arbejdsmarked og er ofte ikke aktivt jobsøgende. Ligeledes ser vi vækst indenfor energi, rådgivning, medicinal, fødevare og miljøsektoren.

Vi forventer i FLEXHOUSE A/S i løbet anden kvartal, at se en stigning i efterspørgslen på vikarer og freelancekonsulenter indenfor de fleste brancher. Virksomheder, som har beskåret deres bemanding og som i en spidsbelastet periode vil få et behov for yderligere personale, vil vælge en vikarløsning frem for en fastansættelse, da man er bekymret for manglende ordretilgang i fremtiden.

På www.flexhouse.dk finder du yderligere information om FLEXHOUSE A/S. Du finder desuden vores emneavis for januar med en dugfrisk præsentation af kvalificerede kandidater, der er parat til et jobskifte, udtaler Adm. Direktør Brian Jørgensen.
 

Læs mere her

tags: økonomi, regnskab, medicin, virksomhed, omkostninger, energi, jobsøgende, ansættelse, arbejdsmarked, arbejdskraft, miljø, vikar,

torsdag den 19. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Dansker vinder ’Teknologiens Oscar’

Han har bygget 660 broer uden at tjene en krone
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/han-har-bygget-660-broer-uden-tjene-en-krone-1850 Uden en ingeniøruddannelse og kun med hjælp fra lokale bønder har schweiziske Toni Rüttimann igennem 27 år hjulpet to millioner mennesker med sine 'broer for livet'. Jobfinder
Læs mere her

Det indeholder beskæftigelsesreformen
- Aftalen indebærer, at der årligt flyttes cirka 500 millioner kroner væk fra aktiveringskurser og bureaukrati og over til nye, jobrettede uddannelsesmuligheder.- En ny model for arbejdsløses kontakt med beskæftigelsessystemet, hvor a-kasser og jobcentre som noget nyt skal forpligtes til at arbejde tættere sammen om at sikre, at den enkelte arbejdsløse kommer i job.- Regional uddannelsespulje på årligt 100 millioner kroner til korte, erhvervsrettede uddannelsesforløb.
Læs mere her

Ny reform for ledige er landet
Regeringen har sammen med alle borgerlige partier med undtagelse af Liberal Alliance indgået aftale om en ny beskæftigelsesreform, som ifølge Mette Frederiksen vil lette livet for de ledige.
Læs mere her

Helikopterdronningen og vækstkometen
Susanne Hessellund er ejer, direktør og pilot i vækstyndlingen Bel Air. Hun har en finger med overalt i virksomheden, som hun betragter som en slags syvende barn.
Læs mere her

Fem fagforeninger indgår historisk overenskomst
750 medarbejdere hos IT-giganten CGI Danmark bliver nu dækket af en ny, fælles overenskomst.
Læs mere her

Dansker vinder 'Teknologiens Oscar'
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/dansker-vinder-teknologiens-oscar-1849 Den danske iværksætter Peter Holme Jensen har modtaget prestigefyldt europæisk pris for sin banebrydende teknologi inden for vandrensning. Jobfinder
Læs mere her

Undgå langtidssygemeldinger

Stress er vor tids allerstørste arbejdsmæssige problem. En sygdom, der i år bliver den væsentligste årsag til sygefravær, dårlig trivsel, konflikter og medarbejderafgang i både den private og offentlige sektor.

Hvor skadeligt stress er, afhænger dels af hvor lang
tid det står på, og dels hvordan virksomhederne mestrer ubalancen mellem krav og ressourcer. Og det er kostbar viden for virksomheden, selv at ligge inde med. At hyre uerfarne eksterne konsulenter til at håndtere stressramte medarbejdere eller afdelinger kan have katastrofale følger.

Deltagerne på Stress Management Konsulent uddannelsen som pt. er landets mest anerkendte uddannelse inden for stresshåndtering, og som udbydes af Aktiv Kurser Probana og gennemføres med undervisere fra cand.psych.linien samt fra erhvervislivet bliver for første gang nogensinde konfronteret med konkrete værktøjer, metoder og processer, der omgående kan reducere stress i virksomhederne.

Stress management konsulent uddannelsen bygger på de centrale områder inden for moderne filosofi og stressteori og vil give dig en solid teoretisk indføring i stress som samfundsmæssigt fænomen samt en række praktiske redskaber til at genkende, håndtere og afhjælpe stress i eget såvel som andres arbejdsliv.

Uddannelsens tre moduler er på handelshøjskoleniveau og indeholder flg.:

Modul 1: Stress en folkesygdom

Vi ser nærmere på stress som begreb og de mange betydninger det tillægges, og belyser den større samfundsmæssige kontekst som ethvert stresstilfælde er indlejret i, herunder de stadig stigende krav om fleksibilitet og forandringsparathed.

Modul 2: Stress i arbejdslivet

I dette modul ser vi nærmere på, hvorledes stress konkret giver sig udtryk i den organisatoriske hverdag, idet vi stiller skarpt på såvel årsager til som symptomer på stress.

Du vil kunne læse om, hvor forskellige reaktionerne på stress er fra menneske til menneske og hvad disse forskelle kan skyldes. I forlængelse heraf vil du blive præsenteret for centrale teorier omkring individuelle ressourcer og modstandsdygtighed.

Modul 3: Stress management

I det afsluttende modul vil vi stille skarpt på, hvorledes stress kan håndteres i hverdagen på såvel arbejdspladsen som i fritiden. Hvor de to foregående moduler var mere teoretisk funderede, vil dette modul således være mere praksisorienteret end de foregående.

Det primære fokus i modul 3 er at give dig en forståelse for, hvordan du helt konkret arbejder med stress management. Modulet vil således præsentere dig for en række tilgange hertil, der kan anvendes hver for sig eller kombineret.

Hvem bør deltage
Personaleansvarlige, ledere og mellemledere med ansvar og interesse for forbedring af arbejdsvilkår i virksomheden og håndtering af stress på såvel personligt som organisatorisk plan.

Undervisningsform
Ved tilmelding til uddannelsen modtager deltagerne et password og et brugernavn, der giver direkte adgang til undervisnings siderne, bibliotekerne og linksiderne, der er tilkoblet undervisningen. Samtidig får deltagerne adgang til et online dialogforum med eksperter og fagfolk, der bidrager undervejs i kursusforløbet med indlæg, cases og praktiske eksempler. Via dialogforummet har deltageren også mulighed for at komme i kontakt med de øvrige kursister. Undervisningen er konkret og jobrelateret, og kurset er tilrettelagt således, at deltageren kan trække direkte på indlæringen i forbindelse med daglige arbejdsopgaver.
 

Læs mere her

tags: uddannelse, virksomhed, biblioteker, fleksibilitet, arbejdsliv, stress, Probana, Management, kursusforløb, undervisning, offentlige sektor, værktøj, sygdom,

onsdag den 18. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Direktør efter Farvergade-nederlag til 100 mio. kr.: »Tid til at se fremad«

Dansk ingeniør får 4.000 HP-medarbejdere til at gå i takt
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/dansk-ingenioer-faar-4000-hp-medarbejdere-til-gaa-i-takt-1848 Fagligt modspil og en portion veldoseret humor er et par af de redskaber Lars Rossen tager i brug, når han leder sin internationale medarbejderstab, der lægger strategien for HP's forskning- og udviklingen. Jobfinder
Læs mere her

Topfolk går fri i Farvergade-sag
To retsinstanser har nu slået fast, at det var i strid med loven, da topfolk i København trods advarsler gennemtrumfede ulovlig aktivering. Sagen, der koster København over 100 mio. kr., får dog ingen konsekvenser for de ansvarlige.
Læs mere her

»Kvinderne skal have lidt mere skub«
Miriam Igelsø Hvidt er som HR-direktør i TDC en af de få kvinder i C20-direktionerne. Hun mener, topledere skal blive bedre til at se efter kvindelige kandidater, men også, at kvinder er for selvkritiske og skal komme ind i kampen.
Læs mere her

Kvotedebatten har lagt pres på bestyrelserne
Berlingske Business har spurgt Stine Bosse, hvorfor det går langsomt med ligestillingen. Og om det overhovedet er vigtigt.
Læs mere her

Codan-topchef med stærkt fokus på kunderne
Den tidligere konstituerede og nyudnævnte adm. direktør i Codan/Trygg-Hansa, Patrick Bergander, vil arbejde for bedre service og mere komplette forsikringsprodukter.
Læs mere her

Frank Jensen tavs om Farvergade-nederlag
Hverken overborgmester Frank Jensen (S) eller beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) ønsker at udtale sig efter København har tabt 100 mio. i Farvergade-sagen.Foto: Katrine Emilie Andersen
Læs mere her

Disse 10 faktorer stimulerer din kreativitet
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/disse-10-faktorer-stimulerer-din-kreativitet-1847 Arbejdsmiljøet påvirker din evne til at være kreativ. Psykolog påpeger, hvilke forhold der skal være på plads, før du kan udfolde dit kreative potentiale. Jobfinder
Læs mere her

Direktør efter Farvergade-nederlag til 100 mio. kr.: »Tid til at se fremad«
Bevidst spekulation i refusioner for ledige koster Københavns Kommune mere end 100 mio. kr. »Det er tid til at se fremad,« siger den ansvarlige direktør. Foto: Christian Als
Læs mere her

Dirigerer du dit eget orkester

Vi kender alle sammen til dirigenten. Når vi er til en koncert med et stort orkester, f.eks. et symfoniorkester, er det ham der kommer ind til sidst efter alle musikerne, som i øvrigt gør sig den ulejlighed at stemme instrumenterne først og rejse sig op når han klædt i kjole og hvidt entrerer scenen. Men hvad er i virkeligheden dirigentens funktion

For mennesker, som ikke har indsigt i orkesterverdenen, kan det virke som om han blot vifter lidt med armene, virrer med håret, ser vigtig ud og i øvrigt står med ryggen til publikum. Sandheden er, at dirigenten er katalysator for musikkens udtryk og fremdrift. Han viser vejen for musikerne, og sørger for at de sammen når målet: en vellykket koncert og et tilfreds publikum.

Han er chef for orkesteret, og ud over at kommunikere med hele orkesteret, har han en nær kontakt med de forskellige instrumentgruppers førsteinstrumentalister (f.eks. førsteviolinisten, førstetrompetisten osv.). Disse er orkesterets mellemledere. De modtager instrukser fra dirigenten og videreformidler dem til de andre musikere i gruppen.

Derved når dirigentens instrukser helt ud til de musikere der sidder længst væk.
Hele orkesteret fungerer som en enhed, hvor alle førsteinstrumentalister og musikere har deres egne specialområder som de varetager; hver instrumentgruppe eller stemme har deres egne figurer og melodier, og tilsammen udgør de det samlede musikalske udtryk. Uden dirigenten er der ikke nogen retning eller samlet udtryk, uden musikerne er der ikke nogen musik.

Orkesteret er en fantastisk metafor for en moderne organisationsopbygning. Lederen (dirigenten) udstikker retningslinier, visioner og mål for organisationen, mellemlederne (førsteinstrumentalisterne) videregiver informationerne helt ud til de yderste medarbejdere (musikere), som er specialist på hvert deres felt. Det er nødvendigt at lederen (dirigenten) har kendskab til medarbejdernes arbejdsopgaver (instrumenter, klang mm.) uden at denne behøver at kunne bestride enhver stilling (spille ethvert instrument) og i praksis kunne udføre alt arbejdet.

Det er vigtigt at der i underorganisationen sidder specialister, som under lederens kyndige supervision udfører arbejdsopgaver til gavn for hele organisationen. Uden lederen ville alle specialister arbejde i hver sin retning, og uden specialisterne ville der ikke være noget produkt.

Lad os antage at en instrumentgruppe fra det før omtalte orkester valgte at gå deres egen vej. Måske ville de spille en anden sats eller i et andet tempo. Det samlede udtryk ville blive helt anderledes og sandsynligvis ikke særlig smukt. Koncerten, musikken og produktet ville lide under denne uenighed og publikum/køber/forbruger ville få et dårligere produkt og snart ville orkesteret være uden arbejde.

Mange små dirigenter i organisationen forvirrer budskabet, giver lederen dårlige kår for at styre begivenhederne og resulterer i et dårligt produkt. I udviklingsfasen kan der sagtens være en flervejskommunikation om mål og produkt, men når der skal produceres er det vigtigt at alle er "on the same page".

I konsulentvirksomheden Pagsberg & Schultz Musik og Kommunikation praktiserer man netop denne kobling imellem musik og organisationsledelse. "Som leder i en moderne virksomhed er der i dag en masse krav til ens kompetencer som f.eks. at kommunikere, lytte, evaluere, tage beslutninger, at være menneskekender, at kunne afkode kropssprog og at have empati.

Som leder, og især som ny leder, har man som regel en dyb faglig viden mens de andre kompetencer ikke nødvendigvis forekommer naturligt." fortæller cand. mag. Mads Pagsberg som er ekstern lektor i musik og kommunikation fra Københavns Universitet. "I vores kurser, som henvender sig til ledere og mellemledere, styrker vi de ovenstående kompetencer ved at bruge musiske aktiviteter som et redskab til at tale om lederskab, kommunikation og samarbejde.

Målet med kurserne er at udvikle ledere, som føler sig godt tilpas i deres lederposition, og som formår at skabe en positiv dialog med sine medarbejdere. Således vil organisationens arbejde og visionsudvikling foregå i et univers som er givende for medarbejdere og ledelse, og dermed udviklende for organisationens image og økonomi."
 

Læs mere her

tags: København, økonomi, virksomhed, koncert, kommunikation, organisation, sprog, Københavns Universitet,

tirsdag den 17. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Cloud working stjæler danske ingeniør-job

Nederlag til København i Farvergade-sag
Højesteret har i dag fældet dom i den såkaldte Farvergade-sag om spekulation i aktiveringsmillioner. Dommen var endnu et nederlag til København. Sagen koster kommunen mere end 100 mio.
Læs mere her

1,6 pct. af alle jobs i EU stod ledige i første kvartal
I første kvartal var 1,6 pct. af alle jobs i EU-landede ledige. Det var en stigning fra 1,5 pct. i fjerde kvartal af 2013 og 1,4 pct. i kvartalet før, viser nye tal fra Eurostat.
Læs mere her

Innovationen kommer jo ikke fra 'snart 50-årige' mænd som mig selv.

Læs mere her

Markant færre ulykker i byggeriet
Antallet af arbejdsulykker svinger med konjunkturerne, og antallet er netop nu historisk lavt, viser tal fra Byggeriets evaluerings Center.
Læs mere her

Hun skal sende Novo Nordisk på vinderkurs i Tyskland
Novo Nordisk taber markedsandele i et svært tysk marked. Det vil belgiske Krisja Vermeyle (52 år) sætte en stopper for med respekt og klar kommunikation som ledelsesvåben.
Læs mere her

100 mio. på spil for København i Farvergade-afgørelse
Københavns Kommune risikerer at tabe mere end 100 mio. kr., når Højesteret tirsdag den 17. juni tager stilling til den såkaldte Farvergade-sag.
Læs mere her

Cloud working stjæler danske ingeniør-job
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/cloud-working-stjaeler-danske-ingenioer-job-1843 Nye tal viser, at stadig flere danske virksomheder køber deres it-arbejdskraft i skyen. En uundgåelig udvikling, der også har sine klare fordele, mener Morten Thiessen, formand for IDAs arbejdsmarkedsudvalg Jobfinder
Læs mere her

Kæmpe interesse for at læse kandidat på CBS

Antallet af ansøgere til kandidatuddannelser er steget med 27 procent siden sidste år. Gode beskæftigelsesmuligheder og interessante studier er ifølge studiechefen grunden til stigningen. 4 procent flere er optaget i forhold til 2013. "Jeg er overrasket over at vi for 4. år i træk oplever en så kraftig stigning på mellem 20 og 30 procent i antallet af ansøgere til vores kandidatuddannelser", siger studiechef Rie Snekkerup efter at have fået præsenteret årets ansøgertal.

8.216 har søgt en kandidatuddannelse. Det er 27 % flere end I 2013. Af dem er 3.741 blevet afvist og 4.475 har fået tilbudt en plads – det er en stigning på ca. 4 procent i forhold til 2013.

Det øgede antal ansøgere glæder Rie Snekkerup, "Jeg ser det stigende antal ansøgere og det faktum at 4 ud af 5 optagne har søgt deres uddannelse som 1. prioritet som et udtryk for, at CBS har stærke uddannelser og at man som ungt menneske tror på, at man kan få job efter endt uddannelse, hvis man læser på CBS".

"Man kan desværre ikke være sikker på, at man får tilbudt en plads på drømmeuddannelsen. Nogle af vores kandidatuddannelser er utrolig populære, og derfor kan man, selv med gode karakterer og en relevant bacheloruddannelse, risikere at blive afvist", siger Anne Mette Hou, leder af CBS Admissions Office.

Ansøgerne vil løbende få besked om status på deres ansøgning frem til midnat søndag. De vil modtage en e-mail, når der er svar til dem, hvorefter de skal logge på CBS' elektroniske ansøgningssystem, Admission Flow, hvor de også kan se, hvad de ydereligere skal foretage sig.

Læs mere her

tags: uddannelse, 2013, kandidatuddannelse, beskæftigelse,

mandag den 16. juni 2014

Danske virksomheder uddanner sig ud af krisen

Aktiv Kurser melder glædeligt, at der stadig er fuldfart på efteruddannelserne online i Danmark trods finanskrisen. Aktiv Kurser / Probana Som i dag er landets førende leverandør af uddannelser på internettet oplever ikke, at efteruddannelse står øverst på listen over de poster, der barberes væk pga. krisen, tværtimod konstateres der fremgang på mange af virksomhedens personalerelaterede uddanelser online.

"Mange af vores kunder betragter efteruddannelse af medarbejdere og ledere, som en vigtig forudsætning for at kunne kæmpe sig ud af krisen. Ved at forbedre medarbejdernes udviklingsmuligheder, forbedrer virksomheden dens konkurrencedygtighed": Beretter en talsmand fra Aktiv Kursers uddannelsesredaktioner.

Mere end 1600 erhvervsledere, direktører, mellemledere personaleansvarlige og direktionssekretærer har allerede nu valgt at tilmelde sig en uddannelse hos Aktiv Kurser / Probana i år 2009. Konkrete opgørelser fra Aktiv Kursers uddannelsesredaktioner viser, at der både på konsulentuddannelserne og lederuddannelserne online er fremgang.

Vi har længe været opmærksomme på, at der var stigende interesse for vores kombinerede elearning og kursusuddannelser, men den store tilgang til især vores 3 måneders ledelsesuddannelser slår alle rekorder. Vi oplever en klar tendens til, at både topledere og linieledere søger stadig mere efteruddannelse og kompetenceudvikling. Samtidig virker det som om, at interessen for læring og uddannelse inden for de bløde, menneskelige vidensområder er i fokus": Fortæller Aktiv Kurser / Probana, der pt. er landets allerstørste online kursusudbyder med mere end 800 erhvervsledere, personaleansvarlige og sekretærer som studerende i døgnet online. Sidstnævnte har også været en stor succesfaktor for udviklingen i virksomheden, der stolt fortæller, at netværksmulighederne og kontaktmulighederne på uddannelsernes online chatfora har været en kæmpe succes, og at muligheden for at erfaringsudveksle 24 timer i døgnet med kolleger fra nær og fjern bla. er en væsentlig årsag til den kæmpe fremgang.

Mange benytter Aktiv Kursers online uddannelser, som et karrierespringbrædt netop pga. netværksmulighederne.

Begrænsede ressourcer stiller helt centrale krav om målrettet forretningsudvikling gennem strategisk vigtige kompetencer/menneskelige ressourcer. Krisen kalder på handlekraftige og kompetente ledere & medarbejdere. Der er behov for løbende tilpasning af organisationen og kompetencerne til situationen. Efteruddannelse og udvikling er vigtig for at både virksomhederne & medarbejderne kan møde de krav, arbejdsmarkedet stiller, også under i krisetider.

Det er især HR Konsulentudannelsen & Lean Projektlederuddannelsen, der har haft medvind i deltagertilmeldingerne i januar, men også Projektlederuddannelsen (PLU) & Proceskonsulentuddannelsen har vist fremgang.
 

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, direktør, internet, finanskrisen, uddannelse, virksomhed, kompetenceudvikling, efteruddannelse, Probana, strategi, organisation, arbejdsmarked, studerende, konkurrence,

søndag den 15. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Rocknroll giver Harald Nyborg-arvingen ro

Erhvervslivet savner medarbejdere med fornemmelse for matematik
Matematiske kompetencer hos medarbejderne står højt på mange virksomheders ønskeseddel. Men i dag får de ikke altid det, de ønsker.
Læs mere her

Fra det lokale til det internationale
Trine Tirsgaard er blevet ansat som direktør for consumer marketing i Microsoft Vesteuropa. Hun kommer fra en stilling som marketing­direktør i Microsoft Danmark.
Læs mere her

Rocknroll giver Harald Nyborg-arvingen ro
Han står på trapperne til at overtage en af Danmarks største familievirksomheder og er sammen med sin far på listen over landets rigeste. Men hvem er Erling Daell egentlig?
Læs mere her

Så tidligt starter rekrutteringsprocessen

Selv om finanskrisen stjæler overskrifterne i medierne i denne tid, er der i Danmark stadig mangel på arbejdskraft i mange sektorer, og uanset konjunkturerne vil der altid være rift om de bedste hoveder.

Det er en bekostelig affære at ansætte nye medarbejdere. Og det er katastrofalt at ansætte forkerte medarbejdere. I nutidens videnarbejde er mange virksomheder afhængige af deres medarbejdere på en helt anden måde end tidligere. Det er i forlængelse heraf man skal forstå, hvorfor alle virksomheder hejser flaget med mantraet: "Medarbejderne er vores vigtigste ressource". På grund af de store ressourcer der skal afsættes til en nyansættelse, og fordi den nye medarbejder er så vigtig en brik for forretningen, er rekrutteringsopgaven helt essentiel og afgørende.

Der findes ikke én rigtig strategi for rekruttering, men det er vigtigt, at man har gjort sit forarbejde grundigt og ordentligt. Først og fremmest gælder det om at få lavet en dybtgående analyse af selve stillingen. Dette kan lyde som en banalitet, men ofte tager virksomheder for let på denne opgave, da den nye medarbejder jo bare skal lave det samme som den gamle. Men hermed går virksomheden glip af en gylden mulighed for at tage såvel den pågældende samt de tilknyttede stillinger op til revision, hvilket både har et internt og et eksternt formål. Internt kan det være en anledning til at tage et kritisk blik på stillingen og se, hvilke områder der evt. kan flyttes til andre medarbejdere, og om der er nye ansvarsområder, der ville være oplagte i stillingen. Eksternt handler det naturligvis om at give et så præcist billede af stillingen som muligt. Dermed sker der på et meget tidligt tidspunkt en forventningsafstemning, der skal sikre, at de rigtige kandidater henvender sig på stillingen. Først herefter bør man koncentrere sig om det, som de fleste starter med og forbinder med en rekrutteringsproces, nemlig annoncering og samtalerunder.

Landets førende kursusudbyder Aktiv Kurser / Probana tilbyder en unik og bredt favnende HR–konsulent uddannelse, der blandt andet ruster deltagerne til at kunne varetage et rekrutteringsforløb fra start til slut.

Uddannelsen er baseret på e–learning, hvilket giver Dem mulighed for at læse, når De vil og kan, og desuden kræver det kun en internetadgang, før De har adgang til hele uddannelsesplatformen med pensum, cases og dialogforum. Uddannelsen er inddelt i seks moduler, der hvert afsluttes med en kursusdag på hotel, hvor en erfaren underviser vil relatere teorien til praksis. Denne model bifaldes af deltagerne og viser fantastiske resultater, der på ingen måde kan sammenlignes med korte en– eller to–dags kurser.

Hvis De er interesseret, kan De læse mere på www.probana.com/hrk.asp, hvor De også kan tilmelde Dem direkte. De er også velkommen til kontakte os på tfl. 45 76 58 58.
 

Læs mere her

tags: Danmark, internet, finanskrisen, uddannelse, virksomhed, Probana, strategi, ansættelse, arbejdskraft,

lørdag den 14. juni 2014

Dagens nyheder - Læs bla. om Her er Helles plan

Kom trygt gennem samtalen
Jobsamtalen er som en eksamen. Se, hvordan du scorer topkarakter
Læs mere her

IC4-tog bremser for langsomt
De skandaleramte tog kan nu også tilføje for langsomme bremser på listen over fejl, skriver Havarikommissionen
Læs mere her

Her er Helles plan
Statsministeren udskriver ikke valg nu på trods af krisen i Venstre. Hun følger en fast køreplan ifølge kilder i S
Læs mere her

Hg på BEC Business nummer et på Sjælland

For andet år i træk kan hg–afdelingen på BEC Business bryste sig af at ligge nummer et på Sjælland i en landsdækkende trivselsundersøgelse blandt over 7000 hg–elever.

Der var stor glæde på handelsskolen BEC Business i Ballerup, da tallene fra Benchmark.dk’s årlige trivselsundersøgelse i starten af året kom ind. Udover den flotte førsteplads på Sjælland var der nemlig også fremgang på alle de parametre, der måles på i undersøgelsen. Specielt på spørgsmål om hvorvidt skolen interesserer sig for, at eleverne fuldfører uddannelsen, og om de føler tryghed i klassen, står skolen som den store højdespringer i undersøgelsen.

En af årsagerne bag skolens succes er ifølge uddannelseschef Anja Kristiansen et stort fokus på fastholdelsespolitikken de seneste år. Skolen har indført flere nye og anderledes tiltag for at fremme elevernes interesse i at møde op og få en uddannelse. Her har der blandt andet været tale om meget håndgribelige tiltag som senere mødetid i de mørke vintermåneder, fraværskonkurrencer, fælles fredagsmorgenmad og fejring af 18–års fødselsdage. Alt sammen tiltag som eleverne har udtrykt stor tilfredshed med, og som har vist sig effektive.

Anja Kristiansen glæder sig naturligvis over, at eleverne trives, men det skal ikke blive en sovepude. For hvis den positive udvikling skal fortsætte, kræver det hele tiden nytænkning og tiltag, som følger med tidens krav til en spændende ungdomsuddannelse.

"Vi er glade og stolte over det flotte resultat, men vi skal selvfølgelig ikke bare sætte os ned og hvile på laurbærrene. Det er vi meget bevidste om. Lige for øjeblikket har vi derfor stort fokus på at skabe praktikaftaler med erhvervslivet. Det nytter jo ikke at være god til at holde på eleverne i to år, hvis de ikke har en praktikplads at komme ud til. Indtil videre har vi ikke oplevet de store problemer med at få eleverne i praktik, men vi synes alligevel, det er et vigtig område at arbejde hårdt på.", siger Anja Kristiansen.

BEC Business har netop startet nye hold op i januar og interessen for at begynde på hg har været så stor, at skolen har været nødsaget til at oprette en venteliste på uddannelsen.
 

Læs mere her

tags: politi, uddannelse, Sjælland, erhvervslivet, Ballerup, praktikplads, uddannelseschef, konkurrence,

fredag den 13. juni 2014

Springbrædt ind i en ny spændende karriere

For mange er HRK–uddannelsen – se www.hrk.se – et springbræt ind i en ny karriere.

HR Konsulentuddannelsen (HRK), se www.hrk.se , kvalificerer til at varetage funktioner som interne konsulenter i personaleudviklingsafdelinger, interne eller eksterne HR–konsulenter, projektledere, udviklere af og ansvarlige for uddannelses– og udviklingsprogrammer, rekrutteringstiltag, generelle personalepolitikker og strategier etc. eller til en akademisk karriere som forskningsassistent/forsker.

Typiske jobbetegnelser er:
HR–konsulent
Personaleansvarlig
Personalekonsulent
Uddannelsesansvarlig
Uddannelseskonsulent
Udviklingsansvarlig
Udviklingskonsulent
Læs mere direkte på www.hrk.se

Uanset om man blot har brug for et brush up i sin nuværende stilling som personalechef, eller om man simpelthen står overfor at skulle starte op fra scratch i stillingen som personalechef eller HR specialist, så rammer HR konsulentudannelsen plet. Inspireret af undervisningen på cand.merc.HRM linien på Handelshøjskolen, men med konkrete og spændende cases og erfaringer direkte fra en række af landets absolut største virksomheder, har HRK uddannelsen taget personaleområdet med storm. Mere end 800 ledende personaleansvarlige har allerede taget uddannelsen, der i øvrigt sikrer den generelle, optimale tilgang til personaleområdet over tid. De bedste undervisere. Spændende kolleger, at netværke med. Og landets absolut største og mest anerkendte e læringsplatform inden for personaleområdet.

Carlsberg, Novo Nordisk, Nordea, Rockwool, osv. deltager aktivt på uddannelsen. Det er et faktum, at et dags eller tre dages kurser bare ikke nytter, når der er behov for at lære og forstå alle de grundlæggende discipliner inden for personaleledelse, og derfor er HR konsulentuddannelsen baseret på e learning, men uddannelsen kombineres med seks intensive forelæsninger på handelshøjskole niveau. Læs mere om pensum her...

HR konsulentudannelsen starter i både marts, maj, august & oktober i år, og uddannelsen varer i 10 måneder (tidsforbrug ca. 15 timer pr. md). Uddannelsen indeholder 6 stk. e learning moduler, 6 stk. kursusdage/ forelæsninger og en afsluttende eksamen/certificering, hvor deltagerne uddannes i alle discipliner og arbejdsområder inden for Human Resource Management, herunder erhvervspsykologi, medarbejderudvikling, personaleadministration, rekruttering, løn, kompensation, personalejura og afskedigelser.

Undervisningsmaterialet er udarbejdet i samarbejde med kræfter fra Handelshøjskolen og erhvervslivet, og kursusdagene foregår på Scandic Hotel i København og Radisson SAS i Århus og gennemføres i tæt samarbejde med HR ekperter, erhvervspsykologer, jurister og fagfolk fra det danske erhvervsliv.

Det vil glæde os, hvis også I har lyst til at deltage (pt. få pladser). Tilmelding kan ske direkte på www.hrk.se eller på telefon 45 76 58 58.
 

Læs mere her

tags: Carlsberg, København, Århus, politi, Handelshøjskolen, uddannelse, Nordea, SAS, storm, virksomhed, Novo Nordisk, erhvervslivet, personaleledelse, Human Resource Management, Management, medarbejderudvikling, psykologi, strategi, Konsulentuddannelsen, undervisning, projektleder, sprog, Rockwool,

Dagens nyheder - Læs bla. om Dansk fedmefyring kan få vidtrækkende konsekvenser

Nyt center skal holde NemID i kort snor
http://www.jobfinder.dk/job/329509658/vi-s%C3%B8ger-teknisk-st%C3%A6rk-profil/ Digitaliseringsstyrelsen søger i øjeblikket den første af flere medarbejdere, som skal indgå i et nyetableret center, der skal holde de private leverandører i kort snor. Jobfinder
Læs mere her

I vores multimedie-­verden skulle man mene, at vi har redskaberne til lettere at få lærdommen til at

Læs mere her

Thomas Larsen: Ingeniør-kampagne kan påvirke politikerne
Det er sjældent, at ingeniører stjæler rampelyset og træder frem som hovedpersoner i stort anlagte kampagner. Men det sker nu!
Læs mere her

Kontant Scandlines-chef har skabt toptunet færgerederi
Scandlines-topchef Søren Poulsgaard Jensen ryster ikke på hånden, når han vil gøre op med indgroede gamle vaner eller have politikerne til at lytte.
Læs mere her

Dansk fedmefyring kan få vidtrækkende konsekvenser
Fyringen af en svært overvægtig dagplejer er blevet en sag for EU-domstolen, der torsdag indleder de retslige skridt mod en stillingtagen til, hvorvidt fede medarbejdere fremover skal sidestilles med handicappede på arbejdspladsen. Sagen vækker også opsigt uden for Danmarks grænser.
Læs mere her

torsdag den 12. juni 2014

Uddan krop og sanser på Flakkebjerg Efterskoles performancelinje

Flakkebjerg Efterskole er ved at have sat holdet til skoleåret 2014/15 – i år med særligt fokus på at tiltrække nye elever til deres Performancelinje. Her tager undervisningen udgangspunkt i elevernes evne til at vende verden på hovedet gennem en æstetisk forening af kognitiv og kropslig intelligens, og de udfordres i at bevæge sig mellem performancekunstens mange udtryksformer. tærkt lærerteam på Performancelinjen
Flakkebjerg Efterskole er et alsidigt efterskoletilbud, der med sine 6 forskellige linjer tilbyder undervisning til elever i et bredt interessefelt – lige fra kunst og medier til krop og sundhed. Efterskolen er for tiden i gang med at optage de sidste elever til skoleåret 2014/15, og i år sætter de særligt fokus på at tiltrække flere elever til deres performancelinje.

Med ansættelse af en ny lærer, Andreas Heuck Steinicke, byder skolen på et topprofessionelt og engageret lærerteam. I samarbejde med performativ dans- og engelsk litteraturuddannede Sascha Vogel skaber de en undervisningsform, der på én gang stiller skarp på den enkelte elevs potentialer og samtidig vender blikket ud mod samfundet. Alt sammen efter en filosofi om, at kvaliteten af læringen styrkes, når krop og sanser bruges som led i erkendelsen.

Undervisning til bevidste samfundsborgere
På Performancelinjen handler det om at blive bevidste. Bevidste om hvor i tilværelsen, tingene kunne være anderledes. Skolen ønsker at gøre eleverne opmærksomme på, hvordan vi alt for ofte kommer til at flyde med i hverdagens faste rammer uden at still spørgsmål til, om tingene kunne være anderledes. Det er netop et af målene med undervisningen, ikke kun på Performancelinjen, men på hele Flakkebjerg Efterskole generelt: at udfordre eleverne til at stille spørgsmål ved verden omkring os.

Når uddannelse af krop og hoved går hånd i hånd
På Performancelinjen arbejder eleverne med tendenser i scenekunsten, både historisk og nutidigt. Ved at undersøge hvordan performancekunsten kan bruges til at sætte samtidens samfund til debat, opmuntres eleverne til at gøre det samme – at bruge samspillet mellem krop og hoved til at skabe performances, der stiller ting til debat. Eleverne rustes til at forholde sig til gamle tankemønstre, kulturelle konflikter og andre uretfærdigheder i samfundet, og på den måde bliver undervisningen inden for skolens vægge relevant for verdenen udenfor.

Som Andreas Heuck Steinicke formulerer det: " Med Performancelinjen får eleverne muligheden for at se verden på hovedet. Vi er fri af det rationelle og har en helt unik mulighed for at udfordre det, som vi alle kan se. Vi stiller spørgsmål og danner os vores egen mening gennem kroppen og æstetikken.".

Læg vejen forbi www.flakkebjergefterskole.dk og læs nærmere om tilmeldingen.

Læs mere her

tags: uddannelse, kunst, undervisning, ansættelse, 2014, efterskole,

Dagens nyheder - Læs bla. om Rapport: Ledere er dårlige at tale karriere med

Optimistiske ingeniører skal ikke forvente lønfest
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/optimistiske-ingenioerer-skal-ikke-forvente-loenfest-1826 Mere end halvdelen af ingeniørerne tror selv på, at deres realløn vil stige de næste tre år, viser ny undersøgelse. Men der bliver ikke tale om den store lønfest i faget, advarer rådgivernes branche Jobfinder
Læs mere her

Per er ingeniør, professionel nørd og Oscar-vinder
Engineer the future: Kærligheden til computere har sikret den danske ingeniør Per Christensen et drømmejob hos animationsgiganten Pixar i USA. Og en Oscar
Læs mere her

Historisk stor udbetaling til krakkede Pihls ansatte
Lønmodtagernes Garantifonds udbetaling til den krakkede entreprenørkoncerns medarbejdere er historisk stor.Foto: Søren Bidstrup
Læs mere her

74 mio. kr. til Pihl & Søns tidligere ansatte
Lønmodtagernes Garantifonds udbetaling til den krakkede entreprenørkoncerns medarbejdere er historisk stor.Foto: Søren Bidstrup
Læs mere her

Hun sætter Bornholm i fokus
Som chef for Destination Bornholm har Pernille Kofod Lydolph travlt i de kommende dage under Folkemødet på klippeøen. Turisme er helt afgørende for udkantsområderne, mener hun.
Læs mere her

Rapport: Ledere er dårlige at tale karriere med
http://karriere.jobfinder.dk/artikel/rapport-ledere-er-daarlige-tale-karriere-med-1825 De færreste taler karriereplaner med deres leder, viser ny undersøgelse. Det risikerer at koste virksomheden dyrt. Jobfinder
Læs mere her

onsdag den 11. juni 2014

Ingo Østerskov stopper som formand for Danske Erhvervsskoler, erhvervsskolernes ledere

Med udgangen af januar måned 2009 træder Ingo Østerskov tilbage som formand for Danske Erhvervsskoler. Fratrædelsen sker i fuld overensstemmelse med Danske Erhvervsskolers bestyrelse, der imødekom Ingo Østerskovs ønske på bestyrelsesmødet fredag den 23. januar.

Ingo Østerskovs ønske om at fratræde sin post som bestyrelsesformand for Danske Erhvervsskoler sker som en konsekvens af, at han pr. 1. februar 2009 tiltræder som rektor på Københavns Erhvervsakademi.

Ingo Østerskov har brugt de sidste godt 5½ år på organisatorisk arbejde i erhvervsskoleverdenen: Først to år som menigt medlem i bestyrelsen for HFI (Interesseorganisationen for handelsskolernes ledelser). Efterfulgt af to år som formand for samme organisation. De seneste 13 måneder har Ingo Østerskov været formand for Danske Erhvervsskoler.

"Jeg har været utrolig glad for de efterhånden mange års organisationsarbejde for erhvervsskolerne, og jeg er glad og stolt over den store opbakning, jeg har mødt blandt medlemsskolerne. Det samme kan jeg sige om samarbejdet med en meget engageret undervisningsminister, særdeles involverede uddannelsespolitikere og organisationer samt ikke mindst et utrolig tæt og tillidsfuldt samarbejde med Undervisningsministeriets ledelse. Jeg har sat meget stor pris på alle dele. Mange mennesker i undervisningssystemet gør en stor og engageret indsats det skal man huske at værdsætte.

Jeg vil gerne benytte lejligheden til at takke nogle personer, som har haft stor indflydelse og været til inspiration for mig i mine år i bestyrelserne for HFI og Danske Erhvervsskoler: Steen Sørensen var en solid læremester som foreningsformand i det gamle HFI. Poul Søe Jeppesen var en super næstformand i HFI, med hvem jeg havde et fantastisk samarbejde. Lars Mahler var en tæt allieret, samarbejdspartner og ven i fusionsprocessen mellem FS og HFI  jeg fristes næsten til at sige, at fusionen næppe var blevet en realitet, hvis ikke Lars og jeg havde haft et så tillidsfuldt samarbejde, som tilfældet var. Peter Amstrup har været en fantastisk næstformand for Danske Erhvervsskoler, og jeg har lært ham at kende som et meget flittigt, analytisk og varmt menneske. Det har været en sand fornøjelse.

Jeg ønsker alt det bedste for de danske erhvervsskoler! Der er vanskelige udfordringer i horisonten, men mange år i systemet har lært mig, at kendetegnet for netop dette skolesystem er, at man kan klare det mest utrolige. Det kommer man også til at gøre fremover. Hvis nogen kan, er det netop de danske erhvervsskoler", siger Ingo Østerskov.

Bestyrelsen i Danske Erhvervsskoler konstituerede sig på bestyrelsesmødet den 23. januar med Peter Amstrup som ny formand og Poul Søe Jeppesen som ny næstformand fra 31. januar 2009 og frem til repræsentantskabsmødet i maj 2009.
 

Læs mere her

tags: 2009, København, politi, uddannelse, bestyrelsesformand, undervisningsminister, Københavns Erhvervsakademi, Danske Erhvervsskoler, organisation, undervisning, Undervisningsministeriet, rektor,