fredag den 5. oktober 2012

Gymnasierne skal tilbage på ret kurs

Med to let tilgængelige tiltag kan give landets gymnasier et stort løft og få dem tilbage på ret kurs. Derfor skyder Danske Gymnasieelevers Sammenslutning nu gang i en kampagne for bedre studievejledning og en ordentlig undervisningsmiljølov.
Ingen troede, at Titanic kunne synke. Og selvom STX-, HF- og IB-uddannelserne for mange står frem som stolte skibe lastet med guld, har de gevaldige huller i skroget.

- Hovedpine, koncentrationsforstyrrelser og et eksamensbevis, studenterne ikke kan bruge til at komme ind på deres videregående uddannelser, er ikke småting. Det er store problemer, der skal tages hånd om nu, hvis vi vil nå regeringens mål om, at 95 procent af en ungdomsårgang skal have en ungdomsuddannelse, og at flere unge skal have en videregående uddannelse, siger Malene Nyborg Madsen, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS). Derfor skyder DGS nu med begivenheder i hele landet gang i kampagnen Invester i Uddannelse og kommer med to konkrete forslag, der kan gøre en kæmpe forskel på uddannelserne:

61 procent af studenterne fra sidste år har slet ikke haft nogen personlig kontakt til en studievejleder i gymnasietiden, viser en undersøgelse fra UVM. E-vejledning og kollektive arrangementer erstatter i højere og højere grad individuelle samtaler. Samtidig er der ofte langt til nærmeste Studievalg- center i de jyske regioner. Det har mange negative konsekvenser; mange falder fra, inden de får huen på hovedet, flere og flere må tage suppleringskurser efter gymnasiet, og hver tiende student starter på en erhvervsuddannelse og ender på den måde med to ungdomsuddannelser.

- Vejledningsindsatsen er for dårlig. Hvis vi unge skal hurtigere igennem, vælge den rigtige videregående uddannelse første gang og derudover have styr på, hvilke adgangskrav uddannelserne har, er man nødt til at sikre en god og kvalificeret studievejledning til alle gymnasieelever, siger Malene Nyborg Madsen.
DGS mener derfor, at det er vigtigt, at der bliver afsat midler til at sikre alle elever minimum én obligatorisk vejledningssamtale i løbet af deres gymnasietid. Derudover skal der afsættes penge til en styrket vejledningsindsats mellem folkeskole og ungdomsuddannelse.

Undervisningsmiljøet er på mange skoler meget dårligt. Kun hver tredje elev svarede i den sidste elevtrivselsundersøgelse, at indeklimaet på deres skole var i orden. Dårlige ventilationssystemer, oldgamle borde og stole, overfyldte klasselokaler og store temperaturforskelle betyder, at gymnasieelever må finde sig i at arbejde i et miljø, der ville være forbudt, hvis det hørte under arbejdsmiljøloven.

- Undervisningsmiljøloven er ikke særlig konkret og mangler specifikke retningslinjer. Derfor er det svært at skabe et bedre undervisningsmiljø, og de skoler, der ikke opfylder kravene i loven, kan i dag ikke sanktioneres, fortæller Malene Nyborg Madsen.
DGS efterlyser en reel undervisningsmiljølov, der kan være med til at sikre et godt læringsmiljø på alle skoler og uddannelser. Loven skal indeholde sanktionsmuligheder, der tvinger skolerne til at overholde loven, og der skal være et eksternt tilsyn med skolerne, ligesom der er en arbejdsmiljøstyrelse, som besøger virksomheder.

DGS har sendt de to forslag til alle partiers undervisningsordførere som anbefalinger til finansloven 2013. Og for at råbe politikere, embedsmænd og skolernes ledelser op, vil DGS afholde en række forskellige aktiviteter og arrangementer rundt om i landet, der skal sætte fokus på den mangelfulde vejledningsindsats og det dårlige undervisningsmiljø på mange skoler.
Blandt andet vil DGS i København lave aktionen Titanic foran Børne- og Undervisningsministeriet tirsdag den 9. oktober, hvor gymnasieelever fra DGS Storkøbenhavn ved hjælp af en kæmpe Titanic-model vil demonstrere, at gymnasieeleverne i dag sejler i blinde, fordi de ikke får ordentlig studievejledning, og derfor støder på isbjerge, når de skal videre fra gymnasiet.
I Århus onsdag den 10. oktober vil DGS Østjyllands undervisningsmiljøkontrol komme på besøg på en række skoler i regionen. Udstyret med gasmasker, kontrolskemaer og smiley-klistermærker, tager de rundt på skolerne og undersøger de forhold, eleverne må arbejde under hver dag.

Og i Odense onsdag den 10. oktober kl. 17.00 sætter gymnasieeleverne fokus på dårlig studievejledning i ''vejledningslabyrinten''. På Vestergade opstilles en kæmpe labyrint, som alle forbipasserende er velkomne til at prøve. Kan du finde vej til din drømmeuddannelse som pædagog, eller ender du som jurist Og kan du finde den studievejleder, som skal lede dig på rette vej

Derudover vil der de næste uger rundt om i landet være mange forskellige arrangementer, der sætter fokus på ordentlig vejledning og et bedre undervisningsmiljø. Kontakt den lokale DGS-region for at høre, hvilke aktiviteter der ellers er i netop jeres område:

DGS Nordjylland: Sophie Worrall, 31 60 09 04, sis.worrall@gmail.com
DGS Østjylland: Rasmus Holme, 60 81 80 70, rasmus.h@dgsnet.dk
DGS Sønderjylland: Pernille Grau, 21 49 66 51, pernille-g@hotmail.dk
DGS Fyn: Samuel Jonathan Watsham, 21 31 60 24, samuel@dgsnet.dk
DGS Sjælland: Lærke Uldal, 28 43 98 12, laerkeuldal@hotmail.com
DGS Storkøbenhavn: Sofus Goldschmidt Pedersen, 30 86 60 70, sofusgoldschmidt@gmail.com

Yderligere oplysninger:
Malene Nyborg Madsen, formand for DGS, 50 77 48 01, malene@dgsnet.dk
Mia Jo Otkjær, pressemedarbejder i DGS, 60 61 06 13, mia@dgsnet.dk


Læs mere her

tags: embedsmænd, København, Århus, politi, Vejle, uddannelse, Sjælland, 2013, Odense, Nyborg, Nordjylland, regeringen, Østjylland, virksomhed, penge, Sønderjylland, regering, folkeskole, arbejdsmiljø, STX, undervisning, Undervisningsministeriet, studievejledning, gymnasiet, studievejleder, videregående uddannelse, miljø, eksamensbevis, finanslov,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar