fredag den 27. maj 2011

Forskning skal omsættes til produkter og services

Hvis forskningen skal omsættes til produkter og services, skal der være mere samarbejde mellem forskere og erhvervsliv. Og der skal flere højtuddannede i den private sektor.
Fra forskningsresultat til produkt
Region Hovedstaden har på mange områder en forskning i verdensklasse. Men forskere og erhvervsliv skal blive bedre til i fællesskab at forvandle de videnskabelige resultater til produkter og services, der kan skabe vækst .

Led i strategi for erhvervsudvikling
Sådan lyder pointen fra udviklingschef i Vækstforum Hovedstaden, Henrik Madsen. Ordene faldt på en workshop for nylig, hvor Vækstforum havde inviteret offentlige og private organisationer til projektudvikling under overskriften Innovation og Forskning vidensregionens base . Innovation og forskning er et af i alt seks indsatsområder, der er formuleret i Region Hovedstadens nye erhvervsudviklingsstrategi. Og En styrket indsats indenfor innovation og forskning er afgørende, hvis vækstmålene i Region Hovedstadens nye erhvervsudviklingsstrategi skal nås.

Flere højtuddannede i det private
Vi peger blandt andet på, at universiteterne skal blive bedre til at overføre viden til virksomhederne , forklarer Henrik Madsen. Det kan gøres på forskellige måder, men en af de metoder, der fungerer allerbedst, er, at flere dygtige kandidater og ph.d er bliver ansat i virksomhederne og dermed tilfører dem innovative ressourcer .

Mere innovation og mere samarbejde
Men flere højtuddannede i den private sektor gør det ikke alene. Skal hovedstadsregionen klare sig i konkurrencen med andre europæiske metropoler, er det ifølge Vækstforum afgørende, at der skabes flere innovative virksomheder, og at disse virksomheder etablerer et samarbejde med regionens uddannelses- og forskningsinstitutioner.

Fem projekter med vækstpotentiale
Som fødselshjælper har Vækstforum derfor udpeget fem områder, hvor der med fordel kan etableres fælles projekter mellem forskningsinstitutioner og private virksomheder.
De fem projekter drejer sig dels om udvikling af avancerede lægemidler og intelligent elektronik, og dels om oprettelsen af test- og demonstrationsfaciliteter for grønne teknologier. Dertil kommer et projekt vedrørende klimasmarte løsninger/energiforbedringer - og endelig et projekt, der fokuserer på godt design og det vækstpotentiale, der ligger heri.

Modnede projektidéer
På workshoppen arbejdede parterne videre med modning af de konkrete projektideer. De endelig projekter vil efterfølgende kunne søge om økonomisk støtte hos Vækstforum, der uddeler regional- og strukturfondsmidler.

Vækstforums vision for 2020
På sigt skal de enkelte projekter være med til at indfri Vækstforums vision for 2020. Ifølge visionen skal hovedstadsregionen på det tidspunkt være: Nordeuropas mest globale og konkurrencedygtige metropol, hvor mennesker og virksomheder i innovative partnerskaber omsætter viden, velfærd og bæredygtighed til vækst .

Sagt på en anden måde, så skal Region Hovedstaden opnå en vækst på linje med de bedste regioner i Europa. Det vil konkret sige at BNP pr. indbygger skal stige fra de nuværende 1,7 procent om året til 2,5 procent.

Læs mere her

tags: Europa, euro, økonomi, uddannelse, 2020, 2020, lægemidler, virksomhed, hovedstad, teknologi, Region Hovedstaden, energi, forskningsresultat, Forskning, konkurrence, innovation, videnskab, strategi, organisation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar