torsdag den 19. februar 2015

Et nyt lederparadigme

I præcis denne tid står moderne management over for en af de største udfordringer siden industrialiseringen i midten af det sidste århundrede. Det store spørgsmål er, om vi er forberedte til den. Der er nemlig brug for en radikalt anderledes ledertype end hidtil – lederen går fra at være Diktator til Motivator.

Baggrunden er denne: fødselsårgangene fra 1983 til 1987 (begge år inklusive) er tilsammen lige så store som de store årgange i tresserne. Det vil sige, at fra og med NU og de næste 6 10 år frem vil der komme langt færre unge mennesker ud på arbejdsmarkedet, end vi hidtil har været vant til. Samtidigt vil vi opleve en afgang af arbejdsstyrken af selv samme årsag.

En større byggevirksomhed lavede for nylig en rundspørge blandt deres bygningsingeniører, og stillede spørgsmålet:" Vidste du i afgangsklasserne i folkeskolen, at du ville være bygningsingeniør " Svaret var, at nærmest ingen vidste dette. Årsagen til valget blev begrundet med, at der kunne man komme ind på studiet ..!

Efterfølgende spurgte byggevirksomheden blandt en række afgangsklasser i folkeskoler i vestsjælland samme spørgsmål, og heller ikke der var der fokus på denne uddannelse. Eksemplet går på måden at træffe valg på frem for selve valget.

Man må kunne forestille sig, at med de lavere fødselsårgange, der kommer ud til disse studier nu, vil der være langt større mulighed for at komme ind på de studier, der har den enkeltes interesse, frem for hvor der er plads.

Der er i dag ved at være mere status i at have et aktivt fritidsliv med plads til familie og børn end for blot få år siden. De fleste af dagens ledere er vokset op med hårdt arbejde, og hvor deres eget værdisæt har en nogen anden karaktér – nemlig at jobbet er nærmest lig din identitet

De virksomheder, der nu skal "lokke" unge mennesker til, har altså en anderledes udfordring.

Lønnen samt medarbejdergoderne har nået et niveau, hvor der skal andre ting til at tiltrække, fastholde og udvikle den enkelte, så virksomhederne har til opgave at kunne gøre sig attraktive over for den medarbejderkapital, der er tilgængelig på arbejdsmarkedet. Det skal bla. vise sig gennem en ledelsesform og et lederpotentiale, der har et oftest andet tilsnit, end vi ellers har været vant til.

Den "gamle" lederstil (og tro mig; den findes stadig ganske mange steder i dag) tager udgangspunkt i autoritærledelse, hvor lederen som oftest gennem sin hierarkiske slagkraft gennemfører sine tanker og ideer. Coaching er absolut et værktøj, der anvendes, blot i den retning vi betegner som dikterende coaching – hvilket i anden sammenhæng kan være fornuftig.

De sidste par års stagnation har gjort, at denne ledelsesform har været effektiv, da arbejdsmarkedet har været forholdsvis usikkert. Det nye opsving samt færre unge til rådighed vil ændre dette radikalt.

Den "nye" leder skal kunne afdække, hvilke motivationsfaktorer den enkelte medarbejder trickes af for at kunne målrette sin indsats mod denne. Et levende engagement i medarbejderen samt en forståelse af at behandle alle forskelligt vil have et særdeles vigtigt fokus.

Den gamle tese om at behandle andre, som man gerne selv vil behandles – hvilken jo er en særdeles smuk tanke – må af indlysende årsager ændres til, at man skal behandle andre, som de gerne vil behandles. Det at kunne håndtere medarbejdere individuelt vil være en afgørende faktor for at kunne tiltrække og motiverer de rette medarbejdere.

Såfremt virksomhederne ikke formår at udvikle sine eksisterende og kommende ledere til dette, vil det formentligt være langt sværere at klare sig i kampen om de knappe og yderst vigtige ressourcer.

Den helt store udfordring består i, at mange er af den faste overbevisning, at de allerede i dag bedriver dette, uagtet at mange rekrutteringsbureauer må erkende, at der er langt mellem den nye medarbejder og dennes mulige potentielle leders værdier og holdninger.

Flere store virksomheder er ved at få øjnene op for den nye udfordring og begynder så småt at overveje bla. assessment som et værktøj til at afdække, hvilket lederpotentiale de allerede har i dag. At lade chefer med de gamle værdibegreber lede mennesker med radikalt anderledes normer og værdier er dømt til at gå galt. Der er i langt højere grad brug for ledere frem for ledende medarbejdere.

Det er dog de absolut allerfærreste, der har fokus på de egenskaber og værktøjer, disse ledere så skal tilføres, og det vil have afgørende betydning for virksomhedernes fortsatte fremdrift at tilsikre, at den menneskelige kapital er den rette og i de rette mængder.

Tiden løber, og det næste "kuld" er på vej ud på arbejdsmarkedet

Er DIN virksomhed klar

Man kan næsten høre det for sig:
Diktatoren er død,– længe leve Motivatoren ..
 

Læs mere her

tags: uddannelse, virksomhed, folkeskole, Coaching, arbejdsmarked, motivation, værktøj, coach,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar