mandag den 13. april 2015

Coachingens indtog

I det nye nummer af magasinet Uddannelse & Udvikling sætter vi en kritisk og kærlig spot på begrebet ’coaching’. En google–søgning på coaching henviser til over 44 millioner link, og alt om emnet er udlånt på bibliotekerne.

Herhjemme myldrer det frem med nye coaching–uddannelser. I oktober 2005 var der 35 udbydere af coaching–uddannelser, med priser fra 14.800 til 185.000 kroner. Ingen af uddannelserne eksisterede herhjemme for fem år siden.

Den danske udvikling er bare én variant af en global bevægelse. Siden starten i USA har coaching bredt sig til først Australien og Storbritannien, siden til Vesteuropa og Japan, og nu med punktnedslag i så forskellige lande som Israel, Dubai og Kina. To af de tidlige coaching–skoler CTI og CoachU som begge blev grundlagt i 1992 er ved at udvikle sig til internationale coaching–kæder, og især CTI har udviklet sig til en type virksomhed, som har formatet til at indgå globale aftaler med koncerner som IBM og Cap Gemini.

En afgørende forskel på coaching–bevægelsen og så mange mere kortvarige bølger er, at coachingen er ved at etablere stærke faglige og videnskabelige traditioner. "Coaching er", som verdens formentlig mest interessante forsker på feltet, australieren Dr. Anthony M. Grant, udtrykker det, "gået på universitetet."

Grant leder The Coaching Psychology Unit på Sydney Universitet, en forskningsenhed som ved sin grundlæggelse i 2003 var den første af sin art. I dag dukker tilsvarende universitetsmiljøer op i foreløbig USA, Storbritannien og Australien.
"Opgaven er at grundlægge den ny videnskab om coaching," siger Anthony M. Grant og fortsætter: "Vi går fra en fase, hvor coaches trænes, til en fase, hvor de uddannes."

I dag etableres en række uddannelser på masterniveau, og for karrierefolk som midt i livet vil skifte spor, er de første postgraduate uddannelser kommet til, bl.a. på University of Texas og i Storbritannien på Oxford Brookes University. I Australien sker det ikke længere kun i Sydney, men på fire universiteter. Storbritannien har i størrelsesordenen ti universiteter med coaching–uddannelser, og i USA er omfanget det samme.

Ønsker du at få tilsendt det nye nummer af magasinet Uddannelse & Udvikling om erhvervslivets brug af coaching eller at få yderligere information: Ring eller send en mail til redaktør Birthe Jørgensen.

Magasinet udkommer den 26. januar 2006.
 

Læs mere her

tags: USA, IBM, euro, Storbritannien, 2003, Texas, uddannelse, Kina, Israel, Japan, Dubai, virksomhed, 2006, biblioteker, erhvervslivet, Australien, videnskab, Coaching, miljø, coach,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar