mandag den 2. november 2015

Regeringens finanslovsforslag er en bombe under erhvervsskolernes økonomi

Fælles pressemeddelelse fra Danske Erhvervsskoler (erhvervsskolernes ledere) og Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening

Den foreslåede besparelse på 1 % af de samlede tilskud til erhvervsskolerne er reelt en bombe under skolernes økonomi. Man giver lidt med den ene hånd og tager bagefter det hele og mere til med den anden. Imens må erhvervsskolerne undrende konstatere, at det endnu engang er eleverne, der betaler prisen.

En besparelse på 1 % af de samlede tilskud lyder ikke af meget, men når regnskabet på skolerne gøres op, betyder regeringens finanslovsforslag rent faktisk, at der er tale om alvorlige besparelser, der i sidste ende går ud over eleverne, undervisningen og uddannelserne.
Størstedelen af skolernes udgifter som husleje, renter, indkøb af materialer og lønninger ligger fast, så når regeringen sparer på det samlede tilskud, er det i virkeligheden skolernes "rådighedsbeløb", man skærer i. En samlet besparelse på 1 % på tilskuddene bliver derfor hurtigt til mange millioner kroner, som forsvinder fra skolernes budgetter i alt ca. 110 millioner kroner.

Det tilskud, erhvervsskolerne fik fra globaliseringspuljen ca. 80 millioner kroner til at lave frafaldsbekæmpelse for, er reelt trukket tilbage. Mange skoler vil opleve, at finanslovsforslaget betyder en besparelse på væsentligt flere penge end dem, man fik til at bekæmpe frafald med.

"Det giver ingen mening! Hvorfor giver man os tilskud med den ene hånd for derefter at tage endnu flere penge fra os med den anden Det er de penge, vi skal lave uddannelse for. Det er de penge, vi skal lave en spændende og vedkommende skole for. Djævlen ligger som bekendt i detaljen, og jeg synes, finansministeren skylder at gå lidt mere i detaljen med, hvad den foreslåede besparelse betyder for erhvervsskolerne. Det er en grønthøstermetode, der nok høster for finansministeren, men ødelægger afgrøderne for erhvervsskolerne", siger Ingo Østerskov, formand for Danske Erhvervsskoler (erhvervsskolernes ledere) på vegne af begge foreninger.

Eksempel TEC:
TEC (Teknisk Erhvervsskole Center) har modtaget 2 millioner kroner fra globaliseringsmidlerne til frafaldsbekæmpelse. Regeringens foreslåede besparelse på 1 % beløber sig til 5 millioner kroner. Det betyder i dette regnskab et nettotab på 3 millioner kroner. Da TEC ligesom andre erhvervsskoler bruger størstedelen af taxametertilskuddet på faste udgifter som husleje, renter og løn, er det de variable omkostninger, man er tvunget til at spare på. Det betyder færre studieretninger, højere klassekvotienter, dårligere skole– og studiemiljø.

Ligesom på landets andre erhvervsskoler er det eleverne på TEC, der betaler prisen for regeringens besparelser.

"Det er synd og skam for eleverne i det her land, at der ikke føres en ordentlig uddannelsespolitik. Ikke nok med at det er de unge mennesker på erhvervsuddannelserne, der betaler prisen for regeringens besparelser, det får også konsekvenser for det danske erhvervsliv på længere sigt, hvis man bliver ved med at forringe vores uddannelser", siger Leif Bille, direktør for TEC og bestyrelsesmedlem for Danske Erhvervsskoler (erhvervsskolernes ledere).

Yderligere oplysninger: Formand for Ingo Østerskov, 40 10 89 10 eller direktør for TEC Leif Bille 20 75 24 00
 

Læs mere her

tags: direktør, politi, økonomi, uddannelse, regnskab, regeringen, bestyrelsesmedlem, finansministeren, penge, omkostninger, regering, erhvervsuddannelser, Danske Erhvervsskoler, undervisning, pressemeddelelse, husleje, miljø, finansminister, finanslov,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar