torsdag den 20. maj 2010

Velanset professor ansat ved datalogi, Aarhus Universitet

Professor i databaser Christian S. Jensen er netop blevet ansat ved Datalogisk Institut, Aarhus Universitet med start 1. august 2010. Dermed skifter han sin stilling ved Aalborg Universitet ud med nye udfordringer indenfor databaser og algoritmer i Aarhus.

Christian S. Jensen skal være med til at opbygge instituttets forskningsaktiviteter indenfor databaser. Han kommer dermed til at spille en stor rolle for instituttets strategi om at etablere et forskningsområde indenfor dette aktuelle felt. Hans professionelle interesser, erfaring og faglige kompetencer indenfor databaser relaterer sig til instituttets andre forskningsområder, herunder specielt algoritmer og datastrukturer, programmeringssprog og pervasive computing allestedsnærværende it.

Desuden er baggrunden for professoratet indenfor databaser, at datalogi i Aarhus nu i efterhånden mange år har haft en særdeles stor forskningsaktivitet med især mange eksterne forskningsbevillinger, bl.a. fra Højteknologifonden, Grundforskningsfonden og Rådet for Teknologi og Innovation. Samtidig har instituttet stor fremgang i antallet af studerende, så datalogi nu er det institut på Naturvidenskabeligt Fakultet, der modtager flest studerende. Dette er med til at udløse et professorat kort efter at instituttet i år også har ansat tre lektorer.


- Jeg glæder mig til at komme til Aarhus Universitet. Jeg ser frem til at opbygge den nye forskningsgruppe samtidig med, at jeg i samarbejde med mine nye kollegaer skal undervise indenfor databaser, siger Christian S. Jensen.

Christian S. Jensen har samarbejdet med en lang række institutioner og virksomheder, herunder Google, Microsoft, SAP og Teradata samt en række mindre virksomheder. I 1990erne var han en af hovedpersonerne bag udviklingen af teknologien bag de såkaldte temporale databaser, som nu gradvist er ved at blive en del af kommercielle systemer. De senere år har han især forsket i data management i relation til det mobile internet.

Christian S. Jensen har mange års erfaring med at undervise. Han har stået for en række kurser indenfor databaseområdet. Desuden har mere end 20 ph.d-studerende, 40 specialestuderende samt talrige studerende på bachelor- og kandidatniveau nydt godt af hans vejledning.

Pioner indenfor databaser
Christian S. Jensens forskning omfatter en række områder indenfor databaser, men fokus er på håndtering af data med referencer til tid og sted. Han var en af de forskere der formaliserede det temporal sprog TSQL2 samt udviklede den teknologi, der er nødvendig for at understøtte sproget effektivt. Dette arbejde udgør en milepæl i databaseforskningen og finder nu vej ind i kommercielle produkter.

Christian S. Jensen var en af de første forskere der opfandt løsninger, der muliggør håndtering store mængder af samtidige forespørgsler og opdateringer i databaser der rummer positionerne af store populationer af mobile objekter såsom brugere af mobiltelefoner. Et stigende antal services (f.eks. i relation til GPS-navigation, road pricing og intelligente transportsystemer) baserer sig på avancerede temporal og spatiale data management teknikker. Christian S. Jensen har upnået nogle af de mest indflydelsesrige og citerede resultater indenfor dette område.

Fakta:
Christian S. Jensen fik sin kandidatgrad og ph.d. ved Institut for Datalogi på Aalborg Universitet i 1988 og 1991. I 2000 modtog han også Dr.Techn. graden fra Aalborg Universitet. Siden 1998 har han været professor ved Institut for Datalogi ved Aalborg Universitet, hvor han tidligere var lektor (1994-1997) og adjunkt (1990-1994). Fra 1998 til 2002 var han leder af Nykredit Center for Databaseforskning. Han har desuden været gæsteforsker (1991 og 1992) samt visiting Associate Professor (1994-1995) og Professor (1999) ved University of Arizona. I sommeren 2002 var han visiting Professorial Fellow ved National University of Singapore, og fra september 2008 til august 2009 var han Visiting Scientist på Googles hovedkvarter i Silicon Valley.

Han er IEEE Fellow (for sine bidrag til temporale, spatio-temporale og mobile databaser) og desuden medlem af Akademiet for De Tekniske Videnskaber og Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab. Han har modtaget Telenors Nordiske Forskningspris og Direktør Ib Henriksens Forskningspris. Desuden varetager han flere prestigefyldte tillidshverv indenfor sit forskningsområde.

Flere oplysninger hos:
Institutleder, Kurt Jensen, tlf. 2990 5612. Han kan bl.a. fortælle om instituttets planer for de kommende år, om samarbejdet med erhvervslivet, om rekruttering af nye studerende m.m.

Professor Christian S. Jensen, tlf. 9940 8900.

Tiltrædelsesforelæsning fredag d. 21. Maj 2010 kl. 14.15-15.00, Store Aud. Åbogade 15

Læs mere her

tags: ,Aarhus Universitet,internet,2002,2009,2010,2008,Microsoft,1988,SAP,1995,Telenor,Google,1991,Aalborg,Aalborg Universitet,virksomhed,Nykredit,Arizona,1998,teknologi,erhvervslivet,Singapore,studerende,Forskning,database,sprog,videnskab,strategi

Ingen kommentarer:

Send en kommentar