torsdag den 21. juli 2011

Stadig kun få nye lærepladser til elektrikere

Regeringens lokkemad med tilskud på 70.000 kroner pr. praktikplads har ikke haft nævneværdig virkning på el-området

Trods lokkemad med tilskud på 70.000 kroner for en praktikplads ser det ud til, at der i år bliver indgået lige så få nye uddannelsesaftaler på el-området som i de to seneste år. Disse to år var kendetegnet ved, at antallet af nye aftaler styrtdykkede i forhold til tidligere.

Tallet fremgår af statistikken hos El- og Vvs-branchens Uddannelsessekretariat (EVU). Her viser en sammentælling af de aftaler, der er indgået nu, hvor halvdelen af 2011 er gået, at antallet ligger på cirka det halve af antallet for henholdsvis 2010 og 2009. Lige nu er der indgået 568 aftaler, og hvis tendensen holder resten af året, ender tallet altså på cirka 1100-1200 aftaler. I 2010 blev der indgået 1200 aftaler, og i 2009 blev der indgået 1019.

Tallene skal ses i lyset af, at der blev indgået 1994 aftaler i 2006, 2054 aftaler i 2007 og 1620 i 2008. EVU har for nylig omlagt statistikkerne for opgørelse af uddannelsesaftaler. Derfor er det her i 2011 ikke muligt at sammenligne måned for måned med foregående år. Men den samlede pulje, der findes på nuværende tidspunkt, taler alligevel sit eget tydelige sprog.

For at øge antallet af praktikpladser indførte regeringen i december sidste år en ordning, der giver virksomhederne 70.000 kroner for hver ny uddannelsesaftale, de indgår med en elev. Men den ser altså ikke ud til at have givet bonus på el-området.

? Det ser desværre sort ud, og tallene viser, at regeringens politik med at lokke arbejdsgiverne med en kontant belønning ikke virker. Eller måske er det i virkeligheden endnu mere uhyggeligt: Hvis politikken rent faktisk virker. Hvordan havde situationen så set ud, hvis der ikke havde været en økonomisk gulerod? spørger næstformand i Dansk El-Forbund Jan Jensen.

Han fortsætter:

? Alle prognoser fortæller, at vi kommer til at mangle faglærte elektrikere om få år. Med denne udvikling kommer vi til at skulle importere denne arbejdskraft. Samtidig står der lige nu tusinder af unge, der brændende ønsker sig en praktikplads og en fremtid som faglært. Derfor støtter vi kraftigt, at det offentlige stiller krav om oprettelse af et bestemt antal lærepladser, når der udbydes større opgaver som for eksempel metrobyggeriet.

? Her må vi sige, at det er trist, når vores arbejdsgivermodpart i Tekniq så klart gør opmærksom på, at de ikke føler sig forpligtet af en partnerskabsaftale, som Dansk Byggeri har indgået om netop metrobyggeriet, og som indebærer, at fem til syv procent af de timelønnede skal være lærlinge. Tekniq har ikke en juridisk forpligtelse til at følge aftalen, men jeg mener, de i høj grad har en samfundsmæssig forpligtelse.

Se statistikken over uddannelsesaftaler her:
http://www.evu.dk/index.php?SiteID=1&PageID=43

Læs
om Tekniqs frasigelse af forpligtelser i partnerskabsaftalen her:
http://www.def.dk/Nyheder/DEF-stotter-laerlingeklausuler.aspx

For yderligere kommentar kontakt næstformand Jan Jensen på 33 29 70 04 eller 40 45 41 23.

Læs mere her

tags: 2009, 2010, 2011, 2008, økonomi, politi, uddannelse, december, regeringen, virksomhed, 2007, 2006, regering, arbejdskraft, elektriker, sprog, praktikplads, arbejdsgiver, lærling,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar