tirsdag den 12. november 2013

Kalmar2 er åben - adgang til nordiske uddannelsesinstitutioner med ét kodeord

Kalmar2, opkaldt efter den gamle Kalmarunion, præsenteres i dag ved NORDUnet-konferencen i København. 480 år efter opløsningen af den første Kalmarunion gør de nordiske lande igen fælles front - denne gang uden kanoner og politik men bevæbnet med den nyeste teknologi til at lette adgangen til tjenester samtidig med, at brugernes privacy og persondata beskyttes.

Web-baserede tjenester som kræver login er blevet så almindelige, at det efterhånden er umuligt at huske alle de mange brugernavne og kodeord. Ved at sammenkoble login-systemer i Norden er det nu muligt for brugerne at logge ind i web-baserede tjenester med deres eksisterende brugernavn og kodeord - ikke det som udleveres af hjemmesiden.

Brugere kan nu anvende deres eksisterende brugernavn og kodeord frit på tværs i Norden til at tilgå beskyttede tjenester såsom forskningsdatabaser, e-science og e-læringssystemer etc.

Kalmar2 opfylder kravene i uddannelses- og forskningssektoren for samarbejde og deling af ressourser på tværs af grænserne. Målet er at styrke det nordiske samarbejde, baseret på eksisterende infrastrukturer til rollebaseret adgangskontrol.

Kalmar2 er ikke begrænset til de nordiske lande. Andre lande kan blive medlemmer hvis de lever op til Kalmar2's strenge krav til brugerstyring.

"Kalmar2 er et eksempel på, at de nordiske lande bygger vigtig infrastruktur til vores akademiske miljø. Identitets-infrastruktur er på samme stadie som Internettet var for 20 år siden, da den nordiske Internet-infrastruktur blev operationel på tværs af grænserne. Med Kalmar2 vil nordisk e-science samarbejde tage et stort skridt fremad," udtaler Ingrid Melve, teknisk direktør for UNINETT, det norske forskningsnet.

Kalmar2-arbejdet er betalt af NordForsk. Deltagende lande er Norge, Finland, Danmark, Sverige og Island.

For mere information, se www.kalmar2.org

Kontakt:

Finland: Mikael Linden (mikael.linden@csc.fi, telefon +358 40 5074100)
Sweden: Torbjörn Wiberg (torbjorn.wiberg@adm.umu.se, telefon +46 705778807)
Denmark: David Simonsen (david@wayf.dk, telefon +45 31216152)
Norway: Anders Lund (anders.lund@uninett.no, telefon +47 73557908)
Iceland: Jon Engi Einarsson (jie@rhnet.is, +354 8924302)

Læs mere her

tags: Danmark, Sverige, Norge, København, direktør, politi, uddannelse, Island, Kalmar, teknologi, Finland, miljø, database,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar