mandag den 4. november 2013

Sange og viser får eget center

Syddansk Universitet fornyer sit visecenter, der genopstår som Syddansk Sang- og visecenter.

Den gamle tradition med sange og viser får nu øget fokus på Syddansk Universitet. I et samarbejde mellem Institut for Litteratur, Kultur og Medier og Syddansk Universitetsbibliotek får gamle folkeviser og sangtekster nu følgeskab af dansk sangkultur i bred forstand.

Projekt Visecenter har været etableret i mange år, men centeret udvides nu til også at indeholde nutidige sange og tekster og skifter samtidig navn til Syddansk Sang- og visecenter.

Og med en ugentlig åbningstid på fire timer på Syddansk Universitetsbibliotek håber biblioteksleder Aase Lindahl, at mange flere faggrupper vil finde inspiration til forskning i sang- og visetekster:

- Sange og viser er jo også tekster ud over det melodiske. Og det har stor betydning for rigtig mange områder af vores liv. Derfor er det håbet, at vi med det nye center kan understøtte den tværgående forskning og samarbejde. Og samtidig være et naturligt kontaktled for alle, der er interesserede i sange, sangkultur og viser, siger hun.

Sang og visecentret råder over nogle store samlinger af folkeviser, salmebøger og sanghistorie. Og disse samlinger håber institutleder for Litteratur, Kultur og Medier Johs. Nørregaard Frandsen vil kunne danne baggrund for forskningsprojekter, der højner instituttets kulturhistoriske profil.

- Det vil vi gerne satse offensivt på. Vi synes, det kunne være spændende, at disse samlinger ikke skal leve et hengemt liv, så derfor laver vi nogle forskningsstipendiater inden for det område, siger Johs. Nørregaard Frandsen.


Daglig leder af centeret bliver musik- og forskningsbibliotekar Peter Nissen. Centeret åbner ved en reception torsdag 1. oktober i det tidligere fællesbibliotek på Bøgene (Ø16-312-1) klokken 12.

Fælles om sang
Samtidig med åbningen af det nye sang- og visecenter starter Syddansk Universitet en ny tradition. Den første torsdag i hver måned er der fællessang for studerende og ansatte.

Fællessang har tidligere været afprøvet på SDU, da det i 2008 var Sangens År. Mange deltagere var glade for at lade stemmerne lyde i fælles skønsang, og nu gøres det altså til en tradition.

- Fællessangen har en omtumlet historie. I mange år var det normalt at synge morgensang i skolen. Men det blev afskaffet mange steder op gennem 1980 erne og 1990 erne. Men nu ser vi, at der igen er et ønske om at finde noget, vi kan være sammen om uanset farve og tilhørsforhold. Og den funktion har fællessang, siger Peter Nissen, der håber, at centeret kan være med til at sætte spot på fællessang-kulturen i Danmark.

Peter Nissen er kontaktperson for den månedlige fællessang, der foregår første torsdag i måneden klokken 12 i det tidligere fællesbibliotek på Bøgene.

Læs mere her

tags: Danmark, 2008, recept, Syddansk Universitet., Syddansk Universitet, studerende, stemmer, forskningsprojekt, kaffe,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar