lørdag den 16. februar 2013

Musicalelever fra Hørby Efterskole i Hvidstengruppens fodspor

Musik-&Dramaeleverne på Hørby Efterskole har i slutningen af marts premiere på musicalen Om så det gælder.. , som handler om Hvidstengruppen. Eleverne har derfor i den forgangne uge være på ekskursion til hhv. Besættelsesmusset i Aarhus og Hvidsten, som en naturlig forlængelse af undervisningen og forberedelsen til årets musical. For at kunne sætte sig bedre ind i tiden og de historiske personer, de skal spille, er det meget lærerigt, at det stadig er muligt at opleve autentiske glimt fra dengang.

Besættelsesmusset hører hjemme i den gamle politigård i Aarhus, der under krigen blev brugt af Gestapo. Museet har mange effekter fra besættelsestiden og ikke mindst særudstillingen om Hvidstengruppen, studerede eleverne med stor interesse. Her er det f.eks. muligt at blive lukket inde i en celle, som den så ud på den tid, hvor medlemmerne af Hvidstengruppen sad fængslet, og her lytte til indholdet af de gribende breve, som gruppen skrev hjem til deres kære. En del af teksten fra netop brevene indgår også i musicalens manuskript.

Kroen i Hvidsten var næste stop, hvor eleverne skulle opleve mindelunden, der ligger lige nord for kroen, og som er et stærkt vidnesbyrd om, at disse mænd gav deres liv for friheden for ikke engang 100 år siden. Og således er et besøg inde i kroen altid et historisk højdepunkt. Stuerne rummer så meget, at man skal være særlig tykhudet for ikke at blive påvirket af stemningen og duften af æggekage. En stemning, der også var let at spore, da eleverne stod ved Mustard Point Hvidstengruppens nedkastningssted.

Hørby Efterskole opførte for 15 år siden musicalen om Hvidstengruppen for første gang. Dengang blev musicalens plakat og billetter til forestillingen overrakt til familien Fiil, der beærede med et besøg til premieren. Dette blev gentaget igen ved besøget i Hvidsten, og således overrakte Jonathan Lillelund Andersen, der er nuværende elev på Hørby og den, der har tegnet årets plakat, et eksemplar til Søren Fiil i Hvidsten, ligesom Besættelsesmuseet i Aarhus også fik en til deres samling som tak for besøget.

Om så det gælder.. har premiere på Hørby Efterskole onsdag den 20. marts og spiller deres 21. og 22. marts på skolen. Elever og lærere skal for en stor del bruge de kommende uger på og omkring scenen, men der planlægges også et besøg på museet i Bangsbo, der ligeledes har en detaljeret udstilling om besættelsestiden.

Læs mere her

tags: billetter, politi, undervisning,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar