lørdag den 5. oktober 2013

Det koster at sikre høj faglighed på erhvervsuddannelserne

Dansk Byggeri roser viljen i regeringen til at indføre adgangskrav til erhvervsuddannelser. Et 2-tal i dansk og matematik fra folkeskolen er ifølge Dansk Byggeri et must, men næppe nok til at sikre prestige og høj kvalitet i erhvervsuddannelserne

Der er ifølge Dansk Byggeri masser af gode elementer i regeringens udspil til en reform af erhvervsuddannelserne, men Dansk Byggeri føler sig overbevist om, at de gode intentioner om at få flere motiverede unge til erhvervsuddannelser ikke kan realiseres uden tilførsel af flere midler, da bedre rammevilkår er en forudsætning for at realisere et kvalitetsløft.

- Vi er bekymrede over, at erhvervsskolerne endnu engang kastes ud i en stor reformproces, uden at der tilføres nye penge til området. Man kan altid blive bedre til at bruge de ressourcer, man har, men i denne reform skal der - ud over et generelt kvalitetsløft - også udvikles fleksuddannelser og erhvervsrettet 10. klasse. Hvis planerne om attraktive ungdomsmiljøer og høj kvalitet i undervisningen skal blive til virkelighed, så er skolerne nød til at have ressourcer til at udvikle, siger uddannelsespolitisk chef i Dansk Byggeri, Louise Pihl.

Regeringen vil med erhvervsuddannelsesreformen skabe såkaldte ungespor og voksenspor i erhvervsuddannelserne, og for at gøre det overskueligt for de unge, vil regeringen reducere antallet af indgange til erhvervsuddannelserne fra 12 til 4.

Dansk Byggeri er positive over for at styrke ungdomsmiljøet på erhvervsuddannelserne, men advarer mod at reformere på bekostning af fagligheden.

- Når unge starter på en erhvervsuddannelse, har de ofte ikke megen erfaring med det fag de begynder på. Hvis du skal være murer eller tømrer, så er der nogle hardcore faglige færdigheder, du skal opnå, før du kan begå dig ude i en virksomhed, og dem må vi ikke gå på kompromis med i de nye brede indgange, der er lagt op til, siger Louise Pihl.

For de voksne elever skal erhvervsuddannelsen gøres mere målrettet, og de skal i endnu højere grad gøre brug af den erfaring og de kompetencer, de i forvejen har.

- På papiret kan regeringens planer om en ny model for erhvervsrettet voksenuddannelse lyde besnærende. Men det er nødvendigt at minde om, at du altså ikke lærer at lave kloakker af at sidde ved kassen i Netto. Jeg tror, at regeringen overvurderer, hvor meget merit, de voksne elever reelt kan få i forhold til at nå det faglige niveau i en erhvervsuddannelse. Det er derfor helt centralt for Dansk Byggeri, at de faglige udvalg er med inde over en vurdering af erhvervsuddannelserne til de voksne. Vi må ikke risikere, at reformen ender med, at det faglige niveau bliver sænket, slutter Louise Pihl.

Kontaktinformation
Afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri, telefon 25 66 63 12, lop@danskbyggeri.dk
Pressechef Mogens Hjelm, Dansk Byggeri telefon 40 29 92 32, moh@danskbyggeri.dk

Læs mere her

tags: politi, uddannelse, regeringen, virksomhed, penge, regering, faglighed, folkeskole, erhvervsuddannelser, undervisning, uddannelsesreform, miljø, Netto,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar