søndag den 21. februar 2010

Partnerskabsaftaler frem for sociale klausuler

Sociale klausuler giver ikke flere lærepladser. I stedet bør kommunerne indgå partnerskaber med virksomheder og erhvervsorganisationer.

Kommentar af Louise Pihl, afdelingschef, Dansk Byggeri

Århus, København og flere andre kommuner overvejer for tiden at indføre sociale klausuler i forbindelse med deres udbudsforretninger, for på den måde at sikre, at der bliver oprettet lærepladser til unge.

I Dansk Byggeri mener vi, at det er en uhensigtsmæssig måde at forsøge at løse praktikpladskrisen på. I stedet for at indføre sociale klausuler bør kommunerne indgå partnerskabsaftaler med virksomheder og erhvervsorganisationer, og via den vej styrke hele uddannelsesindsatsen i lokalområdet.

Det er forståeligt, at politikerne føler sig kaldet til at gøre noget, når de kan konstatere at ungdomsarbejdsløsheden stiger og antallet af lærepladser falder. I 2009 faldt antallet af lærlingeaftaler inden for bygge og anlæg med 35 % i forhold til året før. Det lyder voldsomt, og det er det også. Men det afspejler den generelle situation i branchen. Beskæftigelsen er raslet ned de sidste to år. Siden 2007 er der blevet 44.300 færre beskæftigede inden for bygge og anlæg og ledigheden blandt de timelønnede er i øjeblikket oppe på knap 20 %.

Virksomhederne er altså ikke holdt op med at tage lærlinge, fordi de ikke længere gider uddanne unge mennesker. De er holdt op, fordi de ikke har noget arbejde at sætte lærlingene til. Derfor er den bedste kur imod for få lærepladser, at se at få gang i nogle af de kommunale bygge- og anlægsprojekter. Her kan politikkerne gøre en forskel for både de unge og for erhvervslivet.

Noget for noget kan være en fornuftig politisk strategi. Og vi har stor forståelse for at politikerne tænker at fremrykning af offentligt byggeri og vedligeholdelse skal kobles sammen med flere lærepladser. Politikerne har bare ikke kigget sig nok omkring, hvis de mener, at den eneste løsning på noget for noget er juridisk bindende sociale klausuler i kommunens kontrakter.

Sociale klausuler er uhensigtsmæssige, når det handler om generelt at fremme virksomhedernes lyst og mulighed for at tage lærlinge. Det skyldes bl.a., at sociale klausuler ifølge EU-retten skal knytte sig til den konkrete opgave. Det er altså ikke nok, at en virksomhed har lærlinge, virksomheden skal for at leve op til en konkret social klausul typisk ansætte ekstra lærlinge for at leve op til kontrakten.

Dermed bliver sociale klausuler kontraproduktive for de virksomheder, der i forvejen løfter en social- eller uddannelsesmæssig opgave. De vil som alle andre virksom­heder blive forpligtet til at tage for eksempel tre lærlinge mere, hvis de vinder et offentligt udbud. Det kan virke de­motiverende for virksomhedens frivillige engagement og være en hindring for, at virksomheder tager ordinære elever, idet de afventer udbud med sociale klausuler.

Dansk Byggeri mener, at frivillige aftaler med virksomhederne og partnerskabsaftaler i langt højere grad end sociale klausuler vil øge antallet af lærepladser. Fordelen ved partnerskabsmodellen er, at den kan bredes ud til at dække hele feltet fra folkeskole til ungdomsuddannelse og, at den kan vokse sig stærk og virke både i høj- og lavkonjunkturer til gavn for alle.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar