torsdag den 22. november 2012

Ringsted Kommune sætter vellykket fokus på Mindfulness for at forebygge stress

Ringsted Kommune valgte i foråret 2012 at afholde et Mindfulness instruktørkursus for 20 interesserede medarbejdere. Formålet var både at forebygge stress blandt medarbejderne, samt at bruge de nye kompetencer i forhold til borgerne.

Malene Søbygaard er kandidat i folkesundhedsvidenskab, og arbejder som Sundhedskonsulent i Ringsted Kommune. Malene fortæller om ideen bag tilbuddet om et Mindfulness instruktørkursus til medarbejdere i Ringsted kommune; Vi ser en stigende grad af stress, både blandt vores medarbejdere og blandt borgerne, og dette fik vores chef til at foreslå, at vi skulle afholde et kursus i Mindfulness. Formålet skulle således dels være at forebygge stress blandt dem som deltog på kurset, og ligeledes at de værktøjer som kurset gav, skulle kunne bruges henvendt mod kommunens borgere, som et supplement.

Evalueringerne efter endt kursus taler deres eget positive sprog, med en stor tilfredshed blandt deltagerne. Jeg kan virkelig anbefale det varmt understreger Malene.

Ide blev hurtigt til handling og kurset kunne holdes i eget hus
Da ideen til kurset var skabt, fandt vi frem til At Work Skolens Mindfulness instruktørkursus via en søgning på nettet, og en reference fra en tidligere kursusdeltager. Kurset passede os rigtig godt i forhold til både det indholdsmæssige og praktiske, og det betød meget, at vi kunne afholde kurset i eget hus, da det gjorde deltagelse nemmere fortæller Malene.

De 20 kursuspladser blev udbudt i afdelingen Sundhed og frivillighed samt kommunens Social og sundhedsforvaltning, og de sidste pladser blev afsat i det regionale faglige netværk for forebyggelse.

Mærkbare ændringer blandt kursusdeltagerne
Vi kunne tydeligt se en ændring blandt deltagerne gennem kurset. Til at starte med sad vi mere uroligt på stolen, men underviseren forstod virkelig at møde os der hvor vi var, og lægge en modvægt til vores uro, med sit eget nærvær og ro forklarer Malene og tilføjer jeg blev selv helt forundret over at se, at jo mere jeg selv loppede rundt på stolen, jo mere rolig blev underviseren og det virkede.

Om deltagernes udbytte af kurset fortæller Malene; Vi har set, at deltagerne på kurset har fået hver deres individuelle udbytte af forløbet, og samtidig oplever vi, at vi har et fælles sprog vi kan bruge, når vi drøfter udfordringer med stress i hverdagen. Det er ikke længere tabu at tale om stress, og vi kan nu i højere grad acceptere de følelser vi oplever, frem for at modarbejde dem. Nogle medarbejdere har endda sat tid af i kalenderen til daglige mindfulness øvelser, så mindfulness bliver praksis, og ikke blot en god ide.

Kunne for første gang i 5 år gå på ferie uden at føle sig stresset
Personligt har Malene fået værtøjer og øget bevidsthed, som hun bruger i hverdagen; For mit eget vedkommende, så er jeg blevet bedre til at byde de følelser jeg oplever velkommen og med bevidsthed. Når tempoet bliver for højt husker jeg nu, at jeg skal mærke mig selv, og f.eks. rette fokus på mine hænder og fødder. Jeg er i hverdagen bevidst om, at vælge ikke at være stresset, og faktisk kunne jeg i år, for første gang i 5 år, gå på ferie uden at føle mig stresset over arbejdet.

Ringsted Kommune afholder nu et 2 dages opfølgningskursus for alle deltagerne, og ser frem til fortsat god brug af Mindfulness.

Mindfulness i hverdagen vinder frem
Mindfulness er arbejdet med bevidst nærvær og har gennem de seneste år vundet stor anerkendelse indenfor såvel sundhedsfremme, forebyggelse som behandling. I al sin enkelhed handler mindfulness om den tilstedeværelse der kommer af at være opmærksom på det der er i nuet, uden at bedømme eller vurdere.

Mindfulness i hverdagen vinder frem i disse tider, og mange får øjnene op for, at mindfulness ikke kun er for de stressede eller dem med depression, tværtimod, så giver mindfulness øget livskvalitet og glæde i hverdagen, for alle som praktiserer forklarer Camilla Gregersen, Skoleleder på At Work Skolen, og fortsætter; vi sætter på vores instruktørkursus fokus på, at mindfulness ikke er begrænset til kun at kunne benyttes i behandlingsforløb, eller fastlagte stress-forløb. Mindfulness, det vil sige arbejdet med bevidst nærvær, kan med fordel bruges i mange forskellige sammenhænge, og af mange forskellige faggruber og privatpersoner.

At Work Skolen afholder åbne instruktørkurser i hele landet samt som virksomheds specifikke kurser. Blandt deltagerne ses; behandlere, socialrådgivere, sundhedskonsulenter, sygeplejersker, pædagoger, psykologer, HR-konsulenter, instruktører, personlige trænere, yoga lærere, kostvejledere, undervisere m.fl.

Alle disse faggrupper sætter efter endt kursus mindfulness i deres egen kontekst kan man sige, og skaber en synergi med de kompetencer de allerede har fortæller Camilla Gregersen og tilføjer og på denne måde, får vi mindfulness ud og virke for flest mulige på bedst mulig vis. Det er en fornøjelse at se.

Mere om kurset til Mindfulness Instruktør: http://www.atwork.dk/skolen/mindfulness-instruktoer.html
Kontakt At Work Skolen: http://www.atwork.dk/kontakt.html

Læs mere her

tags: 2012, virksomhed, Ringsted, stress, livskvalitet, videnskab, HR-konsulent, sprog, sygeplejerske, privatperson, værktøj, depression, behandlingsforløb,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar