onsdag den 21. august 2013

Verdensmand gæster SDU

Nobelprisvinderen Ahmed Zewail har haft en fantastisk karriere og et spændende liv. Han fortæller om begge dele, når han på tirsdag leverer årets HCA-forelæsning på Syddansk Universitet

Ved hjælp af laserlys og 4D-teknik er Ahmed Zewail i øjeblikket ved at kortlægge menneskecellens historie. Forskningen vil sandsynligvis føre til beskrivelser af, hvordan en celle forandrer sig over tid eksempelvis fra normal celle til kræftcelle.

Når han på tirsdag den 3. november gæster Syddansk Universitet, vil han have sin egen historie i fokus. Årets HCA-forelæser har nemlig både haft en karriere og et liv, der er en fortælling værd.

Revolutionerende forskning om kemiske reaktioner
Det forskningsmæssige højdepunkt nåede han i 1999, hvor han blev tildelt Nobelprisen i Kemi for sin forskning i kemiske reaktioner. Det var lykkedes ham ved hjælp af laserlys at tage billeder af atomers bevægelser under en kemisk reaktion med milliontedele af milliardtedele sekunder også kaldet femtosekunders mellemrum. Teknikken gav helt ny viden om, hvordan en kemisk reaktion foregår, og den benyttes i dag af forskergrupper verden over.

På frimærke og rådgiver for Obama
Som eneste søn i en søskendeflok på fire var der særlige forventninger til lille Ahmed fra Alexandria, Egypten. Allerede tidligt satte faderen et skilt på døren til sønnens værelse med påskriften DR. Zewail.
Efter tilegnelse af ph.d.-graden, valgte Ahmed Zewail at fortsætte karrieren i USA. Og selv om han har haft vind i sejlene, har han også brugt krudt på kæmpe for sine synspunkter som moderat muslim i Guds eget land.
Hjemme i Egypten har han som en af tre nobelvindere opnået høj status. Således har han været portrætteret på nationale frimærker, ligesom barndomsskolen har fået hans navn.
I USA er den 63-årige professor fra California Institute of Technology for nylig blevet udpeget til at sidde i den gruppe, der rådgiver præsident Obama om anliggender vedrørende videnskab og teknologi.

Faktuelle oplysninger
Pressen er velkommen til at overvære HCA-forelæsningen Tale of Time - der foregår på et ikke-videnskabeligt niveau på tirsdag kl. 15.00-16.15 i Auditorium 45 på Syddansk Universitet i Odense.
Efter forelæsningen har pressen mulighed for at interviewe Ahmed Zewail på tomandshånd.
Hvis der i lighed med tidligere år er stor interesse for at interviewe HCA-forelæseren, sker udvælgelsen efter først til mølle-princippet.

Forelæsningen er arrangeret af The Hans Christian Andersen Academy, som hvert år inviterer en forsker af international særklasse til universitetet.

Læs mere her

Læs mere her

tags: USA, Obama, 2009, interview, Odense, Audi, præsident, Nobelpris, kemi, teknologi, muslim, videnskab, forskergruppe, Syddansk Universitet, Forskning,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar