torsdag den 25. marts 2010

Dansk Røde Kors asylafdeling efterbetaler millioner i pensionsindbetalinger

Der har i flere år været fejl i pensionsindbetalingerne hos medarbejderne i Dansk Røde Kors asylafdeling. Det har nu betydet, at 222 tidligere og nuværende medarbejdere i asylafdelingen har fået indbetalt et samlet beløb på 2.371.000 kroner samt 196.000 kroner i tabte renter.

Sagen fra Dansk Røde Kors viser, at selvom man er ansat på en statslig arbejdsplads, så er der god grund til at tjekke sin lønseddel og se om arbejdsgiveren nu også indbetaler det korrekte beløb i pension. Det var nemlig sådan sagen startede. En medarbejder henvendte sig til HK/Stat Hovedstaden, for at høre om pensionen fra Dansk Røde Kors asylafdeling, DRK asylafdeling, nu også var korrekt.

Det var den ikke. Hurtigt derefter opdagede man en række lignende sager, og det fik faglig konsulent i HK/Stat Hovedstaden, Birthe Ahn Axen, til at reagere. Hun gjorde DRK asylafdeling opmærksom på, at der muligvis var et større problem i forbindelse med deres indbetalinger til pension.

»Da vi blev opmærksom på problemet, valgte vi at undersøge det til bunds og det viste sig så desværre, at mange både tidligere og nuværende ansatte hos Røde Kors var berørt. Men jeg må sige, at Røde Kors har taget problemet meget alvorligt og handlede hurtigt,« lyder det fra faglig konsulent i HK/Stat Hovedstaden, Birthe Ahn Axen.

Ifølge DRK asylafdelingens sekretariatschef Maja Rettrup Andersen gik Røde Kors med det samme i gang med at tjekke, om det var nogle enkeltstående fejl, eller om der var tale om et generelt problem, altså mange sager. Det viste sig at være ret omfattende og mere end 378 nuværende og tidligere ansatte har fået efterset og efterreguleret deres tillæg til gruppeliv, heraf har 222 nu fået efterreguleret deres pension og DRK asylafdeling har indbetalt pengene på deres pensionsordning, samt de renter de måttet have mistet.

Det burde ikke kunne ske
»Vi er de første til at beklage, at der har været fejl i de beløb, der har været indbetalt til vores medarbejderes pensionsordninger. Årsagen er en blanding af teknik og så det faktum, at vi har mange ansatte, som starter med at være timelønnede og først efter en periode går hen og bliver fuldtidslønnede. Det er typisk her, det er gået galt, fordi vi så ikke har fået justeret deres pension, samtidig har vi mange udskiftninger i vores personale. Men bundlinjen er stadig, at det ikke burde ske,« lyder det fra sekretariatschef Maja Rettrup Andersen fra DRK asylafdeling.

Hos DRK asylafdeling er der nu indført en ny procedure, som skal sikre, at der ikke sker noget lignende i fremtiden.

I praksis har det ikke haft nogen økonomisk betydning for de ansatte, at Dansk Røde Kors asylafdeling har indbetalt for lidt på deres pensionsordning, fordi de nu har fået de rigtige beløb indbetalt, samt de renter de har krav på.

Forældelsesfrist på fem år
Der er dog et men, for i alle ansættelsesretslige sager og retssager, er der en forældelsesfrist på fem år. I praksis betyder det fx, at hvis en arbejdsgiver har udbetalt for meget i løn i syv år til en medarbejder, så kan man kun gå fem år tilbage og kræve pengene tilbagebetalt. Det gælder også for medarbejderen; hvis vedkommende har fået for lidt i løn, så vil arbejdsgiveren kun skulle tilbagebetale den manglende løn for de sidste fem år.

I den her sag betyder det, at DRK asylafdeling kun er gået fem år tilbage til 2004 og så betalt den manglende pension fra dette år og frem til november 2009, hvor fejlen blev opdaget.
I HK/Stat er man opmærksom på, at det kan få betydning for nogen af de berørtes pensionsindbetaling, at der kun indbetales penge fra fem år tilbage. Det kan betyde, at nogen går glip af pensionspenge, som de oprindeligt skulle have haft indbetalt.

»I HK/Stat vil vi derfor nøje overveje, om vi i netop den her sag kan udfordre forældelsesfristen, da vi mener arbejdsgiveren har en særlig forpligtigelse til at sikre, at deres medarbejdere får indbetalt den korrekte pension. Derfor har vi bedt om at få oplyst, hvorvidt det enkelte medlem var ansat før november 2004.

Såfremt nogle af medlemmerne er berørt af forældelsesfristen, vil vi vurdere, hvorvidt der er konkrete sager, som kan forfølges med eventuelt krav om yderligere efterregulering af deres pension. Det vil ske ved forhandlingen med DRK asylafdeling,« siger faglig sekretær i HK/Stat Per Gerner.

HK hjælper dig med pensionen
Sagen viser, at det stadig er utrolig vigtigt, at man selv tjekker sin pension. Det fremgår af ens lønseddel og HK går gerne ind og hjælper dig. Såfremt du er i tvivl om, hvilken og hvor stor en pension du er berettiget til, kan du altid rette henvendelse til din lokale afdeling.

Lignende sag i forsvaret
Sagen i Røde Kors er ikke enestående. Også i forsvaret er der begået store fejl. Regnskabskoks har betydet, at tusindvis af ansatte i forsvaret har fået for lidt i pension de seneste 10 år.

Forsvarets Personeltjeneste og Offentligt Ansattes Organisationer er i disse dage i gang med en større kulegravning af cirka 2.600 personalesager. Indtil videre er der udbetalt 2,3 mio. kr. til 140 personer i forsvaret. Samlet set vurderes det, at der i alt er udbetalt 130 millioner for lidt.

Du kan læse mere om din pension her . Her finder du også pjecen Ansat i Staten som giver dig et overblik over, hvad du har krav på.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar