onsdag den 5. oktober 2011

Manglende IT-færdigheder giver produktionstab for milliarder i danske virksomheder

Danske virksomheder er langt fremme med IT, men mange medarbejdere mangler selv de mest basale IT-evner, og det går ud over produktiviteten. Ifølge Teknologisk Institut koster de manglende evner samfundet 80 mia. kr. årligt. Løsningen hedder intelligent e-learning, som brugerne kan benytte, når det passer dem, uden at skilte med deres kompetenceniveau, lyder det fra Børsen Academy.

På trods af mange års brug af Microsofts Office-pakke er der mange, som ikke benytter de produktivitetsfremmende værktøjer, der ligger i softwaren. En af årsagerne er ifølge Division Manager, Jesper Roesgaard fra e-learning virksomheden Børsen Academy, at mange virksomheder i gennem årene har opdateret deres Office-pakker uden at undersøge, hvad der egentlig ligger af nye funktioner. Dermed sker der faktisk det modsatte af hensigten med at opdatere:

?Virksomhederne opdaterer, fordi de regner med en effektivitetsforøgelse blot ved at installere nye versioner. Men virkeligheden er, at brugerne ikke umiddelbart tager de nye funktioner til sig. I stedet sker der et tab af effektivitet, fordi brugerne skal finde nye måder at udføre deres gamle rutiner på. Vores erfaring er, at det tager op mod tre uger før effektiviteten er tilbage på det gamle niveau ved en opgradering, som foregår uden undervisning,? siger Jesper Roesgaard.

Pinligt at være dårlig til Office
En anden forklaring på de meget svingende evner til at benytte grundlæggende software er en psykologisk barriere ved at søge hjælp. Arbejdsmarkedet går ud fra, at alle kan håndtere applikationer som Word og Excel eftersom programmerne har været udbredte i over 20 år. Det betyder, at brugere, som mangler viden om programmerne, sjældent har lyst til at stå frem og skilte med deres uvidenhed. Det er simpelthen pinligt.

?Problemet er, at man bruger penge på udstyr og glemmer medarbejderne, selvom det faktisk er meget billigere at opgradere medarbejdernes viden end at installere en ny version af Microsofts Office-pakke,? siger Jesper Roesgaard. Han påpeger, at der findes meget lidt viden om folks faktiske viden om IT, men hos Børsen Academy er det tydeligt, at niveauet er voldsomt svingende, selv blandt medarbejdere, der til dagligt arbejder med Office-pakken.

200.000 danskere benytter i e-learning
Børsen Academy har i øjeblikket stor succes med en ny type e-learning, som udmærker sig ved at være tilpasset hver enkelt medarbejders behov og dermed undgår undervisnings spiltid. Samtidig kan medarbejderne logge sig på og gennemføre undervisningsmoduler, når det passer bedst. Det benytter en lang række danske virksomheder og offentlige myndigheder sig af, i alt er der i dag flere end 200.000 danske brugere på systemet, der er tilrettet skandinaviske læringsmodeller., bl.a. Frederiksberg kommune, Arla m.m.

?Vi oplever en meget stor efterspørgsel i øjeblikket. Først og fremmest er virksomhederne ved at blive klar over, at manglende IT-kundskaber koster. Teknologisk institut anslår, at det i Danmark koster 80 mia. kr. Dernæst er vores tilgang til e-learning anonym, intuitiv og det behøver ikke gå ud over arbejdstiden, hvilket giver ledelsen et ekstra incitament til at komme i gang,? fortæller Jesper Roesgaard.

Læs mere her

tags: Danmark, Børsen, Microsoft, Frederiksberg, vold, Arla, virksomhed, penge, produktivitet, skandinavisk, Teknologisk Institut, arbejdstid, psykologi, undervisning, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar