fredag den 28. oktober 2011

Skolepraktik er et godt alternativ - men kan blive endnu bedre

Ærgerligt at så mange unge fravælger at fortsætte i den uddannelse, de er begyndt på, fordi skolepraktikken lider af et dårligt image. Det mener Dansk Byggeri, som peger på, at mange skoler har praktikforløb af høj kvalitet

En evaluering af skolepraktikken på landets erhvervsskoler viser, at 85 % af de unge, der ikke fik en praktikplads efter endt grundforløb på erhvervsskolerne, hellere vil starte på en ny uddannelse eller tage et ufaglært job frem for at komme i skolepraktik. Og det bekymrer Dansk Byggeri, som mener, at skolepraktikken er et godt alternativ i en tid, hvor virksomhederne har svært ved at ansætte lærlinge.

- Vi ved godt, at skolepraktik ikke er som praktik i en virksomhed, men derfor er den alligevel et godt og vigtigt alternativ for unge, der ikke her og nu kan få en praktikplads. Skolepraktik er især i krisetider en helt nødvendig buffer, og blandt dem, der vælger at fortsætte i skolepraktik, viser evalueringen da heldigvis også, at skolepraktikken for langt de fleste bliver et springbræt til en rigtig praktikplads, siger afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri.

Hun mener, det er rigtig ærgerligt, at så mange unge fravælger at fortsætte i den uddannelse, de er begyndt på, fordi skolepraktikken lider af et dårligt image, og hun peger på, at en række skoler arbejder seriøst med at lave skolepraktik med høj kvalitet.

- Heldigvis er der allerede en del skoler, som med succes har gennemført skolepraktikforløb, der har været af meget høj kvalitet, og som har givet eleverne en god fornemmelse af ikke bare at gå i skole, men af at være på arbejde. Et godt eksempel er EUC-Nords projekt med restaurering af en gammel skovpavillon, siger Louise Pihl.

EVA (Danmarks Evalueringsinstitut) foreslår også, at skolepraktik skal være en fast del af uddannelserne, og at man skal lave forsøg med at samle skolepraktikken i større centre, så det bliver nemmere at opbygge et stærkere skolepraktikmiljø.

- Vi er enige med EVA om, at der skal laves flere forsøg med skolepraktik. Men vi ser skolepraktikken som en buffer for de elever der ikke kan finde en læreplads umiddelbart efter grundforløbet. Og det skal den blive ved med at være. Den skal ikke institutionaliseres så vi får opbygget store nye centre med risiko for meget lange skolepraktikforløb, siger Louise Pihl.

Kontakt:
Afdelingschef Louise Pihl, Dansk Byggeri, mobil: 25 66 63 12

Læs mere her

tags: Danmark, uddannelse, EU, virksomhed, miljø, praktikplads, skolepraktik, lærling,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar