tirsdag den 22. september 2015

Værdibaseret ledelse

Værdibaseret ledelse er efterhånden et velkendt begreb i det danske erhvervsliv. Det er oprindeligt tænkt som en ledelsesform som kort fortalt har fokus på identifikationen af de værdier som er essentielle i en virksomhed eller organisation. Dette er for at sikre, at medarbejderne får mulighed for at identificere sig med virksomhedens mål samt midler idet disse tager afsæt i de samme værdier.

Værdibaseret ledelse er en ledelsesform, som med stor entusiasme er blevet integreret i det danske erhvervsliv. Værdibaseret ledelse egner sig særdeles som ledelsesform i komplekse organisationer, hvor forandring og udvikling er i højsædet. Er organisationen i konstant forandring og baseret på viden som den primære ressource, så kan værdibaseret ledelse tolkes som at afspejle den samfundsmæssige udvikling i retning af et vidensamfund.

Værdibaseret ledelse sætter fokus på de moralske holdninger i organisationen. Værdierne anvendes således som parametre for, hvad der er rigtigt og forkert, hvad der er godt og mindre godt.

Dermed kommer ledelsens opgave til at bestå i at definere, skabe og kommunikere de værdier, som de ønsker skal karakterisere organisationens kultur på baggrund af en overordnet vision. Denne information fra ledelsen bruger medarbejderne til at nå frem til en forståelse af rammerne for, hvad der er acceptabel adfærd i henhold til ledelsens vision.

Værdibaseret ledelse kan derfor betegnes som indirekte ledelse. Således kan et stærkt værdigrundlag i en organisation få medarbejderne til at udføre de rette arbejdsopgaver på eget initiativ uden at få direkte instrukser fra ledelsesside. Ydermere vil et sådant værdigrundlag få medarbejderne til at arbejde sammen mod et fælles mål, igen uden eksplicit pres og magtudøvelse. Således er værdibaseret ledelse en slags anti–ledelse, idet værdibaseret ledelse i visse tilfælde helt kan erstatte den konventionelle rationelle og regelbaserede styring og ledelse. Ved at skabe et stærkt, fælles værdigrundlag hos medarbejderne påvirker man altså handlinger, beslutninger og prioriteringer i hele virksomheden.

For at sikre levedygtige værdier i organisationen må disse være formuleret forholdsvis bredt. Værdibaseret ledelse er således udtryk for ledelse på det helt overordnede niveau, hvilket indebærer, at man har mulighed for at gå på tværs af afdelinger og divisioner, idet værdier har universel karakter. På den måde giver værdibaseret ledelse også mulighed for at skabe fælles fodslag i større, eventuelt fusionerede virksomheder omkring en fælles vision og retning.

Et godt og solidt værdigrundlag er for en virksomhed lige så vigtig som at have en vision, mission og et klart mål. Men det kræver at de korrekte ressourcer benyttes i arbejdet med værdierne og det er ikke alle der formår dette. I så fald kan ledelsesprocessen vanskeliggøres. Arbejder alle derimod efter et værdigrundlag som er accepteret, sikres der en enstydig forståelse og identitet hvilket resulterer i, at man bedre formår at delegere mål og ansvar samt arbejde hen imod den fastlagte vision.

Probana Management tilbyder HRK–uddannelsen (HR Konsulent), som bl.a. arbejder med værdibaseret ledelse og her vil du som HR medarbejder eller kommende HR medarbejder få indblik i, hvordan din organisation kan arbejde med medarbejderudviklingen.

Igennem e–læringsplatformen får du stillet det teoretiske grundlag til rådighed og på kursusdagene får du udfordret din forståelse af teorien og opnår viden om, hvordan teorien kan implementeres i praksis. Derudover vil du igennem din besvarelse af cases modtage personlig sparring.

Du kan læse nærmere om kursusdage, emner og tidspunkter på følgende link: http://www.probana.com/hrk.asp. Få mere information om Probanas andre uddannelser på http://www.probana.com/.
HRK–uddannelsen er også i Århus nu og har været det siden september 2007. Derudover vil NLU–uddannelsen (Nyudnævnt leder) også være i Århus fra januar 2008. Probana Management arbejder sammen med C3 organisation i forbindelse med en portefølje af forskellige uddannelser.
 

Læs mere her

tags: 2008, Århus, uddannelse, virksomhed, 2007, Probana, Management, medarbejderudvikling, organisation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar