tirsdag den 30. november 2010

Fyrede skal på dagpenge og ikke i job

Regeringen vil fjerne muligheden for opkvalificering, når man er blevet fyret. De skal på dagpenge og håndteres i dette system, siger regeringen. Muligheden for opkvalificering i opsigelsesperioden har ellers betydet, at mange slet ikke har nået at få dagpenge, inden de er i nyt job.

Et lovforslag om ændringer til statens voksenuddannelsesstøtte er lige nu under behandling i folketinget. Et af elementerne i lovforslaget er at fjerne muligheden for, at en arbejdsgiver og lønmodtager i en opsigelsesperiode kan lave aftale om opkvalificering og/eller omskoling.

Dette er ellers en af de muligheder, der har kunnet få noget positivt ud af en ellers dybt ulykkelig situation. En mulighed, hvor arbejdsgiveren har fået en hjælpende hånd til at give den afskedigede de bedste muligheder for at kunne finde sig et nyt job i en anden virksomhed og måske i en anden branche. En mulighed, som lønmodtagere har været glade for, da det kan give den afskedigede opdaterede kvalifikationer at søge nyt job på, og arbejdsgiverne har været glade for at få muligheden for at vise socialt ansvar overfor de gode medarbejdere, der på grund af nedgangs tider må afskediges fra virksomheden.

Siden 2008 har mange virksomheder i it-erhvervet været trængte, nogen er gået konkurs, og andre har måttet afskedige en række af deres it-folk for at tilpasse omkostningerne til ordrebogen.

I PROSA har vi altid forsøgt i en afskedigelsessituation at stille den afskedigede så optimalt som overhovedet muligt til at få nyt job. Målet er selvfølgelig at sikre, at den afskedigede aldrig kommer på dagpenge, men er i nyt arbejde, inden det bliver aktuelt. Her har muligheden for at aftale orlov til uddannelse i opsigelsesperioden været et helt afgørende værktøj, for at det har kunnet lade sig gøre , udtaler Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA Forbundet af It-professionelle.

Fakta
L41 (Forslag til lov om ændring af lov om statens voksenuddannelsesstøtte (SVU)) er fremsat i Folketinget og er nu under udvalgsbehandling. Det foreslås i lovforslaget, at der ikke kan indgås aftale om orlov til uddannelse, hvis lønmodtageren er sagt op.

Læs mere her

tags: 2008, uddannelse, konkurs, regeringen, Folketinget, lovforslaget, virksomhed, regering, penge, omkostninger, opkvalificering, arbejdsgiver,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar