torsdag den 17. marts 2011

Mød mig med det jeg ikke troede fandtes

The system cannot find the file specified. Under sit besøg på Hørby Ungdomsskole havde Thomas Ziehe lejlighed til at møde såvel skolens lærere som en lille gruppe af eleverne for at få en snak om ungdom, ungdomsliv og skolens rolle, når det handler om at danne og uddanne eleverne til at kunne navigere i det voksenliv, der venter alle, der er lidt ældre end de teenagere, der til dagligt befolker gange og bygninger på Hørby Ungdomsskole.

Thomas Ziehe har selv tidligere arbejdet som lærer, men har siden sin afsluttende universitetseksamen i 1975 dels arbejdet ved universiteterne i Frankfurt am Main og dels i Hannover, hvor han i dag er professor i pædagogik.

I oplægget for Hørby Ungdomsskoles lærerkollegium fremhævede Ziehe et træk, der karakteriserer unge i det 21. Århundrede, hvor de unge lever et hvad Ziehe kalder Liv 1 og Liv2 . Hvor Liv 1 er den virkelige fysiske verden, er liv 2 den selvverden den unge eksempelvis bygger op på internettet og gennem populærmusik.
Undersøgelser foretaget blandt unge i Tyskland viser, at over halvdelen af de tyske unge betegner det, der ligger i Liv 2 som den vigtigste del af deres liv.

Ziehe fremhæver ligeledes forskellen mellem unge i dag og unge i 60´erne og 70´erne, hvor de unge tidligere gennem deres ungdomsliv gjorde oprør mod forældregenerationens regler og traditioner, mens det at være ung i dag ikke er ensbetydende med dette oprør, men i højere grad af, at den unge ikke forholder sig til det, der er fastsat og bestemt af forældregenerationen, så længe det ikke har en direkte indflydelse på det liv, den enkelte lever de gør deres og jeg gør mit .

Samtidig understreger Ziehe, at mange af de unge han i sin forskning kommer i kontakt med giver udtryk for en søgen efter kontinuitet og tryghed, hvor de for længst har gennemskuet voksne, der sætter sig op til noget, de ikke er og spiller en rolle over for den unge.
Ziehe introducerede i forlængelse heraf begrebet unplugged aktiviteter , hvor den voksne, læreren eller forælderen er til stede sammen med den unge, slet og ret som det menneske han eller hun nu engang er.

Thomas Ziehes udgangsreplik blev derfor, at den gode skole gør noget som den unge ikke selv ville have valgt f.eks. gennem at lytte til musik man ellers ikke ville lytte til eller læse tekster man ellers ikke ville læse kort sagt at blive udfordret der, hvor nye verdener kan åbne sig.

Læs mere her

tags: internet, Tyskland,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar