fredag den 15. april 2011

Største antal ansøgere til gymnasiet og HF nogensinde

12.654 unge har søgt ind på en gymnasial uddannelse eller HF i hovedstadsregionen. Det er det største antal nogensinde, og stigningen er størst for gymnasiet.
I 2011 har 10.232 unge søgt om at komme i gymnasiet, og det er en stigning på 5 % i forhold til 2010. Den samlede stigning i antal ansøgere til gymnasiet er siden 2008 på 13 %.

Gymnasiet fortsat meget populært
- Gymnasiet er stadig ganske populært hos de unge i hovedstadsregionen. Vi glæder os over, at så mange unge påbegynder en gymnasial uddannelse. Det er vigtigt, at de unge kommer i gang, da vi har en målsætning om, at 95 % af alle unge skal gennemføre en ungdomsuddannelse, siger Marianne Stendell (S), formand for Region Hovedstadens uddannelses- og forskningsudvalg.

Søgningen til HF er mere moderat, men skal ses i lyset af en samlet vækst på 26 % siden 2008. I 2011 søger 2422 unge optagelse på et HF-kursus, og det er en stigning på knap 2 % i forhold til 2010.

Frygt for øget frafald
Men den positive udvikling i søgetallet giver imidlertid også anledning til bekymring.

Fra 2011 skal alle unge have en uddannelsesparatheds-vurdering, og det er Ungdommens Uddannelsesvejledning, der foretager denne vurdering. Hvert år ønsker en del unge, der ikke er vurderet egnet til gymnasiet, at gå til optagelsesprøve i håbet om at komme ind.

Færre til optagelsesprøve
I 2010 år blev 852 elever indstillet til optagelsesprøve på gymnasiet, dvs. 8,7 % af ansøgerne. I 2011 er tallet faldet til 639 elever, dvs. 6,2 % af ansøgerne.

- I 2011 er der sket et drastisk fald i antallet af unge, der er indstillet til optagelsesprøve i gymnasiet, og den udvikling er vi bekymrede for. Noget tyder på, at flere unge har fået lov til at slippe igennem nåleøjet, selvom de ikke på nuværende tidspunkt er kvalificeret til at gennemføre en gymnasieuddannelse, siger Marianne Stendell.

Kan give større frafald
Når færre unge skal til optagelsesprøve, så kan det betyde øget frafald i gymnasiet, hvis en del unge ikke kan klare de faglige krav. Derfor er det er vigtigt, at de unge havner på den rette hylde fra starten og uheldigt, hvis for mange unge sendes i gymnasiet uden de nødvendige forudsætninger.

- Løsningen er ikke at skubbe alle ind på gymnasiet, fordi mor og far vil have det. Det er vigtigt, at vi også anerkender og arbejder for, at de unge er klædt på til at komme i gymnasiet. Og her kan der være behov for, at de unge lige tager et smut forbi 10. klasse. Hvis de blev konfronteret med deres valg, fandt de måske også ud af, at de måske hellere skulle have taget en erhvervsuddannelse. Derfor er det vigtigt, at de unge bliver præsenteret for alle de muligheder, der er, siger Marianne Stendell.

Yderligere information:
Marianne Stendell, fmd. for Region Hovedstadens uddannelses- og forskningsudvalg telefon 23 41 01 57
Anne Holm Sjøberg, udviklingschef, Region Hovedstaden mobil 23 23 89 89
Pressevagten mobil 70 20 95 88

Læs mere her

tags: 2010, 2011, 2008, uddannelse, hovedstad, Region Hovedstaden, gymnasiet,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar