tirsdag den 26. april 2011

Studerende forbereder opsending af første danske rumraket

Jakob Hansen har ikke en helt almindelig praktikplads. Sammen med et lille hold af ildsjæle er han i fuld gang med at bygge en rumraket, der efter planen skal affyres allerede i juni måned. Hvis missionen lykkes, bliver det den første danske raket i rummet.

De fleste drenge drømmer på et eller andet tidspunkt om at bygge deres egen rumraket. Jakob Hansen er studerende på Ingeniørhøjskolen i Århus, og han har gjort drømmen til virkelighed. Som en fast del af et lille entusiastisk rakethold ved non-profit rumorganisationen Copenhagen Suborbitals færdes han nu dagligt i et værksted i en hangar på Refshaleøen ved København. Her er arbejder han på højtryk med at færdiggøre den hybridraket, der efter planerne skal sende et 300 kilo tungt rumskib ud i rummet i juni måned 2011.

Store ambitioner
Vi har travlt. Min læringskurve er stejl. Vi er et lille hold, men med meget store ambitioner. Jeg får lov til at bruge hele paletten af min ingeniørviden og en god portion fantasi, siger Jakob Hansen.

Copenhagen Suborbitals hold består til daglig af kun tre mand, men i weekenden får de assistance af cirka ti frivillige raketentusiaster.

Jakob Hansen er tidligere uddannet klejnsmed, og især den praktiske erfaring med svejsning kommer ham til gode i arbejdet med at bygge raketten.

Jeg skal både designe, beregne og svejse. Det kræver viden om teknologi, en god portion kreativitet, men også håndelag. Det er sjældent, at man i dag som ingeniør får lov til at følge hele processen fra teori og tegnebord til funktionsdygtig løsning, siger han.

I øjeblikket er han i gang med at konstruere en varmeveksler, der er selve hjertet i rakettens motor. Den drives af oxygen og polyuretan, som er et særligt gummilignende materiale. Til sommer vil det vise sig, om hans arbejde bærer frugt, når testaffyringen skal finde sted i Østersøen ud for Bornholms kyst.

Første dansker i rummet inden ti år
Raketten hedder Heat 1X og er ti meter lang. Den består af en motor med to brændstoftanke, et brændkammer, en faldskærm og et rumskib. Den er forløberen for Danmarks første bemandede rumraket, som forventes klar i løbet af maksimalt ti år. Det fortæller Peter Madsen, der er en af initiativtagerne bag den første danske rumfartsorganisation Copenhagen Suborbitals.

Vi tager et skridt af gangen. Første milepæl er en vellykket testaffyring i juni. Om nogle år bør vi være klar til at sende en mand ud i rummet. Og på sigt tror jeg ikke, det er urealistisk for os at sende ting i kredsløb, siger han.

Før Copenhagen Suborbitals er klar til at sende en mand i rummet, skal de kvalitetssikre og afprøve motortyper og udstyr ved en række testaffyringer.

I september 2010 forsøgte Copenhagen Suborbitals for første gang at opsende raketten Heat.
En lille fejl ved en ventil fik missionen til at mislykkes.

FOTOTEKST: Jakob Hansen knokler for at blive færdig til at sende den første danske raket Heat 1X ud i verdensrummet i juni måned.

KONTAKT :
Jakob Hansen, maskiningeniørstuderende, Ingeniørhøjskolen i Aarhus: 2737 8482
Peter Madsen, initiativtager bag Copenhagen Suborbitals:

http://www.copenhagensuborbitals.com/press.php

Læs mere her

tags: København, Danmark, 2010, 2011, Århus, Bornholm, teknologi, kreativ, studerende, Østersøen, Ingeniørhøjskolen, praktikplads, organisation, brændstof,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar