tirsdag den 7. juni 2011

Institutdirektør på DTU bliver æresdoktor i Finland

Kim Dam-Johansen, professor og institutdirektør for DTU Kemiteknik udnævnes d. 20. maj til æresdoktor ved Åbo Akademi, som er Finlands svenske universitet. Udnævnelsen sker på baggrund af Kim Dam-Johansens betydelige forskning i ren og effektiv forbrænding og for hans indsats for at internationalisere forskning og undervisning ikke mindst i samarbejde med nordiske kollegaer.

Kim Dam-Johansen er verdens mest citerede forsker inden for forbrænding og den femte mest citerede forsker inden for energi og brændsler (1998 2008). Han er desuden internationalt anerkendt for opbygningen af DTU s forskningscenter CHEC (Combustion and Harmful Emission Control), for ledelsen af det teknisk-kemiske område på DTU og for hans samarbejde med anerkendte universiteter over hele verden. Udnævnelsen til æresdoktor understreger Kim Dam-Johansens mangeårige fokus på nordisk samarbejde.

I Danmark er Kim Dam-Johansen desuden kendt for sit tætte forskningssamarbejde mellem universitet og erhvervsliv og for at medvirke til at sikre dansk erhvervslivs internationale konkurrencekraft. I begyndelsen af hans forskningskarriere havde han særligt fokus på effektiv anvendelse af fossile brændsler, men i 1990-erne medvirkede han yderligere til at udvikle forbrændingsteknologi til biomassebaseret produktion af elektricitet og varme. De første samarbejder med elværkerne om fuldskala-anvendelse af halm som brændsel blev således publiceret allerede midt i 90-erne og danner nu grundlag for praktisk teknologiimplementering overalt i verden.

Sidst i 1990-erne var han koncerndirektør i Hempel med ansvar for den globale forskning og udvikling, indtil han i 2000 blev leder af DTU Kemiteknik. Siden har han rettet instituttets fokus mod produktdesign, procesdesign og produktion i den kemiske, bioteknologiske, farmaceutiske og energirelaterede industri.

Han har ved siden af det nære samarbejde med DONG og Vattenfall taget initiativ til en målrettet forskningsindsats inden for avancerede coatingsystemer i nært samspil med Hempel, til forskning relateret til enzymteknologi og bioprocesteknik i samarbejde med Novozymes, til en større forskningsplatform om fremtidens rene og effektive cementprocesser i samarbejde med FLSmidth og Højteknologifonden, til en målrettet opprioritering af heterogen katalyse og procesteknik igennem oprettelse af virksomhedsprofessorater med Haldor Topsøe, og til en perspektivrig forskning inden for kontinuert produktion af lægemidler i et spirende samarbejde med Lundbeck.

Ud over sit engagement som leder, forsker og underviser ved DTU er Kim Dam-Johansen medlem af bl.a. bestyrelserne for Hempel Fonden og Hempel Holding A/S, medlem af Akademiet for de Tekniske Videnskaber, medlem af forskningsudvalget for den tyske kraftværkssammenslutning VGB, formand for Teknisk Kemisk Fond, medlem af Ankenævnet for Patenter og Varemærker og aktiv i en række øvrige nationale og internationale råd og nævn.

Læs mere her

tags: Lundbeck, direktør, Danmark, 2008, Vattenfall, lægemidler, virksomhed, 1998, kemi, teknologi, DTU, FLSmidth, energi, Finland, DONG, Novozymes, Haldor Topsøe, konkurrence, undervisning, bioteknologi, biomasse,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar