onsdag den 5. december 2012

Metal-medlem får yderligere 330.000 kr. for kviksølvforgiftning på Grindstedværket

Et Metal-medlem får yderligere 330.000 kr. i kompensation, fordi han fik alvorlige skader som følge af sit arbejde med kviksølv på Grindstedværket. Det er resultatet af de forhandlinger, som Dansk Metal har ført - først med Danisco og senere Dupont. Tidligere har Metal-medlemmet fået godt 1,3 mill. kr. i erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen.

Tidligere tiders lemfældige omgang med tungmetaller som kviksølv har fået alvorlige konsekvenser for mange danske lønmodtagere, der for mange år siden var beskæftiget på Grindstedværket, der i 1970'erne brugte kviksølv i produktionen.

22 medlemmer af Dansk Metal har tidligere fået anmeldt deres kviksølvsygdom, men kun tre af disse har fået anerkendt deres sygdomme i Arbejdsskadestyrelsen. Det har dog ikke forhindret Dansk Metal i at rejse krav mod først Danisco og senere Dupont, der ejede Grindstedværket. Og det har givet pote:

- Vi har netop landet en aftale med Dupont, som giver de af vores medlemmer der har fået anerkendt deres sygdom i Arbejdsskadestyrelsen ret til en yderligere kompensation fra Dupont og det betyder at foreløbig et af vores medlemmer har fået ret til yderligere 330.000 kr. i kompensation ud over den erstatning han har fået på godt 1,3 mill. kr. fra Arbejdsskadestyrelsen. Han har fået nogle alvorlige skader efter han arbejdede på Grindstedværket tilbage i 1970'erne og det får han nu ret til yderligere kompensation for, siger Peter Poulsen, der er souschef i Dansk Metals arbejdsmiljøsekretariat.

Medlemmet har arbejdet på Grindstedværket i 1970'erne, hvor det endnu ikke var alment kendt, at kviksølv havde alvorlige langtidsvirkninger og bl.a. kunne forårsage hjerneskader og tandskader. Imidlertid er det ikke alle, der har været udsat for kviksølvspåvirkning, der er opmærksom på, at helbredsproblemer kan skyldes kviksølvspåvirkningen og reglerne i Danmark er ikke gode, når det først sent konstateres, at der er tale om en arbejdsrelateret lidelse. Derfor har det været en omstændelig proces at overbevise systemerne om, at skaderne skulle anerkendes, nu hvor det er mere end 30 år siden, at medlemmerne arbejdede med kviksølv.

Ifølge Peter Poulsen har det krævet en stor indsats at medvirke til, at sagerne blev behandlet ordentligt i Arbejdsskadestyrelsen og hos Dupont:

- I bund og grund kunne Dupont have valgt at trække sagen i langdrag, men det er lykkedes os sammen med 3F at finde en løsning, som både vi, 3F og Dupont er godt tilfredse med. Sådan en kompensation er ikke noget, det offentlige sikrer folk, men kun noget, som rigtige fagforeninger forhandler sig til med arbejdsgiveren, siger Peter Poulsen.

Ud af de i alt 22 sager som Dansk Metal har ført på vegne af medlemmerne som tidligere har arbejdet på Grindstedværket og BASF i Grenå, har ét medlem som arbejdede på Grindstedværket nu fået erstatning og ret til kompensation, to medlemmer som tidligere arbejdede på BASF i Grenå har fået anerkendt deres sygdomme i Arbejdsskadestyrelsen og 17 medlemmer har desværre ikke fået anerkendt deres sygdom i Arbejdsskadestyrelsen og dermed heller ikke berettiget til kompensation fra Dupont. 2 medlemmer har endnu ikke fået afsluttet deres sager i Arbejdsskadestyrelsen eller i Ankestyrelsen.

Læs mere her

tags: Danmark, hjerneskade, 3F, Danisco, fagforening, fagforening, SF, arbejdsmiljø, arbejdsgiver, Dansk Metal, miljø, Grindsted, sygdom, helbred,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar