mandag den 31. december 2012

Mange har en leder i maven

Imponerende stor søgning til forløbet Talent for ledelse , som skal spotte og udvikle ledertalenter til folkeskolen. 21 kommuner ønsker at få 120 lærere med i forløbet.

Folkeskolen står inden for de næste fem år over for et generationsskifte blandt lederne. Det betyder, at der skal nye kræfter til, og ledertalenterne skal findes blandt folkeskolens lærere. Derfor har Undervisningsministeriet i samarbejde med KL, Børne- og Kulturchefforeningen, Danmarks Lærerforening og Skolelederforeningen søsat forløbet Talent for ledelse .

Kommunerne har taget godt imod forløbet og har tilmeldt i alt 120 lærere. Nu er det op til Undervisningsministeriet og KL at beslutte hvilke kommuner, der kan deltage, og om der skal begynde flere hold end først planlagt.

Talentforløbet består blandt andet af et afklaringsforløb og et kompetenceudviklingsforløb, som skal ruste de kommende ledere til folkeskolens fremtidige udfordringer.

Det er stadig muligt for kommuner at indsende kandidater til talentforløbet. Næste ansøgningsfrist er den 1. november.

Læs mere her

tags: Danmark, folkeskole, kompetenceudvikling, Undervisningsministeriet, generationsskifte,

søndag den 30. december 2012

Undersøgelse af offentlige lederes uddannelsestilbud

Undervisningsministeriet sender et projekt om lederes brug af uddannelsestilbud i udbud. Interesserede konsulentvirksomheder opfordres til at indsende tilbud.

Hvor mange offentlige ledere benytter lederuddannelser inden for VVU og AMU Og hvor mange ledere er tilfredse med uddannelsestilbuddene Det er nogle af de spørgsmål, Undervisningsministeriet ønsker svar på. Derfor sender ministeriet et projekt om offentlige lederes brug af praksisnære lederuddannelser i udbud.

Projektet udbydes til interesserede konsulentvirksomheder, analyseinstitutter med flere. Det består i at indsamle viden om offentlige lederes brug af tilbud inden for VVU og AMU og afdække eksisterende barrierer for øget deltagelse, herunder økonomiske, administrative og faglige forhold. Derudover består projektet i at identificere og kvantificere den samlede potentielle målgruppe og bidrage med viden til, hvordan øget information og oplysning bedst kan øge målgruppens deltagelse.

Projektet er en del af trepartsaftalen af 17. juni 2007, hvor der blev afsat midler til medfinansiering af offentlige lederes deltagerbetaling blandt andet på lederuddannelser i regi af VVU og AMU.

Læs mere her

tags: økonomi, uddannelse, virksomhed, 2007, Undervisningsministeriet,

Dagens nyheder - Læs bla. om Analyse: Flere fyringer på vej i byggeriet

CEPOS: Lønmådehold kan mildne eksportkrise
Den liberale tænketank CEPOS kalder lønmodtagernes tilbageholdenhed ved forhandlingsbordet »rationel« og forventer, at den kan være med til at forbedre konkurrenceevnen.
Læs mere her

AE: Løntørke er ingen jobgaranti
En nulløsning i lønforhandlingerne giver ingen garanti for, at du kan beholde dit job, advarer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Læs mere her

Danskerne er parate til fire års løntørke
Over halvdelen af de danske lønmodtagere er indstillede på at udhule deres egen løn, viser ny meningsmåling. LO er bekymret.
Læs mere her

Danskerne er parate til at gå ned i løn
Over halvdelen af de danske lønmodtagere er indstillede på at udhule deres egen løn, viser ny meningsmåling. LO er bekymret.
Læs mere her

Analyse: Flere fyringer på vej i byggeriet
Der ventes flere fyringer i branchen, indikerer en konjunkturanalyse fra Håndværksrådet.
Læs mere her

lørdag den 29. december 2012

Studerende strømmer til Aarhus Universitets afdeling i Herning

Efter studiestart på Aarhus Universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen (AU-HIH) i Herning er der nu et endeligt overblik over antallet af optagne studerende. I forhold til 2009 er der startet 17 % flere fuldtidsstuderende på AU-HIH, som dermed sætter optagsrekord for tredje år i træk.

Der startet 360 studerende på AU-HIH s seks bacheloruddannelser, hvilket er en fremgang på 12 % i forhold til 2009. Herudover er der samlet set startet 113 studerende på AU-HIH s to kandidatuddannelser, og det er hele 47 % flere end sidste år. På det 1-årige gymnasiale adgangskursus til ingeniøruddannelserne er der optaget 36 studerende, og dermed når det samlede optag af fuldtidsstuderende op på 509. Således er der samlet set startet 17 % flere nye studerende på AU-HIH i forhold til 2009. Herudover bruger 42 udvekslingsstuderende efterårssemestret på AU-HIH, men de tæller dog ikke med i statistikken.
- AU-HIH har oplevet markant fremgang på alle bachelor- og kandidatuddannelser siden 2007. Derfor er jeg også særdeles tilfreds med, at vi igen i år sætter optagsrekord. Det er vigtigt for AU-HIH og ikke mindst for det midt- og vestjyske erhvervsliv, som i stor stil aftager de uddannede kandidater, siger AU-HIH s direktør Erik Ernø-Kjølhede.

Godt studiemiljø og fokus på praksis i uddannelserne
Langt de fleste uddannelser og uddannelsesinstitutioner har stigende optagstal i år, så en del af forklaringen på de imponerende optagstal på Aarhus Universitet, Handels- og IngeniørHøjskolen, skal uden tvivl findes i den nuværende situation på arbejdsmarkedet. Når det er svært for unge at finde job, søger de ofte mod uddannelsesinstitutionerne i stedet.

Herudover har AU-HIH evnet at gøre sig til en attraktiv universitetsafdeling ved at fokusere på, at de studerende lærer at bruge teorien fra skolebænken i praksis. Det unikke og tætte samarbejde med det regionale erhvervsliv betyder, at AU-HIH giver studerende mulighed for at prøve deres evner af på konkrete problemstillinger i offentlige og private virksomheder i løbet af uddannelsen. En anden ting, der trækker studerende til Herning, er det specielle studiemiljø.
- Trods den markante fremgang i antallet af studerende, er AU-HIH stadig en overskuelig uddannelsesinstitution, hvor den studerende er mere end blot et nummer. Det skaber et godt studiemiljø, som mange unge sætter stor pris på, forklarer Erik Ernø-Kjølhede.

Markant vækst siden fusionen med Aarhus Universitet
Siden fusionen med Aarhus Universitet i august 2006 har der været en betydelig vækst i optaget af studerende. Ved sommeroptaget 2006, hvilket var sidste gang Handels- og IngeniørHøjskolen optog studerende som selvstændig institution, blev der optaget 183 bachelorstuderende. Med 360 nye bachelorstuderende ved optag 2010 er der tale om en stigning på hele 97 % siden 2006. Hertil kommer de studerende på de to kandidatuddannelser, der blev oprettet som følge af fusionen. Med 113 nye kandidatstuderende er der tale om en eksplosiv fremgang på 151 % i forhold til sommeren 2007, hvor AU-HIH for første gang optog studerende til civilingeniøruddannelsen og den erhvervsøkonomiske kandidatuddannelse.

Udvikling i optagstal 2009-2010 fremgår af den vedhæftede pdf.

Læs mere her

tags: 2009, 2010, Aarhus Universitet, direktør, økonomi, uddannelse, selvstændig, Herning, virksomhed, 2007, 2006, arbejdsmarked, ingeniøruddannelse, kandidatuddannelse, studerende, uddannelsesinstitution, miljø, erhvervsøkonomi,

fredag den 28. december 2012

Education at a Glance 2010: Danske studerende er blandt de bedste til at gennemføre deres studier

Danmark har en af de højeste gennemførelsesprocenter på videregående uddannelser. Til gengæld er vi et af de lande, hvor gymnasielærerne har færrest undervisningstimer. Det viser den årlige OECD-rapport.

Danmark er blandt de OECD-lande, hvor flest af dem, der begynder på en videregående uddannelse, også gennemfører en videregående uddannelse. Det viser den årlige OECD-rapport Education at a Glance. Hele 84 procent gennemfører. Det er kun overgået af Japan og Sydkorea.

Vi skal blive endnu bedre
Danmark er også blandt de lande, hvor andelen af de 25- til 34-årige med en videregående uddannelse er størst. Her ligger Danmark på en syvendeplads.

Undervisningsminister Tina Nedergaard glæder sig over resultaterne.

Placeringerne ligger fint i tråd med målsætningen om, at 50 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en videregående uddannelse i 2015. Vi er på rette vej, men vi skal blive endnu bedre. Endnu flere skal se mulighederne i en videregående uddannelse, og endnu flere skal gennemføre, siger undervisningsministeren.

Danske lærere underviser mindre
Når det gælder lærernes reelle undervisningstid, adskiller Danmark sig markant fra alle andre OECD-lande.

Gymnasielærere i andre OECD-lande underviser næsten dobbelt så meget som de danske. En dansk gymnasielærer underviser 364 timer om året. Det svarer til 55 procent af gennemsnittet i samtlige OECD-lande.

Det er iøjnefaldende, hvor få timer gymnasielærere reelt underviser i Danmark sammenlignet med andre lande. Det er en udfordring, vi skal tage hånd om. De nuværende arbejdstidsaftaler har baggrund i en tid, hvor der var helt andre krav til uddannelse og forholdet mellem lærer og elev. I dag er der andre muligheder og andre forventninger, siger Tina Nedergaard.

I Danmark underviser en grundskolelærer 648 timer om året. Det er 13 procent mindre end OECD-gennemsnittet.

Se hele OECD rapporten her

Læs mere her

tags: Danmark, uddannelse, Japan, undervisningsminister, undervisning, undervisningstimer, videregående uddannelse, arbejdstid, skolelære,

Dagens nyheder - Læs bla. om Fyret Dong-direktør bliver formand i offshorebestyrelse

Fyret Dong-direktør bliver formand i offshorebestyrelse
Den fyrede Dong-direktør Anders Eldrup skal nu være formand for Offshore Center Danmark.
Læs mere her

torsdag den 27. december 2012

Universitetetsforskere skal ikke bruge tid på administration

Forskerne på de danske universiteter bruger mellem halvdelen og to-tredjedele af deres tid på at administrere i stedet for at forske. Det er uhensigtsmæssigt - lad HK erne på universiteterne stå for administrationen og lad forskerne forske, lyder budskabet fra HK erne i et åbent brev til regeringen.

Som det er i dag, skal forskerne søge bevillinger til egen og øvrigt personales løn. De skal søge midler til forskningsprojekter. Samtidig skal de administrere bevillingerne, afrapportere og meget mere. Tiden til forskning er og bliver nedprioriteret, selvom det er det, forskerne er ansat til.

Men sådan behøver det ikke være, mener LFHU, Landsforeningen for Højere Uddannelsesinstitutioner, som repræsenterer 4000 HK ere ansat på universiteterne. Nu har landsforeningen sendt et åbent brev til regeringen, hvor de gør opmærksom på problemet.

Regeringens storstilede 10 punktsplan om, at bl.a. universiteterne skal hjælpe Danmark ud af den økonomiske krise hænger ikke sammen med, at forskerne skal bruge så meget tid på administration. Samtidig har regeringen via sin genopretningsplan, som blev lanceret for tre måneder siden, varslet store besparelser på universitetsområdet.

Det vil ikke skabe det resultat, som regeringen går efter, nemlig en styrkelse af forskningen på universiteterne, som i sidste ende vil gavne Danmark økonomisk.

Det hænger simpelthen ikke sammen og er en forkert måde at bruge ressourcerne på, siger Thora Petersen, formand for HK erne ansat i staten.

Forskerne skal ikke bruger mellem halvdelen og to-tredjedele af deres tid på at administrere. HK/Stat bidrager gerne, i samarbejde med universiteterne, til udvikling af kompetenceudviklingsforløb, der gør det muligt at flytte langt de fleste administrative opgaver tilbage til HK erne, og derved giver forskerne mulighed for at forske. lyder det fra Thora Petersen.

Bestyrelsen for LFHU, Landsforeningen for Højere Uddannelsesinstitutioner, som repræsenterer 4000 HK ere ansat på universiteterne, har nu sendt et åbent brev til regeringen og Dansk Folkeparti.

I brevet kræver HK erne svar på en række spørgsmål og de tilbyder at møde op og fremlægge en løsning på problemet. Brevet kan læses nedenfor.

Læs det åbne brev til regeringen og Dansk Folkeparti :
100902 - LFHU åbent brev til regering og dansk folkeparti.doc 42,00 kB

Læs mere her

tags: Danmark, Dansk Folkeparti, HK, økonomi, regeringen, regering, kompetenceudvikling, Forsker, forskningsprojekt,

Dagens nyheder - Læs bla. om Topchefer forudser løndyk næste år

Topchefer forudser løndyk næste år
Lønmodtagerne skal være forberedte på nedgang i reallønnen næste år, lyder det fra topchefer. Erhvervsorganisationer er enige, mens bankøkonomer er mere optimistiske.Foto: Jens Nørgaard Larsen
Læs mere her

onsdag den 26. december 2012

Ledige får uddannelse og forsørgelse i et ekstra halvt år

Fra 1. januar 2013 får ledige, der opbruger deres dagpenge, ret til at uddanne sig og samtidig modtage en særlig uddannelsesydelse i op til et halvt år. Det fremgår af et lovforslag, som Folketinget i dag har vedtaget.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er glad for vedtagelsen:

- Regeringen er stærkt optaget af at hjælpe de mennesker, der om kort tid risikerer at have opbrugt retten til dagpenge. Vores mål har hele tiden været meget klart: at hjælpe dem ind på arbejdsmarkedet og i job igen. Det gør vi med både akutpakken og aftalen om akutjob. Og nu står vi klar til at give dem, der måtte opbruge deres dagpenge, et forsørgelsesgrundlag i op til et halvt år ekstra, hvis de vælger at uddanne sig.

- Mange af de ledige, der risikerer at opbruge retten til dagpenge, er ufaglærte eller har en uddannelse, som de ikke har brugt længe. For dem er det særligt vigtigt, at de nu får et ekstra halvt år til at opkvalificere sig, så de får et bedre afsæt til at komme i job. For selvom uddannelse ikke i sig selv er en garanti for et job, så er og bliver uddannelse det bedste fundament, vi kan give langtidsledige, når det handler om at komme i job, siger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Lovforslaget udmønter aftalen om en uddannelsesordning, som regeringen og Enhedslisten indgik som et led i finanslovsaftalen for 2013. Ordningen træder i kraft den 1. januar 2013.

Om uddannelsesordningen

Er målrettet ledige, som opbruger deres dagpengeret i perioden fra den 30. december 2012 til og med den 30. juni 2013.
Giver ret til en særlig uddannelsesydelse i op til seks måneder, efter at dagpengeretten er opbrugt. Ydelsen er 13.884 kroner om måneden for forsørgere og 10.413 kroner for andre. Det svarer til henholdsvis 80 procent og 60 procent af arbejdsløshedsdagpengene. Ydelsen er uafhængig af egen formue og eventuelt ægtefælles indtægt og formue.
Giver ret til en række uddannelser, som er tilrettelagt som heltidsundervisning. Fx forberedende voksenundervisning, almen voksenuddannelse, hf-enkeltfag, erhvervsuddannelser, gymnasiale uddannelser, AMU-kurser samt videregående voksen- og efteruddannelse, der er udbudt af offentlige institutioner, fx akademi-, diplom- og masteruddannelser og fagspecifikke kurser.

Læs mere her

tags: arbejdsløshed, Enhedslisten, retten, uddannelse, 2013, december, Folketinget, regeringen, Lovforslag, arbejdsløs, 2012, penge, regering, efteruddannelse, erhvervsuddannelser, undervisning, langtidsledige, arbejdsmarked, beskæftigelsesminister, beskæftigelse, finanslov,

Dagens nyheder - Læs bla. om Danske Erik hos ESA: Jeg måtte i gang med at lære kinesisk

Danske Erik hos ESA: Jeg måtte i gang med at lære kinesisk
Bag murene hos ESA Erik Mose Sørensen er civilingeniør fra Aalborg og har været ansat hos ESA i 28 år. Det har bragt ham vidt omkring, og i øjeblikket er det forholdet til Kina, der fylder.
Læs mere her

tirsdag den 25. december 2012

Vigtigheden ved kommunikation

Hver eneste dag holder landets ledere tusindvis af møder, præsentationer og vanskelige samtaler, der stadig fylder mere i mange lederes og medarbejderes hverdage. Hvis et møde eller en samtale skal være effektiv og udbytterig, kræver det, at lederen mestre kommunikationens kunst, så budskabet når modtagerens forståelsesramme.

Evnen til at kommunikere, samarbejde og forstå konsekvensen af en bestemt adfærd og arbejde bevidst med de psykologiske virkemidler er mindst lige så afgørende at mestre, som de faglige kompetencer. Derfor tilbyder PROBANA Business School uddannelsen MasterClass i Kommunikation.

Uddannelsen vil sætte dig i stand til, at forstå de psykologiske aspekter der vedrører kommunikation. Ligeledes vil du få en dybere forståelse for, hvordan du forbedre din personlige kommunikation. Endvidere vil du få et dybdegående indblik i hvordan du kan gøre din skriftlige kommunikation gennemslagskraftig.

Læs mere om Probanas MasterClass i Kommunikation her: http://www.probana.com/kom.asp. Tilmeld dig allerede i dag, så får du 10.000 kr. i rabat + en ipad 4.


Læs mere her

tags: uddannelse, OB, kunst, kemi, Probana, psykologi, kommunikation,

mandag den 24. december 2012

Kvalifikationsudvalg er et rigtigt skridt

Beskæftigelsesministeren nedsætter et nyt udvalg, der skal sikre, at der er nok kvalificerede medarbejdere til at løfte de store infrastrukturprojekter de kommende år. Initiativet får opbakning fra Dansk Metal.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har nedsat et udvalg, der i lyset af de store planlagte infrastrukturinvesteringer skal kortlægge kvalifikationsbehovet på det danske arbejdsmarked og behovet for opkvalificering af de ledige.

I en kommentar til nedsættelse af udvalget siger leder af Metals a-kasse Torben Poulsen:

- Nedsættelsen af udvalget er en klar markering af, at regeringen er i gang med at lægge nye spor i arbejdsmarkedspolitikken. Det handler om opkvalificering af de ledige, så de har de kvalifikationer, virksomhederne efterspørger. Det er vejen frem, når det gælder om at sikre beskæftigelsen og virksomhedernes konkurrenceevne.

Beskæftigelsesministeriet skønner, at investeringerne vil indebære skabelsen af 20.000 jobs de kommende år. Hertil siger Torben Poulsen:

- Det skal være et mål, at disse job besættes af danske faglærte og ufaglærte. Derfor skal den indsats mod social dumping, som regeringen har begyndt, yderligere styrkes, så jobbene etableres på vilkår, der overholder regler og aftaler på det danske arbejdsmarked.

Udvalget skal komme med anbefalinger til, hvordan uddannelsesindsatsen
over for ledige inden for den afsatte økonomiske ramme tilrettelægges mest
hensigtsmæssigt i lyset af de store planlagte infrastrukturinvesteringer.

- Det er helt åbenbart, at kommunal kassetænkning i dag er en barriere for, at de arbejdsløse får den uddannelsesindsats, der skal til for at komme i job. Det handler ikke om flere penge, men at flytte midler til uddannelse fra de kommunale jobcentre til regionale arbejdsmarkedsråd. Det er også på det regionale niveau man kan skaffe sig overblikket og etablere kontakten til uddannelsesinstitutionerne, siger Torben Poulsen.

Læs mere her

tags: politi, økonomi, uddannelse, regeringen, arbejdsløs, virksomhed, penge, regering, opkvalificering, arbejdsmarked, Dansk Metal, uddannelsesinstitution, jobcentre, beskæftigelse, konkurrence, kaffe,

Dagens nyheder - Læs bla. om Topkvinder sættes i bås

Topkvinder sættes i bås
Kvindelige chefer deles op i fire arketyper .Foto: niels ahlmann olesen
Læs mere her

Succesfulde forandringer afhænger af involverede medarbejdere ? få værktøjerne med Probanas mini MBA

Forandring er et grundlæggende vilkår i virksomheder. Flere og flere virksomheder står overfor at skulle forandre organisationen, men mangler redskaberne til at gennemføre forandringen uden at medarbejderne føler sig truet og modarbejder tiltagene.

I stedet for at presse nye forandringstiltag ned over medarbejdere, er det afgørende at medarbejderne er motiverede for at forandringstiltaget lykkes. For at motivere medarbejderne er det vigtigt at involvere og inddrage medarbejdere i forandringsprocessen. Probanas Mini MBA giver virksomheder værktøjerne til at inddrage medarbejdere så forandringsprocesser får succes.

Probanas Business School tilbyder en solid udannelse i forandringsledelse. Forandringsledelse er et redskab for ledere og mellemledere til at tackle udfordringerne som følger i kølvandet på forandringsprocesser, og bygger på centrale områder indenfor Human Ressources, forretningsudvikling og værdiskabende ledelse.

Dagsordensættende undervisere vil give ledere og mellemledere en teoretisk indføring i forandringsledelse, samt en række praktiske værktøjer til at tackle modstand mod forandring. Uddannelsen er baseret på blended learning, som er en kombination af e-learning og kursusdage, som giver travle medarbejdere en unik fleksibilitet som vi har erfaring med passer godt til erhvervsfolks hektiske hverdage.


Læs mere her

tags: virksomhed, fleksibilitet, Probana, organisation, værktøj,

fredag den 21. december 2012

Dagens nyheder - Læs bla. om Offentlige ledere forsømmer at støtte pressede ingeniører

Offentlige ledere forsømmer at støtte pressede ingeniører
Hver tredje ingeniør i det offentlige får ingen støtte fra sin leder, når det brænder på. IDA kræver obligatorisk uddannelse af offentlige ledere.
Læs mere her

Gymnasieelever skaber innovation på Iværk og vækst messen i Forum fredag d. 10. september og lørdag d. 11. september 2010

Går din virksomhed og tumler med et problem, som I gerne vil have nogle friske unge hjerner til at kigge på med en ny vinkel, så kom forbi stand 410 på Iværk og vækst messen, og mød nogle af elverne, der er med i projekt Innovationskraft og entreprenørskab på gymnasier i Region Hovedstaden.

Eleverne på standen vil sammen med dig gennemføre en kreativ, idégenererende proces, hvor du som gæst vil få nogle ideer til at løse en udfordring, du og din virksomhed står med. Der vil også være mulighed for at du kan give dit bud på, hvilke kompetencer, du mener, fremtidens gymnasieelev bør besidde.

Tal med eleverne de er fulde af gode historier om innovation i gymnasiet.

26 af Region Hovedstadens gymnasier går sammen om at udvikle gymnasieelevernes innovative kompetencer.
Eleverne trænes i at være idegenererende og kreative, og håbet med projektets tilstedeværelse på Iværk og vækst messen er at skabe kontakter til eksterne organisationer og virksomheder, der kan se en mulighed i at udnytte det potentiale, der ligger i de unge mennesker og deres viden. På Iværk og vækst messen kan man få en smagsprøve på de unges idéskabende kompetencer.

Innovationskraft og entreprenørskab på gymnasier i Region Hovedstaden er en strategi for, hvordan de studieforberedende uddannelser kan leve op til efterspørgslen i både den offentlige og den private sektor efter idéskabende medarbejdere, der kan indgå i innovationsprocesser og skabe merværdi.

Innovationsprojektet gennemfører en lang række aktiviteter med fokus på innovation og entreprenørskab for såvel elever som lærere og ledere. Innovation i gymnasierne vil blive undersøgt og beskrevet. Projektet støttes af Den Europæiske Socialfond, Region Hovedstaden og Fonden for entreprenørskab og afsluttes april 2012.

Direktør på CPH WEST og formand for styregruppen Eva Hofman-Bang udtaler: Det er vigtigt, at vores unge klædes på til bringe det danske samfund videre, og derfor kan jeg ikke understrege vigtigheden af dette projekt nok. Jeg er stolt over, at så mange gymnasier har fundet sammen om at styrke skolernes innovationskraft.

Læs mere her

tags: uddannelse, 2012, virksomhed, Region Hovedstaden, kreativ, strategi, organisation, gymnasiet, innovation,

torsdag den 20. december 2012

Dagens nyheder - Læs bla. om Peter Straarup rykker op i Mærsk-hierarkiet

Unge ingeniører bliver brugt som daglejere af staten
Størstedelen af statsansatte ingeniører under 30 år må nøjes med tidsbegrænsede stillinger. Det får konsekvenser får både ingeniørerne og det offentlige, mener IDA.
Læs mere her

Jobbene roterer ikke som håbet
Første akutpakke - jobrotationen - har kun fået 254 personer i arbejde, selv om regeringen havde håbet på flere. Katastrofalt, mener en professor.
Læs mere her

Regeringen vil gøre arbejdsløse nyuddannede til iværksættere
Knap hver tredje med et eksamensbevis fra universitetet i hånden har ikke job, men et nyt initiativ fra regeringen skal hjælpe dem med at blive selvstændige.
Læs mere her

Staten foretrækker daglejerjob til unge ingeniører
Størstedelen af statsansatte ingeniører under 30 år må nøjes med tidsbegrænsede stillinger.
Læs mere her

Peter Straarup rykker op i Mærsk-hierarkiet
Den tidligere Danske Bank-direktør er avanceret i bestyrelsen for en af Danmarks rigeste fonde.Foto: Morten Germund
Læs mere her

Esbjerg tiltrækker rekordmange nye studerende

For fjerde år i træk er der fremgang i antallet af nye studerende i Esbjerg. I alt 2.245 nye studerende er blevet optaget på en af byens mere end 60 populære videregående uddannelser. En stigning på 7% fra året før. Og et tydeligt bevis på, at Esbjerg for alvor er ved at slå sit navn fast som studieby.

Netop i disse uger byder Studiebyen Esbjergs kampagneteam De Røde Løbere de nye studerende velkommen. Og det sker med maner. Mere end 70 gratis events er der på programmet. Så der er noget for enhver smag uanset om man er til litteratur, løb, leg eller live musik.

Unikt samarbejde mellem byens institutioner
I Esbjerg arbejder vi sammen siger Lone Aaboe Jessen, marketingchef hos Esbjerg Erhvervsudvikling og fortsætter, og det er vi rigtig gode til. Der er ingen tvivl om, at det stærke samarbejde på tværs af byens uddannelsesinstitutioner og mere end 60 uddannelsesretninger er med til at skabe et unikt fælles studiemiljø for Esbjergs godt 5.500 studerende.

Studiebyen Esbjerg er et samarbejde mellem University College Syddanmark, Syddansk Universitet Esbjerg, Aalborg Universitet Esbjerg, Erhvervsakademi Sydvest og Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole. Siden det succesfulde parløb mellem de fem institutioner og Esbjerg Erhvervsudvikling startede for godt 10 år siden, er det gået stærkt. En flot stigning i antallet af studerende på over 50% er det blevet til, hvilket er over landsgennemsnittet.

skaber vækst i Esbjerg
Der er ingen tvivl om, at studiemiljøet er afgørende for, hvor de unge vælger at slå sig ned , siger Lasse Lietzen Jensen, tovholder for Studiebyen Esbjerg. Han fortsætter: Vi tilbyder nogle attraktive rammer, som trækker stadigt flere studerende til byen. Og flere studerende betyder vækst på alle niveauer. Uddannelsesinstitutionerne i Danmark kæmper om de studerende, så det er vigtigt, at vi holder momentum i Esbjerg. Og det gør vi ved fortsat at tilbyde den bedste pakke.

Nærkontakt til byens erhvervsliv
Samarbejdet mellem uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv har været diskuteret intenst. Faktum er, at de studerende helst skal matche erhvervslivets behov efter uddannelse, og derfor er det vigtigt, at der systematisk arbejder på at optimere forholdet mellem partnerne.
Et godt studiemiljø er en kombination af mange ting , siger Henrik Larsen, formand for Esbjerg Rektorkollegium og rektor på Erhvervsakademi Sydvest, og fortsætter: At vi i Esbjerg tilbyder en bred vifte af uddannelser, et alsidigt og rummeligt fritidsmiljø med mange gratis tilbud samt fornuftige leveomkostninger er alfa og omega. Men en anden vigtig parameter er også nærkontakten til byens virksomheder. En nærkontakt, som vi sagtens kan gøre både bredere og dybere fremadrettet. Et af de nye initiativer for at styrke samarbejdet er Videnstræf, som finder onsdag den 3. oktober 2012 på Campus Esbjerg.

Videnstræf er et unikt forum for virksomheder og studerende til at møde hinanden i et spændende miljø, hvor de kan udveksle viden, blive inspireret og måske indgå et fremtidigt samarbejde. Læs mere om Videnstræf på www.eeu.dk

Læs mere her

tags: Danmark, Esbjerg, uddannelse, Aalborg, Aalborg Universitet, 2012, virksomhed, erhvervslivet, omkostninger, Syddansk Universitet, studerende, uddannelsesinstitution, videregående uddannelse, rektor, miljø,

onsdag den 19. december 2012

Dagens nyheder - Læs bla. om Vil du bygge en fusionsreaktor?

Efteruddannelse skal give bonus på bundlinjen
Danske virksomheder bruger hvert år milliarder af kroner på efter- og videreuddannelse til medarbejderne, men hvor det tidligere var et frynsegode, skal det i dag give resultat på bundlinjen. Foto: Liselotte Sabroe
Læs mere her

Vil du bygge en fusionsreaktor?
Verdens største energiforskningsprojekt, ITER, mangler ingeniører til et verdensomspændende projekt, der skal ende med en fusionsreaktor. Arbejdet kalder i Frankrig tæt på bjerge og strand.
Læs mere her

CBSere vil lave grøn business

I denne uge kommer blandt andre Mærsk og IBM til CBS og fortæller, hvordan de arbejder med sustainability 2.0. Sustainability 2.0 er en ny måde at tænke bæredygtighed på, hvor god business er i centrum.

Bæredygtighed skabes, når forbrug reduceres, og når ressourcer genbruges, og især i sparetider er bæredygtighed derfor god business. Det forklarer Kathrine Johansen, der er kandidatstuderende fra E-Business, projektleder på CBS Goes Green og arrangør af denne uges Green Week på CBS:
Fra d. 24. til d. 27. september inviterer CBS Goes Green store og interessante virksomheder til CBS. De vil fortælle om, hvordan de arbejder med bæredygtighed, og hvad de forventer, at fremtidens medarbejdere kan bidrage med inden for Sustainability 2.0 - så CBS ere vil gøre klogt i at komme og lytte med, siger hun.

CBS er vil være grøn leder
Kathrine Johansen drømmer selv om at blive en af fremtidens grønne ledere:
Jeg interesserer mig for de områder, hvor business og samfund møder hinanden. Samfund er mennesker og miljø, og bæredygtighed er en del af samfundet - det hele hænger sammen. Der, hvor det bliver interessant, er hvor det også bliver en god forretning, for kan man skabe mere for det samme eller mindre, så har man en bedre og mere bæredygtig business, siger hun.
Bæredygtighed er et intelligent lag
Kim Østrup, vicedirektør i IBM, kommer og fortæller om, hvordan IBM tjener penge på bæredygtighed, og hvad fremtidens medarbejder skal kunne inden for feltet. Han forklarer, at det i fremtiden ikke længere vil handle om at sælge en vare, men mere om at sælge en intelligent service , der ligger som et lag ovenpå varen:

Bæredygtighed drejer sig om innovation, så vi har brug for, at kommende medarbejdere i IBM har forståelse for innovation og forretningsmodeller, der kan fremme nedsætning af CO2-udslip og sænke energiforbruget inden for alle mulige områder. F.eks. er det smart at fjerne forbruget i spidsbelastede perioder mht. strøm og flytte det til andre tidspunkter. Sådanne løsninger kræver intelligente IT-løsninger, fortæller han.

Mærsk og mere miljø
Annette Stube er leder af Group Sustainability i Mærsk. Hun gæster også CBS i denne uge. Lige nu er Mærsk Line ved at bygge verdens 20 største containerskibe med genanvendelige materialer, og Mærsk har flere konkrete målsætninger mht. bæredygtighed, f.eks. et 2020-mål om en generel nedsætning af brændstofforbruget på 10 %.

En sund virksomhed skaber værdi for ejerne, kunderne, de ansatte og for samfundet. Jo mere værdi en virksomhed skaber, og jo færre ressourcer den bruger, desto mere positivt er det, og den slags bidrager positivt til samfundet, f.eks. mht. økonomi og jobskabelse. Disse aspekter bliver en del af Mærsks kerneydelser, siger Annette Stube.

Læs mere her

tags: IBM, direktør, økonomi, CO2-udslip, 2020, 2020, energiforbrug, containerskib, virksomhed, penge, energi, Mærsk, projektleder, brændstof, studerende, innovation, miljø,

tirsdag den 18. december 2012

Dagens nyheder - Læs bla. om Pihls store mand, Søren Langvad er død

Dansk løn-depression når nye dybder
Der er nu en så udbredt negativ forventning til vores løn i det kommende år herhjemme, at selv de dybt kriseramte italienere holder hovedet højere end os.
Læs mere her

Hver 10. pensionist har stadig job
Enten er de omkring 97.000 seniorer ikke klar til at forlade arbejdsmarkedet, eller også ønsker de at vende tilbage efter en pause, lyder vurderingen af de ældre, som fortsætter i job, efter de er fyldt 65 år.
Læs mere her

Pihls store mand, Søren Langvad er død
Dansk entreprenørverdens grand old man Søren Langvad og administrerende direktør i E. Pihl & Søn gennem 40 år er død.
Læs mere her

Styrk din karriere med PROBANAs konferencer

Hvad har advokatfirma Bech-Bruun, fitness-coach Charlotte Bircow og Professor Hans Henrik Knoop til fælles De underviser alle på PROBANA Business Schools populære konferencer. PROBANAs brede spektrum af dygtige foredragsholdere har formået at tiltrække deltagere fra landets største virksomheder.

Udover sin brede vifte af e-learning baserede uddannelser tilbyder PROBANA desuden mange forskellige endags-konferencer, hvor man får mulighed for at opnå dybdegående indsigt i et specifikt fagområde samt får muligheden for at netværke med kollegaer fra hele landet.

Konferencerne som udbydes er bl.a.:

Livsglæde Et lykkeligt liv med plads til både fordybelse og en naturlig arbejdsglæde samt overskud og energi i privatlivet er ønskværdigt for de fleste. Men i en travl og hektisk hverdag synes tiden til at fordybe sig i selvudviklende discipliner måske knap, men en positiv indstilling og tankegang er en god start på vej til et lykkeligt liv. Charlotte Bircow vil sammen med Sebastian Nybo præsentere gode værktøjer til at øge livsglæden

Personalejura Partnere fra Bech-Bruun Mads Krarup og Mette Klingsten vil på denne konference undervise i det nyeste inden for Personalejura. Personalejura er en område, som jævnligt ændres og opdateres, og det er herfor vigtigt at holde sig ajour med de juridiske rammer

Positiv psykologi Det er kendt, at frigørelse af medarbejdernes potentialer, er et krav for succes, og i den henseende er Positiv Psykologi et af de mest oplagte redskaber. I samarbejde med Professor Hans Henrik Knoop og lektor Camilla Raymond fra cand.psych.-linien på Københavns Universitet inviterer vi hermed dig, dine kolleger og netværk til årets store konference omkring Positiv Psykologi

Læs mere om PROBANAs mange konferencer her: http://www.probana.com/2konference.asp.

Læs mere her

tags: København, uddannelse, OB, advokatfirma, virksomhed, energi, Personalejura, psykologi, værktøj, fitness, Københavns Universitet, coach,

mandag den 17. december 2012

Dagens nyheder - Læs bla. om Hunos efterfølger er ingeniør og har let til latter

Flere seniorjob lægger pres på ordinært ansatte
Ordinært ansatte vil blive presset ud for at gøre plads til folk, der gør krav på deres ret til et seniorjob, frygter kommunerne.
Læs mere her

FOA: Seniorjob må ikke erstatte ordinære job
Når kommunerne ansætter folk i seniorjob, skal det ikke være på bekostning af ordinære job, lyder det fra FOA. Meldingen kommer efter KL har udtrykt frygt for, at ordinært ansatte presses ud for at gøre plads til folk, der gør krav på deres ret til et seniorjob.Foto: Nils Meilvang
Læs mere her

K: Udvidelse af seniorjobordning er problematisk
Hos de Konservative beskriver beskæftigelsesordfører Mai Henriksen udvidelsen af seniorjobordningen som en lappeløsning.
Læs mere her

Hunos efterfølger er ingeniør og har let til latter
Jørgen Huno Rasmussen stopper næste år som topchef i FLSmidth. Hans afløser hedder Thomas Schulz og kommer fra den svenske koncern Sandvik.
Læs mere her

Ligestil de blå og røde huer

Tirsdag d. 25. september går handelsgymnasieelever fra hele landet på gaden for at demonstrere for lighed mellem gymnasieuddannelserne og mod den store ulighed i taxametersystemet.

Forskelsbehandlingen betyder, at en klasse på 28 elever fra det almene gymnasium får udbetalt minimum 291.000 mere end en tilsvarende klasse på handelsgymnasiet (dette beløb kan stige til 630.000 kroner afhængig af tillægstakster). Og det til trods for at de to uddannelser er sidestillede og lige adgangsgivende til videregående uddannelser.

Forklaringen på det store skel går på, at det det almene gymnasium har dyrere fag end handelsgymnasiet - fx fysik, kemi, musik, idræt. Men den forklaring er ifølge Niels Brocks direktør, Anya Eskildsen, langt fra fyldestgørende:

- Der er ingen tvivl om, at det er dyrere at gennemføre fagene på det almene gymnasium end på handelsgymnasiet. Fag som idræt, fysik og musik, som traditionelt hører hjemme på det almene gymnasium, koster mere. Men spørgsmålet er, om de er så meget dyrere, som taxameterpengene antyder. Her er svaret utvetydigt nej. En undersøgelse lavet af Forum for Business Education (FBE) viser, at udgifterne til de dyrere undervisningsfaciliteter kun udgør cirka en fjerdedel af de ekstra tilskud fra staten.

Derfor er det helt store spørgsmål, hvordan man forklarer de sidste tre fjerdedele, som alt i alt udgør 218.400-557.200 kr. Anya Eskildsen mener ikke, at der er en fornuftig forklaring og påpeger, at den politiske forskelsbehandling er skadelig for handelsgymnasiernes image og kvalitet.

- Det sender et absurd signal, når man fra politisk side beslutter, at en gruppe unge er mere værd end en anden gruppe baseret på, om de går op i økonomi eller naturfag. Oven i det kommer, at det sætter store begrænsninger for handelsgymnasierne udvikling og mulighed for at tænke innovativt, siger hun.

Læs mere her

tags: direktør, politi, økonomi, uddannelse, penge, kemi, rock, undervisning, gymnasiet, videregående uddannelse,

søndag den 16. december 2012

Positiv akkreditering af konservatorieuddannelserne

Alle de videregående uddannelser ved de fire konservatorier i Danmark fik en positiv bedømmelse af Akkrediteringsrådet.

Det Jyske Musikkonservatorium, Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole, Rytmisk Musikkonservatorium og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium har tilsammen fået positiv akkreditering af alle sine 22 bachelor- og kandidatuddannelser. De fire konservatorier hører sammen med de øvrige kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet.

Kulturminister Uffe Elbæk siger:

Jeg er meget glad for, at alle uddannelserne ved de fire konservatorier er blevet positivt akkrediteret. Det understreger, at konservatorierne har et højt fagligt niveau, og at de fortjener titlen som eliteuddannelser.

Alle videregående uddannelser i Danmark skal akkrediteres, med henblik på at vise at de lever op til en række kriterier for relevans og kvalitet for de enkelte uddannelser.

Akkrediteringsrådet afgør på baggrund af rapporter udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), om de enkelte uddannelser lever op til de fastlagte kriterier.

Akkrediteringen viser, om uddannelser og eksaminer er tilrettelagt i forhold læringsmål for uddannelserne, og om det kunstneriske vidensmiljø, der støtter op om uddannelsen, er af høj international karakter. For at opnå en positiv akkreditering skal uddannelserne også have tilstrækkeligt fokus på dimittendernes mulighed for at få arbejde inden for deres fagområde efter endt uddannelse.

Se ACE-Denmark for akkrediteringsrapporter og afgørelser

Yderligere oplysninger

Afdelingschef Steen Kyed,
Kulturministeriet, tlf.: 41 39 38 65

Læs mere her

tags: Danmark, Kulturministeriet, uddannelse, kunst, Akkrediteringsråd, kandidatuddannelse, videregående uddannelse, miljø,

lørdag den 15. december 2012

Byggeri i snestorm

FashionPeople - fashion for the people

Du er her: Forside
404 - sorry
 
FIND BUTIK HER

  




SENESTE NYT





Artikler




 
NYESTE BUTIKKER


SENEST OPDATEREDE BUTIKKER



MEST BESØGTE BUTIKKER



MINDST BESØGTE BUTIKKER



TILFÆLDIGE BUTIKKER


Seneste Søgninger


Tøj
Gør FashionPeople til din startside - Tilføj FashionPeople til foretrukne - Privacy Policy - Smykker
Hørby Efterskole indvier i januar det nye undervisningsområde omkring skolens pejsestue med tilhørende klasselokaler, bibliotek, grupperum til elever osv. Dog har det kraftige snevejr over Vendsyssel sat byggeriet ned i et lidt lavere gear og håndværkerene har måttet bruge en del tid på at fjerne sne ikke bare fra byggepladsen, men også fra de dele af bygningen, hvor den nye tagkonstruktion ikke var helt lukket af, da snestormen hærgede forrige weekend.

Heldigvis var det lykkes at få lukket det meste af taget, så arbejdet trods kulden har kunnet fortsætte indendørs.

- Vi glæder os rigtigt meget til, at vi kan genåbne de dele af skolen, hvor der er blevet bygget, fortæller forstander Mogens Vestergård Pedersen og understreger, at det centrale område midt i skolen ved pejsestuen bliver sværere og sværere at undvære i en tid, hvor stort set alle skoleaktiviteter foregår indendørs.

Onsdag den 9. januar afholder Hørby Efterskole Efterskolernes Aften fra kl. 18-21 med åbent hus for interesserede, der måske påtænker et efterskoleophold. Ved denne lejlighed vil der også selvom byggeriet ikke står helt færdigt blive åbnet ind til byggepladsen, så gæsterne kan få et indtryk af de nye områder af skolen, der bliver en del af dagligdagen for eleverne både på det nuværende og på de kommende elevhold.

Indtil videre er det dog julen, der står for døren, og således indleder elever og lærere i Hørby mandag den 17. december fem dage med juleemneuge, inden alle drager på juleferie i slutningen af uge 51.

Læs mere her

tags: december, storm, Vendsyssel, undervisning, efterskole,

Dagens nyheder - Læs bla. om Den kinesiske ingeniør ? styrker, svagheder, muligheder og trusler

Det sidste bip: Stregkodens far er død
En af mændene bag den lille kode på stort set alle varer, der som få ting har fået enorm betydning for produktiviteten, er død.Foto: CLAUS FISKER
Læs mere her

Tre karrierehoppere der skiftede spor i 2012
Trods krisetegn og et presset arbejdsmarked satte mange ingeniører alligevel deres karriere i nyt gear i året, der gik. Mød tre af dem her: direktøren, dimittenden og danskeren, der drog til Norge - og som regner med at blive der ...
Læs mere her

Den kinesiske ingeniør ? styrker, svagheder, muligheder og trusler
Anders Buch, ph.d. og lektor ved Aalborg Universitets Institut for Læring og Filosofi, har i en såkaldt SWOT-analyse nærstuderet den kinesiske ingeniørs styrker, svagheder, muligheder og trusler.
Læs mere her

fredag den 14. december 2012

Bliv lykkelig med Positiv Psykologi

Positiv Psykologi kan have en dramatisk effekt på dit humør og livsglæde generelt. PROBANA Business School giver dig 10 gode råd til, hvordan du bliver et mere lykkeligt menneske.

Glæde - privat og i erhvervslivet - opnår man ofte ved, at afgrænse sig fra at foretage visse handlinger. Overvej for eksempel, hvad der vil ske med dit humør, hvis du stopper med følgende 10 ting:

1. Bebrejdelse Mennesker laver fejl. Medarbejdere lever ikke op til dine forventninger, sælgere leverer ikke til tiden, og du bebrejder dem for det. Men i stedet for at bebrejde, så kig indad, tag ansvar, og find ud af hvad du kan gøre for at hjælpe andre til at undgå fejl.

2. Imponere Der er ingen, som kan lide dig for din bil, dit tøj, din titel eller dit hus. Selvfølgelig kan det virke sådan på overfladen, men gode relationer kan ikke bygges på overfladen, og gode relationer er noget af det, som kan gøre dig virkelig glad. Så stop med at prøve at imponere og start med at være dig selv.

3. Holde fast Når man er bange eller usikker, holder man fast, i det trykke og det man kender. Men at holde fast i det du tror, du behøver, gør dig ikke lykkelig at give slip og prøve at række ud efter det du virkelig ønsker, vil gøre dig lykkelig.

4. Afbryde At afbryde er ikke kun uhøfligt. Når du afbryder nogen, siger du i virkeligheden: Jeg er ligeglad med dine meninger, jeg lytter kun til dig for at bestemme, hvad jeg selv skal sige . Stop med at afbryde folk, vis respekt og folk vil få respekt for dig.

5. Brok Dine ord har magt specielt over dig selv. Brok får dig ikke til at få det bedre, tværtimod. Hvis der er et problem, så brug din energi på at løse det. Stop med at brokke dig og snak i stedet om, hvordan du vil gøre ting bedre gør det og bliv gladere.

6. Kontrollere Hvis du prøver at kontrollere andre mennesker, har du bestemt, at du, dine mål, drømme og meninger er vigtigere end dem og deres. Stop med at prøve at kontrollere folk, og find i stedet folk, som har samme værdier som dig. Sammen vil i arbejde bedre, have mere sjov, få mere succes og i vil alle være mere glade.

7. Kritisere Fint, du er bedre uddannet, rigere, mere berejst, har flere facebook venner osv. Men det gør dig ikke bedre, det gør dig bare til dig! Unik ja, ligesom alle andre mennesker i verden. Sæt pris på folks forskelligheder i stedet for at kritisere for deres mangler du vil komme til at se både dig selv og dem fra en bedre side.

8. Prædike Des mere succes du får, des mere sandsynligt er det, at du tror, du ved alt og fortæller folk, alt det du tror, du ved. Når du taler med mere magt end fundament, kan det godt være, folk hører dig, men de lytter ikke. For de respekterer dig ikke. Stop med at prædike og specielt om ting du ikke ved noget om.

9. Dvale Fortiden er værdifuld. Lær af dine og andres fejl, og giv så slip og kom videre. Fortiden er kun træning, og definerer dig ikke som person det gør derimod, om du tager ved lære af dine fejl.

10. Frygt Vi er alle bange. Bange for hvad der måske eller måske ikke kommer til at ske. Bange for det vi ikke kan lave om på, eller det vi kan lave om på. Så det er lettere at tøve og vente med at handle. Og imens vi tøver og venter, går der dage, uger, måneder og år, hvor vi i virkeligheden går glip af vores inderste ønsker. Lad være at frygte og tag det første trin imod et bedre liv og tag trinnet i dag, nu!

Implementer alle 10 råd i din hverdag, og du vil med garanti blive et bedre og lykkeligere menneske. Start allerede i dag og tilmeld dig den store konference om Positiv Psykologi:

http://www.probana.com/invitation.psykologi.htm


Læs mere her

tags: OB, erhvervslivet, energi, psykologi,

Dagens nyheder - Læs bla. om Ny stor ingeniørarbejdsplads på tegnebrættet

Forsker: Derfor bliver de studerende skræmt væk fra naturvidenskab
Videnskab.dk Naturvidenskabelige studenter bliver for sjældent til naturvidenskabelige universitetsstuderende. Det skyldes, at studierne er verdensfjerne, konkluderer en forsker.
Læs mere her

Forsker: Dét skræmmer studerende væk fra naturvidenskab
Videnskab.dk / Berlingske Naturvidenskabelige studenter bliver for sjældent til naturvidenskabelige universitetsstuderende. Det skyldes, at studierne er verdensfjerne, mener en forsker.
Læs mere her

LO truer med sag mod regeringen
Toppen af fagbevægelsen varsler med en international klagesag mod regeringen, hvis den blåstempler den stærkt omdiskuterede storskalalov, der åbner for billig kinesisk arbejdskraft i Grønland.Foto: Torkil Adsersen
Læs mere her

IDA om lavtlønnede kinesere i Grønland: Dumt og naivt
»Hvis der kommer mere end en håndfuld arbejdspladser til grønlænderne, så må du kalde mig Mads.« Sådan siger formanden for IDAs arbejdsmarkedsudvalg om planerne for minedrift i Grønland.
Læs mere her

Ny stor ingeniørarbejdsplads på tegnebrættet
Knap 700 ingeniører flytter sammen i nyt stort domicil, når Banedanmark, Trafikstyrelsen, Vejdirektoratet og Energistyrelsen efter planen flytter sammen i 2017.
Læs mere her

torsdag den 13. december 2012

Der er åbnet for den nye MBA - Tilmeldingerne strømmer ind

Der er nu til morgen åbnet for tilmeldingen til den nye MBA, og det strømmer ind. Du kan klikke direkte ind på http://www.probana.com/mba.asp og sikre dig en plads.... Vi anbefaler, at du er hurtig i vendingen, hvis du vil med i 2013, da pladserne bliver revet væk.

Deltagerprisen er kr. 135.000,- , men som Mini MBA-deltager kan du frem til Nytår købe MBAen for kun kr. 75.000,- . Ex moms. Mini MBA giver direkte adgang til denne MBA.

MBA-uddannelsen er akkrediteret i henhold til Undervisningsministeriets retningslinier og professor Steen Hildebrandt - Som er valgt som årets MBA-underviser 10 år i træk - har både godkendt og sammensat MBA-forløbet, og han underviser selv sammen med landets dygtigste ledelseseksperter på uddannnelsen.

Forskellen på denne MBA og de andre MBA-uddannelser er, at Steen Hildebrandts MBA henvender sig til modne, professionelle erhvervsfolk, dvs. direktører, ledere, personaleansvarlige, der har en vis erfaring... Og du havner således ikke - Ligesom på Henley samt AVT - På skolebænken med purunge studerende. Gennemsnitsalderen er cirka 45 år, dvs. der både er nogle lidt yngre deltagere og lidt ældre deltagere med også, men... Buttomline er, at dette er en MBA for modne erhvervsfolk, og den er allerede en succes... Flere end 100 har allerede tilmeldt sig, se http://www.probana.com/mba.asp

Der starter hold både i København og i Århus i marts, maj, august samt i oktober. Gå ikke glip af denne mulighed. Der er kun begrænset pladser på holdene, så slå til i dag, og tilmeld dig allerede nu direkte på http://www.probana.com/mba.asp

Læs mere her

tags: København, direktør, Århus, uddannelse, 2013, moms, Undervisningsministeriet, studerende,

Dagens nyheder - Læs bla. om Tænk alternativt når du ansætter

Ingeniørernes ligestillingspris går til klimanørd
IDAs Agnes & Betzy-pris går i år til Anne Mette Rosencrone von Benzon, der er udviklingschef i Cowi for klima og bæredygtighed.
Læs mere her

Bill Gates bag hidtil største donation til danske Ingeniører Uden Grænser
Ingeniører Uden Grænser har netop modtaget en million kroner til et storstilet projekt, som skal bidrage til bedre fødevaresikkerhed i Kenya. 20 frivillige danske ingeniører er involveret i det to år lange projekt.
Læs mere her

Dansk jobflugt er stilnet af
Epn.dk Nye tal fra Danmarks statistik viser, at strømmen af danske job ud af landet er stilnet af. Samtidig kommer flere aktiviteter til Danmark.
Læs mere her

Donation fra Bill Gates til danske ingeniører skal sikre majshøst
Ingeniører Uden Grænser har netop modtaget en million kroner til et storstilet projekt, som skal bidrage til bedre fødevaresikkerhed i Kenya. 20 frivillige danske ingeniører er involveret i det to år lange projekt
Læs mere her

Ligestillingspris går til klimanørd
IDAs Agnes & Betzy-pris går i år til Anne Mette Rosencrone von Benzon, der er udviklingschef i Cowi for klima og bæredygtighed.
Læs mere her

Tænk alternativt når du ansætter
Mangfoldighed. Der er mange fordele ved at tænke kreativt, når du skal rekruttere nye medarbejdere.­ Det er problematisk altid at tage det »sikre valg« og søge for snævert. Foto: Søren Bidstrup
Læs mere her

onsdag den 12. december 2012

Ny direktør i Dansk Epilepsiforening

Det er en af de mest erfarne socialrådgivere på epilepsiområdet, der har fået sæde i Dansk Epilepsiforenings direktørstol.

Dansk Epilepsiforening har ansat Per Olesen som ny direktør. Han er et kendt ansigt blandt mange af foreningens medlemmer og samarbejdspartnere, da han har arbejdet som socialrådgiver indenfor epilepsiområdet de seneste 20 år. Han har været ansat i Dansk Epilepsiforening siden 1999, og læser for øjeblikket en master i socialt entreprenørskab på RUC.

Den 45-årige Per Olesen er gift og har to børn. Han er født og opvokset i Glyngøre, og har gået på gymnasiet i Nykøbing Mors. Socialrådgiveruddannelsen blev afsluttet i 1992 på det daværende AUC (i dag Aalborg Universitet), hvorefter han fik ansættelse på Epilepsihospitalet Filadelfia i Dianalund på Sjælland i perioden 1992 1999.

Hver dag får 12 danskere diagnosen epilepsi og i alt har ca. 1 % af befolkningen epilepsi.

Dansk Epilepsiforening er en landsdækkende frivillig organisation med 5.500 medlemmer og landskontor i Odense.

Læs mere her

tags: hospital, direktør, uddannelse, Sjælland, Odense, Aalborg, Aalborg Universitet, Nykøbing, organisation, ansættelse, gymnasiet,

Dagens nyheder - Læs bla. om Fyringsvarsler i steg i november

Klasseværelset drukner i vokaler, når akustikken er dårlig
Britisk undersøgelse slår fast, at trivslen i et klasseværelse vokser i takt med, at der bliver installeret akustikregulerende vægge og lofter.
Læs mere her

Tabte dagpenge rammer især indvandrere
Hver femte af dem, der fra nytår risikerer at stå uden dagpenge, har indvandrerbaggrund, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.
Læs mere her

Fyringsvarsler i steg i november
Antallet af fyringsvarsler fra de danske virksomheder steg markant i november efter at have ligget stabilt i en periode.
Læs mere her

tirsdag den 11. december 2012

Tag nu selv ansvar for din egen jobsituation ? samfundet hjælper dig ikke!

Snart falder en stor del arbejdsløse ud af dagpengesystemet og regeringens akutpakke ser ikke ud til at hjælpe. Tagjobbet.dk udfordrer nu alle danskere, som ikke selvvalgt er uden arbejde. Tiden er kommet til selv at tage ansvar. Det er altid alle andres skyld, at du ikke kan finde et arbejde. Du undskylder dig selv med, at der mangler arbejdspladser, at det er samfundets skyld, og så videre. , udtaler jobcoach Søren Jensen fra TagJobbet.dk og fortsætter: Gør du i virkeligheden nok for, at få et arbejde og tror du nok på dig selv Eller sidder du blot og venter på, at jobbet kommer af sig selv

Føler du sig provokeret
Godt! For det skal få dig til, at åbne øjnene og kigge indad. Hvis du inden du sender en ansøgning allerede har givet op. Hvis du ikke engang selv tror på det, hvem gør så Tænk over spørgsmålet, og tænk over, hvad det er for en kemi du udsender til en jobsamtale når du ikke engang selv tror på det. Det er af stor betydning, at du finder vej til, at finde troen på dig selv, og at det bliver dit vigtigste fokus i din jobsøgning. Ikke at du skal være en blærerøv , for det er bare en usikker person i en anden forklædning. Men du skal finde den indre tro på dig selv, og det du kan tilbyde en virksomhed. John F. Kennedy har i en meget berømt tale sagt: Spørg ikke hvad dit land kan gøre for dig men spørg hvad du kan gøre for dit land . Dette citat kan du bruge både i din jobsøgning og jobsamtale - omformuleret til formålet; Spørg ikke hvad virksomheden kan gøre for dig men spørg hvad du kan gøre for virksomheden . Gør det til dit fokus. Tænk over hvad du kan tilbyde, til den virksomhed du gerne vil have en stilling i. Hvad er det for nogle unikke egenskaber, du besidder og kan bidrage med i en virksomhed

Så tro dog på dig selv!
Det mest uvurderlige og vigtigste, både i din jobsøgning og i alle livets andre aspekter, er at tro på sig selv. Hvis ikke du tror på dig selv, hvem kan så , siger forfatter og jobcoach Alan Amstrup fra TagJobbet.dk, og fortsætter Det kan ikke være mere simpelt. TagJobbet.dk tilbyder dig succes på jobmarkedet. Hverken mere eller mindre.

Vores årelang erfaring hjælper dig på vej
Alan Amstrup og Søren Jensen, begge med årelang erfaring i undervisning, coaching, jobsøgning, og ansættelse af medarbejdere, har sammen udarbejdet et online videokursus i jobsøgning til dig, der skal til have et nyt job, enten fordi du er ny på jobmarkedet eller fordi du midlertidigt er uden arbejde. Udgangspunktet for jobkurset er de mere end 6.000 personlige samtaler de to stiftere af TagJobbet.dk, har haft med personer der vil have et job samt erfaring i, hvad der virker og hvad der giver resultater; at du får dit drømmejob, og virksomheden får en medarbejder de ikke kan undvære. Alle disse insider-informationer får du adgang til, og ikke nok med det; du får også mulighed for, at arbejde på præcis samme måde med din egen jobsøgning og anvende de konkrete metoder, som vi ved der virker.

Online videokursus
Jobkurset er på 16 videoer samt 5 ekstra bonusvideoer, som fra en ende af vil guide dig gennem de forskellige emner og forhold erhvervslivet byder - og som du skal tage stilling til og være opmærksom på når du søger job! Du bliver både praktisk, og ikke mindst personligt, klædt på til, at skal ud i erhvervslivet, eller forbedre dig på det område du allerede befinder dig. Hele kurset foregår online, hvor du logger ind med dit helt personlige kodeord, og du sidder hjemme foran computeren og ser videoerne lige præcis når du har tid og overskud. Når du har gennemgået dit jobkursus er du helt klar på, at kan skrive en fokuseret ansøgning til den virksomhed du gerne vil have job hos. Du ved hvad du vil, du ved hvad du kan, og du har fået øjnene op for erhvervslivets verden, og hvad det betyder både for dig og dem at have DIG ansat. afslutter Alan Amstrup.


Læs mere her

tags: regeringen, computer, arbejdsløs, virksomhed, penge, erhvervslivet, kemi, regering, jobmarked, undervisning, jobsamtale, ansættelse, forfatter, coach,

mandag den 10. december 2012

Danske studerende hjælper med at øge innovationsevnen i den nordiske marineindustri

- 3 danske studerende, fra hhv. CBS og DTU, tilbringer sammen med projektpartneren Stardust-CBS administrerende direktør uge 44 på bootcamp på Færøerne.

Kommer studerende til at redde marine industriens fremtid Næste uge samles studerende fra alle de nordiske lande til en workshop, hvor de konkurrerer om at løse en presserende udfordring I marineindustrien.

Udfordringen er stadig hemmeligholdt, men når den bliver løst vil den udløse et stort potentiale for industrien. Bootcampen bliver afholdt på Færøerne mellem d. 29. oktober og d. 2. november 2012. Tre studerende fra hvert af de nordiske lande (Danmark, Færøerne, Finland, Island, Norge og Sverige), samles for at diskutere marineindustriens fremtid og deltage i en case-konkurrence angående et industri-relevant problem. Workshoppen Nordic Innovation Marine Marketing Project (NIMMP) er designet i samarbejde med nordiske virksomheder i marineindustrien og udfordringen er en aktuel problemstilling som virksomheder i industrien står over for. Casen bliver offentliggjort I en pressemeddelelse onsdag d. 31. oktober. Læringspunkter fra bootcampen bliver fremvist I en promoveringsvideo og samlet I en rapport der kan hjælpe virksomheder i sektoren med at udforme innovative løsninger på det behandlede problem. Vinderne af konkurrencen bliver fundet torsdag d. 1 november, af en jury bestående af repræsentanter fra handels- og industriministeriet på Færøerne samt industrien, partnere og Nordic Innovation.

Det er meget vigtigt at den nordiske region arbejder sammen om at finde innovative løsninger på aktuelle udfordringer I marineindustrien. Mange lande I regionen er dybt afhængige af industrien og det er afgørende at vi anvender vores samlede ressourcer i den stigende globale konkurrence. Vi er overbeviste om, at en af vores største styrker er mennesker og vores høje uddannelsesniveau, hvilket er grunden til at vi sætter vores lid til at de udformer innovative løsninger . - Diljá Valsdóttir, Projekleder hos Innovit, Entrepreneurship centre på Island.

Nordic Innovation blev etableret med det formål at bidrage til det nordiske erhvervslivs konkurrencedygtighed og innovationsevne. Vi anser NIMMP for at være en god platform for fremme af samarbejde inden for regionen samt innovation i marineindustrien. Ved at få studerende til at undersøge aktuelle udfordringer, udnytter vi en vigtig kilde til kreativitet samtidig med at vi introducerer fremtidens ledere for potentialet i en karriere i marineindustrien. - Roger Moe Bjørgan, administrerende direktør i Nordic Innovation.

NIMMP er et joint venture mellem Innovit Entrepreneurship centre på Island, Færøernes Universitet, Stardust-CBS i Danmark, Norsk Universitet for Life Science, Svensk Universitet for Landbrugsvidenskab samt Nordic Innovation.

Stardust-CBS er studenterorganisationen for iværksætteri på Copenhagen Business School (CBS), der har til formål at fremme studerendes forretningskompetencer inden for iværksætteri og innovation. Med dette formål har organisationen for nyligt etableret et talentnetværk for studerende på universiteterne i hovedstadsregionen.

For mere information om NIMMP projektet: http://nimmp.org/
For mere information om Stardust-CBS: http://www.stardust-cbs.dk/ eller http://facebook.com/stardustcbs
Kontakt lederen af Stardust-CBS: Louise Brink Thomsen, louise@stardust-cbs.dk


Læs mere her

tags: Danmark, Sverige, Norge, direktør, uddannelse, Island, 2012, virksomhed, hovedstad, kreativ, DTU, Finland, videnskab, organisation, pressemeddelelse, studerende, iværksætteri, konkurrence, innovation, Færøerne,

Dagens nyheder - Læs bla. om Uddannelsesforsker: Globalisterne er truslen - ikke de kinesiske ingeniører

Uddannelsesforsker: Globalisterne er truslen - ikke de kinesiske ingeniører
Det stigende antal kandidater med international ingeniøruddannelse er den trussel, som danske ingeniører bør fokusere på i kampen om de gode job, lyder det fra Anders Buch, forsker på AAU.
Læs mere her

søndag den 9. december 2012

Professor Steen Hildebrandt står bag den nye MBA

På mandag offentliggøres den nye MBA... Vi har dog i dag fået lov til at røbe hvem, der står bag den nye MBA uddannelse.

Steen Hildebrandt er ph.d. og professor i organisationsteori og ledelse. Han har i en årrække undervist på forskellige MBA-studier og været med til at udvikle den executive MBA uddannelse ved Handelshøjskolen i Aarhus og Syddansk Universitet. I ti år er han valgt til årets bedste MBA-underviser.

Professor Steen Hildebrandt har forsket og undervist i organisation, strategi og ledelse gennem en årrække, og han har været involveret i praktisk ledelsesarbejde som rådgiver, konsulent, institutleder og som bestyrelsesmedlem i en række private, faglige og frivillige organisationer. I 2010 valgt som Danmarks bedste foredragsholden inden for området ledelse. Har modtaget flere priser for sin forskning. Medlem af tænketanke og udvalg vedrørende ledelse.

Professor Steen Hildebrandt har udviklet hele pensum på den nye MBA. Og vi tager stadig imod uforpligtende forhåndsreservationer til MBA før offentliggørelsen på mandag.

Såfremt du er interesseret i en plads næste år, så kan vi varmt anbefale dig, at du laver en forhåndsreservation, dels, så bliver pladserne revet væk lige nu, dels, så er disse uforpligtende (dvs. vi ringer dig op mandag og hører om du vil beholde pladsen), og dels, så er de, som forhåndsreserveret både sikret som værende de første, der modtager vores materiale, intro, mv. til MBAen.

Der er mange, der har spurgt, om den nye MBA er på niveau med de andre MBAere i Danmark. Og dette kan vi bekræfte. Den nye MBA er i henhold til Undervisningsministeriets retningslinier - se http://www.iu.dk/dokumentation/ects/ects-i-private-uddannelser - merritgivende, ligesom andre MBA uddannelser, og giver således 60 ECTS points. De første 8 sæsoner vil den nye MBA være forbeholdt Mini MBAerne, se http://minimba.dk/ (dvs. at du skal have en Mini MBA eller være i gang med en Mini MBA for at sikre dig en plads).

Ønsker du en forhåndsreservation (der starter hold i både marts, maj, august samt i oktober i 2013), så send en mail direkte til peter.joensen@probana.com med besked i dag.

Læs mere her

tags: Danmark, 2010, tænketank, Handelshøjskolen, uddannelse, 2013, bestyrelsesmedlem, Syddansk Universitet., strategi, organisation, Undervisningsministeriet, Syddansk Universitet,

Dagens nyheder - Læs bla. om Julefrokost øverst på medarbejdernes ønskeliste

Julefrokost øverst på medarbejdernes ønskeliste
Firma-julefrokoster ligger højere på medarbejdernes ønskeliste end julegaverne, når valget står mellem de to. Det sociale er vigtigst for de ansatte.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Læs mere her

lørdag den 8. december 2012

Esbjerg kan skabe sensation som Årets Iværksætterkommune to år i træk

Esbjerg er nomineret som Årets Iværksætterkommune 2012 , og deltager nu i finalen sammen med fem andre kvalificerede kommuner - nøjagtigt som i 2011 og 2010.

Hvert år bliver en kommune i landet hædret med prisen som Årets Iværksætterkommune. Prisen honorerer den kommune, som har skabt bemærkelsesværdige resultater på iværksætter området gennem systematisk arbejde med den lokale iværksætterkultur. Der skal i vinderkommunen være lagt en strategi på øverste politiske niveau for erhvervslivet og iværksætteriet.
Det er Dansk ErhvervsFremme , der uddeler prisen.

Og de nominerede er

Esbjerg Kommune er den eneste kommune, der har været i finalen tre gange i træk.
I 2011 vandt Esbjerg Årets Iværksætterkommune , takket være en dedikeret og massiv indsats, der tog højde for de lokale styrkepositioner.
I løbet af det sidste år har Esbjerg igen tilbudt så gode vilkår for iværksættere, at det endnu engang er lykkedes at gå videre til finalen i et svært indsnævret felt sammen med fem andre kommuner. Det er Esbjerg Erhvervsudvikling (EEU), som er center for iværksætteri i Esbjerg Kommune, og i år har der været stor fokus på at skabe en bevidst strategi, som favner bredt og dybt ved at tænke iværksætteri ind på folkeskoleniveau og de videregående uddannelser ved at inddrage private rådgivere, mentorer, opfinderpanel og lignede.
Denne kraft har også i år vakt opsigt hos dommerkomiteen, og derfor har Esbjerg opnået en yderst gunstlig position ved at være indehaver af prisen og samtidig blive nomineret til dette års pris.

En anden ting er at vinde

Hvis Esbjerg bliver kåret til Årets Iværksætterkommune 2012 vil der være tale om en sensation. Det er nemlig aldrig sket før! Dog er Erhvervschef, Kristian Bendix Drejer, fortrøstningsfuld og mener at: en gang jo skal være den første . Han fortsætter: vi har virkelig sat kræfter ind på dette område, og vi er glade for, at det er blevet set af dommerkomiteen. At blive nomineret er en stor ære, men vi ville da gerne gå det ekstra skridt som ingen andre kommune har gjort før, og vinde to år i træk .

De nominerede, i vilkårlig rækkefølge:
Esbjerg
Sønderborg
Horsens
Favrskov
København
Vejle

Yderlig information kan indhentes hos Erhvervschef Kristian Bendix Drejer, kbd@eeu.dk eller 36 97 35 11.


Læs mere her

tags: 2010, 2011, København, Esbjerg, politi, Vejle, Horsens, uddannelse, EU, 2012, erhvervslivet, Sønderborg, folkeskole, mentor, strategi, videregående uddannelse, iværksætteri,

Dagens nyheder - Læs bla. om Arbejdsmarkedsstyrelsen har vundet over København i Farvergade-sagen

Julefrokost står øverst på medarbejdernes ønskeliste
Firma-julefrokoster ligger højere på medarbejdernes ønskeliste end julegaverne, når valget står mellem de to. Det sociale er vigtigst for de ansatte.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Læs mere her

Julefrokosten står øverst på medarbejdernes ønskeliste
Firma-julefrokoster ligger højere på medarbejdernes ønskeliste end julegaverne, når valget står mellem de to. Det sociale er vigtigst for de ansatte.Foto: Jeppe Bjørn Vejlø
Læs mere her

Brætspil til julen
Ingeniøren tester tre bud på tidsfordriv til de lange helligdage.
Læs mere her

Ti ph.d.er står bag verdens mest avancerede cirkulationspumpe
Grundfos gør flittigt brug af ph.d.er i udviklingsarbejdet. Det er vejen til banebrydende produkter, mener man.
Læs mere her

Minister vil skærpe kursen over for farligt arbejde
Danske selskaber slipper for billigt, når de gentagne gange udsætter deres ansatte for fare på landets byggepladser, lyder kritikken fra flere sider.Foto: Torkil Adsersen
Læs mere her

København brød reglerne i Farvergade
Efter en milliondyr retssag har Østre Landsret slået fast, at Københavns Kommune brød reglerne i et jobcenter i Farvergade. Foto: Christian Als
Læs mere her

Arbejdsmarkedsstyrelsen har vundet over København i Farvergade-sagen
Arbejdsmarkedsstyrelsen har vundet over Københavns Kommune i den såkaldte Farvergade-sag og beholder dermed de 60 millioner kroner, som styrelsen havde tilbageholdt.Foto: Christian Als
Læs mere her

fredag den 7. december 2012

Tyvstart 2013 allerede i dag

Nogle businessfolk vil ikke indse, hvor vigtigt fornyelse og udvikling er, trods at det netop er disse faktorer, der en afgørende forudsætning for, om man levere resultater på et marked i konstant forandring.

Gennem fornyelse af dine redskaber og udvikling af dine kompetencer hos PROBANA Business School vil du styrke dit personlige brand. Efteruddannelse vil give dig redskaber der kan bruges til at fremhæve dine resultater, samt at dit faglige niveau vil nå nye højder. Efteruddannelse er en nem mulighed for, at opnå dine personlige mål og give din virksomhed en fremragende start på 2013.

Med en uddannelse fra PROBANA vil du blive i stand til at omsætte din passion for netop dit fag i praksis. Så tag forskud på 2013 med nye kompetencer, spændende viden og masser af interessante udfordringer.

Da vi nærmer os det nye år, vil vi hos PROBANA, netop nu tilbyde dig særligt fordelagtige tilbud på alt fra vores succesfulde uddannelser. Ved tilmelding i dag, kan du opnå flere fordele bestående af endagskonferencer og uddannelsesguides. Tilmeld dig i dag, og hør nærmere om hvordan du kommer i besiddelse af god december læsning allerede i dag.

Læs mere om PROBANAs uddannelser på http://www.probana.com/akursuskatalog.asp


Læs mere her

tags: uddannelse, OB, 2013, december, virksomhed,

Dagens nyheder - Læs bla. om KL: Lærernes arbejdstid handler om konkurrenceevnen

14-årig ingeniørspire fra Afrika er blevet YouTube-helt
Ung stjerneopfinder fra Sierra Leone, der har udviklet strømgenerator af gammelt affald, er blevet set af over 3,5 millioner mennesker på YouTube og inviteret til MIT.
Læs mere her

KL: Lærernes arbejdstid handler om konkurrenceevnen
Det drejer sig i sidste ende om at sikre Danmarks konkurrenceevne, når KL kræver at lærerne afskaffer deres arbejdstidsaftale, lyder det i dag fra topforhandler Michael Ziegler.
Læs mere her

torsdag den 6. december 2012

Kun få virksomheder koder CSR ind i DNAet

En korsvej nærmer sig for Corporate Social Responsibility (CSR) i virksomheder. Sådan lyder det fra Copenhagen Business School Centre for Corporate Social Responsibility (cbsCSR), som efter ti år som forskningscenter gør status over udviklingen.

Virksomheders sociale ansvar er steget ned fra de akademiske højder og har fundet en plads i de fleste virksomheder. Fremtidens udfordring bliver at få Corporate Social Responsibility til at være en integreret del af virksomhedens ledelse og drift, vurderer centerchef for cbs CSR, Esben Rahbek Pedersen.

- Rigtigt mange virksomheder taler om CSR som en del af deres dna, men kun få har reelt integreret CSR i organisationen, siger han.

God forretning og etik
CSR er inde i en hastig udvikling, hvor begrebet institutionaliseres med systemer, standarder og konsulentydelser, som gør det muligt at måle, veje og afrapportere CSR. Samtidig bruges der meget tid på at diskutere, om CSR kan betale sig. Risikoen er, at CSR kun tages i brug på områder, hvor det kan sandsynliggøre en hurtig gevinst, vurderer Esben Rahbek Pedersen. Det kan være omkostningsbesparelser ved fx at reducere brugen af emballage eller styrkelse af omdømmet i forbindelse med i donationer til velgørende formål

- CSR bør gå på to ben. Det ene er at understøtte forretningen, det andet ben er etikken. Hvis CSR kun handler om god forretning kan det udvande CSR til business as usual , hvor virksomhederne efterlader nogle sorte CSR-huller , de svære CSR-spørgsmål, som måske ikke kan betale sig og i hvert fald kun på den lange bane. Det kan være spørgsmål om skat og living wages vs. minimum wages, spørgsmål som i dag er fraværende i mange virksomheders CSR-politikker, siger Esben Rahbek Pedersen.

Ikke et modefænomen
CBS har mærket den voksende interesse for socialt ansvar og tilbyder i dag bachelor, master og MBA fag i emner som sustainability, etik og CSR. Forskningscentret cbsCSR er siden 2002 vokset fra to medarbejdere til det tidobbelte og er aktive på forskningsfronten, som eksperter i pressen og med konferencer om emnet for offentligheden og ofte i samarbejde med virksomheder.

- CSR er lejlighedsvist betragtet som en modeting, men der er intet, som tyder på, interessen er forbigående. CSR rører ved basale spørgsmål for erhvervslivet, hvorfor er det egentligt vi er til og hvad er basal ansvarlighed for os Ikke kun i juridisk forstand, men også i bred forstand og det er udfordringen: At se forretningsmulighederne i CSR uden at være være blind for etikken, som påvirker alle dele af virksomheden, siger Esben Rahbek Pedersen.

Kontaktperson: director Esben Rahbek Pedersen, erp.ikl@cbs.dk, tlf: 61 51 06 00

Læs mere her

tags: 2002, politi, virksomhed, erhvervslivet, organisation, Forskning,

Dagens nyheder - Læs bla. om Afrikanske børn vil være ingeniører - danske børn drømmer om Hollywood

Pæn stigning i nye jobannoncer
I november blev der opslået 15.700 nye job på nettet. Det er 1.300 flere end i maj. Det danske arbejdsmarked er bedre end sit rygte, mener Danske Bank.Foto: Morten Germund
Læs mere her

Afrikanske børn vil være ingeniører ? danske børn drømmer om Hollywood
Langt flere procent af afrikanske børn end danske drømmer om en fremtid som ingeniør. Danske børn vil hellere være skuespillere og sportsstjerner, viser ny undersøgelse.
Læs mere her

Afrikanske børn vil være ingeniører - danske børn drømmer om Hollywood
Langt flere afrikanske børn end danske drømmer om en fremtid som ingeniør. Danske børn vil hellere være skuespillere og sportstjerner, viser ny undersøgelse.
Læs mere her

onsdag den 5. december 2012

Metal-medlem får yderligere 330.000 kr. for kviksølvforgiftning på Grindstedværket

Et Metal-medlem får yderligere 330.000 kr. i kompensation, fordi han fik alvorlige skader som følge af sit arbejde med kviksølv på Grindstedværket. Det er resultatet af de forhandlinger, som Dansk Metal har ført - først med Danisco og senere Dupont. Tidligere har Metal-medlemmet fået godt 1,3 mill. kr. i erstatning fra Arbejdsskadestyrelsen.

Tidligere tiders lemfældige omgang med tungmetaller som kviksølv har fået alvorlige konsekvenser for mange danske lønmodtagere, der for mange år siden var beskæftiget på Grindstedværket, der i 1970'erne brugte kviksølv i produktionen.

22 medlemmer af Dansk Metal har tidligere fået anmeldt deres kviksølvsygdom, men kun tre af disse har fået anerkendt deres sygdomme i Arbejdsskadestyrelsen. Det har dog ikke forhindret Dansk Metal i at rejse krav mod først Danisco og senere Dupont, der ejede Grindstedværket. Og det har givet pote:

- Vi har netop landet en aftale med Dupont, som giver de af vores medlemmer der har fået anerkendt deres sygdom i Arbejdsskadestyrelsen ret til en yderligere kompensation fra Dupont og det betyder at foreløbig et af vores medlemmer har fået ret til yderligere 330.000 kr. i kompensation ud over den erstatning han har fået på godt 1,3 mill. kr. fra Arbejdsskadestyrelsen. Han har fået nogle alvorlige skader efter han arbejdede på Grindstedværket tilbage i 1970'erne og det får han nu ret til yderligere kompensation for, siger Peter Poulsen, der er souschef i Dansk Metals arbejdsmiljøsekretariat.

Medlemmet har arbejdet på Grindstedværket i 1970'erne, hvor det endnu ikke var alment kendt, at kviksølv havde alvorlige langtidsvirkninger og bl.a. kunne forårsage hjerneskader og tandskader. Imidlertid er det ikke alle, der har været udsat for kviksølvspåvirkning, der er opmærksom på, at helbredsproblemer kan skyldes kviksølvspåvirkningen og reglerne i Danmark er ikke gode, når det først sent konstateres, at der er tale om en arbejdsrelateret lidelse. Derfor har det været en omstændelig proces at overbevise systemerne om, at skaderne skulle anerkendes, nu hvor det er mere end 30 år siden, at medlemmerne arbejdede med kviksølv.

Ifølge Peter Poulsen har det krævet en stor indsats at medvirke til, at sagerne blev behandlet ordentligt i Arbejdsskadestyrelsen og hos Dupont:

- I bund og grund kunne Dupont have valgt at trække sagen i langdrag, men det er lykkedes os sammen med 3F at finde en løsning, som både vi, 3F og Dupont er godt tilfredse med. Sådan en kompensation er ikke noget, det offentlige sikrer folk, men kun noget, som rigtige fagforeninger forhandler sig til med arbejdsgiveren, siger Peter Poulsen.

Ud af de i alt 22 sager som Dansk Metal har ført på vegne af medlemmerne som tidligere har arbejdet på Grindstedværket og BASF i Grenå, har ét medlem som arbejdede på Grindstedværket nu fået erstatning og ret til kompensation, to medlemmer som tidligere arbejdede på BASF i Grenå har fået anerkendt deres sygdomme i Arbejdsskadestyrelsen og 17 medlemmer har desværre ikke fået anerkendt deres sygdom i Arbejdsskadestyrelsen og dermed heller ikke berettiget til kompensation fra Dupont. 2 medlemmer har endnu ikke fået afsluttet deres sager i Arbejdsskadestyrelsen eller i Ankestyrelsen.

Læs mere her

tags: Danmark, hjerneskade, 3F, Danisco, fagforening, fagforening, SF, arbejdsmiljø, arbejdsgiver, Dansk Metal, miljø, Grindsted, sygdom, helbred,