torsdag den 16. maj 2013

Stor offentlig sektor får iværksættere til at trives

Iværksættere trives tilsyneladende stik imod gængs opfattelse i samfund med en stor, offentlig sektor og et højt skattetryk. Det viser forskning fra CBS
13/05/2013

Kombinationen af en stor offentlig sektor og et højt skattetryk er tilsynelandende en cocktail, som får iværksætteri til at trives. Det er en af de overraskende konklusioner i forskning fra CBS. Den stereotype opfattelse er ellers, at lavt skattetryk og derfor typisk en lav offentlig sektor giver en højere grad af økonomisk frihed og derfor et bedre miljø for iværskættere.

Stærkeste overlever
Der kan være to årsager til at danske forhold giver gode vilkår for iværksætteri, uddyber professor Nicolai J. Foss fra Institut for Strategi og Globalisering. Den ene er, at det offentlige med sine forskningsinsititutioner baner vej for iværksætterne, den anden er, at en stor offentlig sektor dæmper iværksætteraktiviteter i et omfang, så kun de stærkste overlever.

- Staten sætter sig så meget på et lands økonomiske aktiviteter, at det udfaser en stor del af iværksætteraktiviteterne gennem for eksempel høje skatte- og overførselsindkomster. Hvis det er tilfældet, vil det kun være de allerbedste ideer, der overlever og dermed dem, der har størst betydning for produktivitetsudviklingen, siger Nicolai J. Foss.

Mere forskning
Forskningsartiklens titel er How Institutions of Liberty Promote Entrepreneurship and Growth og er skrevet af professor Nicolai J. Foss fra CBS og lektor Christian Bjørnskov fra Aarhus Universitet. Forskningen er publiceret i den seneste udgave af den canadiske tænketank Fraser Institutes Economic Freedom of the World -rapport. Økonomisk frihed måles på parametre som velfungerende retssystem, ejendomsrettens sikkerhed, pengepolitikkens kvalitet, frihed til at engagere sig i international handel, regulering af økonomien.

Nicolai J. Foss peger på, der er brug for mere forskning i emnet:
- Det, at vi endnu ikke kender sammenhængen mellem iværksætteri og vækst til bunds, kan få den uheldige virkning, at man fra lovgivernes side handler for kortsigtet, siger han.

Kontakt for flere oplysninger professor Nicolai J. Foss, Tel: +45 38152562 E-mail: njf.smg@cbs.dk, pressekonsulent Mikael Koldby 3815 3722

Læs mere her

tags: Aarhus Universitet, tænketank, politi, retten, økonomi, 2013, penge, ejendomsret, produktivitet, cola, skattetryk, iværksætteri, miljø, Forskning,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar