fredag den 27. juni 2014

Danskerne fortryder deres valg af uddannelse og vil have nyt job

Mere end en tredjedel af danskerne (35,3%) har fortrudt den uddannelse, som de har taget, og ville hellere have taget en anden, hvis de kunne skrue tiden tilbage. Det viser en stor dansk undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har gennemført for jobportalen Jobzonen. Jobzonens administrerende direktør Henriette Rhod Lassen synes, at det er et højt tal, men antyder samtidig, at man ikke altid får et job inden for præcis dét, man har uddannet sig til. Det, mener hun dog, ikke er nogen hindring for at have medvind i jobsøgningen og få succes på arbejdsmarkedet.

»Jeg synes nogle gange, at vi er tilbøjelige til at låse os fast tidligt i livet, når vi vælger en given uddannelse – for uddannelsen er jo ikke ensbetydende med, hvad vi skal have job inden for og beskæftige os med resten af vores arbejdsliv. En videregående uddannelse skal i langt højere grad ses som en adgangsbillet til arbejdsmarkedet. Gennemfører man en uddannelse, så indikerer det, at man er i stand til at gribe en opgave an metodisk – og netop den evne kan overføres i mange andre henseender og til næsten alle job ,« siger Henriette Rhod Lassen.

Vil hellere lave noget andet end det, vi gør

Undersøgelsen viser også, at mere end en tredjedel faktisk hellere ville beskæftige sig med noget andet, end det vi beskæftiger os med i vores job i dag. Ifølge Henriette Rhod Lassen er det ikke nogen dum idé nogle gange at tænke i et nyt karrierespor, men det er dog nødvendigt, at man har en plan for, hvordan man skal nå drømmejobbet.

»Man er på arbejdsmarkedet i sammenlagt 40-50 år, og det er da ærgerligt at spilde tiden på e t job eller en branche, man ikke brænder for. Selv om et jobopslag kræver lidt mere, end man mener, man er i stand til at levere, er det ikke ensbetydende med, at man ikke skal søge disse ledige stillinger. Nogle gange søger virksomhederne efter det fembenede lam, som ikke nødvendigvis findes – derfor skal man ikke holde sig tilbage i jobsøgningen, blot fordi man ikke opfylder alle kriterierne i stillingsopslaget. Der er stor sandsynlighed for, at man har nogle andre evner, der måske i høj grad kompenserer for de krav, som anføres i stillingsopslaget,« siger Henriette Rhod Lassen og tilføjer:

»Ønsker man at beskæftige sig med noget helt andet, end det man gør i dag, kan det være en god idé at udarbejde en karriereplan for, hvordan man når drømmejobbet. Hvis man går målrettet efter det, skal det nok lykkes på et tidspunkt.«

Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført af Wilke for Jobzonen i perioden 29. maj – 4. juni 2014. Undersøgelsen er gennemført repræsentativt fordelt blandt danskere over 18 år. Der er gennemført i alt 1000 interviews.

Læs mere her

tags: direktør, interview, uddannelse, portal, virksomhed, arbejdsliv, jobportal, arbejdsmarked, videregående uddannelse, 2014,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar