søndag den 16. januar 2011

Danskernes Akademi - udvider med radio og mere tv

I et år har danskerne nu kunnet blive klogere i Danskernes Akademi på DR2 og kunnet se forelæsninger og uddybende programmer om alt fra barokhaver over nanoteknologi til sengevædning og fremtidens familievirksomheder.

På mandag kan Danskernes Akademi fejre sin 1-års fødselsdag samtidig med, at man tager hul på en ny sæson med programmer. Og fremover er det ikke blot om eftermiddagen mellem 14.00 og 16.00, at seerne kan blive mere skarpe på alverdens emner i DR2-sendefladen.

Fra denne uge byder P1 også på et radioakademi, hvor forskere bliver interviewet om en række vidt forskellige emner. Det gør de mandag til fredag klokken 22.03 i 'Danskernes Akademi på P1'.
Kniber det med at falde i søvn, er der fremover den trøst, at man så i stedet kan sætte sig til DR2-skærmen og se eftermiddagens udsendelser i genudsendelse. Typisk efter midnat og et par timer frem, mens P1-akademiet ligeledes kan høres hver nat klokken 3.03.

Det første år er det blevet til 240 timer og 350 forelæsninger med Danskernes Akademi , og der er typisk et sted mellem 5.000 og 30.000 seere, der kigger med alt efter hvad programmerne handler om. Sådan generelt er vores forventninger blevet indfriet, og samtidig har vi nok fået fat i et yngre publikum med programmerne, end vi først havde troet, siger redaktionschefen for DR Undervisning, Ole Hjortdal.

Foreløbigt frem til 2013
Foreløbigt er det planen, at Danskernes Akademi skal køre til og med 2013, og for øjeblikket samarbejder DR med Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, Syddansk Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Statens Museum for Kunst samt Niels Bohr Instituttet og Det Naturvidenskabelige Institut på Københavns Universitet. Men DR er åbne for flere.

Også internationale forelæsere på vej
Det første år har DR stået for produktionen af forelæsningerne, men her fra 2011 er det universiteterne, der selv står for den side af sagen. Fra DRs side er vi selvfølgelig i et nært redaktionelt samarbejde om, hvad der skal sendes, og hvilke emner, der passer sammen med det øvrige, vi sender. Ligesom vi bistår med tv-faglig ekspertise, siger Ole Hjortdal.

Ved at samarbejde med organisationen TED.com vil Danskernes Akademi i 2011 også kunne byde på forelæsninger med internationale forskere og undervisere. Samtidig bliver hjemmesiden www.dr.dk/akademi snart relanceret og mere brugervenlig. På siden kan man se forelæsningerne i tre år, ligesom man kan podcaste og downloade udsendelserne.

Det var kanalchefen for DR2, Arne Notkin, der fik ideen om at lave en tv-pendant til Folkeuniversitet. Han siger om det første år:

Målet var at skabe danmarkshistoriens største folkeoplysningsprojekt. Det har vi med bidrag fra dygtige og spændende forskere nået allerede år 1. I det kommende år skal vi arbejde med at styrke formidlingskraften, så endnu flere får glæde af den viden, der skabes i Danmark, siger han.

I anledning af Danskernes Akademi s et års fødselsdag sender DR2 mandag mellem klokken 16.00 og 17.00 en direkte fødselsdagsudsendelse fra Syddansk Universitet i Odense, som er en af akademiets store bidragydere. Blandt forelæserne den dag er blandt andre professor Anne-Marie Mai fra Institut for Litteratur, Kultur og Medier på universitetet, som netop fået Statens Kunstråds Formidlingspris.

Læs mere her

tags: Aarhus Universitet, København, interview, Danmark, 2011, 2013, Odense, radio, downloade, Aalborg, Niels Bohr, Aalborg Universitet, virksomhed, teknologi, DTU, Syddansk Universitet, videnskab, Danmarks Tekniske Universitet, organisation,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar