lørdag den 1. januar 2011

Tilbagevendte fra barsel må ikke fyres

404 - Not Found

Det er ikke kun gravide eller folk, der er på barsel, som er beskyttet mod fyring. Folk, der netop er vendt tilbage til arbejdspladsen efter endt barsel, kan også nyde godt af denne beskyttelse. Det følger af ligebehandlingslovens regler. Og overtræder virksomheden reglerne koster det dyrt. Det viser en ny afgørelse fra Ligebehandlingsnævnet.

200.000 kr. Så meget kostede det en virksomhed i erstatning at fyre en medarbejder, som netop var vendt tilbage efter endt barsel, da virksomheden valgte at beholde dennes barselsvikar, og derfor skilte sig af med den oprindeligt ansatte. Men det må man altså ikke, og Ligebehandlingsnævnet mente, at arbejdsgiveren havde truffet beslutningen under barselsperioden. Og så var det ligegyldigt, at man begrundede opsigelsen i omstruktureringer.

"Afgørelsen viser med al tydelighed, at også medarbejdere, som netop er vendt tilbage fra barsel er beskyttet af loven. Det er nemlig arbejdsgiveren, der skal løfte bevisbyrden for, at opsigelsen ikke er begrundet i medarbejderens orlov. Og det er svært, hvis man fyrer vedkommende kort efter denne er vendt tilbage. I den pågældende sag kunne arbejdsgiveren ikke dokumentere, at den tilbagevendte medarbejder ikke var ligeså kvalificeret til at udføre det job, som den nye medarbejder skulle varetage. Og det kostede altså ni måneders løn til den fyrede," siger Julie Gerdes, leder af arbejds- og ansættelsesret i revisions- og rådgivningsfirmaet KPMG.

Sagen handlede om en kvindelig marketingskoordinator, som skulle på barsel, og i den periode valgte virksomheden at ansætte en vikar, som skulle varetage kvindens opgaver, mens hun var væk på orlov. Da kvinden vendte tilbage fra barsel, fik hun imidlertid en ubehagelig overraskelse. Hun blev nemlig opsagt af virksomheden, da arbejdsgiveren hellere ville beholde vikaren. Begrundelsen fra arbejdsgiveren var organisatoriske ændringer, samt at den nye var bedre kvalificeret til at varetage stillingen end den oprindelige medarbejder.

Dyre godtgørelser op til 12 måneders løn

"Men den går altså ikke, og Ligebehandlingsnævnet pålagde virksomheden at give den fyrede kvinde erstatning, da arbejdsgiveren havde overtrådt ligebehandlingslovens regler. Sagen er i tråd med tidligere retspraksis, og viser, at arbejdsgiverne skal være meget varsomme med at opsige medarbejdere, som netop er vendt tilbage fra barselsorlov. Det kan således være særdeles vanskeligt for arbejdsgiverne at løfte den omvendte bevisbyrde for opsigelsens saglighed, hvis beslutningen om opsigelse er truffet, mens medarbejderen var på barselsorlov. Og det kan blive særdeles dyrt for arbejdsgiverne, hvis de overtræder ligebehandlingsloven. Således ligger godtgørelsesniveauet pt. på mellem 6-12 måneders løn, "siger Julie Gerdes.

Læs mere her

tags: virksomhed, vikar, arbejdsgiver, ansættelse,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar