mandag den 3. januar 2011

Stigende frafald blandt ældre elever

Hotel- og Restaurantskolen i København oplever, at andelen af elever, der kortvarigt tropper op på skolen for derefter at forsvinde sporløst, er stigende. Uddannelseschefen er bekymret for, om flere elever melder sig halvhjertet til en uddannelse for at få SU og fred fra jobcentret.

Mad er Hotel- og Restaurantskolens store passion. Her uddanner lærerne eleverne til job som fx kok, tjener og ernæringsassistent. Desværre oplever skolen flere elever, der ikke har hjertet med, når de begynder på skolen. I hvert fald er de væk igen, inden de rigtigt har givet deres nye skole og uddannelse en chance.

- Vi har inden for det seneste halve år oplevet en større andel af elever, der lige stikker snuden inden for og så er væk igen, siger Hotel- og Restaurantskolens uddannelseschef, Mei-Li Huang Carstensen.

Tendensen er oven i købet, at det er de ældste elever, de 18-25-årige, der blot møder op på skolen en enkelt dag eller lige er der sporadisk en kort periode, hvorefter skolen aldrig ser dem igen og heller ikke kan få fat på dem via mobiltelefonen.

Samme oplevelse har Aarhus Tech. Uddannelseschef Inger Petersen fra skolens afdeling for mad og gastronomi fortæller, at man her inden for det seneste år har oplevet, at det pludselig er blandt de ældste elever, der er det største frafald.

- Jeg laver faktisk holdstørrelserne efter, at der er nogen, der slet ikke møder op, fortæller Inger Petersen og tilføjer, at frafaldet samlet set dog er faldet.

Skolerne kan kun gisne om årsagerne til den kedelige udvikling. Begge uddannelseschefer peger imidlertid på, at jobcentrene i dag presser mere på for at få de unge under 25 år til at uddanne sig. Fx har det såkaldte uddannelsespålæg siden sommeren 2009 også omfattet de grupper af unge, der er for svage til at arbejde. De unge under 25 år får som udgangspunkt besked på og hjælp til at påbegynde en uddannelse.

- Jeg tror, at der er et mønster, konstaterer Mei-Li Huang Carstensen.

- Når de unge melder sig til vores uddannelse, får de kontanthjælp, indtil de begynder, og herefter kan de få SU i nogle måneder, indtil deres udmeldelse går igennem. Det giver dem et lille pusterum fra jobcentret.

På jobcentret i Skelbækgade, København, er Jens Sibbersen chef for den afdeling, der arbejder for at få de unge i gang med en uddannelse. Her gør de en stor indsats for sammen med den unge at finde ud af, hvilken uddannelse, der passer til den unge. Jobcentret har forskellige muligheder for at guide den unge på rette vej. Alligevel kan afdelingschefen ikke afvise, at nogen unge udnytter systemet.

- Der er ingen, der bliver vendt i døren (og meldt ind på en uddannelse red.), inden de er afklarede, siger Jens Sibbersen og tilføjer:

- Men jeg kan ikke afvise, at der kan være unge, der sidder og tænker, at nu gør vi bare, hvad de siger.

Ud over at uddannelsespålægget er blevet skærpet, så er ungdomsarbejdsløsheden vokset. Det kan også betyde, at jobcentrene møder unge, der tidligere selv fandt et job. Uanset årsagen til den tendens både Hotel- og Restaurantskolen og Aarhus Tech oplever, så skaber frafaldet problemer.

Undervisningen bliver svær at planlægge, og det virker demotiverende for de tilbageværende elever.

- Vi vil gerne undervise eleverne til at få arbejde i den branche, som vi synes, er så fantastisk, og så gider de i virkeligheden slet ikke. Det er dybt frustrerende. Samtidig udhuler det vores frafaldsstrategi, for vi kan ikke fastholde nogen, der slet ikke vil være her, siger Mei-Li Huang Carstensen.

Læs mere her

tags: København, arbejdsløshed, 2009, uddannelse, ungdomsarbejdsløshed, arbejdsløs, uddannelseschef, jobcentre, strategi,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar