søndag den 1. december 2013

Brug for en national strategi for fastholdelse af internationale studerende

Andelen af internationale studerende, der bliver i Danmark efter endt uddannelse, er faldet fra 34 pct. til 27 pct. Det er sket på trods af en periode med gode konjunkturer og lempeligere regler på området. Det viser en ny undersøgelse fra FBE, Forum for Business Education.

Flere undersøgelser viser, at dansk erhvervsliv om få år vil mangle velkvalificeret arbejdskraft. Det er derfor tid til at sætte fokus på fastholdelse af de internationale studerende i DK. Det ligger jo lige for at få udviklet en strategi for, hvordan vi kan få udnyttet det potentiale, de internationale studerende udgør. De er jo allerede i landet, så hvorfor bruge al energien på at tiltrække velkvalificeret udenlandsk arbejdskraft , udtaler Stina Vrang Elias, adm. direktør for FUHU/FBE/DEA.

FBE anbefaler derfor, at der udvikles en national strategi for, hvordan vi bedre kan fastholde de internationale studerende på det danske arbejdsmarked. Undersøgelsen viser, at forhold som fx afslutning af uddannelse i Danmark og muligheden for at arbejde ved siden af studierne har stor betydning for at blive i Danmark efter endte studier. Det er derfor nogle af de sider en national strategi bør indeholde.

Stina Vrang Elias fortsætter:

Skal Danmark på langt sigt bevare sin konkurrencekraft, har danske virksomheder brug for dygtige medarbejdere og gerne medarbejdere med globalt udsyn. I Danmark har vi over 14.000 internationale studerende på de videregående uddannelser. Vi ved fra andre undersøgelser, at mange af de internationale studerende gerne vil blive og arbejde i Danmark, men de oplever desværre, at det er svært at komme i kontakt med virksomhederne. En stor del af de studerende ender derfor med at pakke kufferten igen efter endte studier. Og vi mister på den måde en stor talentmasse .

Undersøgelsen offentliggøres på konferencen:

Internationale studerendes praktik- og beskæftigelsessituation. Hvor-dan ser det ud Og hvad kan vi gøre bedre
den 26. august kl. 10.00 15.00 i FUHU Konferencecenter, Fiolstræde 44

På dagen offentliggør vi også praktikhåndbogen PIST Praktikforløb for internationale studerende Til offentlige og private virksomheder, der overvejer at tage internationale studerende fra erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne i praktik.

Yderligere oplysninger
Stina Vrang Elias, adm. direktør FUHU/FBE. Tel: +45 3342 6601, Mobil: +45 2329 0671, E-mail: sve@fuhu.dk
Jóannes J. Gaard, chefkonsulent i FBE. Tel: +45 3342 6619, Mobil: +45 2210 7483, E-mail: jog@fuhu.dk
Rasmus Højbjerg Jacobsen, Senior Analyst, CEBR. Tel: +45 3815 3494, E-mail: rhj.cebr@cbs.dk

Fakta om undersøgelsen Internationale studerendes beskæftigelsessituation efter endt uddannelse
I undersøgelsen har vi stillet skarpt på følgende spørgsmål:
Hvad kendetegner de internationale studerende, der kommer til DK
Bliver de internationale studerende i DK efter endte studier
Og hvis de bliver, får de så beskæftigelse på lige fod med deres danske studiekammerater

Undersøgelsen er udarbejdet af CEBR for FBE Forum for Business Education med en bevilling fra Den centrale pulje for en særlig beskæftigelsesindsats under Arbejdsmarkedsstyrelsen. I tilknytning til undersøgelsen har FBE nedsat en faglig referencegruppe, der er kommet med sparring og input til undersøgelsen og FBEs anbefalinger.

Medlemmer af referencegruppen:
Birger Mortensen, KL
Finn Rasmussen, Dansk Arbejdsgiverforening
Helle Rønne Warburg, Danmarks Tekniske Universitet
Jens Franck, Funktionærernes og Tjenestemændenes Fællesforbund
Ken Thomassen, CIRIUS
Marianne Hansen, Beskæftigelsesregionen for Hovedstaden og Sjælland (Workindenmark east)
Niels Lykke Jensen, Akademikernes Centralorganisation
Regitze Kristensen, TietgenSkolen
Tine Gram, Arbejdsmarkedsstyrelsen

Fakta om praktikhåndbogen PIST Praktikforløb for internationale studerende på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne .
I samarbejde med en række erhvervsakademier og professionshøjskoler har FBE udarbejdet en praktikhåndbog med eksempler på, hvordan praktikforløb for internationale studerende kan designes på erhvervsakademi- og professionsbacheloruddannelserne. Håndbogen er bygget op om best practice eksempler fra både offentlige og private virksomheder, der har haft internationale studerende i praktik.

Om FBE - Forum for Business Education
FBE arbejder for at sikre et bedre match mellem uddannelserne og virksomhe-dernes behov.

Læs mere her

tags: Danmark, Dansk Arbejdsgiverforening, direktør, uddannelse, Sjælland, virksomhed, energi, Danmarks Tekniske Universitet, strategi, organisation, arbejdsmarked, studerende, videregående uddannelse, arbejdskraft, beskæftigelse, konkurrence, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar