søndag den 29. december 2013

Uddeling af H. C. Ørsted Medalje

image description
Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) tildeler den 2.12.2013 H.C. Ørsted Medaljen i bronze for fremragende formidling af naturvidenskab til Lektor Emeritus Niels Christian Hartling, Birkerød Gymnasium, og Lektor Peter Arnborg Videsen, Viborg Gymnasium.
Arrangementet starter kl 19.30 med et foredrag om Higgs-partiklen af Lektor Troels C. Petersen, Niels Bohr Institutet, og kl. 20.30 finder selve uddelingen sted på Geologisk Museum, Øster Voldgade 5-7, København K.

Om medaljemodtagerne:

Niels Hartling:

Niels Hartling har via sit virke som underviser på Birkerød Gymnasium indtil august 2013 gennem et helt arbejdsliv åbnet et stort antal elevers øjne for naturvidenskab, i særlig grad fysikken. Han har udarbejdet glimrende lærebøger, fx Spektrum I og II (skrevet sammen med Carsten Claussen og Erik Both), og i sin undervisning får han på bedste vis eksperimenter og teori koblet til mange af de naturfænomener, som eleverne selv direkte kan iagttage og undre sig over, både i hverdagen og i den omgivende natur.
Hartling var drivkraften bag at få etableret en dansk udgave af Fysikoplympiaden i 1995, og mange års indsats med danske gymnasieelevers deltagelse ved disse olympiader kulminerede i 2013 med, at Danmark var vært for den internationale Fysikoplympiade, IPhO, på DTU og Niels Bohr Instituttet.
Niels Hartling har også ført en succesrig kamp for at få elektromagnetisme genindført som et obligatorisk element i gymnasieundervisningen.

Peter Arnborg Videsen:

Peter Videsen har været gymnasielærer i fysik og matematik på Viborg Gymnasium og HF siden 2007. Han er 39 år gammel og har allerede gjort en imponerende indsats for at formidle naturvidenskab på mange forskellige fronter, både i og uden for undervisningen og på både lokalt og nationalt plan.
Videsen forstår at engagere sine elever og har arbejdet meget på at forbedre den pædagogiske tilgang til undervisning, således at han kan løfte alle sine elevers niveau – uanset deres udgangspunkt. Han har bl.a. været med til at starte et projekt, der omhandler at elever opnår et "mindset", der gør dem åbne for at lære noget nyt. Dette projekt omfatter nu 18 af skolens klasser.
Han har derudover etableret masterclasses, arrangeret årlige ture til Science Center Sorø, deltaget i projektet "Talent med Bredde" og været kontaktperson til Akademiet for talentfulde unge i Århus og Forskerspire-projektet.

Om Selskabet:

Selskabet for Naturlærens Udbredelse – i daglig tale kaldet SNU – blev stiftet af H.C. Ørsted i 1824. Efter en større udlandsrejse så han et behov for også i Danmark at have et selskab hvor alle kunne komme og høre om de nyeste landvindinger inden for fysik og kemi – og disse fags potentielle betydning for næringslivet. Han gav sig derfor til at holde forelæsninger hvor alle havde adgang. Det blev bl.a. udnyttet af bryggerfamilien Jacobsen, og på den måde var SNU med til at danne grundlag for Carlsbergs forkantsposition i tiden.

Om H.C. Ørsted Medaljen i bronze til inspirerende gymnasielærere:

Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) sætter 2012-2015 fokus på den vigtige formidling i gymnasiet. Vi vil i perioden årligt uddele H.C. Ørsted Medaljen i bronze til inspirerende gymnasielærere og fremragende formidlere i den gymnasiale verden inden for Selskabets fagkreds.

En inspirerende gymnasielærer i naturvidenskab kan nemt være afgørende for, om en elev bliver interesseret og får en god indgang til at forstå den naturvidenskabelige og tekniske omverden. Det kan for mange også være en motiverende faktor i forbindelse med studievalg og vigtigt for, om man tør gå videre med en uddannelse, der kræver indsigt på det naturvidenskabelige eller tekniske felt.
Tildelingen i 2013 omfatter undtagelsesvis 2 personer. Den sker på baggrund af et meget stort antal flotte indstillinger fra gymnasierektorer og elevråd over hele Danmark, som er blevet bedømt af et fagkyndigt bedømmelsesudvalg bestående af fhv. Rektor Hans Lindemann, Metropolitanskolen, Fhv. Rektor Steen Hoffmann, Sct, Knuds Gymnasium, Fagkonsulent Jette Rygaard Poulsen, Undervisningsministeriet og Hasseris Gymnasium, Direktør Søren Damgaard, IBM, og Direktør Ole Mørk Lauridsen, Teracom.
I 2012 blev medaljen uddelt til rektor Jannik Johansen, Frederiksberg Gymnasium.




Læs mere her

tags: IBM, Danmark, Carlsberg, København, Århus, uddannelse, 2013, bronze, 1995, Frederiksberg, Viborg, Niels Bohr, udland, 2012, 2007, kemi, arbejdsliv, DTU, Gymnasium, naturvidenskab, videnskab, undervisning, Undervisningsministeriet, gymnasiet, rektor, Forsker,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar