fredag den 13. december 2013

Ledelse: mere krop til hovedet giver bedre ledere

Stress og kropslig opspænding er hverdagskost for de fleste, professionelle ledere og det går ud over både arbejdsglæden og nærværet i forhold til medarbejderne. Ved at flytte fokus fra hovedet til kroppen bliver lederen bedre til at lytte og får større gennemslagskraft, samtidig med at lederansvaret bliver lettere at bære.

Alle ledere ved, at det er vigtigt at lytte til medarbejderne. Men hvis du ikke kan lytte til dig selv og din krop, er du heller ikke i stand til at lytte til andre. Så enkelt er det ifølge Kristoffer Glavind Kjær, der er socialpsykolog og har afholdt lederkurser i mange år.
90 procent af kommunikationen mellem mennesker foregår via kropssprog. Men pga. stress befinder mange ledere sig rent fysiologisk i en opspændingstilstand, hvor de slår deres kropslige signaler fra og det lukker af for kommunikationen med omverden. Ved at arbejde med at komme mere ned i kroppen bliver lederne mere nærværende både indadtil og udadtil og oplever typisk også, at ansvarsbyrden letter, fortæller Kristoffer Glavind Kjær, som har forfattet bogen Kropslig intelligens.

Giv slip i stedet for at knokle hårdere

Han vurderer, at ledernes største problem er, at de føler, de skal bære hele organisationen. De bliver fanget ind af ansvaret og overser derfor ofte sig selv.
Store ledere er mennesker, der leder med hele deres væsen og som er det, de siger. En sådan integritet kræver, at der er overensstemmelse mellem krop og hoved. Og for at nå dertil er det nødvendigt at turde give slip og ændre ved sig selv og den rolle, man tror, man har, siger Kristoffer Glavind Kjær.
Udviklingskonsulent og erhvervscoach, Anja Vintov, er enig:
Der findes faktisk andre veje end at knokle endnu hårdere og bruge hovedet mere. De hårdtprøvede ledere har brug for kontakt med deres fulde, kropslige ressourcer. Kropskontakt gør det nemmere at praktisere fx fleksibilitet og forandringsvillighed og øger lederens gennemslagskraft, fordi udtrykket bliver mere helstøbt.

Fra tanke til handling

Anja Vintov har sammen med sanger og stemmetræner, Gitte Degn Calstrup startet netværket KATAPULT, som kombinerer ledersparring med træning af kropskontakt og nonverbal kommunikation.
Når man bruger kroppen, kan man ikke undgå at løfte energien man bliver simpelthen glad af det. Desuden kan man gennem sang og bevægelse afkode, hvornår man eksempelvis stopper sig selv eller foretager overspringshandlinger. Det kropslige arbejde tydeliggør mønstrene og giver samtidig mulighed for at arbejde direkte med at forandre dem ved stille og roligt at udvide sine grænser for, hvordan man udtrykker sig, forklarer Gitte Degn Calstrup, der arbejder med kommunikation og forandringsprocesser i erhvervslivet.

Ting tager tid

At integrere kropsbevidsthed i sin udvikling er en proces, der ikke kan klares med en enkeltstående workshop. I KATAPULT-netværket mødes lederne en gang om måneden i Well-Come, Hellerup. Møderne starter med en sparringsrunde og fortsætter med kropsligt arbejde, der tager udgangspunkt i deltagernes aktuelle udfordringer. Imellem møderne kan lederne udveksle erfaringer og sparre med hinanden via et lukket onlineforum.
Skåret ind til benet handler god ledelse om lederens evne til at skabe relationer til dem, der skal ledes. Og vi er nødt til at være kropsligt til stede, hvis vi vil spille med fuldt register i vores kommunikation, fastslår Anja Vintov.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Gitte Degn Calstrup
Mobil: 26 80 30 97

Anja Vintov
Mobil: 20 63 74 90

Læs mere her

tags: erhvervslivet, fleksibilitet, stress, energi, kommunikation, organisation, sprog, coach,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar