søndag den 22. december 2013

Manglende praktikpladser truer elfaget

Manglende praktikpladser truer elfaget Antallet af uddannelsesaftaler inden for elfaget er i frit fald, og afgangen fra elektrikerfaget vil snart være større end tilgangen. Det kan få alvorlige konsekvenser for hele elbranchen.

Dansk El-Forbund slår nu alarm, når det gælder elfagets fremtid. Snart vil flere elektrikere forlade faget, end nye kommer til. Det skyldes, at antallet af nye uddannelsesaftaler er i frit fald. Arbejdsgiverne er i stor stil ophørt med at uddanne nye elektrikere. Årsagen er de dårlige økonomiske konjunkturer, som også har ramt elbranchen. Hvis ikke udviklingen ændres til det bedre i sidste halvdel af 2009, vil antallet af uddannelsesaftaler været faldet med 30-40 procent, når året er gået.

- Arbejdsgiverne tænker meget, meget kPressrelease textortsigtet. Det handler selvfølgelig om at skære i udgifterne, men det siger sig selv, at når man holder op med at uddanne nye elektrikere, kommer det til at ramme hele branchen hårdt i løbet af få år, siger Jørgen Juul Rasmussen, forbundsformand for Dansk El-Forbund.

- Når konjunkturerne vender, vil der opstå en meget stor mangel på elektrikere, og det kan få alvorlige negative konsekvenser for bl.a. omstillingen af Danmarks energiforsyning til vedvarende energikilder, som alle er enige om nødvendigheden af. Her spiller elektrikerne en nøglerolle. Men hvad gør man, hvis der ikke er elektrikere til at løse de opgaver, spørger Jørgen Juul Rasmussen.

Han opfordrer arbejdsgiverne til at tænke betydeligt mere langsigtet, end de gør i øjeblikket. Tilsyneladende er horisonten, som dikterer beslutninger, kun på få måneder.

- Med de nye regler for tilskud til praktikpladser har politikerne klart signaleret til arbejdsgiverne, at samfundet har brug for flere faglærte håndværkere. Alle ved, at der generelt er brug for, at flere unge tager en uddannelse, og at det er uddannelsesniveauet, som afgør vores konkurrenceevne i fremtiden. Så der hviler et meget stort ansvar hos arbejdsgiverne i den nuværende situation, siger Jørgen Juul Rasmussen.

Han advarer i øvrigt arbejdsgiverne mod at misbruge de nye regler for tilskud, som gør det muligt at opnå en støtte på op til 16.000 kr. pr. praktikplads.

- De nye tilskudsmuligheder skal skabe flere praktikpladser, men der er risiko for misbrug, hvor arbejdsgiverne malker tilskuddet flere gange til samme lærling, som vores arbejdsgivermodpart Tekniq desværre har opfordret til. Det vil vi holde skarpt øje med og reagere på, hvis vi ser eksempler på misbrug, siger Jørgen Juul Rasmussen.

Læs mere om de aktuelle tal for uddannelsespladser i Elektrikeren, nr. 05/09.

Læs mere her

tags: Danmark, 2009, politi, økonomi, uddannelse, energi, praktikplads, arbejdsgiver, lærling, energikilde, konkurrence, elektriker,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar