lørdag den 26. april 2014

Folkeskoleelever inviteres til klimadage på universitet

I dag modtager folkeskolerne i Nordjylland en invitation fra Aalborg Universitet til at give eleverne viden om og interesse for de vigtige klima– og energispørgsmål. Det er første gang, et dansk universitet deltager i det populære europæiske initiativ med elevuniversiteter.

Elever i 5. og 6. klasse skal have større viden om klima og energi, og de skal lære, hvad de selv kan gøre til gavn for den globale klimakamp. Det er nogle af hovedmålene i det projekt, som Aalborg Universitet i dag inviterer alle nordjyske folkeskoler til at deltage i. I juni kan skolerne besøge universitetet til særlige aktivitetsdage med foredrag, eksperimenter og kreative undervisning. De såkaldte elevuniversiteter er vældigt populært i andre europæiske lande, og i Nordjylland går arrangementerne under navnet SKUB – Studier i Klima på Universitet for Børn.

– Idéen med at etablere et årligt elevuniversitet passer rigtigt godt til tankegangen på Aalborg Universitet, fordi vi generelt arbejder tæt sammen med omverdenen i form af projekter med erhvervsliv, myndigheder og organisationer. Derfor er det spændende også at kunne skabe et egentlig samarbejde med folkeskoler og være med til at give eleverne noget, de ikke oplever til dagligt, forklarer Annette Grunwald, der koordinerer elevuniversitetet på AAU’s Institut for Samfundsudvikling & Planlægning.

Der er ikke blot tale om åbne døre på universitetet, men et egentligt samarbejde med skolerne. Grundstenene er blevet lagt gennem måneders samarbejde med lærere fra tre skoler i Aalborg samt en konsulent fra Aalborg Kommunes skoleforvaltning. De fælles møder skal skabe en naturlig sammenhæng mellem elevuniversitetets tilbud på og det, der foregår på skolerne, så eleverne får mest muligt ud af deres besøg på elevuniversitetet.

– Vores internationale samarbejde viser, at måden at gribe opgaven an på varierer fra land til land. I Berlin, hvor elevuniversiteterne har været velbesøgte i flere år, holder man for eksempel forelæsninger for flere hundrede børn på en gang, men vi vil gribe tingene lidt anderledes an. Kæmpeforelæsninger passer ikke hverken til AAU–modellen, der er kendt for gruppe– og projektarbejde, eller til den danske skoletankegang generelt. I stedet vil vores elevuniversitet bestå af mindre seancer med én klasse, så det mere kommer til at ligne små workshops eller værkstedsundervisning, siger Annette Grunwald.

De nordjyske skoleklasser vil på skub.aau.dk kunne tilmelde sig elevuniversitetet i løbet af april. Håbet er at få besøg af 750 elever det første år og op mod 1000 i de følgende to år, og folkeskolelæreres viden og kvalifikationer inden for klima og energi skal også løftes gennem informationsarrangementer og udvikling af undervisningsmateriale. Bag elevuniversiteterne står en gruppe europæiske universiteter med støtte fra EU–midler, som sikrer, at nordjyske elever også i 2010 og 2011 vil kunne deltage i klima– og energidagene på Aalborg Universitet. Sideløbende vil der foregå energispareprojekter på tre Aalborg–skoler, og på baggrund af skolernes erfaringer skal der udarbejdes en håndbog, så andre kan få glæde af de gode idéer.

Fakta om elevuniversitetet:
Lignende aktiviteter findes i bl.a. Østrig, Schweiz, England, Italien og Liechtenstein. Ca. 100 uddannelsessteder anvender nu elevuniversiteter. Initiativtager og koordinator for det europæiske projekt er Freie Universität, Berlin.
Det største elevuniversitet er Kinderuni Wien (grundlagt i 2003) med 3500 deltagende børn og 380 arrangementer igennem to uger sidste sommer.
Det nordjyske elevuniversitet udvikles af Aalborg Universitet sammen med en lærergruppe Filstedvejens Skole, Klarup Skole og Klostermarksskolen i Aalborg samt en konsulent fra Aalborg Kommunes skoleforvaltning.

Yderligere informationer:
Annette Grunwald, Institut for Samfundsudvikling & Planlægning, AAU (ingeniør med master i læringsprocesser, miljøerfaring og fortid som efterskolelærer). Tlf. 99 40 82 85, mobil 23 90 42 11
 

Læs mere her

tags: England, euro, 2010, 2011, Italien, 2003, uddannelse, EU, Liechtenstein, Nordjylland, Aalborg, Aalborg Universitet, kreativ, energi, Schweiz, folkeskole, Østrig, organisation, undervisning, AAU, undervisningsmateriale, miljø, skolelære, efterskole, Wien, Fakta,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar