torsdag den 10. april 2014

Manglen på praktikpladser er alvorlig

– Fælles pressemeddelelse fra Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening og Danske Erhvervsskoler – Lederne

Danske Erhvervsskoler er bekymrede over det store fald i antallet af praktikpladser. Antallet af indgåede praktikpladsaftaler er faldet med hele 31,8 % fra første kvartal 2008 til første kvartal i år. I samme periode er skolepraktikken steget med 111,3 %. Alligevel står knap 5000 unge uden praktikplads.

"Det er absolut nødvendigt, at vi gør noget nu for at få løst den igangværende praktikpladskrise. Ellers risikerer vi at tabe flere tusinde unge på gulvet. Unge, som var i gang med en uddannelse, men på grund af konjunkturudsving og finanskrise ikke kunne få lov til at gøre deres uddannelse færdig. Det kan vi som samfund ikke være bekendt. Vi har i øvrigt heller ikke råd til det", siger Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler.

Danske Erhvervsskoler er i dialog med Undervisningsministeriet og arbejdsmarkedets parter om forskellige løsningsmuligheder. Det handler blandt andet om at udnytte det store potentiale, der eksisterer for oprettelsen af nye praktikpladser. Kun 7 % af de danske virksomheder er godkendt som praktikpladssted, og godt halvdelen af dem (ca. 28.000) har i dag elever og lærlinge. Kun 3 % af virksomheder med en praktikpladsaftale er fra den offentlige sektor.

"Hvis Danmarks højt besungne og lige så højt berømmede vekseluddannelsessystem skal bevares i fremtiden, er det nødvendigt, at private og offentlige virksomheder og institutioner også påtager sig deres del af forpligtelsen, når det handler om at sikre kvalificeret arbejdskraft i fremtiden. Det er beklageligt, at kun ca. 28.000 virksomheder tager elever og lærlinge i øjeblikket. Det svarer til kun 4 % af de danske virksomheder. Det er slet ikke godt nok. Og det er næsten pinligt, at offentlige virksomheder bidrager i så beskedent omfang", fortsætter Lars Kunov.

Det danske arbejdsmarked står over for et større generationsskifte inden for de kommende år, og fremskrivninger fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd før finanskrisen viser, at Danmark i 2018 vil mangle omkring 70.000 faglærte. Danske Erhvervsskoler frygter, at det tal forværres kraftigt, hvis ikke der gribes ind over for den stigende mangel på praktikpladser.

"Det er helt afgørende, at der handles politisk i forhold til faldet i lærepladser, så vi er indstillede på at støtte initiativer, der med rimelighed sikrer, at de unge på erhvervsuddannelserne faktisk har en uddannelsesgaranti. Men vi vil mere end det. Danske Erhvervsskoler vil have et system, der er uafhængigt af økonomiske konjunkturer, således at vekseluddannelsessystemet kan fungere både i opgangs– og nedgangstider. Vi skal have indbygget en fleksibilitet, hvad praktikpladser angår, der betyder, at det ikke konstant kræver politisk regulering", slutter Lars Kunov.

Danske Erhvervsskoler – lederne og Erhvervsskolernes Bestyrelsesforening afholder i fællesskab en høring om praktikpladssituationen tirsdag den 21. april kl. 12–15 i fællessalen på Christiansborg.
 

Læs mere her

tags: Danmark, 2008, direktør, politi, finanskrisen, økonomi, uddannelse, virksomhed, 2018, fleksibilitet, erhvervsuddannelser, Danske Erhvervsskoler, praktikplads, Christiansborg, skolepraktik, arbejdsmarked, pressemeddelelse, praktikpladsaftale, praktikpladskrise, Undervisningsministeriet, praktikpladssted, lærling, generationsskifte, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, uddannelsesgaranti, arbejdskraft, offentlige sektor,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar