torsdag den 1. april 2010

Løntilskudsjob er vejen til fast arbejde

Er du ledig og står foran at skulle i aktivering, så få dig et job med løntilskud i den private sektor, hvis du kan. Her er der nemlig størst chance for, at aktiveringen fører til fast arbejde. Det mener de ledige HK-medlemmer, der er eller har været i aktivering.

Aktivering i den private sektor fører til job i langt højere grad end aktivering i den offentlige sektor. Af fire slags aktivering er job med løntilskud i det offentlige faktisk den mindst effektive måde at komme tæt på et rigtigt job. Det viser en undersøgelse, som HK har lavet blandt sine arbejdsløse medlemmer og medlemmer i aktivering.

Medlemmerne blev spurgt, om den aktivering, som de havde deltaget i, førte dem tættere på job. Ja , svarede 65 procent af de, som var eller havde været i løntilskudsjob i et privat firma. Til sammenligning svarede kun omkring 30 procent af de, som havde været i løntilskudsjopb i den offentlige sektor eller i virksomhedspraktik, ja til spørgsmålet.
Næsten hver anden af de, som havde været i aktivering i én eller anden form for kursus eller efteruddannelse, mener til gengæld, at det har ført dem tættere på job.

Gratis arbejde
Deltagerne i undersøgelsen havde mulighed for at kommentere spørgsmålet om, hvorvidt aktiveringen efter deres mening førte tættere på fast arbejde. Sådan svarede et par af dem:

- I starten af de i alt 8,5 måned jeg var i løntilskudsjob, var jeg sikker på, at det ville kunne give en fast stilling efterfølgende. I sidste halvdel af perioden gik det mere og mere op for mig, at man ikke havde råd til at ansætte mig. Lang næse og en følelse af at have spildt tiden på at levere gratis arbejde til ingen verdens nytte, skriver et HK-medlem, som var i løntilskudsjob i det offentlige.

En anden deltager i undersøgelsen, som ligeledes har været i offentligt job med løntilskud, vil have lavet reglerne om:

- Knap er jeg færdig, før de har "ansat" en ny på "min" pind også i job med løntilskud. Det burde afskaffes i en tid hvor arbejdsløsheden er så stor! Der er ren udnyttelse fra arbejdsgiverne, men loven giver dem jo desværre ret til at "misbruge" reglen.

Tåen indenfor
Socialpolitisk konsulent i HK, Carsten Riis er ikke overrasket over, at de ledige HK ere, som har været aktiveret i privat løntilskudsjob, ser lysere på jobmulighederne.

- Mange undersøgelser dokumenterer, at job med løntilskud i en privat virksomhed betyder, at den ledige får tåen inden for og dermed styrker sine chancer for fast arbejde. I det offentlige derimod har man ikke samme mulighed for at ansætte den aktiverede efter endt aktivering . Ikke fordi man ikke er tilfreds med vedkommende, men fordi pladsen skal bruges af en ny ledig, siger han til HK-bladet.

Undersøgelsen blandt HK s ledige og aktiverede viser samtidig, at der ikke er sammenhæng mellem, hvor folk bliver aktiveret og, hvor god aktiveringen er til at føre til rigtigt arbejde. Trods sit gode ry, kommer kun de færreste i løntilskudsjob i et privat firma. Og masser af ledige aktiveres i den offentlige sektor, selv om det kun i de færreste tilfælde fører til job.

- Det er dyrt for kommunerne at give løntilskud til aktivering i den private sektor. Det er én grund til at så få bliver aktiveret dér. En anden er, at mange virksomheder måske ikke er så socialt ansvarlige, som de burde være. Endelig er mange kommuner vist desværre blevet afhængige af det arbejde, som de aktiverede udfører og det motiverer dem jo ikke lige til at aktivere folk udenfor kommunen, siger Carsten Riis.

Vi skal bruge det, der virker
Kim Simonsen, forbundsformand i HK opfordrer derfor politikerne til at give dagpengesystemet et servicetjek.

- Vi må ikke glemme, at systemet er der for at hjælpe de arbejdsløse tilbage i job. Det er den altoverskyggende hovedopgave. Og her er dødssyge jobsøgningskurser, nyttesløse cv er på nettet eller aktivering i udsigtsløse, offentlige tilskudsjob ikke løsningen, siger han til HK-bladet og fortsætter:

- Vi ved, hvad der virker bedst. De instrumenter skal vi selvfølgelig tage i brug. Job i den private sektor med løntilskud er den aktiveringsform, der bringer de ledige tættest på ordinært arbejde. Næstbedst er kurser og efteruddannelse. Også de seks ugers uddannelse i begyndelsen af ledigheden scorer højt mange får desværre bare ikke tilbuddet.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar