søndag den 18. april 2010

Støt de svage elever på erhvervsskolerne

Ny rapport fra AKF bekræfter, at der skal sættes flere ressourcer ind på at bekæmpe frafald og sikre flere praktikpladser, mener HK.

Unge, hvis forældre har lav indkomst og kort uddannelse. Unge, der ikke er vokset op i en kernefamilie. Unge med indvandrerbaggrund. Unge der er læsesvage, er i dårlig fysisk form eller har psykiske problemer. Det er nogle af de grupper af ressourcesvage unge, der har størst risiko for at falde fra i utide, når de går på en erhvervsskole.

Det viser en ny analyse fra AKF.

- Nu må der tages alvorligt fat på frafaldet på erhvervsskolerne. Frafaldet er stort i dag, men de erhvervsskoler, der gennem handleplaner gør en ekstra indsats kan se en positiv udvikling. HK har peget på en række nødvendige tiltag, der meget præcist og direkte kan hjælpe de svage elever på erhvervsskolerne, siger Kim Simonsen, formand for HK i en kommentar til en ny undersøgelse fra AKF.

- AKF's nye undersøgelse bekræfter kun, at det er nu, der skal gøres en målrettet indsats for at forbedre undervisningen på erhvervsskolerne. Her er særligt manglen på praktikpladser, det helt store problem, siger en bekymret Kim Simonsen.

HK's 49 forslag til forbedringer

HK har i udspillet "Verdens bedste erhvervsuddannelser" stillet 49 konkrete forslag til forbedringer af erhvervsuddannelserne, og foreslår bl.a. at nedbringe frafaldet ved, at

- Indføre en reel uddannelsesgaranti for de unge, så de ved de kan afslutte den uddannelse de påbegynder

- Styrkelse af klasserne som socialt omdrejningspunkt, og droppe det løbende optag af elever

- Indføre sociale taxametre til skolerne, så skoler med flere udsatte unge har bedre muligheder for at iværksætte tiltag

- Opstramning af undervisningsmiljøloven, med regler for elevantal, udluftning, lys og ventilation.

HK's 49 forslag til ændringer på erhvervsuddannelserne er blevet til, efter at HK afholdt konferencen "Verdens bedste erhvervsuddannelser", hvor både arbejdsgiverorganisationer, skoleledere, lærere og elever fra erhvervsuddannelserne kom med idéer og input

- Nogle af forslagene kræver lovændringer og penge, så dem håber vi på at få folketingspolitikerne til at gå videre med. Andre forslag er ganske gratis og kræver bare ændring af praksis på skolerne, siger Kim Simonsen.


Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar