søndag den 31. marts 2013

Helge Sander overrækker stipendier til forskertalenter

Forskningsminister Helge Sander overrækker i dag stipendier for 2,5 mio. kr. til 38 af landets mest talentfulde studerende inden for de biomedicinske, farmaceutiske og bioteknologiske videnskaber. Det sker på vegne af to af Danmarks førende forskningsvirksomheder, Novo Nordisk og Novozymes, der tilsammen i 2008 brugte 8,8 mia. kr. til forskning og udvikling. Bag uddelingen af de 2,5 mio. kr. står Novo Scholarship Programme, der er et samarbejde mellem Novo Nordisk og Novozymes.

En af de studerende, der har modtaget et stipendium, er Rasmus Lykke Marvig. Han skriver lige nu speciale ved Institut for Systembiologi på Danmarks Tekniske Universitet:

Jeg er stolt over at modtage et stipendium fra to virksomheder, hvis forretningsstrategier er baseret på forskning. Samtidig er stipendiet en forpligtigelse i forhold til at vise sig i stand til at udnytte støtten efter bedste evne.

Rasmus projekt handler om, hvordan sygdomsfremkaldende bakterier tilpasser sig deres vært. Ved hjælp af avanceret software til sammenligning af enorme mængder af DNA-sekvenser vil Rasmus gennem sit projekt undersøge, hvordan bestemte bakterier bliver modstandsdygtige over for antibiotika og immunforsvaret. Sigtet er, at forskningen skal bidrage til at forbedre antibiotika.

De studerende får hver op til 75.000 kr. som et supplement til SU en, mens de skriver speciale, så de ikke behøver erhvervsarbejde på den sidste del af studiet. For at kunne modtage legatet forventes det, at de studerende helliger sig specialet fuldt ud og ikke arbejder ved siden af studierne. Formålet er at give talenterne rum til at udvikle sig på lige fod med den internationale elite.

I uddelingen af stipendierne er der derfor også blevet skelet til de studerende, der har snuset til naturvidenskab i udlandet. Både Novo Nordisk og Novozymes har i dag forskningsenheder flere steder i verden og har brug for unge forskere, der kan begå sig såvel i Kina og Indien som i Bagsværd. Under studierne har Rasmus Madvig både læst på Stanford University i USA og i Lausanne i Schweiz. Og om ganske kort tid kickstarter han sit projekt med et arbejdsophold på sekventeringsvirksomheden AGOWA i Tyskland.

Siden legatet blev oprettet, har Novo Nordisk og Novozymes støttet udviklingen af 450 supertalenter inden for naturvidenskabelig forskning. Interessen har været stor i år med 107 ansøgninger, hvoraf 38 studerende blev valgt ud. Det er primært inden for de biomedicinske, farmaceutiske og bioteknologiske videnskaber, de udvalgte studerende skal aflevere og forsvare deres specialearbejde.

Legaterne bliver markeret ved et symposium på Novo Nordisk den 21. januar, hvor forskningsminister Helge Sander overrækker stipendierne.

Læs mere her

tags: USA, Danmark, 2008, Tyskland, medicin, Kina, Indien, Helge Sander, udland, virksomhed, Novo Nordisk, antibiotika, teknologi, bakterie, Schweiz, Legater, naturvidenskab, videnskab, Danmarks Tekniske Universitet, strategi, forretningsstrategier, bioteknologi, studerende, Novozymes, Forskning, DNA, Forskningsminister, biomedicin, forskningsvirksomhed, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar