Ledige håndværkere og andre faglærte arbejdsløse søger i øjeblikket i stort tal ind på det særlige Adgangskursus ved Aalborg Universitet i Esbjerg for at skyde genvej til en ingeniøruddannelse.
Elektrikere, smede, tømrere, murere, blikkenslagere, plastmagere og betonmagere er blot et udpluk af de uddannelses- og joberfaringer, som vil være repræsenteret, når Adgangskursus Esbjerg starter undervisningen i midten af august. Der er allerede nu op mod 70 procent flere tilmeldte end i fjor, og der kommer løbende nye ansøgere til, da det er muligt at hoppe med på holdet, helt frem til undervisningen begynder.
- Sidste år startede 26, og i øjeblikket har vi 44 tilmeldte. En stor del af dem er håndværkere, der ikke vil gå arbejdsløse, og som har hørt om muligheden for at bruge Adgangskursus som en hurtig genvej til at blive ingeniør. Finanskrisen har været med til at motivere dem til at læse videre, men vi har også selv gjort et kæmpe arbejde for at udbrede kendskabet til, at muligheden eksisterer, fortæller studievejleder Britta Nordqvist Madsen, der er ansvarlig for Adgangskursus i Esbjerg.
I den funktion får hun i øjeblikket masser af forespørgsler fra potentielle ansøgere. Ofte er de usikre på, om de vil kunne leve op til kravene og finde sig til rette med igen at sætte sig på skolebænken.
- For nogle virker universitetsverdenen fjern og uvirkelig, når de kommer fra en håndværkerbaggrund. Men vi gør meget ud af at forklare, at det hverken er svært eller farligt, og at vi tager hånd om den enkelte for at gøre det til en succes for dem. Det hjælper også på trygheden og selvtilliden, når de får at vide, at de kommer til at arbejde tæt sammen i grupper, hvor de støtter hinanden, siger Britta Nordqvist Madsen.
Broget og rummelig
Grupperne bærer præg af den store indbyrdes forskel mellem adgangskursisterne. Både i forhold til deres forudgående erfaringer og deres alder. Næsten halvdelen er 25 år eller ældre, og spændet går fra først i 20'erne til begyndelsen af 50'erne.
- Det er en broget skare, og det er faktisk en styrke i den her sammenhæng. Dét, den ene ikke kan, det kan den anden. De ældre hjælper de unge, og til gengæld er de unge med til at sætte lidt fut i de gamle. Det giver et fantastisk sammenhold i grupperne, forklarer Britta Nordqvist Madsen.
Det formelle krav for at blive optaget på Adgangskursus er, at ansøgerne har en håndværksmæssig uddannelse, er fyldt 20 år og har to års erhvervserfaring. Desuden skal de have skolekundskaber svarende til en udvidet 10. klasse, men studievejlederen i Esbjerg udsteder ikke afslag per automatik.
- Vi går efter mennesket. Jeg har en del samtaler med nogle, som ikke opfylder alle de formelle krav, men hvor vi alligevel giver dem en chance. Vi har haft tilfælde, hvor vi selv har været i tvivl, og hvor ansøgerne så har vist sig at være fantastisk dygtige og er kommet herfra med 12-taller. Så der kan sagtens være personer, som har elendige oplevelser og minder fra 9. klasse, men som nu klarer sig anderledes godt, fordi de er et helt andet sted i livet, siger Britta Nordqvist Madsen.
###
Yderligere oplysninger og kontakt:
Mere information om Adgangskursus i Esbjerg og generel info om Adgangskursus på Aalborg Universitet.
Campusleder Anders Schmidt Kristensen, AAU Esbjerg, mobil 4218 0842.
Informationsmedarbejder Tove Morell, AAU Esbjerg, mobil 2929 3960.
Læs mere her
tags: Esbjerg, Finanskrise, uddannelse, Aalborg, Aalborg Universitet, arbejdsløs, studievejleder, undervisning, ingeniøruddannelse, AAU,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar