mandag den 30. august 2010

Fra VUC til RUC vil man fastholde regionens unge i uddannelser

Region Sjælland har sat de unges veje i uddannelseslandskabet under en lup, der klart viser at flere påbegynder en ungdomsuddannelse i Region Sjælland men der er også flere der falder fra inden sidste eksamen.

Region Sjælland har i foråret 2010 fået udarbejdet en rapport af de unges vej i uddannelsestilbuddene efter 9. klasse. I går blev resultaterne fra rapporten offentliggjort i Regionshuset i Sorø, hvor mere end 100 fra regionens uddannelsesinstitutioner, jobcentre, vejledningscentre, kommuner og Regionsrådet var på deltagerlisten.

Undersøgelsen viser også, at frafaldet på ungdomsuddannelserne er højere end på landsplan, og det betyder samlet set, at færre unge gennemfører en ungdomsuddannelse i regionen.

I Region Sjælland er erhvervsuddannelserne forholdsvis mere populære end de lange videregående uddannelser.

- Med denne rapport, har vi mere viden om de udfordringer, som regionen står overfor. Sammen med blandt andre regionens uddannelsesaktører, kommuner og erhvervsliv vil vi nu udvikle yderligere initiativer til for eksempel at få flere unge til at færdiggøre de uddannelser, de er begyndt på, udtaler næstformand i Region Sjællands Udviklingsudvalg Nicolai Nicolaisen.

Regionsrådet investerer allerede på uddannelses- og kompetenceområdet, blandt i form af midler til udviklingsprojekter. Udvikling af en brugerbåren ungdomsuddannelse , Grundforløbs-pakker og Fra grundskole til gymnasial uddannelse er eksempler på støttede initiativer, der afprøver og udvikler metoder i indsatsen for de unges motivation til uddannelse.

- Uddannelse er vejen til vækst og en væsentlig del af den regionale udvikling. Derfor er det elementært at sikre mulighederne for uddannelse og kompetenceudvikling for alle også for dem, som er i arbejde , siger Nicolai Nicolaisen.

Fem af regionens skoleformer var ved konferencen repræsenteret i et panel, der gav deres bud på, hvor skoen trykker, og hvor uddannelsesinstitutionerne selv og i et indbyrdes samarbejde med også region, kommuner og andre aktører kan tiltrække og fastholde flere af regionens unge.

I panelet deltog direktør Frank Tonsberg fra EUC Nordvestsjælland, studiechef Inger Rossing fra RUC, forstander Troels Brandt fra Ringsted Produktionshøjskole, forstander Niels Henrik-sen fra VUC Storstrøm og den kommende rektor for Maribo Gymnasium, Lars Jørgensen.


Fakta:

Undersøgelsen ser nærmere på forskelle i uddannelsesmønstret mellem Region Sjælland og resten af Danmark samt forskelle i uddannelsesmønstret inden for regionen. Der ses også nærmere på de unges tilknytning til Region Sjælland under og efter endt uddannel-se, samt hvad der karakteriserer de unge, som ikke får en erhvervskompetencegivende uddannelse.

Der er tale om en statistisk baseret undersøgelse af to ungdomsårgange. Det drejer sig om den årgang, der i 1994 var 15 år og på det tidspunkt havde bopæl i Region Sjælland og den samme undersøgelse for årgang 2000.

Rapporten belyser, hvordan de to årgange har bevæget sig gennem uddannelsessystemet fra 1994 henholdsvis 2000 til i dag.

Rapporten er udarbejdet af UNI-C, en styrelse under Undervisningsministeriet. Den blev i går præsenteret af rapportens forfatter, specialkonsulent Tine Høtbjerg.

Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar