Onsdag den 18. august 2010 bliver Grønlands Ingeniørkollegium - Apisseq i Sisimiut i Grønland indviet.
Kollegiets boliger bliver primært stillet til rådighed for de ingeniørstuderende ved Center for Arktisk Teknologi, DTU, som for øjeblikket har i alt 72 studerende på uddannelsen som Diplomingeniør i Arktisk Teknologi. Den varer 4 år og foregår dels i Sisimiut og dels på DTU i Lyngby.
De første studerende flytter ind på det ny kollegium ved kommende semesterstart og i løbet af efteråret.
Kollegiet drives som en selvejende institution, hvis idégrundlag er at tilbyde sikre og trygge rammer for de studerende, og medvirke til en styrkelse af det nationale og internationale uddannelsesmiljø i Sisimiut.
Kollegiet er 1.400 m2 og har plads til 38 beboere.
Grønlands Ingeniørkollegium - Apisseq er finansieret af VILLUM FONDEN og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med i alt 45 mio. kr.
De to fonde udtaler, at de med deres bevillinger håber at medvirke til at fremme boligforholdene og de sociale rammer for de grønlandske ingeniørstuderende og dermed til, at en større andel af de studerende gennemfører uddannelsen. Desuden lægger de to fonde vægt på, at kollegiebyggeriet udføres på basis af den nyeste, forskningsbaserede viden om bæredygtigt byggeri i arktiske egne.
Grønlands Ingeniørkollegium - Apisseq bliver netop ikke kun et sted at bo, men også et levende laboratorium, hvor nye energibesparende teknologier vil blive afprøvet. Kollegiet er opført nær DTU´s lavenergihus i Sisimiut, der gennem de seneste fem år har eksisteret som et avanceret forsøgsværksted for udvikling og afprøvning af teknologier til fremtidens bæredygtige byggeri under de barske og ekstreme vejrforhold i det arktiske klima.
Lavenergihuset er forsynet med solvarme, særlige vinduer, en betydelig tykkere isolering, end man almindeligvis anvender i Grønland, ventilation med varmegenvinding og er instrumenteret så der er online-adgang til at overvåge husets forbrug, indeklima m.v.
Kollegiet vil få dækket en væsentlig del af bygningens energibehov fra et 160 m2 stort
solvarmeanlæg, der består af en ny type af rørformede solfangere, der har specielle fortrin i de arktiske egne og er udviklet i forbindelse med DTU´s arbejde i lavenergihuset.
Lavenergihuset er opført for en donation på 5 mio. kr. fra VILLUM FONDEN, der desuden også har støttet den arktiske forskning i tilknytning til huset med yderligere 5 mio. kr.
Gildebrødrene fra Sct. Georgsgildet i Sisimiut vil sørge for social støtte til beboerne på kollegiet for derigennem styrke studiemiljøet og mindske frafaldet.
Bestyrelsen for Grønlands Ingeniørkollegium - Apisseq, består af:
Jokum Møller, formand
Forstander, Bygge- og Anlægsskolen i Sisimiut / Sanaartornermik Ilinniarfik
Hermann Berthelsen, næstformand
Borgmester, Qeqqata Kommunia
Evelyn Frederiksen
Sct. Georgsgilderne i Sisimiut
Hans-Wiggo Knudsen
Repræsentant for erhvervslivet i Sisimiut
Hans Foss
Sct. Georgsgilderne i Hillerød
Arne Villumsen
Professor, DTU Byg, Center for Arktisk Teknologi
Læs mere her
Ingen kommentarer:
Send en kommentar