95 procent af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse. Erhvervsgrunduddannelsens skræddersyede forløb kan hjælpe en stor gruppe udsatte unge til job og uddannelse.
Randers Kommune arbejder på at oprette gensidigt forpligtende aftaler mellem de institutioner, der udbyder ungdomsuddannelser og jobcenteret, som gør, at unge, som ellers ville ende på kontanthjælp, får en erhvervsgrunduddannelse. I Vejle Kommune følges egu-elevens faglige, personlige og sociale udvikling gennem registreringer af elevens progression. Dette kan vise, at eleven udvikler sig og kan danne grundlag for, hvor det er, der skal gøres en ekstra indsats.
Det er to eksempler på, hvordan kommunerne arbejder med skræddersyede forløb på erhvervsgrunduddannelsen (egu) en toårig ungdomsuddannelse, der primært består af praktikforløb.
Eksemplerne stammer fra evalueringen af projektet Sæt skub i egu 2.0 - et projekt, der har til formål at udbrede kendskabet og brugen af egu samt styrke kvaliteten. Og evalueringens konklusioner, som er lavet af Rambøll, er klare: Kendskabet til egu udbredes hastigt, og kommunerne er i fuld gang med at kvalitetssikre indsatsen.
En effektanalyse af egu viste i sommer, at godt 60 procent af de unge på en erhvervsgrunduddannelse kommer videre i beskæftigelse eller anden uddannelse, siger Jacob Bundsgaard, formand for KL s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg og fortsætter:
Det tætte samarbejde mellem nøgleaktører såsom uddannelsesinstitutioner, vejledere og jobkonsulenter, samt kommunernes målrettede indsats for at give de unge et skræddersyet forløb, er det, der gør forskellen. Vores projekt har også øget kendskabet til egu blandt de unge og deres forældre.
Regeringen har en målsætning om, at 95 procent af en årgang skal have en ungdomsuddannelse. Egu henvender sig til de unge, der ikke kan klare den almindelige vej til teknisk skole eller gymnasium. De bliver tabt i uddannelsessystemet, hvis de ikke får en hjælpende hånd, mener Jacob Bundsgaard og siger:
I udviklingen af en ny fleksuddannelse vil det være oplagt at bygge videre på egu. Egu en har jo netop mange af de kvaliteter, som regeringen efterlyser til sin fleksuddannelse. Så hvorfor ikke starte her
Evalueringen af projektet præsenteres på en afslutningskonference torsdag den 10. januar om projektet Sæt skub i egu , hvor blandt andre børne- og undervisningsminister Christine Antorini vil diskutere, hvilken rolle egu spiller i fremtidens uddannelsesbillede.
Læs mere om arrangementet her: http://www.kl.dk/Dokumenter/Arrangementer/2013/01/EGU-afslutningskonference--med-deltagelse-af-bla-borne--og-undervisnings-minister-Christine-Antorini/ n=1
Læs mere her
tags: Vejle, uddannelse, 2013, Randers, regeringen, regering, undervisningsminister, grunduddannelse, undervisning, uddannelsesinstitution, beskæftigelse, jobkonsulent, Rambøll,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar