Gennem tre år har studerende på Aalborg Universitet (AAU) kunnet følge uddannelsen i Medicin med Industriel Specialisering, og universitetets samarbejde med lægemiddelindustrien på dette område kaster nu et nyt, stærkt samarbejde af sig. Lægemiddelindustriforeningen opretter med hjælp fra AAU et efteruddannelsesprogram inden for Medical Market Access, som samtidig indgår i planlægningen af et helt nyt efteruddannelsesprogram i Lægemiddelindustriforeningen og et MBA-forløb på AAU.
Medical Market Access findes allerede som en af de tre specialiseringer, AAU s studerende på Medicin med Industriel Specialisering kan vælge. Målet er at give deltagerne et overblik over de mange aktører i sundhedssystemet og lægemiddelindustrien, og den viden vil Lægemiddelindustriforeningen (Lif) nu gerne sprede til deres medlemmer. Lif, der er en industriorganisation for lægemiddelvirksomheder i Danmark, har i mange år gennemført efter-og videreuddannelsestilbud til deres medlemmer, men interessen for AAU s Medical Market Access er ny.
-Lægemiddelmarkedet har ændret sig betydeligt gennem de senere år, blandt andet er konkurrencen blevet betydeligt skarpere, og derfor er det en stor udfordring for virksomhederne at følge med markedets nye udfordringer. Tidligere var det en mere simpel proces at afsætte lægemidler, men i dag er det langt mere komplekst. Når verdensbilledet ændrer sig, må vi også tilpasse uddannelsestilbudene til vore medlemmer, og det kan vi med fordel gøre sammen med Aalborg Universitet, forklarer Henrik Køhler Simonsen, der er uddannelsesleder i Lægemiddelindustriforeningen. -Jo mere komplekst noget bliver, desto større er behovet for at videre mere om de enkelte dele. Derfor skal det nye fælles program sætte deltagerne i stand til bedre at kunne forstå det danske sundhedssystem, finansieringsmodellerne, beslutningstagerne, aftagerne, lægerne, patientforeningerne og alle de andre aktører, og på den måde blive bedre til at navigere og forstå samspillet mellem de mange aktører, siger Henrik Køhler Simonsen.
Han understreger, at det har været vigtigt at sammensætte et efteruddannelsesforløb, der tager udgangspunkt i de krav og behov, som folk i lægemiddelindustrien har, og derfor er der både akademikere, industriforskere og politikere blandt forelæserne. Det første af fire moduler i Lægemiddelindustriforeningens forløb åbner i november. Uddannelsen giver et diplom i Medical Market Access, men kan samtidig indgå samtidig som et element i en helt ny MBA-uddannelse, som Aalborg Universitet planlægger at udbyde fra 2010.
Samarbejdet mellem Aalborg Universitet og Lægemiddelindustriforeningen glæder professor Per Nikolaj Bukh, der spiller en central rolle i universitetets MBA-planer.
-I disse år ser vi en stigende grad af ledelsesmæssig professionalisering i sundhedsvæsenet, vi ser en større markedsorientering, og vi ser et stort behov for innovation. Derfor får også den offentlige sektor mere og mere brug for sundhedsfagligt uddannede medarbejdere, der har økonomisk spidskompetence. Universiteterne skal være med til at opbygge nye undervisningskompetencer, og det er dette nye samarbejde et fantastisk eksempel på, siger professor Per Nikolaj Bukh.
For hele det sundhedsvidenskabelige felt, som i disse år er i hastig udvikling, er MBA-planerne og samarbejdet med Lægemiddelindustriforeningen udtryk for en god udvikling. Det vurderer prodekan for sundhedsområdet, Egon Toft.
- Vi har skabt uddannelsen Medicin med Industriel Specialisering i samarbejde med et panel af virksomhedsrepræsentanter, så kandidaterne fra uddannelsen bliver så interessante som muligt for arbejdsgiverne. Og når virksomhederne nu oven i købet ønsker at starte et efteruddannelsessamarbejde op på et af vores fokusområder, så er det fordi vi har ramt hovedet på sømmet, siger Egon Toft, der ser samarbejdet som industriens blåstempling af de ting, der foregår omkring Medicin med Industriel Specialisering.
-Sundhedsområdet på Aalborg Universitet er ungt, og vi har haft mulighed for at definere, hvad det er, vi vil fokusere på, og hvor behovet findes i samfundet, forklarer han.
Et af de områder er altså Medical Market Access, der allerede findes som specialiseringsgren på uddannelsen Medicin med Industriel Specialisering. De andre specialiseringer er Translationel Medicin og Biomedicinsk Forskning.
Læs mere her
tags: Danmark, 2010, politi, økonomi, uddannelse, medicin, lægemidler, Aalborg, Aalborg Universitet, lægemiddel, virksomhed, Læge, sundhedssystem, sundhedsvæsen, videnskab, efteruddannelse, organisation, undervisning, arbejdsgiver, AAU, studerende, sprog, offentlige sektor, konkurrence, innovation, Forskning,
Ingen kommentarer:
Send en kommentar