søndag den 12. juli 2015

Stort behov for ledere med indsigt i erhvervspsykologi

Vi lever i en foranderlig verden det kan vi alle blive enige om. Forandring og udvikling synes nærmest at være det eneste, vi i dag kan tage for givet. Også arbejdsmarkedet påvirkes af denne tendens, og i slutningen af det tyvende århundrede er der sket et storstilet skift i forhold til arbejde og produktion. Det nye arbejde er karakteriseret ved avanceret teknologi automatisering, avancerede computere og informationsteknologier og det får betydning for restruktureringen af arbejdsopgaver, beskæftigelse og organisatorisk praksis i det hele taget.

Arbejdsmarkedet har flyttet sig fra udelukkende at fokusere på produktion og omsætning til nu også i højere grad at beskæftige sig med de menneskelige og psykologiske faktorer, der gør sig gældende på arbejdsmarkedet. Mange virksomheder opretter HR–afdelinger, som bl.a. sætter fokus på, hvorvidt medarbejderne er tilfredse med deres arbejdsbetingelser, hvordan medarbejdernes motivation kan øges, hvordan samarbejde kan forbedres osv. Alt sammen tendenser, der bliver mere og mere uundgåelige i danske virksomheder og organisationer.

Ofte er organisationer struktureret således, at HR–afdelinger fungerer parallelt med de øvrige afdelinger i virksomheden. Det kan være nødvendigt i større virksomheder med mange afdelinger og ansatte, men i små og mellemstore virksomheder er det ikke altid økonomisk eller strukturelt muligt med en sådan opdeling. I sådanne virksomheder løses HR–problemstillinger ofte ved hjælp af f.eks. eksterne konsulenter eller i forbindelse med medarbejderudviklingssamtaler eller lignende.

Men det er rent faktisk muligt for små og mellemstore virksomheder at videreudvikle deres HRM–muligheder uden de helt store omkostninger. Ledere og personaleansvarlige kan med fordel tilegne sig yderligere HR–kompetencer og generel viden inden for erhvervspsykologi og derefter selv implementere det i deres respektive afdelinger eller i virksomheden generelt – uden hjælp fra eksterne konsulenter.

Uanset hvordan en virksomhed vælger at implementere medarbejderorienterede tiltag, er erhvervslivets eksperter enige om, at det er både nødvendigt og vigtigt. Videreuddannelse for ledere og personaleansvarlige inden for erhvervspsykologiske områder er derfor mere aktuelt end nogensinde.

Uddannede ledere giver større tilfredshed hos medarbejderne!!!

I det moderne samfund forandres virksomhedsstrukturen aktuelt i retning af projektgrupper, selvstyrende grupper og andre mindre samarbejdsenheder, hvilket stiller store krav til udviklingen af lederens personlige egenskaber. Uden en god leder oplever man sjældent, at en virksomhed får succes, hverken hvad angår forhold som økonomi, effektivitet og image, eller når det drejer sig om faktorer som virksomhedskultur, medarbejdertilfredshed og arbejdsklima.

Selvom udviklingen på arbejdsmarkedet således har resulteret i nye organisationsstrukturer og arbejdsforhold, som i mange tilfælde indebærer, at den traditionelle lederrolle ikke længere er brugbar, betyder det ikke, at moderne medarbejdere ikke har behov for ledelse. F.eks. viser en undersøgelse fra Ledernes Hovedorganisation fra 2002, at medarbejdere, der arbejder i selvstyrende grupper rent faktisk savner ledelse.

De krav, som det moderne arbejdsmarked stiller til ansatte og ledere indebærer imidlertid, at lederne har fået en ny rolle. Ledere skal i højere grad trænes i at være coaches og konfliktløsere, samtidig med at de skal påtage sig rollen som formidler af virksomhedens værdier og være rollemodel for den adfærd, der ønskes i virksomheden. Det er således ikke en leder i traditionel forstand, de moderne medarbejdere savner, men derimod en leder, der har indsigt i de menneskelige aspekter ved arbejdslivet og som kan støtte dem i deres egen personlige udvikling.

Videreuddannelse af ledere og personaleansvarlige indenfor HRM og erhvervspsykologi bliver i relation til denne udvikling en nødvendighed for, at danske virksomheder kan forbedre arbejdsmiljøet for deres ansatte og dermed også forblive konkurrencedygtige.

Mange medarbejdere har behov for en leder, der har forståelse for deres behov for at have et udfordrende arbejde. Ledere, der har forståelse for det udviklende arbejde, forstår også at tage hensyn til den enkelte medarbejders ressourcer og udviklingsmuligheder på en måde, så medarbejderne hverken føler sig over– eller underbelastede.

Bliv en bedre leder få indsigt i erhvervspsykologi

At vide noget om menneskers adfærd i organisationer er således både vigtigt og nødvendigt for alle ledere og personaleansvarlige. I statistikkerne fra Det Danske Ledelsesbarometer peger lederne da også selv på, at de kommende års største udfordring er rekruttering, udvikling og fastholdelse af medarbejdere og herved bliver det at motivere sine medarbejdere en af de vigtigste opgaver for morgendagens ledere.

Indsigt i og viden om erhvervspsykologi både i teori og praksis kan give større forståelse for de menneskelige og strukturelle processer i virksomheden. En viden, der kan hjælpe ledere og personaleansvarlige til at blive bedre til at afklare virksomhedens organisatoriske aspekter, og til at facilitere forandring.

Afklarende erhvervspsykologiske værktøjer øger forståelsen inden for områder som virksomhedskultur, motivation, engagement, følelsesmæssige relationer, stress og kognitive ressourcer – altså faktorer, der er af betydning for såvel det sociale klima i en virksomhed, medarbejdernes individuelle velbefindende, virksomhedens ansigt udadtil som dens produktion. Eksempelvis kan større viden om virksomhedskultur give et mere nuanceret billede af, hvorfor det kan være vanskeligt at få to medarbejdergrupper til at samarbejde på tværs af faggrænser. Et problem, der kan give anledning til store interne konflikter og smitte af på såvel stemning som produktion i hele virksomheden.

Erhvervspsykologi kan, foruden at give en større forståelse for processer i virksomheden, åbne op for forandringer. Erhvervspsykologiske værktøjer rettet mod forandring giver anvisninger på, hvordan en given situation eller problemstilling i en virksomhed med fordel kan løses.

Uddannelse med fokus på erhvervspsykologi
Udbudet af uddannelser, der giver ledere, mellemledere og personaleansvarlige mulighed for at tilegne sig viden om HRM og erhvervspsykologi mere generelt, er stort og konkurrencen på markedet er hård.

Hos Aktiv Kurser / Probana udbydes flere forskellige åbne uddannelser inden for HRM og erhvervspsykologi alle bygget op omkring blended learning, hvilket gør dem utroligt fleksible. Ved at kombinere e–learning med kursusdage ledet af erfarne konsulenter, erhvervsfolk og undervisere fra bl.a. Københavns Universitet og Handelshøjskolen er det lykkedes Aktiv Kurser / Probana at udvikle et uddannelseskoncept, der kan tilpasses den travle hverdag på det moderne arbejdsmarked.

På et højt fagligt niveau giver størstedelen af Aktiv Kurser / Probanas uddannelser deltagerne en indgående viden om og indsigt i de relevante teoretiske og praktiske forhold, der vedrører personaleledelse. En viden, der kan benyttes direkte i forbindelse med problemstillinger tilknyttet deltagernes egen virksomhed eller afdeling.

Erhvervspsykologi uddannelsen, EPU, er særlig relevant i forbindelse med videreudvikling af HR–kompetencer hos ledere og personaleansvarlige. Uddannelsen giver over tre undervisningsmoduler og kursusdage på Radisson SAS Royal Hotel i København deltagerne indsigt i alle de relevante erhvervspsykologiske værktøjer, som er nødvendige for at følge med udviklingen og forblive konkurrencedygtige. Herunder bl.a. organisationskultur, intervention og forandring, de menneskelige elementer i organisationen samt håndtering heraf og ikke mindst psykologisk funderede værktøjer til at optimere udbyttet af samarbejdet mellem medarbejdere og organisationen, herunder bl.a. kommunikation og empowerment.

Undervisningen starter i både maj, august og oktober og varer tre måneder. Tidsforbruget er ca. 15 timer om måneden samt kursusdage hver fjerde uge. Hvert modul afsluttes med en prøve, mens selve uddannelsen afsluttes med en afgørende eksamen alle i form af case–analyse og multiple–choice test. Derudover vil deltagerne få rig mulighed for online sparring med medstuderende samt personlig feedback fra Aktiv Kurser / Probanas erhvervspsykologiske konsulenter. Deltagerbetalingen er kr. 16.800 ekskl. moms.

For mere information om Erhvervspsykologi–uddannelsen se http://www.probana.com/epuaugust.asp. Her kan De tilmelde Dem direkte. Har De spørgsmål er De velkommen til at kontakte Aktiv Kurser / Probana på tlf. 45 76 58 58.


 

Læs mere her

tags: København, 2002, økonomi, Handelshøjskolen, uddannelse, SAS, computer, omsætning, virksomhed, erhvervslivet, omkostninger, teknologi, arbejdsliv, stress, moms, arbejdsmiljø, personaleledelse, Probana, medarbejderudvikling, psykologi, kommunikation, organisation, undervisning, arbejdsmarked, studerende, motivation, beskæftigelse, konkurrence, miljø, værktøj, Københavns Universitet, coach,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar