mandag den 3. marts 2014

Økologisk sprogkonference på Syddansk Universitet

Syddansk Universitet holder i denne uge konference om sprog set i økologisk perspektiv.

Når Syddansk Universitet i dagene 11. og 12. juni lægger lokaler til en konference om økolingvistik er der ikke tale om, at maden, kaffen og kagerne, som deltagerne indtager, er økologisk.

Der er derimod tale om en konference om et begreb inden for sprogvidenskaben, som beskæftiger sig med de sociale, biologiske og mentale sammenhænge, som sproget og dets brugere lever i.

Konferencen lyder titlen Økolingvistik videnskabernes økologi . Økologi skal i den forbindelse forstås som videnskaben om forholdet mellem de levende væsener og mellem dem og deres miljø.

Internationale forskere holder foredrag om blandt andet undervisning af flersprogede børn, oversættelser af tekster og de sproglige forskelle det giver afhængigt af hvilket sprog/samfund teksten er rettet mod, reklamesprog og dialoger og mediesprog.

Sproget i den globale verden
Økolingvistik er en nyere gren af sprogvidenskaben. I 1960 erne var det interessant for forskerne at se på de sociale parametre, fordi der blev lige adgang til uddannelse for alle i samfundet. I 1970 erne var det kønsmæssige og aldersmæssige i fokus hos forskerne. Og op gennem 1990 erne og 2000 erne er det den øgede globalisering, der optager sprogforskere verden over.

Verden ligger mere og mere åben for kommunikation, og i den sammenhæng sker der mange misforståelser på tværs af kulturer og diverse modsætninger. Den økologiske sprogforskning ser på, hvilken betydning den globale udvikling har på sprog, tekst og begrebsudviklingen blandt mennesker. Og omvendt hvordan sprogvidenskaben kan bidrage til humane udviklinger.

50 stammesprog i et land
Økolingvistik er ikke kun noget, de rige lande interesserer sig for. Ifølge Jørgen Chr. Bang, lektor ved Institut for Sprog og Kommunikation, er også tredjeverdenslande meget optagede af sprogvidenskab set i et økologisk perspektiv.

- I Uganda har de for eksempel engelsk som deres hovedsprog. Swahili er regionalsprog og endelig er der mere end 50 forskellige stammesprog, som befolkningen opererer med. I den sammenhæng er de sociale, biologiske og mentale miljøer, som menneskene lever i af stor betydning for sproget og de forestillinger, der er en del af det, forklarer Jørgen Chr. Bang.

Konferencen arrangeres af Institut for Sprog og Kommunikation og finder sted på Syddansk Universitet 11.-12. juni. Programmet kan ses på http://www.sdu.dk/Om_SDU/Institutter_centre/Isk/Kalender.aspx

Læs mere her

tags: uddannelse, Uganda, videnskab, kommunikation, undervisning, Syddansk Universitet, sprog, miljø, økologi, kaffe,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar